Άρης: Μπορεί να γίνει… η Λέστερ της Ελλάδας;
Τα θαύματα στο Ελληνικό ποδόσφαιρο, έχουν λιγοστέψει. Σχεδόν έχουν εξαφανιστεί. Υπάρχουν οι σταθερές, άλλες κρατούν περισσότερα χρόνια, άλλες λιγότερα, όμως μοιάζουν με έναν κύκλο που απλά διαφέρει η διάμετρός τους για κάθε ομάδα που καλούνται να τον κλείσουν…
Τη δεκαετία του ’80 βλέπαμε να παίρνει Πρωτάθλημα η Λάρισα, να παίρνει Κύπελλο η Καστοριά ή ο ΟΦΗ, τη δεκαετία του ’90 είδαμε τον Πανιώνιο να κατακτά Κύπελλο, τον Αθηναϊκό, τον Απόλλωνα Σμύρνης, τον Ιωνικό να φτάνουν τελικό. Δεκαετία ’00 η Λάρισα κατέκτησε Κύπελλο!
Από εκεί και πέρα έχουμε να λέμε απλά για προκρίσεις σε τελικούς που έμοιαζαν με θαύμα (π.χ. Ατρόμητος, Αστέρας Τρίπολης, Ξάνθη). Κι εκεί… σβήνει η όποια σκέψη για το ασυνήθιστο, για την έκπληξη.
Φέτος, ο Άρης κάνει μια ξέφρενη πορεία. Έχοντας 7 νίκες 1 ισοπαλία και 1 ήττα στο Πρωτάθλημα. Ξεκάθαρα ρεκόρ Πρωταθλητισμού! Όμως όλοι περιμένουν πως κάπου θα «στραβώσει» το πράγμα. Κάπου θα αρχίσει να… ξεφουσκώνει. Αλλά δε γίνεται μέχρι τώρα. Το ερώτημα λοιπόν, αρχίσει σιγά-σιγά να έρχεται στα χείλη όλων: Μπορεί αυτός ο Άρης να πάρει Πρωτάθλημα; Μπορεί να γίνει η Λέστερ της Ελλάδας;
Απάντηση ξεκάθαρη δεν μπορεί να δοθεί φυσικά. Τα δεδομένα αλλάζουν, είμαστε στην εποχή της πανδημίας. Κανείς δεν ξέρει με ποιες συνθήκες θα ξημερώσει η επόμενη μέρα στις ομάδες.
Το Newsbomb.gr, θα σας παραθέσει από πέντε σημαντικά στοιχεία. Απ’ τη μία υπέρ της γνώμης πως μπορεί ο Άρης να κυνηγήσει το… θαύμα, απ’ την άλλη αυτά που σε κάνουν να λες «όχι δε γίνεται». Η απόφαση, δική σας…
+Ο Άρης είναι μια ομάδα με κόσμο, είναι απ’ τις μεγάλες δυνάμεις της χώρας και διαθέτει τη δική του ιστορία. Όμως ακόμη κι έτσι, κακά τα ψέματα δεν τον υπολογίζουν. Αυτό μόνο καλό του κάνει. Διότι διώχνει την πίεση από πάνω του και ταυτόχρονα έχει την ευχέρεια να εκμεταλλεύεται την υποτίμηση που συναντά!
+Ειδικά έτσι όπως είναι η φετινή σεζόν, ο αποκλεισμός απ’ την Κοβαλίβκα έδωσε τη δυνατότητα στους «κίτρινους» να μην έχουν να σκεφτούν και να κουραστούν για Ευρωπαϊκές αναμετρήσεις. Όταν οι αντίπαλοι που είναι στο ίδιο βαθμολογικό επίπεδο με τους Θεσσαλονικείς, δίνουν 2-3 ματς την εβδομάδα, ο Άρης έχει πλεονέκτημα σε επίπεδο προετοιμασίας, ξεκούρασης, «φρεσκάδας».
+Σιγά-σιγά μέσω των νικών που παίρνει η ομάδα του Άρη, αποκτά χαρακτήρα. Αρχίζει να συνηθίζει στην κορυφή, δεν… ζαλίζεται απ’ τα ύψη! Στοιχείο που θα βοηθήσει απίστευτα τον Άρη, ανεξάρτητα απ’ την κατάληξη της σεζόν. Αποκτά νοοτροπία την οποία έχει ξεχάσει ο Παναθηναϊκός για παράδειγμα!
+Λόγω πανδημίας, τα γήπεδα είναι άδεια. Μειώνεται η πίεση των εκτός έδρας αγώνων λοιπόν. Δεν είναι τυχαίο το εκπληκτικό σερί που έχουν οι «κίτρινοι» εκτός Θεσσαλονίκης, όπου μετρούν μόνο νίκες!
+Σαφώς οι «κίτρινοι» έχουν μακράν τις περισσότερες και καλύτερες λύσεις που είχαν τουλάχιστον από τότε που επέστρεψαν στην κατηγορία. Αλλά και πριν υποβιβαστούν, δεν μπορούν να συγκριθούν τα τότε ρόστερ με το τωρινό. Μόνο ο Άρης του Έκτορ Ραούλ Κούπερ είχε ανάλογου επιπέδου πληρότητα στο έμψυχο δυναμικό του.
-Όσο κι αν το ρόστερ του Άρη είναι εξαιρετικό σε σύγκριση με τις δικές του δυνατότητες των τελευταίων ετών, οι αντίπαλοι για την κορυφή έχουν σαφώς περισσότερες και ποιοτικότερες λύσεις. Ολυμπιακός, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ δηλαδή. Στοιχείο που συνήθως στην πορεία ενός Πρωταθλήματος παίζει καθοριστικό ρόλο.
-Μιλάμε για μια κατάσταση πρωτόγνωρη για τον Άρη. Οι «κίτρινοι» τελευταία φορά που έκαναν Πρωταθλητισμό, ήταν ουσιαστικά το 1980 με το μπαράζ του Βόλου (ηττήθηκαν απ’ τον Ολυμπιακό). Ο Άρης ως ομάδα, ως οργανισμός στο ποδόσφαιρό του, δεν γνωρίζει ουσιαστικά πώς είναι να κάνεις Πρωταθλητισμό, τι πρέπει να προσέξεις, πώς πρέπει να πορεύεσαι, τι να αποφύγεις κτλ.
-Είναι θετική η έλλειψη κόσμου στα εκτός έδρας, αλλά ανέκαθεν το τεράστιο… όπλο του Άρη ήταν δική του έδρα. Ο κόσμος του. Το «Κλεάνθης Βικελίδης» δίχως αμφισβήτηση είναι απ’ τις πιο «καυτές» έδρες στην Ελλάδα. Αυτή τη δύναμη δεν την έχουν οι «κίτρινοι» πλέον, για να πάρουν επιπλέον ώθηση απ’ τον ενθουσιασμό του κόσμου τους.
-Τα υπέρμετρα συναισθήματα, ακριβώς επειδή η διαχείριση του Πρωταθλητισμού είναι συγκεκριμένη. Δηλαδή ο υπερβολικός ενθουσιασμός μετά από νίκες ή η υπερβολική απογοήτευση μετά από κάποια «σφαλιάρα» αγωνιστική. Μια ισορροπία που κρίνει τα πάντα.
-Το ίδιο το σύστημα διεξαγωγής του Πρωταθλήματος. Ο Άρης για να το κατακτήσει, πρέπει να φτάσει κοντά ή όντας στην κορυφή στα play off. Εκεί θα κληθεί να διατηρήσει τη θέση του ή να ξεπεράσει κάποιον ή κάποιους αντιπάλους, παίζοντας κόντρα σε ομάδες με περισσότερη ποιότητα απ’ αυτόν, με περισσότερες λύσεις απ’ αυτόν και έχοντας κοινό επίπεδο κόπωσης εκείνο τον καιρό.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Lockdown: Crash test τα εποχιακά για το άνοιγμα κομμωτηρίων, βιβλιοπωλείων και ανθοπωλείων