Δώρα Γκουντούρα: «Δεν μπορώ να ασχοληθώ με το αν ο διαιτητής ήταν αγχωμένος ή πληρωμένος»

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η Δώρα Γκουντούρα άφησε σοβαρές αιχμές για τη διαιτησία του αγώνα με την Απιτί - Μπουρνέ, που της στέρησε την ευκαιρία για ένα μετάλλιο στη σπάθη.
INTIME SPORTS

Η Ελληνίδα ξιφομάχος ολοκλήρωσε τις υποχρεώσεις της στο Παρίσι, μετά τον άδικο αποκλεισμό της στα προημιτελικά από τη Γαλλίδα, Απιτί – Μπουρνέ.

Ο προπονητής της, Θανάσης Δελενίκας ήταν έξαλλος με τις διαιτητικές αποφάσεις, ενώ κι η Γκουντούρα ξέσπασε σε λυγμούς στην κάμερα, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων που έκανε μετά το τέλος του αγώνα.

Η 27χρονη αθλήτρια δεν μπορούσε να συγκρατήσει τα δάκρυα της και κατά τη διάρκεια της αναχώρησης της από το Ολυμπιακό Χωρίο. Τα μέλη της Team Hellas την αποθέωσαν και τη χειροκρότησαν θερμά, με την ίδια να είναι εμφανώς συγκινημένη.

«Με πολλές αγκαλιές και ένα παρατεταμένο χειροκρότημα τα μέλη της Team Hellas στο Ολυμπιακό Χωριό αποχαιρέτησαν τη Δώρα Γκουντούρα που επιστρέφει στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, η οποία ανέβασε σχετικό video από την πολύ όμορφη στιγμή.

«Δεν ξέρω αν αγχώθηκε ή έκανε εσκεμμένα λάθη»

Σε συνέντευξή της στο ΣΚΑΙ η Δώρα Γκουντούρα μίλησε για όσα έγιναν στον αγώνα με τη Γαλλίδα Χρυσή Ολυμπιονίκη.

«Ήταν δύσκολη ημέρα η χθεσινή, τώρα λίγο ξεκουράστηκα, ήμουν με τους δικούς μου ανθρώπους, είδα και κάποια πράγματα που ήθελα να ξαναδώ είμαι καλά» είπε αρχικά.

Για το ξέσπασμά της σε κλάματα τόνισε: «Προσπάθησα να κρατηθώ εκείνη την ώρα αλλά ήταν δύσκολο. Την αλήθεια είπα εκείνη την ώρα, σκεφτόμουν πού είμαι, σκεφτόμουν τι έχω περάσει. Τα θετικά ξεπερνούν τα αρνητικά και δεν ήθελα ο κόσμος να μείνει στο ότι ένα δάκρυ είναι μόνο η στεναχώρια και η απογοήτευση. Ένιωσα αδικημένη και αβοήθητη γιατί γνωρίζω ότι δεν θα αλλάξει κάτι με το διαμαρτυρηθούμε. Ό,τι και να γίνει η ιστορία έχει γράψει και δεν ξεγράφει. Αυτήν τη στιγμή είμαι η πέμπτη Ολυμπιονίκης που διαμαρτύρεται για τη διαιτησία και αυτή η κοπέλα έχει περάσει, η ιστορία έχει γράψει».

Για το αν έπαιξε ρόλο το γεγονός ότι η αντίπαλός της ήταν Γαλλίδα, απάντησε: «Δεν ξέρω αν ήταν η εθνικότητά της, δεν ξέρω αν ήταν ο κόσμος, το στάδιο έβραζε για τη Γαλλίδα και έκανε τεράστιο χαμό, κάτι που μπορεί να άγχωσε τον διαιτητή. Δεν ξέρω αν απλά τα λάθη που έκανε ήταν εσκεμμένα. Δεν το γνωρίζω κιόλας και δεν με νοιάζει. Εγώ προπονούμαι και παίζω τίμια. Κάνω fair play, δεν θέλω να παίρνω παραπάνω πόντους από αυτούς που αξίζω, μόνο αυτούς που κερδίζω.

«Δεν μπορώ να ασχοληθώ με το αν ο διαιτητής ήταν αγχωμένος, γιατί και οι διαιτητές άνθρωποι είναι, δεν είναι ρομπότ, προφανώς και η δική τους ψυχολογία επηρεάζεται, ή γιατί μπορεί να ήταν πληρωμένος ή να ήταν το οτιδήποτε».

Και συνέχισε: «Υπήρξαν κάποιοι πόντοι που δεν δόθηκαν στην αρχή, προχωρούσε το ματς και παρά τους πόντους που δεν πήραμε, το σκορ ήταν πολύ κοντά. Στο τέλος ζήτησα δύο επαναληπτικά βίντεο και δίνει τον πόντο στη Γαλλίδα και ζήτησα να δει εάν είναι δικό μου. Πάει, ήταν δικό μου σίγουρα και γυρίζει και λέει "δεν είναι καμιάς ο πόντος", κάτι πολύ δύσκολο στο άθλημά μας. Μετά έγινε το ίδιο, ζήτησα βίντεο και "ο πόντος δεν είναι καμιάς", αυτά τα δύο χτυπήματα στο τέλος, θα είχαν αλλάξει όλο το σκορ».

Επίσημη διαμαρτυρία για τη διαιτησία

To αρχηγείο της ελληνικής αποστολής στο Παρίσι έστειλε επιστολή διαμαρτυρίας στην Διεθνή Ομοσπονδία Ξιφασκίας για τη διαιτησία στον αγώνα της Δώρας Γκουντούρα, η οποία κοινοποιήθηκε και στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η επιστολή που έφυγε το πρωϊ της Τρίτης (30/7) και υπογράφει ο αρχηγός αποστολής, Πέτρος Συναδινός είναι η εξής:

«Αγαπητέ κύριε Κατσιαδάκη,

Εκ μέρους της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, σας γράφω για να διαμαρτυρηθώ επίσημα για τη μεταχείριση της Θεοδώρας ΓΚΟΥΝΤΟΥΡΑ, κατά τη διάρκεια του αγώνα στο ατομικό της σπάθης στα προημιτελικά που πραγματοποιήθηκε στις 29 Ιουλίου στον χώρο του Grand Palais. Ως ο Αρχηγός Αποστολής της Τeam Hellas και έχοντας παρακολουθήσει τον αγώνα, ανησυχώ σοβαρά για τις άδικες συνθήκες που επηρέασαν την απόδοση της Θεοδώρας.

Ειδικότερα:

1. Η Θεοδώρα υποβλήθηκε σε αποφάσεις που πιστεύουμε ότι ήταν μεροληπτικές και δεν είναι συμβατές με τους κανονισμούς που διέπουν το άθλημα. Σύμφωνα με το βίντεο του αγώνα και τη γνώμη των ειδικών, η κρίση των διαιτητών ήταν άδικη υπό την πίεση των Γάλλων παραγόντων. Όλα αυτά οδήγησαν στον αποκλεισμό της αθλήτριας μας από τον επόμενο γύρο.

2. Επιπλέον, αυτό που είδαμε όλοι κατά τη διάρκεια του αγώνα ήταν ότι η Θεοδώρα αντιμετώπισε ένα περιβάλλον που δεν ευνοούσε το fair play αλλά και μία ενοχλητική συμπεριφορά από πλευράς θεατών και επισήμων.

Είναι ζωτικής σημασίας για την ακεραιότητα όλων των αθλημάτων των Ολυμπιακών Αγώνων αλλά κυρίως για την ευημερία των συμμετεχόντων, όλοι οι αθλητές να αντιμετωπίζονται δίκαια και με σεβασμό. Πιστεύω ότι η Ομοσπονδία θα λάβει σοβαρά υπόψη τη διαμαρτυρία και θα διεξαγάγει διεξοδική έρευνα για το θέμα.

Είμαι διαθέσιμος να παράσχω οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση απαιτείται.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας σε αυτό το σοβαρό θέμα.

Με τους καλύτερους Ολυμπιακούς χαιρετισμούς

Πέτρος Συναδινός, Αρχηγός Αποστολής»

Σχετικές ειδήσεις