Ολυμπιακοί Αγώνες, Γερμανία - Ελλάδα 76-63: Δεν άντεξε και έμεινε εκτός μεταλλίων

Ολυμπιακοί Αγώνες: Η Εθνική Ελλάδας έκανε μεγάλη προσπάθεια κόντρα στην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γερμανία, αλλά ηττήθηκε 76-63 και αποκλείστηκε στα προημιτελικά.
Δεν τα κατάφερε η εθνική ομάδα απέναντι στην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια
EUROKINISSI PHOTOPRESS AGENCY

Η Εθνική Ελλάδας είχε μπροστά της μία ακόμα μεγάλη πρόκριση κόντρα στην Παγκόσμια Πρωταθλήτρια. Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη έκανε τρομερή προσπάθεια για ένα ημίχρονο, ωστόσο, το τρίτο δεκάλεπτο αποδείχθηκε καθοριστικό, όταν η Γερμανία ανέβασε… στροφές, ανάγκασε την «επίσημη αγαπημένη» σε λάθη στην επίθεση και την άμυνα και τελικά κατάφερε να κάνει την ανατροπή, βάζοντας τις… βάσεις για την πρόκριση στα ημιτελικά των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ήταν για ένα ακόμα ματς ο πρώτος σκόρερ για την «γαλανόλευκη» σταματώντας στους 22 πόντους έχοντας ακόμα 3 ασίστ και 2 ριμπάουντ με τον Τόμας Ουόκαπ να τον… ακολουθεί με 12 πόντους και 10 πρόσθεσε ο Κώστας Παπανικολάου. Όμως, το αντιπροσωπευτικό μας «συγκρότημα» δεν μπόρεσε να βρει τις… απαντήσεις στο εξαιρετικό ματς του Φρατζ Βάγκνερ που τελείωσε με 18 πόντους, τη στιγμή που ο Σρέντερ είχε 13 πόντους μ’ ένα καθοριστικό τρίποντο στα τελευταία λεπτά.

Έτσι, η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γερμανία θα συνεχίσει την πορεία της στο Ολυμπιακό τουρνουά του μπάσκετ και θα παλέψει στα ημιτελικά απέναντι στο νικητή από την αναμέτρηση της Γαλλίας με τον Καναδά (06/08, 19:00) για την πρόκριση στον μεγάλο τελικό και την εξασφάλιση ενός μεταλλίου. Αντίθετα, η Εθνική Ελλάδας θα επιστρέψει στη… βάση της, ολοκληρώνοντας την πορεία της στα προημιτελικά, 16 χρόνια μετά την τελευταία της παρουσία σε Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η εξέλιξη του αγώνα

Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη μπήκε εξαιρετικά στον αγώνα. Η εθνική ομάδα παρουσιάστηκε διαβασμένη στην άμυνα και εκμεταλλεύτηκε την αστοχία των Γερμανών από μακριά, με αποτέλεσμα να «χτυπήσει» στο ανοικτό γήπεδο, παίρνοντας προβάδισμα 8 πόντων (12-4) στο πρώτο πεντάλεπτο. Μάλιστα, η διαφορά έφτασε και στο +12 (18-6) στο 6’ με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να παίρνει… μπροστά. Οι Γερμανοί προσπάθησαν να αντιδράσουν, αλλά η εθνική βρήκε λύσεις και έφτασε στο +10 (21-11) στην ολοκλήρωση του πρώτου δεκαλέπτου.

Οι Παγκόσμιοι Πρωταθλητές ξεκίνησαν πιο καλά τη δεύτερη περίοδο και με σερί 7-2 μείωσαν στους 5 πόντους (21-16) στο 11’ με τους Τολιόπουλο, Ουόκαπ και Μήτογλου να δίνουν λύσεις για το +8 (28-20) στο 13’ και το τρίποντο του Παπανικολάου διατήρησε την απόσταση (31-24) στα μέσα του δεκαλέπτου. Όμως, τα τρίποντα των Μπονγκά και Φόιγκντμαν έφεραν τα «πάντσερ» σε απόσταση ενός σουτ (33-30) και στο τέλος του ημιχρόνου, το κάρφωμα του Τάις διαμόρφωσε το 36-36.

Το πρώτο προβάδισμα της Γερμανίας ήρθε με το τρίποντο του Σρέντερ (39-36) στα πρώτα δευτερόλεπτα, αλλά η Εθνική Ελλάδας αντέδρασε, ανέκτησε το προβάδισμα και προηγήθηκε με 5 πόντους (47-42) στο 24’. Ωστόσο, στην συνέχεια, η «νάσιοναλμανσαφτ» κατάφερε να βρει μακρινά σουτ, με αποτέλεσμα να φέρει τούμπα το ματς (50-47) στο 27’ και ένα σερί 5-0 στα τελευταία δευτερόλεπτα έδωσαν… αέρα 7 πόντων (59-52) στους Παγκόσμιους Πρωταθλητές, στο τέλος της περιόδου.

Στο τελευταίο… κομμάτι του αγώνα, η εθνική ομάδα προσπάθησε να ροκανίσει τη διαφορά, έφτασε στο -6 (61-56) στο 34’, όμως, στην συνέχει δεν είχε καλές επιλογές στην επίθεση, έμεινε πέντε λεπτά χωρίς καλάθι και οι Γερμανοί έτρεξαν σερί 11-1 για να φτάσουν τη διαφορά στο +15 (72-57) στο 38’ με μακρινό τρίποντο του Σρέντερ, με αποτέλεσμα τα τελευταία δευτερόλεπτα να μετατραπούν σε… τυπική διαδικασία με το τελικό 76-63 να «κλείνει» το ματς και να δίνει την πρόκριση στα «πάντσερ».

Τα δεκάλεπτα: 11-21, 36-36, 59-52, 76-63

Διαιτητές: Βάσκες (Πουέρτο Ρίκο), Κοζλόβσκις (Λετονία), Μπατίστα (Πουέρτο Ρίκο)

Γερμανία (Γκόρντον Χέρμπερτ): Μπονγκά 9 (3), Βάιλερ-Μπαμπ 5 (1), Φόιγκτμαν 7 (1), Φ. Βάγκνερ 18 (1), Τάις 6, Μ. Βάγκνερ 8, Σρέντερ 13 (3), Τίμαν 10, Ομπστ.

Ελλάδα (Βασίλης Σπανούλης): Ουόκαπ 12 (2), Λαρεντζάκης, Τολιόπουλος 7 (1), Καλάθης 5 (1), Καλαϊτζάκης 1, Παπαγιάννης, Χαραλαμπόπουλος, Παπανικολάου 10 (2), Αντετοκούνμπο 22, Μήτογλου 6.

ΤΑ HIGHLIGHTS

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τόμας Ουόκαπ (Έλληνας διεθνής):

Κώστας Παπανικολάου (αρχηγός Εθνικής Ελλάδας):

Σχετικές ειδήσεις