Ποδόσφαιρο: Η FIFA άθελά της (;) ευνοεί τις βόρειες χώρες (vids+pics)

Τα μέτρα λόγω κορονοϊού διαφοροποιούν τα δεδομένα υπέρ των περιοχών με πιο ψυχρά κλίματα!

Η FIFΑ και η UEFA προσπαθούν να βρουν λύσεις για να μετριαστεί η χασούρα τους. Να μετριαστεί το πρόβλημα που δημιουργείται στο ποδόσφαιρο παγκοσμίως, μετά την πανδημία που ξέσπασε τους τελευταίους μήνες και έχει «παγώσει» τα πάντα. Δυστυχώς στερώντας την ίδια τη ζωή από χιλιάδες συνανθρώπους μας. Φυσικά η πρεμούρα στην Παγκόσμια και την Ευρωπαϊκή ομοσπονδία ποδοσφαίρου, είναι οι χορηγίες, οι σπόνσορες, οι διοργανώσεις που σταμάτησαν και συνεπάγονται με χαμένα έσοδα.

Οι διαρροές και οι μέχρι τώρα εξαγγελίες των FIFA και UEFA, καταδεικνύουν περίτρανα κάτι ανησυχητικό. Το οποίο λογικά συμβαίνει ως φυσικό επόμενο των όσων έχουν αποφασιστεί, χωρίς ασφαλώς να βάζει κανείς το… χέρι του στη φωτιά πως δεν είναι μια μεθοδευμένη διαδικασία η οποία προχωρά λόγω των όσων συμβαίνουν στις μέρες μας.

Όπως ακριβώς και στην Ευρώπη υπάρχει ουσιαστικά διαχωρισμός βόρειων και νότιων χωρών σε επίπεδο αποφάσεων και προτάσεων για τη διαχείριση της κρίσης, έτσι και στο ποδόσφαιρο βόρειες και νότιες χώρες έχουν διαφορετικά δεδομένα. Οι αποφάσεις και οι μέχρι τώρα κινήσεις της FIFA και της UEFA (κυρίως της πρώτης) ξεκάθαρα ευνοεί τις βόρειες χώρες, διαφοροποιώντας τα πράγματα όπως τα ξέρουμε σε όλα τα επίπεδα!

Η πρώτη κίνηση που έτσι κι αλλιώς ήταν γνωστή προς αυτή την κατεύθυνση, αφορά το ίδιο το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η διοργάνωση του 2022 στο Κατάρ θα διεξαχθεί για πρώτη φορά χειμώνα. Στοιχείο που σαφώς και ξεκάθαρα ευνοεί τις βόρειες χώρες, οι οποίες έχουν διακοπή το διάστημα των κρύων μηνών γιατί δεν μπορεί να παιχτεί ποδόσφαιρο. Άρα η διαχείριση αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης, δεν είναι δύσκολη γι’ αυτούς. Αντίθετα, θα δυσκολέψει υπέρμετρα τις νότιες χώρες (όπως είναι και η Ελλάδα φυσικά) οι οποίες θα πρέπει να διαφοροποιήσουν σημαντικά τα δεδομένα των σεζόν τους, προκειμένου να πειθαρχήσουν στην απόφαση της FIFA για να γίνει το Μουντιάλ στο Κατάρ!

Αυτό ήταν απλά μια… πρώτη γεύση. Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού τώρα, η πρεμούρα της FIFA (και της UEFA φυσικά) για να ολοκληρωθούν οι διοργανώσεις, οδηγεί στην απόφαση για επ’ αόριστον συνέχιση της σεζόν μέχρι την ολοκλήρωση των διοργανώσεων. Με απλά λόγια, θα παιχτεί ποδόσφαιρο όλο το καλοκαίρι! Άλλωστε λιγότερο ή περισσότερο αυτή η σκέψη ακούγεται δυνατά.

ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

Κορονοϊός: Δραματικές εκτιμήσεις για την ανθρωπότητα - Τι θα συμβεί μετά την καραντίνα

Κορονοϊός: Σοκάρει η κίνηση δημάρχου - Έτσι προειδοποιεί τους πολίτες για τον ιό (pics)

Κορονοϊός: «Βόμβα» - Ποιο όργανο πειράζει ο ιός εκτός από τους πνεύμονες

Δείτε ΕΔΩ την ημερήσια έκθεση του ΕΟΔΥ στη χώρα μας για τις 8 Απριλίου

Το να παιχτεί ποδόσφαιρο το καλοκαίρι, θα φέρει αυτόματα ένα ντόμινο εξελίξεων. Πρώτα απ’ όλα θα πάει πιο πίσω η επόμενη σεζόν. Άρα η προετοιμασία θα γίνει τέλη καλοκαιριού, οι διοργανώσεις για το 2020-21 θα ξεκινήσουν αργά και αναγκαστικά θα… χωθούν μέσα στο επόμενο καλοκαίρι. Με τον αστερίσκο βέβαια πως υπάρχει το Euro 2020 που πήγε ένα χρόνο αργότερα, αλλά κι αυτό είναι κάτι που ρυθμίζεται καθώς από αυτό το καλοκαίρι θα υπάρχει το παράδειγμα το πώς διεξάγονται διοργανώσεις όλο και πιο… βαθιά στο καλοκαίρι.

Ταυτόχρονα, θα αλλάξουν αυτόματα οι ημερομηνίες των συμβολαίων προκειμένου να μπορούν να χρησιμοποιούνται οι ποδοσφαιριστές. Όπως είναι γνωστό, η κάθε συμφωνία που ολοκληρώνεται στο τέλος της σεζόν, διαρκεί μέχρι την τελευταία μέρα του Ιουνίου. Με απόφαση της FIFA θα υπάρξει επέκταση αυτού του διαστήματος, καθώς η Παγκόσμια Ομοσπονδία ποδοσφαίρου θέλει να διεξάγονται διοργανώσεις μέχρι και Ιούλιο (τουλάχιστον). Άρα οι ποδοσφαιριστές που θα πάρουν μεταγραφή σε άλλο σύλλογο, δε θα έχουν συμβόλαια από 1η Ιουλίου όπως συμβαίνει συνήθως. Κατά συνέπεια θα πάει πιο πίσω και η ολοκλήρωση των συμβολαίων (για παράδειγμα αν κάποιος υπογράψει για ένα έτος δεν μπορεί να λήγει η συμφωνία του τέλος Ιουνίου αν ξεκινήσει Σεπτέμβριο π.χ.). Κατά συνέπεια πάνε πιο πίσω η έναρξη και το τέλος της διάρκειας των συμβολαίων. Όπως αλλάζουν και οι μεταγραφικές περίοδοι, που θα διαρκέσουν μεγαλύτερο διάστημα (μέχρι τώρα ξέραμε πως ολοκληρώνονται τέλη Αυγούστου).

Το καλοκαίρι λοιπόν γίνεται ολοένα και περισσότερο ενεργή περίοδος για το ποδόσφαιρο. Όχι απλά για διοργανώσεις Εθνικών ομάδων όπως γνωρίζαμε από τότε που θυμόμαστε τον εαυτό μας, αλλά κυρίως για συλλόγους. Αν το σκεφτείτε άλλωστε, ο τελικός του Champions League έχει παγιωθεί Ιούνιο πλέον, ενώ παλιότερα διεξαγόταν Μάιο. Ο κορονοϊός γίνεται αφορμή λοιπόν για να «ενεργοποιηθεί» το καλοκαίρι και να μειωθεί κάπως η ποδοσφαιρική δράση συλλόγων τον χειμώνα.

Κι εδώ τα πράγματα δεν είναι όπως στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπου υπάρχει η Γερμανία και οι χώρες που συνήθως την ακολουθούν (π.χ. Ολλανδία, Αυστρία κτλ), τις οποίες χαρακτηρίζουμε ως βόρειες χώρες. Στο ποδόσφαιρο είναι περισσότερες οι ευνοημένες χώρες απ’ τη συγκεκριμένη διαδικασία, οι οποίες είναι τεράστιες αγορές και κυρίως με πολλούς χορηγούς. Για παράδειγμα η Ρωσία. Χώρες που θα ευνοηθούν αν το καλοκαίρι μονιμοποιηθεί ως περίοδος δράσης για τους συλλόγους.

Ίσως λοιπόν να μην το έχουμε καταλάβει ακόμη, αλλά να προωθείται ξεκάθαρα μια σεζόν στο ποδόσφαιρο όπως γίνεται στη Φόρμουλα 1, όπου η δράση ξεκινά Μάρτιο και ολοκληρώνεται Δεκέμβριο. Με το χειμώνα να μένει κενός για προετοιμασίες και διοργανώσεις Εθνικών ομάδων.

Φυσικά απ’ αυτή τη διαδικασία θα βγουν ζημιωμένες οι χώρες του νότου. Διότι σε αυτές τις αγορές, οι κλιματολογικές συνθήκες δεν ευνοούν τη διεξαγωγή αναμετρήσεων μέσα στη ζέστη. Όμως μπροστά στο χρήμα μάλλον δε δίνεται σημασία σε αυτή τη… λεπτομέρεια όπως αποδεικνύεται τουλάχιστον. Ίσως λοιπόν να είμαστε κοντά σε ριζικές αλλαγές στο ποδόσφαιρο.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Η κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα - Οι νεκροί και τα κρούσματα