Τσε Γκεβάρα: Η μεγάλη αγάπη για το ποδόσφαιρο - «Δεν είναι άθλημα, αλλά όπλο της επανάστασης»
Ερνέστο Τσε Γκεβάρα: Στη σύντομη ζωή του ο κομαντάντε πέτυχε πολλά πράγματα, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν για τη μεγάλη αγάπη που είχε για το ποδόσφαιρο, το οποίο δεν είδε ποτέ ως ένα απλό άθλημα.
Όταν τον Οκτώβριο του 1967 έπεσε νεκρός σε ηλικία 39 ετών στη Βολιβία, ένας αρχηγός πέθανε, αλλά ένας θρύλος γεννήθηκε! Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα στη σύντομη ζωή του κατάφερε να εξελιχθεί σε σύμβολο για κάθε εξεγερμένο που κάνει την επανάσταση του.
Αυτό που ενδεχομένως αρκετοί να μην ξέρουν είναι ότι ανάμεσα στα πολλά που πρόλαβε να κάνει, ασχολήθηκε και με το ποδόσφαιρο, το οποίο για εκείνον ήταν πολλά περισσότερα από ένα απλό άθλημα. «Το ποδόσφαιρο δεν είναι απλά ένα ακόμη άθλημα, αλλά ένα όπλο της επανάστασης» ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποιούσε.
Ο Τσε αγαπούσε το ποδόσφαιρο, μέσω του οποίου κατάφερε να σκληραγωγήσει τον εαυτό του και να ξεπεράσει το πρόβλημα υγείας του. Ο Τσε Γκεβάρα από την ηλικία των δύο ετών υπέφερε από άσθμα, γι' αυτό και του άρεσε να αγωνίζεται ως τερματοφύλακας, γιατί δεν χρειαζόταν να τρέχει. Η συγκεκριμένη θέση, πάντως, του επέτρεψε να δει με... άλλο μάτι, πιο στρατηγικό, το ποδόσφαιρο, ενώ δίπλα στην αυτοσχέδια εστία του, είχε πάντα τη συσκευή για τις εισπνοές του.
«Διάβαζε αθλητικά καθημερινά. Οι περισσότεροι από τους φίλους του ήταν οπαδοί των μεγάλων ομάδων της Αργεντινής, είτε της Μπόκα Τζούνιορς, είτε της Ρίβερ Πλέιτ. Όμως ο Ερνέστο ήθελε να κάνει τη διαφορά. Δεν ήθελε να ακολουθήσει τη μάζα. Όταν έμαθε για την Ροζάριο Σεντράλ, δέθηκε έντονα μαζί της. Από τότε όταν τον ρωτούσαν τι ομάδα είναι, απαντούσε πάντα γεμάτος περηφάνια πως είναι οπαδός της Ροζάριο», αναφέρει στο βιβλίο του για τον «Τσε», ο Ούγκο Γκαμπίνι. Επίσης, ο Τορίτο Αγκίρε της Ροζάριο, ο οποίος φημιζόταν για τις ντρίμπλες του, αποτέλεσε είδωλο του, ενώ θαύμαζε τον Αλφρέντο Ντι Στέφανο. Πέρα από το ποδόσφαιρο ασχολήθηκε και με άλλα αθλήματα, όπως το ράγκμπι και το πινγκ-πονγκ, ενώ έκανε ιππασία και ποδήλατο.
Ο γύρος της Λατινικής Αμερικής με το ποδόσφαιρο
Το ποδόσφαιρο αποτέλεσε σημαντικό κομμάτι της ζωής του, όπως προκύπτει κι από τα όσα περιέγραψε ο ίδιος μέσα από τα φημισμένα ημερολόγια μοτοσικλέτας. Στα τέλη του 1951 ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα κι ο εγκάρδιος φίλος του Αλμπέρτο Γρανάδο αποφάσισαν να κάνουν τον γύρο της Λατινικής Αμερικής με μια μοτοσικλέτα Norton, η οποία έγινε γνωστή ως «Poderosa II». Μολονότι σήμερα δεν διασώζεται κάποιο κομμάτι της, στο μουσείο του Τσε στην Κόρδοβα υπάρχει ένα αντίγραφο της θρυλικής μηχανής του.
Οι δύο φίλοι έζησαν έντονες εμπειρίες, όπως για παράδειγμα το να κολυμπήσουν στα νερά του Αμαζονίου, αλλά σε πολλές από τις ιστορίες του Ερνέστο το ποδόσφαιρο έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το 1952 στη Χιλή, έπαιξαν με οδηγούς φορτηγών, οι οποίοι μάλιστα τους προσέλαβαν ως προπονητές για το παιχνίδι που είχαν! «πήραμε μισθό, σπίτι, φαγητό και μας μετέφεραν δωρεάν. Δύο ημέρες αργότερα, ολοκληρώσαμε αυτή την περιπέτεια με μια υπέροχη νίκη της ομάδας» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, ενώ στη συνέχεια η περιπέτεια τους συνεχίστηκε στο Περού, όπου: «Στα ερείπια του Μάτσου Πίτσου συναντήσαμε ανθρώπους που παίζουν ποδόσφαιρο και μας προσκάλεσαν να συμμετάσχουμε».
Ως φοιτητής της ιατρικής, ο Γκεβάρα κι ο φίλος του προσπαθούσαν να βοηθήσουν όσους είχαν ανάγκη κι έτσι η παραμονή τους στο Περού τους έφερε να εργάζονται σε νοσοκομείο για λεπρούς στο Σαν Πάμπλο, όπου διοργάνωναν και αγώνες ποδοσφαίρου. «Προσπαθήσαμε να εφαρμόσουμε την ψυχοθεραπεία και ψυχαγωγούσαμε τους λεπρούς. Φτιάξαμε με τους αρρώστους ποδοσφαιρική ομάδα και διοργανώσαμε αγώνες (σ.σ. μία ομάδα ήταν οι υγιείς, η άλλη οι ασθενείς). Η προσοχή μας και η συμπεριφορά μας σε αυτά τα δυστυχισμένα πλάσματα ανέβασαν κατακόρυφα τη διάθεσή τους» είχε πει ο Γρανάδο.
Όταν ο «Τσε» συνάντησε τον τσιγκούνη Ντι Στέφανο
Μετά το Περού, οι δύο φίλοι ταξιδεύοντας με μια σχεδία που τους είχαν δώσει, έφτασαν στην πόλη Λετίσια της Κολομβίας. Εκείνη την εποχή στη χώρα μεγαλουργούσε ο έπειτα σταρ της Ρεάλ Μαδρίτης, Αλφρέντο Ντι Στέφανο, ο οποίος έπαιζε στη Μιγιονάριος. Οι Γκεβάρα και Γρανάδο το εκμεταλλεύτηκαν και στη συνάντηση που είχαν με τον προπονητή της Ιντεπεντιέντε Σπόρτινγκ είπαν ότι είναι γνωστοί ποδοσφαιριστές στην Αργεντινή κι ότι ήθελαν να αναλάβουν ως προπονητές.
Ο τοπικός σύλλογος αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα κι έτσι οι ιθύνοντες πείστηκαν, ευελπιστώντας ότι θα βελτιώσουν τα πράγματα. Οι Γκεβάρα και Γρανάδο έγιναν παίκτες-προπονητές, με τον «Τσε» να παίζει τερματοφύλακας και τον Αλμπέρτο να βοηθάει ως επιθετικός. Επέλεξαν να δώσουν έμφαση στην άμυνα και κατάφεραν να αλλάξουν την εικόνα της ομάδας, μάλιστα τους δόθηκαν κι αρκετά χρήματα για να παραμείνουν, ωστόση η «δίψα» για νέες περιπέτειες κυριάρχησε.
Επόμενος σταθμός η πρωτεύουσα Μπογκοτά! Εκεί, με τη βοήθεια του Έκτορ Ριάλ, με τον οποίο ο Γκεβάρα είχε υπηρετήσει μαζί στον στρατό, οι δύο φίλοι μπόρεσαν να συναντήσουν τον Αλφρέντο Ντι Στέφανο στο εστιατόριο που σύχναζε. Μάλιστα, ο θρύλος του ποδοσφαίρου τους έδωσε εισιτήρια για την αναμέτρηση της Μιγιονάριος με τη Ρεάλ Μαδρίτης, την ομάδα με την οποίο ο Αργεντινός έμελλε να γράψει ιστορία στην Ευρώπη. «Συζητήσαμε για μπάλα, ιατρική και τα βουνά της Κόρδοβα» αναφέρει ο Γρανάδο στο ημερολόγιό του γι' αυτή τη συνάντηση.
Ο Γκεβάρα σε ένα γράμμα προς τη μητέρα του είχε αναφέρει ότι ο Ντι Στέφανο ήταν τσιγκούνης! Χαρακτηριστικά, φέρεται να της γράφει ότι οι ποδοσφαιριστές από την Αργεντινή είναι πιο δύσκολοι κι από υπουργό όταν πας να τους κάνεις «τράκα».
Ο υπουργός το... είχε ακόμα!
Σταδιακά ο Ερνέστο έβαλε σε δεύτερη μοίρα τον αθλητισμό και ασχολήθηκε με άλλα ζητήματα που αφορούσαν την επανάσταση, κάτι που τελικά έμελλε να του κοστίσει και τη ζωή. Η τελευταία επαφή του με το ποδόσφαιρο σημειώθηκε το 1963 όταν πλέον ήταν υπουργός στο νεοσύστατο υπουργείο Βιομηχανίας στην Κούβα. Σε έναν αγώνα με την ομάδα του πανεπιστημίου, ο Τσε έπαιξε τερματοφύλακας, όπου μάλιστα πραγματοποίησε και μια εντυπωσιακή έξοδο σε τετ-α-τετ, αναγκάζοντας τον Αλμπέρτο Γρανάδο να γράψει στο βιβλίο του ότι «κανείς δεν είχε στο μυαλό του ότι ο υπουργός ήταν σε θέση να το κάνει αυτό...».
Ως υπουργός, ο Γκεβάρα υποδέχθηκε και την Μαντουρέιρα, μια ομάδα τρίτης κατηγορίας στη Βραζιλία, η οποία έκανε περιοδεία σε όλο τον κόσμο για φιλικά. Στην Κούβα έδωσε πέντε, με τον Τσε να τη συνοδεύει στην παραμονή τους στη χώρα, ενώ έδωσε το παρών και στα ματς. Τα μέλη του βραζιλιάνικου συλλόγου ως ένδειξη τιμής του προσέφεραν την μπάλα του αγώνα με τους επίλεκτους Κούβας. «Ήταν πολύ φιλικός και οι παίκτες μας του άρεσαν πάρα πολύ» ανέφερε ο τότε πρόεδρος του συλλόγου, Καρλίνιος Μαρακανά. Το 2013, η Μαντουρέιρα έβγαλε μια συλλεκτική φανέλα, στην οποία αποτυπωνόταν η μορφή του μεγάλου επαναστάτη. Κι όπως γίνεται αντιληπτό έγινε ανάρπαστη.
Ο θάνατος του ένωσε τους οπαδούς!
Η δολοφονία του από τον υπαξιωματικό του στρατού της Βολιβίας, Μάριο Τεράν προκάλεσε μεγάλες αναταραχές κι ένωσε οπαδούς πολλών ομάδων. Στο Μπουένος Άιρες υπήρξαν επεισόδια, με τον στρατό και την αστυνομία να διακόπτει αρκετά ματς, καθώς ο κόσμος φώναζε «Τσε, Τσε» κατά τη διάρκεια τους.
Ο «Θεός» της μπάλας, Ντιέγκο Μαραντόνα ήταν μεγάλος οπαδός του Τσε και τον είχε «χτυπήσει» ταττού στο μπράτσο του, ενώ φίλαθλοι πολλών ομάδων εμφανίζουν στις κερκίδες μπλούζες και πανό με τη μορφή του Γκεβάρα.
Το σύνθημα της ζωής και του αγώνα, το «Hasta la victoria siempre», βρήκε απόλυτη εφαρμογή στο ποδόσφαιρο. Άλλωστε, όπως έλεγε κι ο ίδιος δεν μιλάμε για ένα απλό άθλημα, αλλά για ένα όπλο της επανάστασης.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Self test: Από την Τετάρτη στα φαρμακεία - Σε ποιους θα διατεθούν πρώτα, η σειρά προτεραιότητας