European Super League: Το μυστικό δείπνο του 2017 που τη «γέννησε»
Στο 2017 και σε ένα δείπνο στη Νέα Υόρκη ίσως να βρίσκεται η απαρχή των σκέψεων για τη δημιουργία της European Super League που διχάζει το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο
Η European Super League, η οποία έχει προκαλέσει «σεισμό» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, ίσως να ξεκίνησε, σύμφωνα με την Daily Mail, σε ένα «μυστικό δείπνο» το 2017 στη Νέα Υόρκη με τη συμμετοχή των κορυφαίων ομάδων της Premier League και υψηλόβαθμου παράγοντα της Μίλαν.
Στο δείπνο συμμετείχαν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο ιδιοκτήτης της Λίβερπουλ, Τζον Χένρι, ο επικεφαλής της Άρσεναλ Ιβάν Γκαζίντις, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Εντ Γούντγουορντ και οι αδερφοί Γκλέιζερ στους οποίους ανήκουν οι «κόκκινοι διάβολοι».
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εστιατόριο στην δημοφιλή περιοχή Tribeca τον Οκτώβριο του 2017.
Στο σχετικό δημοσίευμα του 2017 η Sportsmail είχε επισημάνει ότι στην ατζέντα μπορεί να βρίσκονταν τα τηλεοπτικά δικαιώματα καθώς από τότε οι ομάδες αυτές γκρίνιαζαν ζητώντας μεγαλύτερο μερίδιο από την «πίτα» των εσόδων χωρίς κανείς να μπορεί να φανταστεί ότι ίσως να συζητούσαν τον «πυρηνικό πόλεμο» που άνοιξε με την FIFA και την UEFA.
Σχοινάς: Κανείς δεν στηρίζει την πρωτοβουλία
Την αντίθεσή του στην πρωτοβουλία για σύσταση της European Super League στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, εκφράζει o αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αρμόδιος για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε αναλυτική συνέντευξη παραχώρησε στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero».
«Η απόφαση αυτή είναι μια επανάσταση των λίγων σε βάρος των πολλών. Μια επανάσταση που ανατρέπει όλες τις σταθερές και τις αξίες του ευρωπαϊκού μοντέλου για τον αθλητισμό. Πρόκειται για μοντέλο το οποίο είναι και συστατικό του τρόπου ζωής μας, διότι το ποδόσφαιρο στην Ευρώπη δεν αφορά την ελίτ και ούτε το κεφάλαιο, είναι μια κατάκτηση του κόσμου. Παίζεται στα χωριά, στις πόλεις, στις γειτονιές», τόνισε ο κύριος Σχοινάς.
Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θεωρεί ότι η απόφαση αυτή, απειλεί τις σταθερές αυτές του ευρωπαϊκού μοντέλου για τον αθλητισμό, και προσθέτει: «είχα επαφές με τον πρόεδρο της UEFA και πολλούς προέδρους ομοσπονδιών ποδοσφαίρου, αλλά μίλησα και με πολλούς φίλους, τους οποίους γνωρίζω χρόνια. Είναι από τις λίγες φορές που οι αντιδράσεις είναι τόσο ομόθυμες. Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ευρώπης και σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής, ο κόσμος λέει το ίδιο: ότι δεν είναι μια απόφαση που συνάδει με τις αξίες μας. Δεν είδα κανέναν να την υπερασπίζεται, εκτός από τους πολύ λίγους πρωταγωνιστές της υπόθεσης αυτής».
Ερωτηθείς από την Il Messaggero, αν υπάρχει κίνδυνος, η πρωτοβουλία αυτή να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και τις αξίες της, ο Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε:
«Αν υπάρχει κάτι που μάθαμε στους δεκαπέντε αυτούς πολύ δύσκολους μήνες της πανδημίας, ως ευρωπαίοι, είναι ότι οι κοινωνίες μας έχουν περισσότερες αντοχές απ΄ ότι πολλοί περίμεναν. Τα δημόσια συστήματα παιδείας και υγείας άντεξαν παντού, οι ευρωπαίοι φάνηκαν αλληλέγγυοι μεταξύ τους, στηρίξαμε τους πιο αδύναμους, δεν "κανιβαλίσαμε" κανέναν και εξάγαμε εμβόλια σε΄όλο τον κόσμο. Αυτές οι ευρωπαϊκές κατακτήσεις δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τα όσα φέρνει η πρωτοβουλία για την European Super League. Δίνει το λάθος μήνυμα, την λάθος στιγμή».
Παράλληλα, ο ευρωπαίος επίτροπος, υπενθυμίζει ότι υπάρχει το προηγούμενο του μπάσκετ, όπου δεν υπήρξαν τα αποτελέσματα που κάποιοι περίμεναν, και εξηγεί:
«Η δημιουργία μιας κλειστής Ευρωλίγκας στο μπάσκετ, όπου οι ίδιοι παίζουν μόνον με τους ίδιους, κάθε χρόνο, δεν έφερε το μπάσκετ στην κορυφή της αθλητικής και τηλεοπτικής επικαιρότητας. Αμφιβάλλω και της οικονομικής. Δεν είναι μια συνταγή η οποία πέτυχε στο μπάσκετ, για να είμαστε σίγουροι ότι θα πετύχει και στο ποδόσφαιρο».
«Εγώ ανήκω σε μια γενιά στην οποία όλα κάθε Πέμπτη παρέλυαν τα πάντα, για να δει, ο κόσμος, τον 'Αρη, την Ignis Varese και τόσες άλλες ομάδες. Όλη η Ευρώπη έβλεπε τις ομάδες της να παίζουν μέσα σε εθνικά πρωταθλήματα, αλλά η Ευρωλίγκα σκότωσε αυτό το πράγμα. Άρα, δεν πρόκειται για ένα πετυχημένο μοντέλο, που μπορεί να ισχύσει και στο ποδόσφαιρο. Και πρέπει να πούμε ότι κανένας σύλλογος οπαδών, από τις δώδεκα αυτές ποδοσφαιρικές ομάδες, δεν βγήκε να υπερασπίσει την απόφαση αυτή. Συνέβη μάλλον το αντίθετο. Ειδικά στην Αγγλία, όλοι οι σύλλογοι των ομάδων που συμμετέχουν, βγήκαν ήδη επικριτικά κατά της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας» συμπλήρωσε ο κ. Σχοινάς.
O Μαργαρίτης Σχοινάς αποσαφηνίζει, πάντως, πως σε ότι αφορά το μέλλον της European Super League, οι αποφάσεις ανήκουν στις ομάδες και λαμβάνονται σύμφωνα με τα κριτήρια που η κάθε μια θεωρεί ότι είναι τα κυρίαρχα, με την καθιερωμένη αυτοτέλεια.
Αλλά προσθέτει ότι ο ίδιος «θέλει να υπερασπίσει το ευρωπαϊκό ανοικτό και ανταγωνιστικό μοντέλο στον αθλητισμό, το οποίο, μεταξύ των άλλων, με τους ποδοσφαιρικούς του αγώνες, σημειώνει τεράστια τηλεθέαση στην Κίνα, σε όλη την Ασία, και ήταν σε θέση, με τα ματς του Champions League, να οδηγήσει ακόμη και σε προσωρινή διακοπή των συγκρούσεων, κατά τον εμφύλιο πόλεμο στην Λιβύη».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
«Κλείδωσε» το Πάσχα: Έτσι θα γιορτάσουμε - Τι ώρα θα γίνουν Επιτάφιος, Ανάσταση - Πού θα ψήσουμε