Ολυμπιακοί Αγώνες, Τελετή Λήξης: Ύψιστη τιμή στην Ελλάδα, χολιγουντιανή σκυτάλη στο Λος Άντζελες

Ολυμπιακοί Αγώνες: Με μία ανατριχιαστική τιμή στην Ελλάδα, αλλά και… αέρα από Χόλιγουντ έπεσε η «αυλαία» των 33ων Ολυμπιακών Αγώνων που φιλοξενήθηκαν τις προηγούμενες 17 ημέρες στο Παρίσι.
INTIME SPORTS

Στην ιστορία πέρασε η 33η εκδοχή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Εν αντιθέσει με την Τελετή Έναρξης, η Τελετή Λήξης έλαβε χώρα στο Stade de France και είχε σαφώς μικρότερη διάρκεια, αλλά και μεγαλύτερους συμβολισμούς.

Τη μεγαλύτερη τιμή την επεφύλαξαν οι Γάλλοι διοργανωτές στην χώρα που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Την Ελλάδα. Ήταν η στιγμή που όλο το Στάδιο του Παρισιού βυθίστηκε στο σκοτάδι, ο χαρακτήρας «Χρυσός Εξερευνητής» παρέλαβε την ελληνική σημαία, τη στιγμή που ο Εθνικός Ύμνος, ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» ήχησε σ’ όλο το Stade de France.

Ήταν η στιγμή που οι διοργανωτές τίμησαν την Ελλάδα για τη γέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων. «Καθώς η αρχαία Ελλάδα ήταν ένας χώρος ανακάλυψης για τον Πιερ ντε Κουμπερντέν και τους συνεργάτες του όταν ανακάλυψε και αναβίωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έτσι γεννήθηκε η ιστορία μας, ο χαρακτήρας μας βοήθησε άλλους εξερευνητές να ξυπνήσουν τα απομεινάρια των Αγώνων και να τα ξαναχτίσουν, γιατί μια μέρα η ανθρωπότητα δημιούργησε αυτό το μνημείο και αξίζει να συνεχίσουμε να το κρατάμε ζωντανό. Τότε εμφανίστηκε ο τίτλος της τελετής: Ρεκόρ, με την τιμητική έννοια των αθλητικών κατορθωμάτων», ανέφεραν.

Στη συνέχεια ακούστηκαν αποσπάσματα από το Ολυμπιακό συνέδριο του Παρισιού για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων, στις 16 Ιουνίου 1894, στη Σορβόννη, με πρωτοβουλία του Πιερ ντε Κουμπερντέν, και από την ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής τον Οκτώβριο 1894:

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα είναι διεθνείς αγώνες, πραγματικά παγκόσμια πρωταθλήματα, στα οποία θα εκπροσωπούνται όλα τα αθλήματα και οι σωματικές ασκήσεις που ασκούνται σήμερα, όπως οι Ολυμπιάδες της Αρχαίας Ελλάδας.

Θέλουμε να πάρουμε από αυτό το μοντέλο των παλαιών αγώνων της Ολυμπίας, τη διπλή αρχή της ομοσπονδίας και της περιοδικότητας. Θα γίνουν το 1896 στην Αθήνα, το 1900 στο Παρίσι και μετά κάθε τέσσερα χρόνια στις διάφορες πρωτεύουσες του Σύμπαντος.

Θα θυμόμαστε επίσης ότι δυνάμει ενός νόμου που τηρούνταν πάντα με θρησκευτικό δεσμό, η εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων ήταν εποχή ιερής εκεχειρίας για όλους τους Έλληνες.

Ας συγκεντρώσουμε τα διαφορετικά έθνη για τους φιλικούς αγώνες του αθλητισμού και είθε η πιστή τήρηση των κανόνων που διέπουν τα παιχνίδια μας να ανοίξει τις ψυχές τους σε αυτό το αίσθημα αμοιβαίου σεβασμού, που είναι το πρώτο θεμέλιο της διατήρησης της ειρήνης μεταξύ των λαών!».

Πρώτοι σημαιοφόροι Εμμανουήλ Καραλής και Ευαγγελία Πλατανιώτη

Στην αρχή του τελετουργικού της Τελετής Λήξης, οι Εμμανουήλ Καραλής και Ευαγγελία Πλατανιώτη έκαναν την εμφάνισή τους στο Στάδιο, κρατώντας την ελληνική σημαία, ενώ ακολουθήθηκαν από 206 σημαιοφόρους των συμμετεχόντων Ολυμπιακών αποστολών και εκείνοι της Ολυμπιακής ομάδας προσφύγων, παρελαύνοντας σε μια σκηνή που συμβολικά αναπαριστά έναν...επίπεδο κύκλο. Εννέα χιλιάδες αθλητές και συνοδοί βρέθηκαν στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου, ως πρωταγωνιστές του προγράμματος.

Με εικόνες από την Τελετή Έναρξης, σημαντικές στιγμές από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και το τραυγούδι «Κάτω από τον ουρανό του Παρισιού» από την Ζαχό ντε Σαγκαζάν, με τη Χορωδία της Ακαδημίας Handel-Hendrix, στον Κήπο του Κεραμεικού, όπου βρίσκεται το αερόστατο με την Ολυμπιακή Φλόγα, ξεκίνησε ουσιαστικά η Τελετή Λήξης.

Ο Λεόν Μαρσάν, ο «βασιλιάς» της κολύμβησης στο Παρίσι 2024, με πέντε μετάλλια, τέσσερα εκ των οποίων χρυσά, νυτμένος με κοστούμι είναι εκείνος που ανέλαβε να μεταφέρει την Ολυμπιακή Φλόγα στο στάδιο από την καρδιά του Λούβρου.

Μόλις ο Γάλλος κολυμβητής πήρε στα χέρια του το φανάρι με την Ολυμπιακή Φλόγα το αερόστατο-βωμός σταμάτησε να λάμπει, μέχρι να λάμψει ξανά για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες (28 Αυγούστου-8 Σεπτεμβρίου).

Ξεκίνησε το πάρτι

Αμέσως μετά την τιμή στην Ελλάδα, άρχισε και το πάρτι που είχαν στήσει οι διοργανωτές και συγκεκριμένα, ένα φαντασμαγορικό σόου φως και ήχου. Η Βελγίδα Αντζελ «εντάχθηκε» στη συνέχεια τους Phœnix, πριν ανέβουν στη σκηνή οι Kaminsky, Air και Βάντα Vannda. Ακολούθησε

Η αμερικάνικη πινελιά με Ezra Koenig, ενώ σειρά πήραν εικόνες από το εντυπωσιακό ταξίδι της Ολυμπιακής Φλόγας, που είχε ξεκινήσει στις 16 Απριλίου από την Αρχαία Ολυμπία.

Τα κοστούμια ερμηνευτών, ακροβατών, χορευτών, εξ ολοκλήρου ανακυκλωμένα από τον Κέβιν Γκερμανιέρ (εκτός από τα ρούχα των σταρ που ντύθηκαν από τον χορηγό Dior), ήταν στην παλέτα χρυσού, μαύρου και στρας.

Υπεύθυνη για τη μουσική συνοδεία της παράστασης ήταν η συμφωνική ορχήστρα Divertimento, με τα παιδιά της σχολής master του Fontainebleau.

Οι εκπρόσωποι των ηπείρων

Μετά το τέλος του σόου, στη σκηνή ανέβηκε ο Τόμας Μπαχ, πρόεδρος της ΔΟΕ, ο Τόνι Εστανγκέ, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «Παρίσι 2024» και έξι αθλητές που εκπροσώπησαν τις πέντε ηπείρους και την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων. Επρόκειτο για τους:

  • Σίντι Νγκαμπά -πυγμάχος, χάλκινο μετάλλιο, που εκπροσωπεί την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων
  • Σουν Γινγκσά -Πινγκ Πονγκ, τρία χρυσά μετάλλια, δύο ασημένια μετάλλια, εκπροσωπώντας την Ασία
  • Ελιούντ Κιπτσόγκε, Μαραθωνοδρόμος, δύο χρυσά μετάλλια, ένα ασημένιο μετάλλιο, ένα χάλκινο μετάλλιο, εκπροσωπώντας την Αφρική
  • Μιγιαίν Λόπες -παλαιστής, πέντε χρυσά μετάλλια, που εκπροσωπεί την Αμερική
  • Τεντί Ρινέ, τζούντοκα, πέντε χρυσά μετάλλια, δύο χάλκινα μετάλλια, εκπροσωπώντας την Ευρώπη
  • Έμα ΜακΚέον, κολυμβήτρια , έξι χρυσά μετάλλια, τρία ασημένια μετάλλια, πέντε χάλκινα μετάλλια, εκπροσωπώντας την Ωκεανία

Ο Τόνι Εστανγκέ ανέφερε χαρακτηριστικά: «Σε εσάς, αθλητές, τι να πω; Ξέραμε ότι θα ήσασταν λαμπροί, αλλά ήσασταν μαγικοί. Μας κάνατε χαρούμενους, μας κάνατε να νιώθουμε ζωντανοί. Εκ μέρους δισεκατομμυρίων ανθρώπων που λατρεύουν τον αθλητισμό σε όλες τις πέντε ηπείρους, σας ευχαριστώ πολύ. Θα επανενωθούμε στο LA28 και οι Αγώνες θα συνεχίσουν να μεγαλώνουν».

Από την πλευρά του, ο Τόμας Μπαχ υποστήριξε: «Παρά όλες τις εντάσεις στον κόσμο μας, ήρθατε εδώ από τις 206 εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές και την Ολυμπιακή Ομάδα Προσφύγων της ΔΟΕ, για να κάνετε την Πόλη του Φωτός να λάμψει περισσότερο από ποτέ πριν.

Οι εμφανίσεις σας ήταν καταπληκτικές. Συναγωνιστήκατε σκληρά ο ένας εναντίον τον άλλον. Κάθε αγώνας στα όρια της τελειότητας. Κάθε παράσταση πυροδότησε ενθουσιασμό σε όλο τον κόσμο. Μας δείξατε τι μεγαλείο είμαστε ικανοί εμείς οι άνθρωποι. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 ήταν μια γιορτή των αθλητών και του αθλητισμού στα καλύτερά του.

Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν πλήρως στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων της Ολυμπιακής Ατζέντας μας: πιο νεανικοί , πιο αστικοί, πιο περιεκτικοί, πιο βιώσιμοι. Οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες με πλήρη ισότητα των φύλων. Αυτοί ήταν συγκλονιστικοί Ολυμπιακοί Αγώνες από την αρχή μέχρι το τέλος – ή τολμώ να πω: Ολυμπιακοί Αγώνες του Σηκουάνα».

Ακολούθησε ο Ολυμπιακός Ύμνος και η υποστολή της Ολυμπιακής Σημαίας, προκειμένου να προχωρήσει το τελετουργικό με την τελετή παράδοσης – παραλαβής για το Λος Άντζελες.

Η Δήμαρχος του Παρισιού, Αν Ινταλγκό παρέδωσε τη Σημαία στον Τόμας Μπαχ και αυτός με τη σειρά του την παρέδωσε στην Κάρεν Μπας, τη Δήμαρχο του Λος Άντζελες, συνοδευόμενη από την Σιμόν Μπάιλς.

Χολιγουντιανή επίδειξη με πρωταγωνιστή τον Τομ Κρουζ

Μετά την ολοκλήρωση του συμβολικού τελετουργικού, μπήκε η αμερικάνικη… πινελιά. Ο Τομ Κρουζ «βούτηξε» από τον ουρανό του Stade De France, πήρε τη σημαία και ξεκίνησε το ταξίδι του για να την παραδώσει στο Λος Άντζελες, απ’ όπου οι Red Hot Chili Peppers, Billie Eilish και Dr. Dre με τον Snoop Dogg ξεκίνησαν το… πάρτι.

Το σβήσιμο της Φλόγας

Αμέσως μετά στο Στάδιο έκανε την εμφάνισή του ο Λεόν Μαρσάν όπου ανέβηκε στην σκηνή, όπου τον περίμενε ο Τόμας Μπαχ και οι έξι αθλητές, εκπρόσωποι των ηπείρων και της Ολυμπιακής Ομάδας Προσφύγων.

Ο πρόεδρος της ΔΟΕ κήρυξε τη λήξη των Ολυμιακών Αγώνων, με τους αθηλτές να φυσάνε για το σβήσιμο της Φλόγας, καλώντας για το ραντεβού στο Λος Άντζελες.

«Σύμφωνα με την παράδοση, καλώ τη νεολαία του κόσμου να συγκεντρωθεί σε τέσσερα χρόνια από τώρα στο Λος Άντζελες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για να γιορτάσει μαζί μας τους Αγώνες της XXXIV Ολυμπιάδας», ήταν τα λόγια του.

Σχετικές ειδήσεις