European Super League: Ήρθε, απείλησε και γκρεμίστηκε σαν «χάρτινος πύργος»
Ένα βήμα πριν την οριστική αναστολή του βρίσκεται το σχέδιο European Super League μετά τις δραματικές βραδινές εξελίξεις και την απόφαση να αποχωρήσουν οι έξι ομάδες της Premier League με την Ίντερ και την Μίλαν να είναι ένα βήμα πριν το «αντίο».
Τελευταία στη σειρά των επίσημων αποχωρήσεων η Τσέλσι η οποία εξέδωσε σχετική ανακοίνωση μέσα στη νύχτα αναφέροντας ότι «η παραμονή μας στο σχέδιο αυτό δεν θα είναι προς το συμφέρον του συλλόγου, των οπαδών μας και της ποδοσφαιρικής κοινότητας».
Οι μαζικές αποχωρήσεις υποχρέωσαν την European Super League να εκδώσει και αυτή ανακοίνωση προαναγγέλοντας την αναστολή του σχεδίου επισημαίνοντας ότι «δεδομένων των συνθηκών εξετάζουμε τα κατάλληλα βήματα για να αναμορφώσουμε το σχέδιό μας».
Στην ανακοίνωση υποστηρίζεται, επίσης, ότι οι αγγλικές ομάδες αποχώρησαν «λόγω των πιέσεων που τους ασκήθηκαν»
Αποτελεί κοινή παραδοχή ότι το ποδόσφαιρο δεν είναι πλέον όσο ρομαντικό ήταν παλαιότερα, ωστόσο όπως αποδεικνύεται ακόμα και τώρα απέχει από το να γίνει ένα σπορ που βάζει πάνω απ' όλα τα χρήματα.
Χωρίς αμφιβολία τα λεφτά παίζουν καθοριστικό ρόλο, αλλά κανείς δεν μπορεί να τα βάλει πάνω από τον ανταγωνισμό, γιατί θα βρει απέναντι τους φιλάθλους, οι οποίοι εξακολουθούν να έχουν τη δική τους ξεχωριστή επίδραση! Άλλωστε, τι θα ήταν το ποδόσφαιρο χωρίς τον κόσμο; Μάλλον τίποτα, γιατί πολύ απλά δεν θα υπήρχε...
Αυτό ενδεχομένως θα είναι κι εκείνο που θα θυμόμαστε απ' όλη την ιστορία της European Super League, καθώς εκμεταλλευόμενοι και τον κορονοϊό, 12 σύλλογοι «κολοσσοί» πήγαν να δημιουργήσουν μια δική τους «κλειστή» λίγκα, με καθαρό στόχο το κέρδος. Ήταν μια προσπάθεια να γίνουν πλουσιότεροι οι πλούσιοι και φτωχότεροι οι φτωχοί. Κάτι που φυσικά δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει το ποδόσφαιρο, ακόμα και σε μια εποχή που γίνεται χορός εκατομμυρίων.
Δεν είχαν υπολογίσει τον κόσμο
Το εγχείρημα των 12 άντεξε 48 ώρες, καθώς το βράδυ της Τρίτης (20/4) ξεκίνησε η αρχή του τέλους της νεοσύστατης διοργάνωσης. Για δύο ημέρες, πάντως, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες κι όλα έδειχναν ότι θα οδηγηθούμε σε έναν «πόλεμο» που ενδεχομένως να κατέληγε σε ένα σχίσμα ανάλογο με αυτό του μπάσκετ.
Η UEFA, η FIFA κι οι κυβερνήσεις δημιούργησαν ένα κοινό μέτωπο κατά της European Super League, αλλά την πραγματική διαφορά την έκανε η αντίδραση του κόσμου. Όπως αποδεικνύεται οι σύλλογοι δεν είχαν υπολογίσει την πίεση που θα ασκούσαν οι φίλαθλοι, οι οποίοι ομολογουμένως είχαν ορισμένες σοκαριστικές αντιδράσεις. Ο κόσμος έστησε στον τοίχο τις μεγαλύτερες ομάδες του πλανήτη.
Η στάση του, έδωσε ακόμα μεγαλύτερη... δύναμη στο κοινό μέτωπο, το οποίο κράτησε σκληρή στάση, με τη FIFA και την UEFA να απειλεί με τιμωρίες από φέτος τις ομάδες και τους παίκτες με αποκλεισμό από το Μουντιάλ και το Euro.
Μπάγερν, Παρί και οι πρώτες φήμες
Η Μπάγερν Μονάχου κι η Παρί Σεν Ζερμέν ξεκαθάρισαν επίσημα ότι τάσσονται στο πλευρό της UEFA. Ο πρόεδρος του γαλλικού συλλόγου, Νασέρ Αλ Κελαϊφί, ο οποίος βρέθηκε στην Ελβετία για το κογκρέσο της UEFA, τόνισε ότι: «Η Παρί Σεν Ζερμέν πιστεύει ακράδαντα ότι το ποδόσφαιρο είναι ένα παιχνίδι για όλους. Είμαι πάγιος σε αυτό από την αρχή που ανέλαβα».
Από την πλευράς της, η πρωταθλήτρια Ευρώπης και κόσμου εξέδωσε ανακοίνωση, με τον πρόεδρο της, Χέρμπερτ Χάινερ να υπογραμμίζει ότι: «Τα μέλη και οι οπαδοί μας απορρίπτουν τη Super League. Ως Μπάγερν Μονάχου, είναι επιθυμία μας και στόχος τα ευρωπαϊκά κλαμπ να ζουν την υπέροχη και γεμάτη συναισθήματα διοργάνωση, που είναι το Champions League, και να αναπτύσσεται μαζί με την UEFA. Η Μπάγερν Μονάχου λέει όχι στη Super League».
Την ίδια ώρα στην Αγγλία, οι ομάδες είχαν ήδη αρχίσει να νοιώθουν άβολα με την πίεση του κόσμου κι οι φήμες έκαναν λόγο για δύο ομάδες που είχαν δεύτερες σκέψεις. Σύμφωνα με τον Guardian, αυτές ήταν η Τσέλσι κι η Μάντσεστερ Σίτι, ενώ το δημοσίευμα υπογράμμιζε ότι: «λιγότερες από τις μισές ομάδες που μετέχουν στο σχήμα των «12» είναι διατεθειμένες να προχωρήσουν με κάθε κόστος».
Παίκτες, προπονητές, ομοσπονδίες ήταν απέναντι...
Την αντίθεση τους σε μια ενδεχόμενη «κλειστή» λίγκα εξέφραζαν ανοικτά παίκτες και προπονητές, ακόμα και των ομάδων που σχεδίαζαν τη δημιουργία τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Πεπ Γκουαρντιόλα κι ο Γιούργκεν Κλοπ.
«Ο αθλητισμός σταματά να είναι αθλητισμός όταν η επιτυχία είναι εγγυημένη και η σχέση μεταξύ προσπάθειας και επιβράβευσης δεν υπάρχει. Δεν είναι αθλητισμός όταν δεν σε νοιάζει αν θα χάσεις. Δεν είναι δίκαιο ομάδες να παλεύουν για την κορυφή αλλά να μην μπορούν να προκριθούν στη λίγκα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι.
Ένα ακόμα ισχυρό «χαστούκι» ήρθε από τις 55 ομοσπονδίες-μέλη (ανάμεσα τους φυσικά κι η ΕΠΟ) κι όσους συμμετείχαν στο συνέδριο της UEFA. Μάλιστα, η ανακοίνωση που έβγαλαν ήταν ιδιαίτερα «σκληρή».
Αναλυτικά...
«Το Συνέδριο της UEFA επιμένει ότι η κλειστή «Super League» έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την έννοια του τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος: ενοποιημένος, ανοιχτός, υποστηρικτικός και βασισμένος στις αθλητικές αξίες. Η UEFA και οι ομοσπονδίες-μέλη της πιστεύουν σε ένα αληθινό ευρωπαϊκό μοντέλο που βασίζεται σε ανοιχτές διοργανώσεις, αλληλεγγύη και αναδιανομή των πόρων, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης του παιχνιδιού προς όφελος όλων και την προώθηση των ευρωπαϊκών και κοινωνικών αξιών.
Οι συνωμότες-σύλλογοι προφανώς απέτυχαν να δουν ότι το καθεστώς που μεμονωμένα επεδίωκαν δεν επετεύχθη και πως και οι ίδιοι αποτελούν μέρος ενός δυναμικού ευρωπαϊκού συστήματος στο οποίο όλοι οι μεγάλοι, μεσαίοι και μικροί σύλλογοι έχουν συνεισφέρει στις επιτυχίες και τις απώλειες όλων. Συνιστά προσβολή των ευρωπαϊκών και των αθλητικών αξιών το να υποθέτουν ότι έχουν το δικαίωμα να διαχωριστούν και να διεκδικήσουν για τους ίδιους, την κληρονομιά που όλοι έχουν χτίσει.
Η UEFA, οι ομοσπονδίες-μέλη της και όλοι όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο αντιστέκονται σθεναρά και θα πολεμήσουν αυτή την κίνηση των ιδιοκτητών των συλλόγων στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Γνωρίζουμε, τι διακυβεύεται ηθικά και θα προστατεύσουμε το ποδόσφαιρο από μια εγωιστική συντεχνία, που δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το παιχνίδι.
Είμαστε το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Δεν είναι αυτοί».
Μια νίκη... σταγόνα στον ωκεανό
Μέσα στον γενικότερο χαμό, δικαστήριο της Μαδρίτης αποφάνθηκε ότι καμία από τις UEFA και FIFA δεν μπορεί να εμποδίσει τους συλλόγους από το να φτιάξουν τη δική τους «κλειστή» λίγκα. Ήταν μια πρώτη νίκη της European Super League, η οποία όμως αποδείχθηκε σταγόνα στον ωκεανό της... οργής!
Είναι χαρακτηριστικό ότι η UEFA επικοινώνησε εξαιρετικά και την πρόθεση της να αυξήσει τη χρηματοδότηση μέσω αγγλικού επενδυτικού fund, με την επένδυση να ξεκινά από τα 4,5 και να φτάνει ως τα 7 δισεκατομμύρια. Κάπως έτσι «έσβησε» το πλεονέκτημα που είχε αποκτήσει η ESL μετά τη γνωστοποίηση ότι η J.P. Morgan θα αποτελέσει επίσημο χρηματοδότη της.
«Κατάρρευση» και μαζικές αποχωρήσεις!
Το πρώτο... αίμα για τη νεοσύστατη λίγκα ήρθε από το Λονδίνο! Οι φίλοι της Τσέλσι είχαν πάει έξω από το Stanford Bridge για να διαμαρτυρηθούν, αλλά τελικά ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, καθώς ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς πήρε μια προσωπική απόφαση κι αποχώρησε από την European Super League.
Ήταν η στιγμή που ξεκίνησε η «κατάρρευση» και μια μια οι ομάδες αποκτούσαν δεύτερες σκέψεις, κάτι που έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Το διαφαινόμενο «ναυάγιο» οδήγησε σε παραίτηση του Αντρέα Ανιέλι από τη Γιουβέντους και του Έντ Γούντγουορντ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στην έκτακτη σύσκεψη των 12, εκεί όπου ο Φλορεντίνο Πέρεθ της Ρεάλ Μαδρίτης προσπάθησε να κρατήσει ενωμένες τις ομάδες. Γνώριζε καλά ότι αυτές που θα καθόριζαν τη μοίρα της ESL ήταν οι αγγλικές και πάλεψε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες τουλάχιστον να κρατήσει τις πέντε από τις έξι καθώς η Μάντσεστερ Σίτι ήταν η πρώτη που γνωστοποίησε επίσημα την αποχώρηση της.
Αντίθετα, αυτή που διέψευσε τα περί αποχώρησης ήταν η Ατλέτικό Μαδρίτης, η οποία σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ έχει επενδύσει πολλά στο εγχείρημα και θα αποχωρήσει μόνο αν το κάνουν όλες οι ομάδες.
Η Μπαρτσελόνα από την άλλη δεν έφυγε, αλλά αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση. Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται οι «μπλαουγκράνα» είχαν θέσει ως όρο πως για να συμμετάσχουν θα πρέπει πρώτα αυτό να εγκριθεί από τη γενική συνέλευση, ήτοι τον κόσμο.
Τα ξημερώματα της Τετάρτης (21/4), ακολούθησαν οι ανακοινώσεις των Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Τότεναμ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ενώ όπως αναφέρουν τα βρετανικά ΜΜΕ, απομένουν τα τυπικά για να αποχωρήσει κι η Τσέλσι, η οποία ήταν η πρώτη που άλλαξε γνώμη.
Σύμφωνα με την Mundo Deportivo, η UEFA προσέφερε χρήματα στις αγγλικές ομάδες προκειμένου να αποχωρήσουν από την European Super League, η οποία δεν θα μείνει για καιρό ακόμα «ζωντανή».
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Lockdown: Ο οδικός χάρτης για την άρση των μέτρων - Πάσχα εντός των πυλών, ορόσημο η 14η Μαΐου