Θοδωρής Τσελίδης: Πτυχιούχος οικονομικών από τη Βόρεια Οσετία με Έλληνα πατέρα – Η διαδρομή του

Ένας… τιτάνας που λατρεύει την ιστορία, την ποίηση, σπούδασε Παγκόσμια Οικονομία και ασχολήθηκε με το τζούντο απλά για να δοκιμάσει κάτι καινούργιο, φτάνοντας στο να κρεμάσει το μετάλλιο Ολυμπιακών Αγώνων στο στήθος του.
ōÊCɁРLЏՠNGAYAP HAMBOU
INTIME SPORTS

Τα φώτα της δημοσιότητας ποτέ δεν έπεσαν πάνω του. Παρά τις προσπάθειές του, τις επιτυχίες του, τον κόπο του. Ήρθε όμως η στιγμή να γίνει κι αυτό, μετά την εκπλήρωση του υπέρτατου ονείρου του: Την κατάκτηση ενός μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μέσα του ακόμη κάτι τον… τρώει. Ήθελε το χρυσό. Ήθελε να δοξάσει την Ελλάδα και να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί. Το έκανε όμως και με το χάλκινο μετάλλιο. Ένα παλικάρι που αδικήθηκε και παρ’ όλα αυτά τα κατάφερε: Ο Θοδωρής Τσελίδης.

Η μοίρα ήθελε να υπογράψει την πρώτη μεγάλη ελληνική επιτυχία στο Παρίσι. Μιας πατρίδας την οποία λατρεύει, παρότι ούτε γεννήθηκε εδώ ούτε μεγάλωσε εδώ. Όμως… το αίμα νερό δε γίνεται, όπου κι αν βρισκόταν. Από το 2018 «αγκάλιασε» τη γαλανόλευκη, με μοναδικό στόχο να τη δοξάσει. Και το πέτυχε!

Η πορεία του Θοδωρή Τσελίδη αρχίζει στη Βόρεια Οσετία της Ρωσίας. Εκεί είδε το πρώτο φως στις 5 Αυγούστου 1996. Το… ελληνικό αίμα έχει να κάνει με τον πατέρα του, Νικολάι Τσελίδη. Πενταμελής αγαπημένη οικογένεια, έχει έναν αδερφό τον Γιώργο και μία αδερφή την Μαρίνα. Ποντιακής καταγωγής όπως προδίδει και το επίθετό του. Με την καρδιά του πάντα να είναι χαρισμένη στην Ελλάδα.

Μεγαλώνοντας δεν ήταν ένα παιδί που δεν ασχολήθηκε με τα γράμματα και τις σπουδές, επειδή τον κέρδισε ο αθλητισμός. Κάθε άλλο. Αυτός ο «αγαθός γίγαντας» που το παρουσιαστικό του εντυπωσιάζει για τη δύναμη ψυχής και σώματος, λατρεύει την ιστορία και την ποίηση. Μάλιστα πριν πέντε χρόνια, στα 22 του, έγινε πτυχιούχος στην Παγκόσμια Οικονομία στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Οσετίας στη Ρωσία.

Όσοι τον ξέρουν, κάνουν λόγο για έναν ήρεμο χαρακτήρα που δεν του αρέσει η… έξαλλη ζωή, ακόμη και όταν ήταν πιο νέος. Προτιμά να περνά τον ελεύθερο χρόνο του, διαβάζοντας ή παίζοντας βιντεοπαιχνίδια. Αν και δεν του μένει αρκετός χρόνος ελεύθερος, μια θυσία που κάνει κάθε αθλητής τέτοιου επιπέδου.

Η πρώτη του επαφή με τον αθλητισμό ήρθε στα εφηβικά του χρόνια. Δυνατό παιδί έτσι κι αλλιώς, ήθελε να δοκιμάσει νέες εμπειρίες όπως ο ίδιος δήλωσε στο παρελθόν. Άρχισε να ασχολείται με την πάλη και κατέληξε στο τζούντο. Όλα αυτά στην πόλη του Βλαντικαφκάς όπου ζούσε. Αμέσως φάνηκε η αξία του, αρχίζοντας να έχει επιτυχίες από τα 15 του χρόνια. Το 2017 έφτασε στους τελικούς του ρωσικού πρωταθλήματος, κατακτώντας και τον τίτλο!

Ένα χρόνο αργότερα, στα 22 του χρόνια, αποφάσισε να εκπροσωπήσει την πατρίδα που πάντα είχε στην καρδιά του. Την Ελλάδα. Άφησε τη Ρωσία και ήρθε στη γη για την οποία πάντα του μιλούσε κι ο πατέρας του. Ξοδεύοντας τους μήνες του ανάμεσα στην χώρα μας και το Βλαντικαφκάς. Από τότε χρησιμοποιεί το όνομα Θοδωρής Τσελίδης (στη Ρωσία τον φωνάζουν Τεοντόρ).

Η πρώτη του συμμετοχή με τα γαλανόλευκα, ήταν σε αγώνες στη Γεωργία (Τιφλίδα). Χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε στο Ευρωπαϊκό του Ισραήλ το ίδιο έτος, αρχίζοντας τη συλλογή διακρίσεων για την Ελλάδα.

Το ίδιο χρώμα μεταλλίου κρέμασε στο στήθος του και το 2022 στο Ευρωπαϊκό της Βουλγαρίας. Ο στόχος του πάντα ήταν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η συμμετοχή δεν του αρκούσε όμως. Ήθελε διάκριση. Η τελευταία μέρα του Ιουλίου 2024 θα του μείνει αξέχαστη. Νικώντας τον Μοσακλισβίλι πήρε το τρίτο χάλκινο της καριέρας του, αυτή τη φορά στο μεγαλύτερο αθλητικό ραντεβού.

Ακόμη έχει μπροστά του πολλές διοργανώσεις. Στα 27 του ακόμη, συνεχίζει να ονειρεύεται. Με την κληρονομιά της περηφάνιας που χάρισε ήδη σε όλους τους Έλληνες. Και μόνιμο μότο του τη ρώσικη έκφραση πως «δεν μπορείς να καείς αν είσαι ήδη στάχτη»!