Τελικός Diamond League: Έτοιμοι να λάμψουν Τεντόγλου και Καραλής, εκτός ο Γκαβέλας
Το Diamond League ολοκληρώνεται με τον τελικό στις Βρυξέλλες σήμερα και αύριο (13-14 Σεπτεμβρίου).
Οι κορυφαίοι αθλητές του κόσμου, ανάμεσά τους και πολλοί από τους πρωταγωνιστές των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι, αναμένεται να αγωνιστούν στη βελγική πρωτεύουσα.
Ανάμεσα τους θα βρίσκονται οι Μόντο Ντουπλάντις, Σίντνεϊ ΜακΛάφλιν-Λεβρόν και Φέιθ Κίπιεγκον, όλοι τους χρυσοί Ολυμπιονίκες στο Παρίσι, ενώ φυσικά εκεί θα είναι και οι δικοί μας Μίλτος Τεντόγλου και Εμμανουήλ Καραλής.
Ο δις χρυσός Ολυμπιονίκης του μήκους θα επιδιώξει να κατακτήσει τον δεύτερο συνεχόμενο τίτλο του (σήμερα 13/9 στις 20:17), αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την κυριαρχία του στο αγώνισμα, ενώ ο Έλληνας επικοντιστής, χάλκινος στο Παρίσι, με το άλμα στα 6 μέτρα και το πανελλήνιο ρεκόρ έχει εξασφαλίσει την παρουσία του στον τελικό (σήμερα στις 20:45), όπου θα αντιμετωπίσει τον αξεπέραστο μέχρι στιγμής Μόντο Ντουπλάντις, αλλά και τον Σαμ Κέντρικς (αργυρός στους Ολυμπιακούς Αγώνες).
Στις Βρυξέλλες είχε προγραμματιστεί να βρίσκεται και ο Νάσος Γκαβέλας! Ο 24χρονος Έλληνας σπρίντερ έλαβε πρόσκληση από τους Βέλγους διοργανωτές για να αγωνιστεί κι αυτός σήμερα (13/9), αλλά λόγω covid δεν ταξίδεψε και δεν θα δώσει το παρών.
Στα 30.000 δολάρια το έπαθλο για τον νικητή
Ο νικητής ανά αγώνισμα στον τελικό των Diamond League, θα παραλάβει το Diamond Trophy και μαζί 30.000 δολάρια.
Το χρηματικό έπαθλο για τον 2ο είναι στα 12.000 δολάρια, για τον 3ο στα 7.000 δολάρια και μέχρι την 8η θέση το ποσό φθάνει στα 1000 δολάρια.
Εκτός από το έπαθλο του Diamond League, οι νικητές θα εξασφαλίσουν από τώρα και μια συμμετοχή στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου 2025 στην Ιαπωνία.
Πού θα δείτε τους τελικούς
Η τηλεοπτική μετάδοση του τελικού του Diamond League στις Βρυξέλλες θα γίνει από την ΕΡΤ3.
Η προϊστορία του Diamond League
Η σειρά Diamond League ξεκίνησε το 2010 ως διάδοχος της Golden League, που έφερε επανάσταση στη δομή των διεθνών αγώνων, ανεβάζοντας πολύ ψηλά τον πήχη του θεάματος, ενισχύοντας τη δημοτικότητα του κλασικού αθλητισμού, ισχυροποιώντας τα μεγάλα διεθνή μίτινγκ και βελτιώνοντας σημαντικά τα εισοδήματα των αθλητών και των αθλητριών.
Ο τελικός της Λίγκας των Διαμαντιών αποτελεί τη φυσική συνέχεια του Grand Prix Final και του World Athletics Final. Ένας αγώνας όπου διαχρονικά οι καλύτεροι κάθε αγωνίσματος πάλευαν και εξακολουθούν να μάχονται για το μεγάλο βραβείο (Grand Prix, ράβδοι χρυσού, διαμάντια), που μεταφράζεται σε πολλές χιλιάδες δολάρια.
Η Ελλάδα φιλοξένησε έναν Grand Prix Final, το 1990 στο Ολυμπιακό στάδιο με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων και του Καρλ Λιούις και έναν World Athletics Final, το 2009 στη Θεσσαλονίκη όπου έλαμψε το άστρο του Γιουσέιν Μπολτ.
Ουδέποτε έγινε σε ελληνικό έδαφος αγώνας Golden ή Diamond League. Επί μία επταετία (2003-2009) τα Τσικλητήρεια έφεραν τον τίτλο IAAF Grand Prix, δηλαδή ανήκαν στη δεύτερη τη τάξει κατηγορία πίσω από τα 5 ή 6 μίτινγκ της σειράς Golden League.
Οι ελληνικοί θρίαμβοι
Όλα αυτά τα χρόνια, δηλαδή από το 1985 μέχρι τις μέρες μας, έχουν καταγραφεί αρκετές ελληνικές νίκες είτε σε κάποια από τα ξεχωριστά Golden ή Diamond League μίτινγκ ή σε μεγάλο τελικό.
Οι πρώτες επιτυχίες σημειώθηκαν το 1999 με τη μεγάλη πορεία του Κώστα Γκατσιούδη, του οποίου οι πρωτιές στα Golden League μίτινγκ τον έφεραν στη δεύτερη θέση της κατάταξης όλων των αγωνισμάτων με 109 πόντους, πίσω μόνο από τον Κενιάτη στιπλίστα Μπέρναρντ Μπαρμασάι. Τότε δεν υπήρχε κατάταξη ανά αγώνισμα.
Οι αθλητές και οι αθλήτριές μας έχουν σημειώσει 50 νίκες είτε στα μεγάλα μίτινγκ είτε σε τελικούς, ενώ συνολικά 6 φορές κατέκτησαν το διαμάντι. Τις 4 και μάλιστα συνεχόμενες, η Κατερίνα Στεφανίδη και από 1 η Νικόλ Κυριακοπούλου – πρώτη χρονικά – και ο Μίλτος Τεντόγλου.
Οι περισσότερες σημειώθηκαν στο μίτινγκ της Ζυρίχης (8) και ακολούθως σε Παρίσι (6), Βρυξέλλες και Ντόχα (από 5).
Οι Κώστας Μπανιώτης (2013 – Ζυρίχη), Βούλα Παπαχρήστου (2016 – Ραμπάτ) και Εμμανουήλ Καραλής (2024- Όσλο) έφτασαν κοντά στην προσθήκη του ονόματός τους στους νικητές και τις νικήτριες, καταγράφοντας μία δεύτερη θέση, ενώ ο Αντώνης Μάστορας ήταν 3ος το 2015 στο Παρίσι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν καταγραφεί κι άλλες πρωτιές Ελλήνων σε αγωνίσματα που στο συγκεκριμένο μίτινγκ που σημειώθηκαν ήταν εκτός βαθμολογίας, όπως για παράδειγμα του Λυκούργου Τσάκωνα στα 200 μ. το 2015 στη Ρώμη ή της Κατερίνας Στεφανίδη το 2017 στη Ζυρίχη. Αυτές δεν υπολογίζονται στην επίσημη καταμέτρηση.
Η Κατερίνα Στεφανίδη το… πανελλήνιο ρεκόρ
Μία πρώτη θέση σε αγώνα Diamond League ή στις παλιότερες εκδόσεις τους θεσμού, θεωρείται σημαντικό παράσημο στο βιογραφικό όσων τα καταφέρνουν. Πόσο μάλλον όταν ο αριθμός των επιτυχιών είναι διψήφιος.
Η Κατερίνα Στεφανίδη έχει σπάσει όλα τα κοντέρ με 15 νίκες και έπονται Κώστας Γκατσιούδης και Μίλτος Τεντόγλου. Από τους εν ενεργεία αθλητές ο δεύτερος έχει τις περισσότερες ελπίδες να ξεπεράσει την Στεφανίδη, η οποία, βέβαια, μπορεί να… αβγατίσει τις πρωτιές της εφόσον εξακολουθεί κι αυτή να αγωνίζεται.
Συνολικά 10 εκπρόσωποί μας, 6 άνδρες και 4 γυναίκες, έχουν έστω μία νίκη στο ενεργητικό τους. Τις μισές (25) έχει χαρίσει το επί κοντώ, ενώ οι άλτες/τριες έχουν συνεισφέρει κατά 80% (40/50) στις ελληνικές νίκες.
Αναλυτικά:
* Με πληροφορίες από το segas.gr