Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ: Ο «τρελός» που μπήκε στο Guinness – Θέλει να γράψει ιστορία και στην πολιτική

Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ: Ο Παραγουανός τερματοφύλακας, ο οποίος κατάφερε να μπει στο βιβλίο Guinness και σημάδεψε μια ολόκληρη εποχή με τις ικανότητες αλλά και την εκκεντρική προσωπικότητα του.
futbolretro.es

Δεν χρειάζεται να είσαι μεγάλος ποδοσφαιρόφιλος για να έχεις δει ή έστω ακούσει τον Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ. Ο «τρελός» Παραγουανός τερματοφύλακας, ο οποίος άφησε εποχή τόσο επειδή σκόραρε λες και ήταν επιθετικός, όσο και γιατί ήταν ένας «τρελός» που πίστευε ότι ήταν ο κορυφαίος γκολκίπερ στον πλανήτη.

Ενδεχομένως να μην ήταν αυτό που πίστευε, σίγουρα, όμως, άλλαξε το στιλ και τη φιλοσοφία όσων αποφάσισαν να φορέσουν γάντια τα επόμενα χρόνια. Έβαλε το λιθαράκι του, ώστε να λέμε πλέον με μεγάλη φυσικότητα «τερματοφύλακας με καλά πόδια».

Ο Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ έχει μπει στο βιβλίο Guinness

Ο Τσιλαβέρτ είναι ο μοναδικός τερματοφύλακας που έχει κάνει χατ-τρικ σε αγώνα, ενώ έχει μπει και στο βιβλίο Guinness, ως ο γκολκίπερ με τα περισσότερα τέρματα σε διεθνείς διοργανώσεις. Συγκεκριμένα, σκόραρε οκτώ με την εθνική Παραγουάης, εκ των οποίων τα εφτά ήταν σε προκριματικά Παγκοσμίου Κυπέλλου κι ένα στο Copa America του 1997 (κόντρα στην Αργεντινή). Έχει πανηγυρίσει κόντρα σε Αργεντινή (3 γκολ), Κολομβία (2 γκολ), Περού (2 γκολ) και Βολιβία, ενώ είναι κι ο μόνος στη θέση του που εκτέλεσε φάουλ σε Μουντιάλ! Ήταν 1998 κόντρα στη Βουλγαρία.

Το παρατσούκλι του Τσιλαβέρτ ήταν μπουλντόγκ, καθώς είχε μονίμως αγριεμένη έκφραση κι έβγαζε έντονη επιθετικότητα στο γήπεδο. Μάλιστα, ο ίδιος συνήθιζε να αγωνίζεται, έχοντας στο μπροστινό μέρος της φανέλας του ένα αντίστοιχο καρτούν. Γενικότερα, ήταν γνωστός για την εκκεντρικότητα και το ταμπεραμέντο του και κατ'επέκταση ήταν αμφιλεγόμενος, ενώ εμπλέχθηκε σε διάφορα επεισόδια, με πιο διάσημο την κόντρα του με τον Κολομβιανό επιθετικό Φαουστίνο Ασπρίγια.

Ξυπόλητος άρμεγε αγελάδες

Ο Τσιλαβέρτ γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1965 στην πόλη Λούκε, η οποία απέχει περίπου οκτώ χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα της Παραγουάης, την Ασουνσιόν. Η οικογένεια του ήταν πολύ φτωχή, ο πατέρας του Καταλίνο ήταν δημόσιος υπάλληλος, ενώ η μητέρα του, Νικολάσα δεν εργαζόταν για να φροντίζει τον ίδιο και τα τρία αδέρφια του. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι τα 7 του δεν είχε φορέσει ποτέ παπούτσια, ενώ από τα 5 του αναγκάστηκε να αρμέγει αγελάδες και να πουλάει το γάλα στη γειτονική Νιου Γκουαζού. Έπαιζε ξυπόλητος ποδόσφαιρο μαζί με τα αδέρφια του, τα οποία επειδή ήταν ο πιο μικρόσωμος τον έβαζαν τέρμα, μολονότι ο ίδιος ήθελε να αγωνίζεται ως επιθετικός.

Στα 15 του έκανε το επαγγελματικό ντεμπούτο του με την Σπορτίβο Λουκένιο, η οποία αγωνιζόταν στη δεύτερη κατηγορία κι ήταν γνωστή για τις ακαδημίες της. Οι εμφανίσεις του τον οδήγησαν σε μια από τις κορυφαίες ομάδες της Παραγουάης, την Γκουαρανί, με την οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα το 1984. Την επόμενη χρονιά έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα «μετακομίζοντας» στην Αργεντινή για λογαριασμό της Σαν Λορέντσο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στη χώρα ζούσαν 1.000.000 συμπατριώτες του Τσιλαβέρτ, ωστόσο οι Αργεντινοί τους συμπεριφέρονταν κυρίως υποτιμητικά και τους προσέφεραν δουλειές καθαριστή ή οικοδόμου. Αυτό είχε αναπτύξει μια κόντρα ανάμεσα στις δύο χώρες κι ο Χοσέ Λουίς δεν έμενε αμέτοχος. Το αντίθετο, καθώς δεν δίσταζε να κάνει δηλώσεις εναντίον της Αργεντινή κι έτσι μολονότι έκανε καλές εμφανίσεις δεν έλειπαν οι εντάσεις.

Έβαζε στοιχήματα με τον προπονητή του

Παρά τις εξωαγωνιστικές εντάσεις, ο Τσιλαβέρτ κατάφερε στον σύλλογο του Μπουένος Άιρες να βελτιώσει σε μεγάλο βαθμό την ικανότητα του στις εκτελέσεις φάουλ. Καθοριστικό ρόλο σε αυτό έπαιξε ο προπονητής του, ο... πολυταξιδεμένος, Μπόρα Μιλουτίνοβιτς. Οι δυο τους έβαζαν συχνά στοιχήματα, για τις καλύτερες εκτελέσεις με έπαθλο κουτάκια coca cola!

Μολονότι, λοιπόν, η Σαν Λορέντσο ήταν η μοναδική ομάδα στην καριέρα του, με την οποία δεν κατάφερε να σκοράρει, σε εκείνη εξελίχθηκε στον παίκτη που έμεινε στην ιστορία του Λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου. Το καλοκαίρι του 1988, έκανε το επόμενο μεγάλο βήμα στην καριέρα του, καθώς ήρθε για πρώτη φορά να αγωνιστεί στην Ευρώπη, για λογαριασμό της Σαραγόσα.

Ο Τσιλαβέρτ έβαζε στοιχήματα με τον προπονητή του στη Σαν Λορέντζο, Μπόρα Μιλουτίνοβιτς με έπαθλο κουτάκια coca cola!wikipedia

«Οι φίλαθλοι μου φώναζαν γύρνα στο τέρμα σου»

Το ιδιαίτερο στιλ του ήταν μπροστά από την εποχή και στην Ισπανία το να βλέπουν τον τερματοφύλακα να βγαίνει έξω από την περιοχή με την μπάλα στα πόδια προκαλούσε τρόμο! «Πολύς κόσμος ήταν κατά του στιλ μου στην αρχή. Όταν άρχισα να βγαίνω έξω από την περιοχή με την μπάλα, οι φίλαθλοι άρχισαν να τρομοκρατούνται και να φωνάζουν να γυρίσω στην εστία μου. Εγώ το έβλεπα ως έναν τρόπο να βοηθήσω την ομάδα μου να νικήσει», είχε αναφέρει χρόνια αργότερα ο Τσιλαβέρτ, ο οποίος, πάντως, έκανε σκληρές προπονήσεις τόσο στις εκτελέσεις φάουλ, όσο και στα πέναλτι. Είναι χαρακτηριστικό ότι έμενε μετά τη λήξη της προπόνησης για να επιχειρεί 80-120 φάουλ!

Όταν, πάντως, του δόθηκε η ευκαιρία να εκτελέσει πέναλτι κατά τη διάρκεια ενός αγώνα, τα πράγματα δεν εξελίχθηκαν όπως ακριβώς τα περίμενε! «Παίζαμε κόντρα στη Ρεάλ Σοσιεδάδ και πήγα να εκτελέσω ένα πέναλτι. Είπα σε έναν παίκτη να καλύψει το τέρμα μου μέχρι να επιστρέψω. Σκόραρα και άρχισα να πανηγυρίζω στο κέντρο του γηπέδου. Όταν κοίταξα γύρω, η άλλη ομάδα είχε κάνει ήδη τη σέντρα, όμως δεν ανησυχούσα ιδιαιτέρως, αφού είχα αφήσει έναν συμπαίκτη να καλύπτει την εστία. Το πρόβλημα ήταν ότι είχε έρθει κι αυτός να πανηγυρίσει το γκολ! Η Ρεάλ Σοσιεδάδ σκόραρε και ήθελα να πεθάνω. Ευτυχώς, ήμασταν μπροστά με 2-0 και κρατήσαμε το 2-1 μέχρι τέλους. Ήταν τρελό» τόνισε.

Όταν σκόραρε κόντρα στον Χιγκίτα

Το πρώτο γκολ με την εθνική ομάδα της χώρας του (ήταν μέλος από το 1987) έμελλε να είναι κόντρα σε μια άλλη cult μορφή του Λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου, τον Ρενέ Χιγκίτα. Ήταν 27 Αυγούστου 1989 κι η Παραγουάη αντιμετώπιζε την Κολομβία για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ιταλίας.

Με το σκορ στο 1-1, η ομάδα του Τσιλαβέρτ κέρδισε πέναλτι, οι διαμαρτυρίες ήταν έντονες μετά την απόφαση του διαιτητή και κανείς από τους συμπαίκτες του δεν... τολμούσε να βρεθεί πρόσωπο με πρόσωπο με τον Χιγκίτα.

Ο Τσιλαβέρτ ανέλαβε την εκτέλεση κι έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Κολομβιανού γκολκίπερ, χαρίζοντας τη νίκη στην Παραγουάη. Ήταν μια από τις στιγμές που όλοι άρχισαν να αντιλαμβάνονται ότι δεν έχουν να κάνουν με έναν συνηθισμένο γκολκίπερ.

Τα χρόνια της δόξας στη Βελέζ

Εκεί που πραγματικά καταξιώθηκε, πάντως, ήταν στη Βελέζ Σάρσφιλντ, η οποία μέχρι την έλευση του το 1991 είχε κατακτήσει μόλις ένα πρωτάθλημα. Στα 8,5 χρόνια που έμεινε ο Τσιλαβέρτ, ο σύλλογος εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους στη Νότια Αμερική. Το συγκεκριμένο διάστημα κατέκτησε 4 πρωταθλήματα, ένα Copa Libertadores, ένα Διηπειρωτικό Κύπελλο κόντρα στη Μίλαν του Φάμπιο Καπέλο, ένα Copa Interamericana, ένα Copa Sudamericana κι ένα Recopa Sudamericana. Στην ομάδα του Μπουένος Άιρες συνεργάστηκε με ακόμα έναν σπουδαίο προπονητή, τον Κάρλος Μπιάνκι, με τον οποίο συνυπήρχαν για τρία χρόνια.

Στα 8,5 χρόνια που έμεινε ο Τσιλαβέρτ, η Βελέζ εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους συλλόγους στη Νότια Αμερική.youtube

Επίσης, με τη φανέλα της Βελέζ έγραψε ιστορία, καθώς πέρα από τους τίτλους έγινε ο μοναδικός τερματοφύλακας που έχει κάνει χατ τρικ στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Συγκεκριμένα, αυτό έγινε στις 28 Νοεμβρίου 1999 στο Clasico del Oeste, με αντίπαλο τη Φέρο Καρίλ Οέστε. Ντέρμπι, βέβαια, μόνο στα χαρτιά καθώς η ομάδα του Τσιλαβέρτ ήταν πρωταθλήτρια Clausura, ενώ η Φέρο μια μικρομεσαία ομάδα. Κάτι, άλλωστε, που φάνηκε κι από το τελικό 6-1. Το ματς, όμως, έμεινε στην ιστορία, καθώς το «μπουλντόγκ» ευστόχησε σε τρία πέναλτι, σημειώνοντας χατ-τρικ.

«Φύγετε από μπροστά μου, θα το... μπουμπουνίσω»

Παράλληλα, επειδή ο Τσιλαβέρτ ήταν ο... Τσιλαβέρτ και δεν μπορούσε να κάτσει φρόνιμα, ειδικά μετά την επιστροφή του στην Αργεντινή άνοιξε... βεντέτα με πολλούς συναδέλφους του που έπαιζαν στην ίδια θέση. Είναι χαρακτηριστικό ότι είχε σχέση μίσους με τον Κάρλος Ναβάρο Μοντόγια της Μπόκα Τζούνιορς, τον οποίο είχε αποκαλέσει «τίποτα», ενώ μια από τις γνωστές κόντρες του ήταν κι αυτή με τον Χερμάν Μπούργος της Ρίβερ Πλέιτ. Μάλιστα, τη Δευτέρα (22/3) συμπληρώνονται 25 χρόνια από το απίστευτο γκολ που είχε σημειώσει απέναντι στον νυν προπονητή της Νιούελς Ολντ Μπόις. Ο Τσιλαβερτ τον είχε πιάσει στον... ύπνο, σκοράροντας από απόσταση 60 μέτρων!

«Το παιχνίδι είχε σταματήσει για φάουλ. Ο Μπούργος είχε βγει από την εστία του και μιλούσε σε έναν αμυντικό, χωρίς να κοιτάει τι συμβαίνει. Ανέβηκα ψηλά για να διαμαρτυρηθώ για το φάουλ και όταν ήμουν 5 μέτρα από την μπάλα, είδα τι συνέβαινε και αποφάσισα να το εκτελέσω. Οι συμπαίκτες μου φώναζαν “σταμάτα, σταμάτα”, όμως ούρλιαξα “φύγετε από μπροστά μου, θα το... μπουμπουνίσω”. Είπα στον διαιτητή να σκύψει και όλα πήγαν μια χαρά. Η μπάλα έμοιαζε να φεύγει πολύ ψηλά, όταν ξαφνικά κατέβηκε, έπεσε πίσω από τον τερματοφύλακα και πήγε μέσα. Πάντα λέω ότι ένας άγγελος την κατέβασε για μένα. Αν εκτελούσα ακόμη 1.000 φάουλ με αυτόν τον τρόπο, ποτέ δεν θα σκόραρα έτσι. Εκείνη τη φορά πήγε μέσα και μας έδωσε το παιχνίδι» έχει πει ο ίδιος.

Η συγκλονιστική στιγμή στη Γαλλία

Ο Τσιλαβέρτ μέτρησε 74 συμμετοχές με την εθνική Παραγουάης, με την οποία μέτρησε δύο συμμετοχές σε Μουντιάλ (1998, 2002). Μάλιστα, με τις εμφανίσεις του στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας έγινε ευρύτερα γνωστός στο κοινό. Εκείνος κι οι συμπαίκτες του πέρασαν στα νοκ άουτ ματς, σε έναν δύσκολο όμιλο κόντρα σε Ισπανία, Νιγηρία και Βουλγαρία, ενώ στους «16» έκαναν μια τρομερή υπερπροσπάθεια κόντρα στην «οικοδέσποινα» Γαλλία.

Τελικά, λύγισαν στο 114' με το golden goal του Λοράν Μπλαν. Όλοι οι Παραγουανοί κατέρρευσαν, όχι όμως εκείνος! Δείχνοντας ότι είναι ένας μεγάλος ηγέτης πήγε και σήκωσε έναν έναν τους δακρυσμένους συμπαίκτες του, σε μια από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές στην ιστορία των Μουντιάλ. Ο Τσιλαβέρτ δίκαια αναδείχθηκε δεύτερος καλύτερος τερματοφύλακας της διοργάνωσης.

Τα οκτώ γκολ που σημείωσε με το εθνόσημο, τον έβαλαν στο βιβλίο Guinness, ενώ όσο περίεργο κι αν μπορεί να ακουστεί σε κάποιους δεν είναι ο τερματοφύλακας με τα περισσότερα τέρματα. Η κορυφή ανήκει στον φοβερό και τρομερό, Ροζέριο Σένι, ο οποίος από το 1990 ως το 2015, σκόραρε 131 φορές! Αντίστοιχα, το «μπουλντόγκ» σημείωσε 67 από το 1982 ως το 2004.

Τιμωρήθηκε με 6 μήνες φυλάκιση

Στο δεύτερο μισό της σεζόν 2000/01 ήρθε ξανά στην Ευρώπη για λογαριασμό της Στρασμπούρ, με την οποία κέρδισε το κύπελλο Γαλλίας, αλλά η ομάδα υποβιβάστηκε. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο πανηγύρισε ως βασικός την άνοδο, ενώ στα μέσα της σεζόν 2002/03 πήγε στην Πενιαρόλ, με την οποία σκόραρε τα τέσσερα τελευταία γκολ της καριέρας του σε 15 αγώνες. Πανηγύρισε το πρωτάθλημα Ουρουγουάης και το 2003/04 επέστρεψε στη Βελέζ για να κλείσει την καριέρα του.

Βέβαια, ο τρόπος με τον έφυγε από τη Γαλλία αποτέλεσε θέμα για τα δικαστήρια της χώρας. Μάλιστα, στον Τσιλαβέρτ επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 6 μηνών λόγω χρήσης πλαστών εγγράφων για την αποδέσμευση του από την ομάδα του Στρασβούργου. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά αν και με ποιον τρόπο εξέτισε την ποινή του.

Ο επόμενος πρόεδρος της Παραγουάης;

Ο Τσιλαβέρτ είχε ανέκαθεν άποψη για οτιδήποτε συνέβαινε στη χώρα του, παίρνοντας το μέρος των ανήμπορων και των φτωχών. Δεν... φοβόταν να ασκήσει κριτική στην εκάστοτε κυβέρνηση. Μάλιστα, το 1999 πήρε την απόφαση να απέχει από το Copa America που έγινε στην πατρίδα του, καθώς θεωρούσε ότι τα χρήματα που δαπανήθηκαν για τη διοργάνωση θα έπρεπε να δωθούν σε σχολεία.

Το 1994 όταν η Βελέζ αντιμετώπισε στη Μίλαν στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου συμφώνησε να φορέσει τα γάντια γνωστής εταιρείας αθλητικών ειδών με αντάλλαγμα αθλητικά ρούχα, τα οποία μοίρασε σε ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές και τοπικά νοσοκομεία.

Ο Τσιλαβέρτ δεν ξέχασε ποτέ από που ξεκίνησε και στα 56 του θέλει να γράψει ιστορία και στην πολιτική, καθώς πριν από λίγους μήνες γνωστοποίησε ότι θα είναι υποψήφιος στις εκλογές για τον επόμενο πρόεδρο της Παραγουάης. «Τσίλα για πρόεδρος το 2023. Περήφανος που είμαι Παραγουανός» ήταν το μήνυμα του.

Ο Χοσέ Λουίς Τσιλαβέρτ θα είναι υποψήφιος στις εκλογές για τον επόμενο πρόεδρο της Παραγουάης.Twitter: @JoseLChilavert_

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Όλα τα νέα μέτρα - Τι αλλάζει στην απαγόρευση κυκλοφορίας, τι ανοίγει και πότε