Λιονέλ Μέσι: Η ιστορία της... χαρτοπετσέτας – Έτσι «γεννήθηκε» ο «βασιλιάς» της Μπαρτσελόνα
Την Τρίτη (22/12) το βράδυ η Μπαρτσελόνα αγωνιζόταν στο «Χοσέ Θορίγια» κόντρα στη Βαγιαλοδίδ για τη La Liga κι από το ξεκίνημα ο Λιονέλ Μέσι έδειχνε ιδιαίτερα κεφάτος. Οι «μπλαουγκράνα» «καθάρισαν» εύκολα το ματς, με τον Αργεντινό «σταρ» να διαμορφώνει το τελικό 3-0 στο 65ο λεπτό. Ήταν το γκολ που έψαχνε όλο το βράδυ καθώς ήταν ένα από τα αρκετά που έχει πετύχει στην καριέρα του που απέκτησαν ιστορικό χαρακτήρα.
Ο Μέσι έφτασε τα 644 γκολ κι έσπασε το ρεκόρ του σπουδαίου Πελέ κι έγινε ο παίκτης με τα περισσότερα τέρματα με έναν μόνο σύλλογο. Ο θρυλικός Βραζιλιάνος σημείωσε 643 σε 757 αγώνες με τη Σάντος, με τον ηγέτη της Μπάρτσα να τον ξεπερνάει αγωνιζόμενος σε οκτώ παιχνίδια λιγότερα (βλ. 749).
Ήταν άλλο ένα από τα πολλά ρεκόρ που έχει σημειώσει με τη φανέλα των «μπλαουγκράνα» και μάλιστα το πέτυχε λίγες μόλις ημέρες από την πρώτη «δέσμευση» του με το κλαμπ. Ένα άτυπο συμβόλαιο, το οποίο υπογράφηκε σε πάνω σε μια χαρτοπετσέτα!
Τα παιδικά χρόνια στο Ροζάριο κι η ορμονική διαταραχή
Πριν φτάσουμε, όμως, στο ιστορικό ραντεβού που έγινε στις 14 Δεκεμβρίου του 2000 αξίζει να κάνουμε ένα σύντομο... flashback στα παιδικά χρόνια του Μέσι. Ο σπουδαίος Αργεντινός γεννήθηκε στις 24 Ιουνίου 1987 σε μια πόλη στα βορειοανατολικά της χώρας, το Ροζάριο.
Αυτό που ενδεχομένως να ξέρουν λίγοι είναι ότι ο πατέρας του, Χόρχε, με τον οποίο παρεμπιπτόντως έχουν τρομερή ομοιότητα, ήθελε αρχικά να τον ονομάσει Λεονέλ. Τελικά, άλλαξε γνώμη και κατέληξε στο Λιονέλ γιατί του άρεσε περισσότερο, με τις φήμες να λένε ότι σε αυτό έπαιξε ρόλο κι η συμπάθια του για τον τραγουδιστή Λιονέλ Ρίτσι.
Ο Μέσι έζησε μέχρι τα 13 του σε ένα χαμόσπιτο, ενός δρόμου φτωχών κατοικιών, εκεί που πλέον υπάρχει 24ωρη περιήγηση για τους τουρίστες που θέλουν να επισκεφθούν το πατρικό του και τα... χώματα που πάτησε μικρός.
Σε ηλικία 5 ετών εντάχθηκε στην τοπική ομάδα της Γκραντόλι, στην οποία ο πατέρας του ήταν προπονητής και σε σύντομο χρονικό διάστημα το σπάνιο ταλέντο του ξεχώρισε, τραβώντας το ενδιαφέρον της Νιούελς Ολντ Μπόις, μιας εκ των δύο μεγάλων ομάδων της πόλης (η άλλη είναι η Ροζάριο Σεντράλ).
Αξίζει να πούμε ότι τόσο ο πατέρας του, Χόρχε, όσο κι ο αδερφός του, Ροντρίγο, είναι φανατικοί οπαδοί της Νιούελς, με τον Μέσι να φορά για πρώτη φορά τη φανέλα της σε ηλικία μόλις ενός έτους.
Ο Μέσι μετακόμισε στη Νιούελς το 1995 και δύο χρόνια μετά, σε ηλικία 10 ετών κι ενώ είχε ύψος 1μ11, διαγνώστηκε με ορμονική διαταραχή, η οποία είχε σημαντικό αντίκτυπο στη φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού του. Εν ολίγοις, οι πιθανότητες να κάνει καριέρα ήταν... απειροελάχιστες. Όπως είχε δηλώσει κι ο πατέρας του στο περιοδικό της «L' Equipe»: «Χωρίς ορμόνες μεταβολισμού, ο Λιονέλ θα έφτανε, στην καλύτερη, το 1μ50 κατά την ενηλικίωσή του».
Για να είχε ελπίδες να παίξει ποδόσφαιρο σε επαγγελματικό επίπεδο θα έπρεπε να κάνει επί τριάντα μέρες μια θεραπεία, η οποία ήταν ενέσιμη θυροειδική ορμόνη και κόστιζε 900 ευρώ μηνιαίως. Η οικογένεια Μέσι δεν είχε την οικονομική δυνατότητα να την αγοράσει, ενώ μολονότι αρκετές ομάδες της Αργεντινής, ανάμεσα τους κι η Ρίβερ Πλέιτ, ενδιαφέρθηκαν για να τον αποκτήσουν, δεν επιθυμούσαν να καλύψουν οικονομικά τη θεραπεία του.
«Θα μείνω στην ιστορία της Μπαρτσελόνα»
Ο Τσάρλι Ρεσάκ είχε πει κάποτε ότι «θα μείνω στην ιστορία της Μπαρτσελόνα». Ο Ρεσάκ γεννήθηκε σε μια γειτονιά κοντά στο Καμπ Νου, ενσωματώθηκε στους «μπλαουγκράνα» σε ηλικία 12 ετών και πέρασε σχεδόν μισό αιώνα στον σύλλογο τόσο εντός όσο κι εκτός αγωνιστικού χώρου. Έπαιξε ποδόσφαιρο για την ομάδα 17 χρόνια κι υπήρξε προπονητής, βοηθός προπονητή, τεχνικός διευθυντής και σύμβουλος προέδρου. Δεν έμεινε, πάντως, στην ιστορία για όλα αυτά, αλλά επειδή υπέγραψε τον Λιονέλ Μέσι με μια... χαρτοπετσέτα.
Σε ηλικία 13 ετών ο Αργεντινός ταξίδεψε στη Βαρκελώνη για να δοκιμαστεί από την Μπαρτσελόνα. Ο Ρεσάκ, ο οποίος τότε ήταν αθλητικός διευθυντής των Καταλανών, είχε ακούσει από τον Τζουσέπ Μαρία Μινγκέγια (μάνατζερ που συνεργαζόταν με τον σύλλογο) ότι αυτό το παιδί ήταν σαν τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Ο Μινγκέγια γνώριζε καλά τα πράγματα, αφού ήταν αυτός που είχε πάει τον «Θεό» της μπάλας στη Μπαρτσελόνα.
Ο Μέσι προπονήθηκε μαζί με την ομάδα Νέων, στην οποία βρίσκονταν μεταξύ άλλων οι Σεσκ Φάμπρεγκας και Τζεράρντ Πικέ. Στα αποδυτήρια, όλοι τον έβλεπαν και δεν μπορούσαν να πιστέψουν πόσο μικροσκοπικός αλλά και πόσο καλός ήταν αυτός ο μικρός. Όπως γίνεται αντιληπτό είχε ενθουσιάσει τους πάντες, όχι όμως τον Ρεσάκ, ο οποίος δεν τον είδε γιατί βρισκόταν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σίδνεϊ.
Ο Αργεντινός παρέμεινε στην Ισπανία και στις αρχές Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε ένα φιλικό, ώστε ο Ρεσάκ να δει επιτέλους τον Μέσι. Αν και έφτασε αργοπορημένος αρκούσαν 7-8 λεπτά για να πει ότι: «Πρέπει να υπογράψουμε αμέσως αυτό το παιδί». Βέβαια, εκείνη την εποχή, κάτι τέτοιο δεν ήταν τόσο απλό όσο φαντάζει σήμερα.
Ο Ζοάν Γκασπάρ είχε αναλάβει πρόεδρος εκείνο το καλοκαίρι, ο Λουίς Φίγκο είχε φύγει για τη Ρεάλ Μαδρίτης κι η Μπαρτσελόνα ήταν σε κρίση. Ο Μέσι ήταν σίγουρα ξεχωριστός αλλά το 2000 δεν υπέγραφες έτσι απλά έναν 13χρονο κι ειδικά έναν 13χρονο από την Αργεντινή. Οι Καταλανοί έπρεπε να καλύψουν τη θεραπεία του, η οποία δεν ήταν φθηνή και να βρουν δουλειά στον πατέρα του.
Επίσης, όντας ξένος δεν μπορούσε να αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα των Νέων παρά μόνο στις διοργανώσεις της Καταλονίας, ενώ στα αποδυτήρια των φώναζαν «el modo» (βλ. ο σιωπηλός, αυτός που δεν μπορεί να μιλήσει).
Το ιστορικό ραντεβού της... θρυλικής χαρτοπετσέτας
Από το διαμέρισμα στο οποίο έμενε ο Μέσι με τον πατέρα του στη Βαρκελώνη μπορούσε να δει κάποιος το Καμπ Νου κι όμως εκείνη την περίοδο για τον νεαρό Αργεντινό το θρυλικό γήπεδο έμοιαζε τόσο... μακρινό. Η αρχική συμφωνία υπήρχε αλλά τίποτα στην πραγματικότητα δεν συνέβαινε για την ολοκλήρωση της απόκτησης του.
Ο Χόρχε Μέσι ήταν έξαλλος, ενώ ο μάνατζερ του, Οράσιο Γκατσιόλι, προειδοποίησε ότι κι άλλες ομάδες μπήκαν στο κόλπο, ανάμεσα τους κι η Ρεάλ Μαδρίτης. Κάπως έτσι φτάσαμε στο ιστορικό ραντεβού της 14ης Δεκεμβρίου του 2000. Όπως αποκάλυψε στην εφημερίδα «AS» ο Ρεσάκ: «Ο πατέρας του ήταν εκνευρισμένος κι είπε ότι ο Λιο θα φύγει», ενώ ο Γκατσιόλι του είπε: «Θα πάμε αλλού».
Κι εκεί ο Ρεσάκ έμελλε να κάνει μια κίνηση που θα άλλαζε μια για πάντα την ιστορία του ποδοσφαίρου. Πήρε μια χαρτοπετσέτα κι άρχισε να γράφει: «Στη Βαρκελώνη, στις 14 Δεκεμβρίου του 2000 και παρουσία των κυρίων Μινγκέγια και Γκατσιόλι, ο Κάρλες Ρεσάκ, τεχνικός γραμματέας της Μπαρτσελόνα, δεσμεύεται υπ' ευθύνη του και παρά το γεγονός ότι υπάρχουν κάποιες αντίθετες γνώμες, να προσφέρει συμβόλαιο στον παίκτη Λιονέλ Μέσι, πάντα και εφόσον τηρηθούν τα συμφωνημένα ποσά». Από κάτω μπήκαν οι υπογραφές των Ρεσάκ, Μινγκέγια και Γκατσιόλι.
Φυσικά, το περιεχόμενο της χαρτοπετσέτας απέκτησε νομική αξία μια εβδομάδα αργότερα όταν έγιναν οι επίσημες υπογραφές σε συμβολαιογραφείο της Βαρκελώνης. Ο Μέσι ετοίμασε βαλίτσες για τη Μασία (βλ. τμήματα υποδομής της Μπαρτσελόνα) και το ταξίδι ενός εκ των κορυφαίων (για πολλούς ο κορυφαίος) ποδοσφαιριστών στην ιστορία μόλις είχε ξεκινήσει...
Αξίζει να πούμε ότι ο Οράσιο Γκατσιόλι έχει στην κατοχή του την ιστορική χαρτοπετσέτα και την κρύβει σε ένα ασφαλές μέρος, μολονότι του έχει ζητηθεί να την δώσει για το Μουσείο της Μπαρτσελόνα.
Ο «βασιλιάς» των ρεκόρ
Ο Μέσι υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο το 2004 και στις 16 Οκτώβριου του ίδιου έτους πραγματοποίησε την πρώτη του επίσημη εμφάνιση, μπαίνοντας ως αλλαγή στο ντέρμπι της Βαρκελώνης κόντρα στην Εσπανιόλ. Έκτοτε κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι...
Σε 16 σεζόν (η φετινή είναι η 17η) με τους «μπλαουγκράνα» έχει πανηγυρίσει 34 τίτλους, έχει πάρει έξι φορές τη «Χρυσή Μπάλα», ενώ μετράει και πολλά ακόμα ατομικά επιτεύγματα και ρεκόρ.
Ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία της Μπαρτσελόνα, των Clasico, της La Liga, ο παίκτης με τα περισσότερα γκολ σε μια σεζόν και σε ένα ημερολογιακό έτος... Η λίστα μοιάζει ατελείωτη!
Το καλοκαίρι το συμβόλαιο του με την Μπαρτσελόνα ολοκληρώνεται και κανείς δεν ξέρει αν τελικά θα αποχωρήσει ή όχι. Ανεξάρτητα από την απόφαση που θα πάρει είναι χωρίς αμφιβολία ο «βασιλιάς» των ρεκόρ στην ιστορία των Καταλανών. Κι όλα ξεκίνησαν από μια χαρτοπετσέτα...
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr
Διαβάστε επίσης:
Εισήγηση - «βόμβα» σε Μητσοτάκη: «Παράταση του lockdown σίγουρα μέχρι το Φεβρουάριο και… βλέπουμε»