Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ: Η τραγωδία στο Μόναχο - Το ατύχημα που «ξεκλήρισε» την κορυφαία ομάδα
Ήταν 6 Φεβρουαρίου του 1958, όταν ο χρόνος «πάγωσε» για πάντα στις 3:04 τα ξημερώματα, όπως το ρολόι που υπάρχει έξω από το «Old Trafford». Είναι η ώρα της συντριβής του αεροπλάνου, το οποίο μετέφερε την ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ από πίσω στην Αγγλία.
Η πτήση έμεινε στην ιστορία ως μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες του αθλητισμού, καθώς σε αυτή επέβαινε η κορυφαία ομάδα της εποχής. Συνολικά 23 από τους 43 επιβαίνοντες έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσα τους οκτώ ποδοσφαιριστές, τέσσερα στελέχη του συλλόγου, οκτώ δημοσιογράφοι και δύο μέλη του πληρώματος.
Οι «μπέμπηδες» ξεχείλιζαν από ταλέντο
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εκείνης της εποχής ήταν η κορυφαία ομάδα! Ο Ματ Μπάσμπι είχε στη διάθεση του νεαρούς παίκτες που... ξεχείλιζαν από ταλέντο και γι' αυτό τον λόγο είχαν αποκτήσει και το παρατσούκλι «μπέμπηδες».
Εκείνη τη μοιραία μέρα, σαν σήμερα πριν 63 χρόνια, η αποστολή της αγγλικής ομάδας επέστρεφε από το Βελιγράδι, όπου είχε αγωνιστεί με τον Ερυθρό Αστέρα. Οι ποδοσφαιριστές του Μπάσμπι είχαν πάρει ισοπαλία (3-3), ένα σκορ που τους έδωσε και την πρόκριση για την επόμενη φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Μάλιστα, οι παίκτες μετά τον αγώνα βρέθηκαν σε ένα πάρτι για να γιορτάσουν την επιτυχία τους. Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα συνέβαινε λίγες ώρες αργότερα.
Η μέρα της αναχώρησης ξεκίνησε με μια... αναποδιά. Ο ποδοσφαιριστής, Τζον Μπέρι δεν έβρισκε το διαβατήριο του, το οποίο τελικά ήταν μέσα στη βαλίτσα του! Αυτό προκάλεσε μια μικρή καθυστέρηση στο ταξίδι της επιστροφής. Εδώ θα πρέπει να τονίσουμε ότι για την Γιουνάιτεντ ακολουθούσε ένα σημαντικό ματς πρωταθλήματος κι ως εκ τούτου ο σύλλογος είχε μισθώσει ένα τσάρτερ δικινητήριο τύπου «Ελίζαμπεθ». Η ονομασία του δεν ήταν τυχαία, καθώς το προτιμούσε η Βασίλισσα για τις μετακινήσεις της, επειδή είχε εξαιρετικά καλό ιστορικό ασφαλείας.
Το χρονικό της τραγωδίας
Η επιστροφή στη Μεγάλη Βρετανία περνούσε από τη Γερμανία, καθώς το αεροπλάνο θα σταματούσε στο Μόναχο για ανεφοδιασμό καυσίμων, αλλά όπως αποδείχθηκε δεν θα έφευγε ποτέ από εκεί. Ο καιρός ήταν πολύ κακός... Οι θερμοκρασίες που επικρατούσαν ήταν πολύ χαμηλές, υπήρχε πυκνή ομίχλη και τα χιόνια είχαν σκεπάσει τον διάδρομο του αεροδρομίου. Το αεροπλάνο κατάφερε να προσγειωθεί χωρίς προβλήματα κι όπως ανακοινώθηκε στους επιβάτες θα χρειαζόταν 40 λεπτά για να ολοκληρωθεί ο ανεφοδιασμός. Όταν συνέβη αυτό έγιναν τρεις προσπάθειες απογείωσης, με την τρίτη να είναι κι η μοιραία.
2:19 Ο πύργος ελέγχου δίνει το «οκ» για την απογείωση. Το αεροπλάνο ξεκίνησε την απόπειρα του, αλλά μετά από έναν θόρυβο στις μηχανές την ώρα της τροχοδρόμησης, ακολούθησε φρενάρισμα, με αποτέλεσμα να σταματήσει στη μέση του διαδρόμου.
2:34 Έγινε η δεύτερη προσπάθεια αλλά είχε το ίδιο αποτέλεσμα (σταμάτησε στη μέση), καθώς ο θόρυβος στις μηχανές ακουγόταν έντονα. Η ενημέρωση που είχαν οι επιβάτες ήταν ότι υπάρχει ένα μικρό, αλλά όχι ιδιαίτερα ανησυχητικό πρόβλημα, ωστόσο θα χρειαζόταν λίγη ώρα για να διορθωθεί. Οι συνοδοί τους ζήτησαν να αποβιβαστούν.
2:56 Μετά από μια μικρή καθυστέρηση, επειδή ένας δημοσιογράφος τηλεφωνούσε στην εφημερίδα του για να ενημερώσει για το πρόβλημα, οι πιλότοι παίρνουν άδεια για απογείωση.
3:02 Η τρίτη και μοιραία προσπάθεια. Το αεροπλάνο σηκώθηκε αλλά δεν μπορούσε να πάρει το κατάλληλο ύψος, αδυνατούσε να αυξήσει την ταχύτητα του. Ο διάδρομος τελείωνε, το αεροπλάνο έπεσε στον φράκτη, βγήκε στον δρόμο και τελικά έπεσε σε ένα σπίτι, από το οποίο κατάφερε να βγει ζωντανή η Άννα Γουίκλερ και τα τρία παιδιά της.
3:04 Το αεροπλάνο συνέχισε την τρελή πορεία του, σάρωσε τα πάντα στο πέρασμα του και τελικά έπεσε πάνω σε ένα υπόστεγο, όπου βρισκόταν ένα βυτίο με καύσιμα. Η έκρηξη ήταν τεράστια... Ο χρόνος «πάγωσε».
Ο ενδιάμεσος σταθμός, έγινε η... τελική στάση
Για 23 άτομα, το μέρος που θα ήταν ένας ενδιάμεσος σταθμός, αποδείχθηκε η... τελική στάση τους. Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν νεκρούς εφτά ποδοσφαιριστές, τους Τζεφ Μπεντ, Ρότζερ Μπερν, Έντι Κόλμαν, Μαρκ Τζόουνς, Ντέιβιντ Πεγκ, Τόμι Τέιλορ και Λίαμ Γουίλαν, αλλά και άλλους δεκαπέντε επιβάτες, συμπεριλαμβανομένου του προσωπικού της ομάδας Γουόλτερ Κρίκμερ, Μπερτ Γουόλεϊ και Τομ Κούρι. Ο σπουδαίος Ντάνκαν Έντουαρντς έπεσε σε κώμα και άφησε την τελευταία του πνοή λίγες μέρες μετά σε νοσοκομείο του Μονάχου, νικημένος από τα βαριά του τραύματα.
Ο σπουδαίος Μπόμπι Τσάρλτον κι ο Ντένις Βάιολετ γλίτωσαν από καθαρή τύχη, καθώς κάθισαν στο μπροστά μέρος του αεροπλάνου. Ο λόγος ήταν ότι οι Τέιλορ και Πεγκ ήθελαν να αλλάξουν θέσεις, καθώς πίστευαν ότι στο πίσω μέρος θα ήταν πιο ασφαλείς.
Οι γερμανικές αρχές έριξαν την ευθύνη στον πιλότο, Τζέιμς Θέιν, καθώς δεν ολοκλήρωσε τη διαδικασία αποπαγοποίησης των φτερών του αεροπλάνου. Η British Airways τον απέλυσε αμέσως, με τον ίδιο να ξεκινά έναν δικαστικό αγώνα, ο οποίος κράτησε δέκα χρόνια, μέχρι τελικά να απαλλαγεί απ' όλες τις κατηγορίες.
Οι ήρωες Γκρέγκ και Φουλκς
Πριν από περίπου έναν χρόνο (17 Φεβρουαρίου 2020) έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών ένας από τους επιζώντες, ο τερματοφύλακας της ομάδας, Χάρι Γκρεγκ. Μαζί με τον Μπιλ Φουλκς, έσωσαν πολλές ζωές εκείνη τη μέρα. «Ήταν τόσο γενναίοι, έτρεχαν συνέχεια για να βοηθήσουν όποιον μπορούσαν, μέσα και έξω απ' το αεροπλάνο, που είχε πιάσει φωτιά. Θα έπρεπε να αποθεωθούν με κάθε τιμή για ό,τι έκαναν εκείνη τη μέρα» είχε δηλώσει ο Μπόμπι Τσάρλτον σε συνέντευξη του μετά από χρόνια.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Τσάρλτον είχε περιγράψει και τις δραματικές στιγμές στο νοσοκομείο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δίπλα μου στο δωμάτιο, ήταν ένας νεαρός άνδρας που κρατούσε μια εφημερίδα. Μου είπε τα πάντα για το ατύχημα, πράγματα που εγώ δεν είχα αντιληφθεί. Πήρα την εφημερίδα και άρχισα να διαβάζω ονόματα κι αυτός μου έλεγε αν ήταν ζωντανοί ή όχι. Ήταν σκέτη φρίκη, ήταν οι συμπαίκτες μου, δημοσιογράφοι, άνθρωποι που σήμαιναν πολλά για το αγγλικό ποδόσφαιρο. Τους χάσαμε όλους».
Στη συνέχεια τόνισε: «Με το που άρχισα να συνειδητοποιώ το μέγεθος της καταστροφής, σκέφτηκα πως τίποτα πια δεν θα ήταν το ίδιο. Ήταν απ' τα πράγματα που ακούς και λες πως αυτό δεν θα συμβεί ποτέ σε σένα. Θα παραμείνει για πάντα το ερώτημα αν θα κατακτούσαμε το Κύπελλο Πρωταθλητριών εκείνη τη χρονιά: εγώ λέω πως θα τα καταφέρναμε! Ήμασταν τόσο καλοί, δεν φοβόμασταν τίποτα, καμία πρόκληση δεν ήταν πολύ μεγάλη για μας»
Η πρόβλεψη του Μπάσμπι
Στον προπονητή, Ματ Μπάσμπι δεν είχαν δοθεί πολλές ελπίδες επιβίωσης, αλλά μετά από 63 ημέρες νοσηλείας κατάφερε να κερδίσει τη μάχη και τελικά ήταν αυτός που ηγήθηκε της επανάκαμψης του συλλόγου στα επίπεδα πριν από το δυστύχημα. «Ο Ματ Μπάσμπι έλεγε πως θα χρειαζόμασταν 5 χρόνια για να κατακτήσουμε πάλι κάποιο τρόπαιο. Πράγματι, μετά από 5 χρόνια κατακτήσαμε το Κύπελλο Αγγλίας και μετά από 10 χρόνια ήμασταν πρωταθλητές Ευρώπης! Ήταν ένας φόρος τιμής σε όσους έφυγαν πριν φτάσουν στην κορυφή. Τους ανήκει μερίδιο της επιτυχίας, επειδή αυτοί ήταν ο λόγος που παλεύαμε για να τα καταφέρουμε. Όλοι τότε ήθελαν να κερδίσουμε τον τελικό στο Γουέμπλεϊ και το ότι τα καταφέραμε ήταν χρέος μας προς την ιστορία και κομμάτι της» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τσάρλτον.
Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ παραμένει ένας από τους μεγαλύτερους συλλόγους στον πλανήτη, ωστόσο το συγκεκριμένο ατύχημα θα είναι πάντα μια μεγάλη πληγή στο... σώμα της, η οποία δεν θα φύγει ποτε.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Lockdown: Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18:00 τα Σαββατοκύριακα σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική