Το MotoGP δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τη Formula 1

Η COSMOTE TV μας κάλεσε να δούμε από κοντά το Grand Prix του Σαν Μαρίνο και ακόμα να ηρεμήσουμε από την αδρεναλίνη.

Το MotoGP δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα τη Formula 1
MotoGP rider Francesco Bagnaia of Italy leads into a curve during the first lap of the San Marino Motorcycle Grand Prix at the Misano circuit in Misano Adriatico, Italy, Sunday, Sept. 8, 2024. (AP Photo/Antonio Calanni)
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
8'

Αν δεν έχεις βρεθεί ποτέ σε αγώνα MotoGP, δεν μπορείς να συνειδητοποιήσεις την ανατριχίλα που πρόκειται να αισθανθείς στο άκουσμα της γκαζιάς της μοτοσικλέτας. Μια διόρθωση κάπου εδώ, πολλών μοτοσικλετών. Δεν έχει σημασία αν είσαι μηχανόβιος ή τρέμεις και μόνο την ιδέα των δύο τροχών, το αποτέλεσμα θα είναι ακριβώς το ίδιο.

Η COSMOTE TV μας έδωσε τη δυνατότητα να βρεθούμε στο ιστορικό Grand Prix του San Marino και η εμπειρία μας περιγράφεται με μία λέξη: Απολαυστική.

moto.jpg

Grand Prix δεν είναι ποτέ μόνο ο αγώνας

Η πόλη Μιζάνο Αντριάτικο και οι γύρω περιοχές, όπως το Ρίμινι στο οποίο μέναμε, ήταν γεμάτα ενέργεια και ενθουσιασμό τις μέρες του MotoGP. Δρόμοι γεμάτοι μοτοσικλέτες, τα καφέ και τα εστιατόρια να σφύζουν από ζωή και οι fans να κυκλοφορούν με φανέλες των αγαπημένων τους αναβατών, θυμίζοντάς εν πολλοίς τα πέριξ ενός ποδοσφαιρικού γηπέδου, απλώς σε φόντο μοτοσικλέτας. Όπου κι αν κοιτούσες ένιωθες τον παλμό της κούρσας, χωρίς όμως να μπορείς να προετοιμαστείς για την πρωτόγνωρη αίσθηση από τον ήχο της αγωνιστικής μοτοσικλέτας.

Η πίστα Misano World Circuit Marco Simoncelli, που όπως δηλώνει το όνομά της, έχει πάρει το όνομα του αείμνηστου Marco Simoncelli ο οποίος έχασε τη ζωή του στον εναρκτήριο γύρο του Grand Prix Μαλαισίας το 2011, έμελλε να φιλοξενήσει ένα από τα πιο εντυπωσιακά Grand Prix της σεζόν, με το τελικό αποτέλεσμα να φέρνει τα πάνω-κάτω στην κατάταξη και τον πρωτοπόρο Jorge Martin να βλέπει τους διώκτες του να τον πλησιάζουν επικίνδυνα.

Italy San Marino Motorcycle Grand Prix
Ducati rider Jorge Martin, of Spain, overtakes Ducati rider Francesco Bagnaia, of Italy, during the MotoGP sprint race for Sunday's San Marino Motorcycle Grand Prix at the Misano circuit in Misano Adriatico, Italy, Saturday, Sept. 7, 2024. (AP Photo/Antonio Calanni)Copyright 2024 The Associated Press. All rights reserved

Σαφώς και όταν μιλάμε για Grand Prix το μυαλό όλων πάει στον μεγάλο αγώνα της Κυριακής, ωστόσο, για τους πιο μυημένους στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, ένα Σαββατοκύριακο των δύο τροχών είναι ένα γεμάτο διήμερο event, με πολλές άλλες δραστηριότητες που απολαμβάνεις πέραν του μεγάλου αγώνα.

Στη δική μας περίπτωση, το μεγάλο event του Σαν Μαρίνο περιείχε πέρα από τις κούρσες -ναι, ήταν πολλές- περιπλάνηση στο paddock των ομάδων -εκεί δηλαδή που ομάδες και χορηγοί στήνουν τα φορτηγά, τις τέντες και τα γκαράζ τους – το οποίο αποτελεί και το ανεπίσημο highlight της διοργάνωσης. Μόνο μέσα από το paddock μπορείς πραγματικά να αντιληφθείς το κλίμα που επικρατεί στις ομάδες, τα εντυπωσιακά umbrella girls που έχουν γίνει ένα με την κουλτούρα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, αλλά και να πετύχεις κάποιον αναβάτη μέσα στο πλήθος.

Η πρώτη μέρα

Το Σάββατο, ως είθισται είναι η μέρα των κατατακτήριων δοκιμών του MotoGP, ύστερα η δράση συνεχίζεται όλη μέρα με τα αντίστοιχα των χαμηλότερων κατηγοριών (Moto 2 και Moto 3), ενώ η μέρα κλείνει με το Sprint Race, μία κούρσα 9 γύρων που δίνει μπόνους πόντων στους πρώτους 9 αναβάτες του αγώνα.

Από την ώρα που φτάσαμε στην πίστα του Misano τα πρώτα μαρσαρίσματα έδιναν εκρηκτικό παλμό στις κερκίδες της πίστας, αλλά πριν μπούμε στα «άδυτα» του αγώνα, κάναμε μια επίσκεψη πίσω από τις κάμερες, προκειμένου να δούμε πώς γίνεται η τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων για την COSMOTE TV, παίρνοντας θέση πλάι στον εμβληματικό Έλληνα speaker του MotoGP, Δημήτρη Διατσίδη την ώρα των κατατακτήριων δοκιμών.

moto1.jpg

Και ενώ ακόμα δεν είχαμε ησυχάσει από τις γκαζιές μέσα από το booth αλλά και τις βόλτες ανάμεσα στο εκστασιασμένο κοινό του paddock, η επόμενη επίσκεψή μας δεν ήταν στην κερκίδα, αλλά στο γκαράζ της Trackhouse Racing, της νεοσύστατης ομάδας MotoGP από τις ΗΠΑ η οποία αναζητά το δικό της μονοπάτι στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα ταχύτητας μοτοσικλετών.

Ο σύμβουλος αγώνων της, Jeremy Appleton μας μίλησε για την στρατηγική της ομάδας, το πώς οραματίζεται την επόμενη μέρα για την ομάδα του, ενώ μας έδειξε και τι συμβαίνει μέσα στο γκαράζ της ομάδας του, με τις δύο εντυπωσιακές μοτοσικλέτες να περνάνε από γερό σέρβις, προκειμένου να είναι έτοιμες για το Sprint Race που ακολουθούσε.

trackhouse.jpg

Όταν πλέον είχε έρθει η ώρα για την κούρσα, πιάσαμε θέση στην πλαγιά, μέσα σε μια λαοθάλασσα Ιταλών οι οποίοι δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους για τον αγώνα. Σε αυτό βέβαια, μεγάλο ρόλο έπαιζε το γεγονός ότι ανάμεσα στους διεκδικητές του τίτλου είναι ο συμπατριώτης τους και δυο φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο MotoGP, Pecco Bagnaia. Τελικώς την κούρσα κέρδισε ο πρωτοπόρος Martin της Prima Pramac Racing παίρνοντας τους 9 πόντους του μπόνους αγώνα.

Οι Ιταλοί πάντως δεν ήταν καθόλου απογοητευμένοι, καθώς ήταν σίγουροι πως ο Bagnaia, ο οποίος θα ξεκινούσε από την πρώτη θέση της κανονικής κούρσας, θα κέρδιζε το κυριακάτικο Grand Prix.

moto3.jpg

H μέρα του αγώνα

Μπορεί να είχαν περάσει αρκετές ώρες από το Sprint Race, τα αφτιά μας ωστόσο ήταν ακόμα σε κατάσταση «αναμμένου κινητήρα». Μέσα σε όλα, το γεγονός ότι ετοιμαζόταν να βρέξει -με ολισθηρό οδόστρωμα πάντα αλλάζουν τα δεδομένα σε έναν αγώνα MotoGP- γέμιζε τον κόσμο με μεγαλύτερη αγωνία για το Grand Prix.

Ένιωθες στο βλέμμα των Ιταλών ότι είχαν αγωνία για το αν ο Bagnaia θα κατάφερνε να πάρει την πρώτη θέση, αν τελικά ο Martin θα έβρισκε τον τρόπο να αντεπιτεθεί ή κάποιος άλλος θα έκανε την έκπληξη.

moto5.jpg

Μέχρι όμως να γίνει ο αγώνας, μας δόθηκε η ευκαιρία να περπατήσουμε στο pit lane, μπροστά από τα γκαράζ των ομάδων όμως από την πλευρά της πίστας και να δούμε από κοντά τις μοτοσικλέτες του αγώνα, αλλά και τους ίδιους τους οδηγούς.

Μετά τη βόλτα μας στο pit lane, είχε φτάσει η ώρα για τους αγώνες της Moto 2 και Moto 3, αγώνες στους οποίους μάλιστα μπορέσαμε να κάνουμε βόλτα ανάμεσα στους αναβάτες, αλλά και να φωτογραφηθούμε μαζί τους. Από τη στιγμή που πέρασε από δίπλα μας ο δεν γινόταν να μη του ζητήσουμε μια φωτογραφία.

Αυτή ήταν η καλύτερη «προθέρμανση» για τον εκρηκτικό αγώνα που θα ακολουθούσε, δηλαδή εκείνον του MotoGP.

pecco.jpg

Σύντομα περάσαμε στην κερκίδα μας, μαζί με πλήθος κόσμου που ζητωκραύγαζε για τον Bagnaia, αλλά και για τους υπόλοιπους Ιταλούς, όπως ο Bastianini ή ο Morbidelli. Μπορεί να μην ήταν εύκολο να διακρίνουμε ολόκληρη τη διαδρομή – οι υπεύθυνοι του αγώνα σου έδιναν βέβαια ειδικό barcode να σκανάρεις με το κινητό προκειμένου να ενημερώνεσαι συνεχώς για το ποιος προπορεύεται στην πίστα- αλλά εμείς είχαμε καθίσει σε σημείο που μπορούσαμε να δούμε τέλεια κάποια προσπέραση ή δυναμικό σπριντ.

Σε μια πίστα, όπως η αντίστοιχη του Simoncelli, άλλωστε, που είναι μια από τις πιο απαιτητικές του πρωταθλήματος, με γρήγορες στροφές και πραγματικό θάρρος για να διακριθείς, δεν θες να χάνεις δευτερόλεπτο από τις στιγμές αδρεναλίνης που προσφέρονται μπροστά σου. Σύντομα, βέβαια, καταλάβαμε ότι κάθε φορά που πλησιάζει το ελικόπτερο -που τελεί χρέη κάμερας από ψηλά- λειτουργεί σαν «χαφιές» της πίστας, προειδοποιώντας το κοινό ότι σύντομα οι πρωτοπόροι πλησιάζουν στο μέρος μας.

moto7.jpg

Από τους πρώτους γύρους, ο πρωτοπόρος Bagnaia ξεσήκωνε το κοινό, ενώ το γεγονός ότι ο Martin έμεινε αρκετά πίσω, έκαναν τον κόσμο ακόμα πιο ενθουσιώδη, με το πέρασμα των γύρων. Δυστυχώς, όμως για τους οικοδεσπότες, ο άλλοτε παγκόσμιος πρωταθλητής, Marc Marquez που έχει πάντα το πλεονέκτημα σε ολισθηρό οδόστρωμα, κατάφερε να ξεπεράσει τον περσινό πρωταθλητή και να πανηγυρίσει μέσα στο Misano μια τεράστια νίκη που τον βάζει δυναμικά στη διεκδίκηση της κορυφής, προσθέτοντας τεράστιο ενδιαφέρον στη βαθμολογία.

Italy San Marino Motorcycle Grand Prix
MotoGP rider Marc Marquez of Spain celebrates after winning the San Marino Motorcycle Grand Prix at the Misano circuit in Misano Adriatico, Italy, Sunday, Sept. 8, 2024. (AP Photo/Antonio Calanni)Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Μετά από ένα σούπερ διήμερο στο MotoGP του Σαν Μαρίνο, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι ένα τέτοιο Grand Prix δεν ποτέ μόνο ο αγώνας, αλλά ένα ταξίδι σε έναν κόσμο όπου η ταχύτητα συναντά την τέχνη και το πάθος την αδρεναλίνη. Είναι η απόλυτη ευκαιρία να δεις από κοντά τους υπερήρωες του αθλήματος, να νιώσεις τον παλμό της δράσης και να βυθιστείς σε έναν κόσμο όπου κάθε δευτερόλεπτο μετράει.

Ο ήχος των μοτοσικλετών, η μυρωδιά της καυτής ασφάλτου και η αδρεναλίνη που πλημμυρίζει το στάδιο καθώς παρακολουθείς τους αναβάτες να παίρνουν ρίσκα στις γρήγορες στροφές, είναι εμπειρίες που μένουν χαραγμένες στο μυαλό, σε βαθμό που θες να το ζήσεις ξανά και πολύ σύντομα. Από την ένταση της πρώτης στροφής μέχρι το εκρηκτικό φινάλε, είναι ένα μοναδικό ταξίδι αδρεναλίνης και συγκίνησης. Ειδικά αν αγαπάς τις μοτοσικλέτες και την ταχύτητα, τότε το MotoGP στο Σαν Μαρίνο είναι μια εμπειρία ζωής που δεν πρέπει να χάσεις. Αν πάλι δεν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, τότε ενδέχεται σύντομα να γίνεις μέλος της.

Arrivederci, MotoGP! Θα τα πούμε ξανά σύντομα μέσω των καναλιών της COSMOTE TV.

moto9.jpg
Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή