Σόκρατες: Ένας… διαφορετικός «μάγος» της μπάλας – Έπινε, κάπνιζε κι έγραφε για την πολιτική
Στις 19 Φεβρουαρίου του 1954 στο Μπελέμ της Βραζιλίας γεννήθηκε ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στην ιστορία του Λατινοαμερικάνικου ποδοσφαίρου. Αυτός ο χαρακτηρισμός, βέβαια, ίσως και να τον αδικεί αφού ήταν… πολλά περισσότερα.
Ο Σόκρατες δεν ήταν σαν τους παίκτες που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στα γήπεδα. Άλλωστε, δεν είχε καν ποδοσφαιρικό ίνδαλμα! Πρότυπά του ήταν οι Φιντέλ Κάστρο, Ερνέστο Τσε Γκεβάρα και Τζον Λένον.
Την περίοδο που γεννήθηκε, ο πατέρας του, Ραϊμούντο, διάβαζε την Πολιτεία του Πλάτωνα και γι’ αυτό τον λόγο αποφάσισε να δώσει στον γιο του το όνομα του σπουδαίου Έλληνα φιλοσόφου. Μάλιστα, δύο από τα αδέρφια του έχουν επίσης αρχαιοελληνικά ονόματα, ο λόγος για τον Σωσθένη και τον Σοφοκλή.
Ο Σόκρατες εκτός από χαρισματικά πόδια, είχε ταλέντο και με την πένα στο χέρι. Είναι χαρακτηριστικό ότι έγραφε διάφορα άρθρα σε εφημερίδες, χωρίς μάλιστα να «φοβάται» να επεκταθεί πέρα από το ποδόσφαιρο. Για την ακρίβεια μπορούσε να γράψει με την ίδια ευκολία τόσο για την πολιτική, όσο και την οικονομία.
Δόκτορ Σόκρατες, ο γιατρός της μπάλας
Πολλοί ποδοσφαιριστές δυσκολεύονται να γυρίσουν σελίδα στην καριέρα τους μόλις εγκαταλείψουν την ενεργό δράση. Αυτό δεν ήταν ποτέ θέμα για τον Σόκρατες, ο οποίος είχε σπουδάσει ιατρική και μόλις σταμάτησε στην μπάλα πήρε την ειδικότητα του ορθοπεδικού. Το οξύμωρο, βέβαια, ήταν ότι μολονότι γιατρός λάτρευε το ποτό και το κάπνισμα!
Μπήκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Σάο Πάολο το 1973, λίγους μήνες προτού υπογράψει και το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιο, το οποίο ήταν με την Μποταφόγκο ντε Ριμπεϊράο Πρέτο. Στην τελευταία έμεινε για πέντε χρόνια, για να μετακομίσει στη συνέχεια στην Κορίνθιανς, η οποία ταίριαζε απόλυτα με τις αριστερές πεποιθήσεις του. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην «Τιμάο» εφάρμοζαν την κορινθιακή Δημοκρατία, επιτρέποντας στους ποδοσφαιριστές να έχουν λόγο τόσο στα αγωνιστικά ζητήματα, όσο και σε εκείνα που αφορούσαν στη διοίκηση του συλλόγου. Αξίζει να θυμίσουμε ότι εκείνη την περίοδο στη Βραζιλία υπήρχε δικτατορία.
Η κορδέλα της… δικαιοσύνης
Η ποδοσφαιρική κλάση του Σόκρατες ήταν αδιαμφισβήτητη και δεν είναι τυχαίο ότι το όνομά του μπορεί με ευκολία να μπει δίπλα σε αυτά των Πελέ και Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα. Ήταν ένας θρύλος! Ένας θρύλος που δεν άφησε εποχή μόνο εντός των αγωνιστικών χώρων, αλλά και με τα μηνύματα που περνούσε μέσα από την περιβόητη λευκή κορδέλα που φορούσε στο κεφάλι! «Ελευθερία και Δικαιοσύνη», «Οι άνθρωποι χρειάζονται δικαιοσύνη» ήταν δύο από τα μηνύματά του. Όλα είχαν μια κοινή συνισταμένη… Η προάσπιση των δικαιωμάτων των συνανθρώπων του. Επίσης, φορούσε μπλούζες με την λέξη «Democracia» (βλ. Δημοκρατία) στους αγώνες, ενώ ήταν από τους ιδρυτές του κινήματος «Corinthians Democracy».
Παιδί της εθνικής Βραζιλίας
Όπως αναφέραμε και πιο πάνω ο Σόκρατες ήταν ένας από τους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του πλανήτη κι έπαιξε σε ιστορικές ομάδες, όπως η Κορίνθιας, η Φλαμένγκο κι η Σάντος, ενώ ήρθε και στην Ευρώπη για λογαριασμό της Φιορεντίνα (έπαιξε τη σεζόν 1986/87). Τον παγκόσμιο θαυμασμό, όμως, τον κέρδισε με τις εμφανίσεις που έκανε με την εθνική Βραζιλίας. Εντυπωσίασε στα Μουντιάλ του 1982 και του 1986, αγωνιζόμενος δίπλα σε άλλους θρύλους, όπως ο Πελέ, ο Ζίκο, ο Φαλκάο κι ο Καρέκα. Μάλιστα, στη διοργάνωση της Ισπανίας ήταν και αρχηγός της «σελεσάο», με τη φανέλα της οποίας μέτρησε 60 συμμετοχές και σημείωσε 22 γκολ. Δεν κατάφερε, όμως, να κατακτήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο κι αυτό είναι κάτι που σίγουρα λείπει από την ιστορία του. Τα κατάφερε, πάντως, ο νεότερος αδερφός του, ο Ραΐ στο Μουντιάλ του 1994 στις ΗΠΑ.
Σήμερα συμπληρώνονται δέκα χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Σόκρατες, ο οποίος στις 4 Δεκεμβρίου 2011 υπέστη σηπτικό σοκ, μετά από νοσηλεία του στην εντατική μονάδα νοσοκομείου από τον Αύγουστο του 2011.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.