Λιβύη: Ποδόσφαιρο μετά από... 7 χρόνια - Γέμισαν τα καφενεία!
Πώς γίνεται μία ήττα με 5-2 να γίνει αποδεκτή ως γιορτή; Κι όμως αυτό είναι εφικτό όταν υπάρχει μία απομόνωση επτά ετών!
Ήταν η 25η Μαρτίου του 2021, σχεδόν έναν μήνα πριν όταν η εθνική ομάδα της πολύπαθης αυτής χώρας, υποδέχτηκε την Τυνησία για τα προκριματικά του Κόπα Άφρικα. Το ματς ήταν ιστορικής σημασίας και θα δούμε γιατί. Πρώτα όμως, μπορείτε να αποθηκεύσετε στο κινητό σας το πιο γρήγορο και μοντέρνο κουπόνι για το στοίχημα!
Για την ιστορία λοιπόν, να αναφέρουμε ότι το γήπεδο της Λιβύης που λέγεται πλέον «Martyrs of February Stadium», ονομαζόταν «Hugo Chavez», όταν ο Μουαμάρ Καντάφι ήταν στην εξουσία. Το χρονικό του αγώνα μπορεί να έγραψε το τελικό 2-5, αλλά ήταν το πρώτο ματς της Λιβύης εντός δικών της συνόρων, μετά από επτά χρόνια απομόνωσης, μαρτυρίων και αποξένωσης από τα διεθνή αθλητικά δρώμενα. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό το παιχνίδι έφερε χαμόγελα και ζεστασιά στις καρδιές των ανθρώπων, ανθρώπων που έχουν περάσει τα πάνδεινα εδώ και αρκετά χρόνια.
Γέμισαν τα καφενεία
Μπορεί το ματς να έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ελέω της πανδημίας, αλλά τα καφενεία γέμισαν από κόσμο που ήθελε να δει την εθνική ομάδα της χώρας του. Και μάλιστα η Λιβύη ξεκίνησε δυνατά κόντρα στο φαβορί και προηγήθηκε με 1-0 με γκολ του Μουαΐντ Ελαφί στο 21’. Ο ίδιος παίκτης μείωσε σε 2-3 στο 54’, αφού η Τυνησία είχε ήδη επιβάλλει τον νόμο του ισχυρού στην αναμέτρηση. Τελικά το κοντέρ σταμάτησε στα πέντε γκολ, αλλά είναι κάποιες φορές στον αθλητισμό που το αποτέλεσμα είναι το τελευταίο που μετράει.
Αυτός ο αγώνας ήταν ο πρώτος λοιπόν εντός συνόρων μετά από μία επταετία. Τα μηνύματα που μπορούν να περάσουν μέσα από ένα τέτοιο παιχνίδι, μέσα από έναν τέτοιο συμβολισμό ξεπερνούν τα στενά ότι των σπορ και παίρνουν διάσταση τόσο πολιτική, όσο και κοινωνική.
Η επιστροφή του πρωταθλήματος
Το 2011 ανατράπηκε ο Μουαμάρ Καντάφι και πολλές δυνάμεις διεκδίκησαν την εξουσία με αποτέλεσμα να προκληθεί χάος στη χώρα. Μετά από πολλές βίαιες συγκρούσεις και με την κατάσταση να έχει ξεφύγει για πολλά χρόνια, ανεστάλη και το εθνικό πρωτάθλημα της χώρας το 2019 για λόγους ασφαλείας. Οι συγκρούσεις σταμάτησαν πέρυσι με την κυβέρνηση εθνικής ενότητας, κάτω από τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Νμπίμπα. Τον Ιανουάριο είχαμε επανεκκίνηση της Πρέμιερ Λιγκ στη Λιβύη.
Η αποχή επηρέασε
Φίλοι της Λιβύης πάντως δήλωσαν σε διεθνή μέσα πως νιώθουν με το γεγονός της διεξαγωγής του αγώνα, ενώ δεν παρέλειψαν να σταθούν και στο αποτέλεσμα. Οι περισσότεροι ανέφεραν ότι η ήττα ήταν κάτι αναμενόμενο, αφού οι διεθνείς που αγωνίζονται εντός συνόρων ήταν υποχρεωτικά σε αποχή για μεγάλο χρονικό διάστημα. Άλλοι φάνηκαν πιο απαιτητικοί λέγοντας πως η ήττα (που σήμανε τον αποκλεισμό από το Κόπα Άφρικα) πρέπει να γίνει ένα καλό μάθημα για να χτιστεί μία νέα ομάδα που στο τέλος θα διεκδικήσει με αξιώσεις διακρίσεις.
Ήττα στην Τανζανία και τελευταία θέση
Τρεις μέρες αργότερα η Λιβύη είχε το έκτο και τελευταίο ματς στον όμιλο. Έπαιξε με την Τανζανία στο Νταρ-ες-Σαλάμ και εκεί έχασε με 1-0 δεχόμενη το γκολ της ήττας στις καθυστερήσεις του πρώτου ημιχρόνου. Με αυτό το αποτέλεσμα δεν μπόρεσε να αποφύγει την τελευταία θέση του ομίλου (ήθελε μόνο νίκη για να βρεθεί πάνω από την Τανζανία).
Να επιστρέψουν τα χαμόγελα
Ο αθλητισμός ενώνει, δίνει χαρά, συσπειρώνει. Η Λιβύη θέλει να επιστρέψει σε ρυθμούς κανονικότητας, όχι λόγω πανδημίας μόνο, αλλά κυρίως λόγω της χαοτικής κατάστασης που έζησαν οι κάτοικοί της εδώ και μία δεκαετία. Το ποδόσφαιρο μπορεί να γίνει μία από τις πλέον ευχάριστες κοινωνικές δραστηριότητες, να κάνει τον κόσμο να γελάσει, να πανηγυρίσει, να βγάλει τα συναισθήματά του, αυτά που ήταν καταπιεσμένα για δεκαετίες ολόκληρες.
Ας είναι αυτό το παιχνίδι η αρχή για πολλά περισσότερα, για να βρεθεί ο κόσμος κάποια στιγμή στις κερκίδες και να διασκεδάσει και να αφήσει σιγά-σιγά στη λήθη του παρελθόντος ότι άφησε πόνο και τραύματα.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Πώς κόλλησε στον τοίχο ο Δένδιας τον Τσαβούσογλου – Τα νέα δεδομένα και το παρασκήνιο της σύγκρουσης