Νταουρέν Κουρουγκλίεφ: Από το Νταγκεστάν με αγάπη για την Ελλάδα

Η καταγωγή του χάλκινου Ολυμπιονίκη μας στην πάλη, η προσφορά του στη χώρα μας μέσα σε λίγα χρόνια και η ευγνωμοσύνη που αισθάνεται και δεν την κρύβει ούτε στα λόγια, ούτε στην πράξη.

Νταουρέν Κουρουγκλίεφ: Από το Νταγκεστάν με αγάπη για την Ελλάδα
INTIME SPORTS
3'

To 8o μετάλλιο για την Ελλάδα, είναι γεγονός! Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ το προσέφερε στη χώρα μας, δύο μέρες πριν την ολοκλήρωση των αγώνων. Σε ένα αγώνισμα που πάντα τα γαλανόλευκα είχαν επιτυχίες. Στα 32 του χρόνια, ο έμπειρος παλαιστής μεγάλωσε το αθλητικό χαμόγελο των Ελλήνων. Κι ας μην κατάγεται ο ίδιος απ’ τη χώρα, μάχεται γι’ αυτή όσο λίγοι!

4350012.jpg

Ο Κουρουγκλίεφ είναι ο αθλητής που πήρε το χάλκινο μετάλλιο στα 86 κιλά της ελεύθερης πάλης στο Παρίσι. Πέρα απ’ τους Ολυμπιακούς Αγώνες όμως, ποιος είναι ο συγκεκριμένος αθλητής; Έχει γεννηθεί στις 12 Ιουλίου 1992 στην πόλη Ντέρμπεντ του Νταγκεστάν της Ρωσίας. Περιοχή που «γεννά» κορυφαίους παλαιστές. Μεταξύ αυτών και ο διάσημος μαχητής, Χαμπίμπ Νουρμαγκομέντοφ.

Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του, άρχισε να παλεύει. Κατέκτησε πρωταθλήματα Ρωσίας από τις κατηγορίες junior ακόμη. Ένα ταλέντο που δεν άργησε καθόλου να δείξει τις ικανότητές του. Η πορεία της καριέρας του, εξαιρετική. Δύο φορές Πρωταθλητής Ρωσίας το 2018 και το 2020. Πρωταθλητής Ευρώπης το 2017 και κορυφή στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού το 2019.

Με την Ελλάδα η σχέση του άρχισε ουσιαστικά πριν από μία διετία. Ο πόλεμος στην Ουκρανία έφερε τον αποκλεισμό των Ρώσων αθλητών από κάθε διεθνή διοργάνωση. Ακόμη κι όταν δόθηκε το δικαίωμα να αγωνιστούν χωρίς σημαία (ως ανεξάρτητοι) η Ομοσπονδία πάλης της Ρωσίας, το απαγόρευσε στους αθλητές της. Δεν απαγόρευσε όμως, αν μπορούν να ενταχθούν στην Ομοσπονδία άλλης χώρας, τη σημαία της οποίας θα εκπροσωπούν.

Ο Κουρουγκλίεφ αναζήτησε λύση και βρήκε ανταπόκριση από την Ελληνική Ομοσπονδία Πάλης. Έτσι στα 30 του αγωνίστηκε για πρώτη φορά για την ελληνική σημαία. Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Ζάγκρεμπ, το οποίο και κατέκτησε! Στην ίδια διοργάνωση του 2024 στο Βουκουρέστι, κέρδισε εκ νέου το χρυσό μετάλλιο. Οι δύο επιτυχίες που είχε με τα γαλανόλευκα, πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

https://www.instagram.com/p/C3ia4cnoOal/

Να σημειωθεί πάντως πως στην κατηγορία του δεν υπήρχε κάποιος Έλληνας ταλαντούχος. Οπότε δε στέρησε κανενός τη θέση στα 86 κιλά. Ούτε φυσικά πρόκειται για μια κίνηση που έκανε μόνο η χώρα μας. Τουλάχιστον 15 Ρώσοι παλαιστές, αγωνίζονται με άλλες χώρες σε μεγάλες διοργανώσεις. Μεταξύ αυτών και ο Κουρουγκλίεφ. Ταυτόχρονα, η Παγκόσμια Ομοσπονδία έδωσε το «ΟΚ» για να μπορεί να συμβεί αυτό.

Ο στην καταγωγή Ρώσος παλαιστής που τιμά τα ελληνικά χρώματα και ταυτόχρονα αισθάνεται τιμή για την ευκαιρία αυτή, έχει επιδείξει εξαιρετική συμπεριφορά από την πρώτη στιγμή που ανήκει στην ελληνική ομάδα. Μάλιστα στο πρώτο του μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό του Ζάγκρεμπ, μόνος του μετά την επιτυχία του ζήτησε να πάρει μια ελληνική σημαία, την έβαλε στους ώμους και έκανε το γύρο του θριάμβου.

Πέρα από την αγωνιστική του προσφορά, ο Κουρουγκλίεφ είναι ο λόγος που γίνεται ανταλλαγή προπονητικών καμπ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ρωσία. Έτσι, Έλληνες αθλητές φιλοξενούνται κατά καιρούς στην πόλη Μαχάτσκαλα, όπου και προπονούνται μαζί με τους κορυφαίους και υπό τις οδηγίες των κορυφαίων. Κερδίζοντας εμπειρίες και γνώση απ’ την κορυφαία ίσως σχολή του πλανήτη.

Ένας παλαιστής απ’ το Νταγκεστάν της Ρωσίας, ο οποίος σέβεται και εκτιμά απεριόριστα την ευκαιρία που του έδωσε η Ελλάδα. Ανοίγοντας την… αγκαλιά της στον αθλητή που ήταν «θηρίο στο κλουβί», λόγω της απόφασης για αποκλεισμό των Ρώσων από κάθε αγώνισμα. Η ανταπόδοση απ’ τον Κουρουγκλίεφ, καθόλου μικρή. Πλέον, είναι αιώνια «δεμένος» με την Ελλάδα, λόγω της μεγαλύτερης επιτυχίας της καριέρας του: Την κατάκτηση του χάλκινου Ολυμπιακού μεταλλίου.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή