Ανασκόπηση 2021: Το ποδοσφαιρικό «αντάρτικο» κι ο «πόλεμος» που συνεχίζεται!
Το χρήμα κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο και φυσικά ο αθλητισμός δεν μπορεί να αποτελέσει εξαίρεση. Το ποδόσφαιρο έχει πάψει εδώ και αρκετό καιρό να είναι… ρομαντικό, ωστόσο δεν παύει να διατηρεί κάποια συγκεκριμένα όρια.
Τα όρια αυτά προσπάθησαν να ξεπεράσουν 12 σύλλογοι «κολοσσοί» του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, με τη δημιουργία της European Super League. Τη σύσταση της νέας «κλειστής» λίγκας είχαν υπογράψει οι: Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τσέλσι, Άρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Μίλαν, Γιουβέντους και Ίντερ.
Η ESL ήταν ουσιαστικά μια προσπάθεια να γίνουν πλουσιότεροι οι πλούσιοι και φτωχότεροι οι φτωχοί. Κάτι που φυσικά δεν μπορεί να αντιπροσωπεύει το λαοφιλέστερο άθλημα, ακόμα και σε μια εποχή που γίνεται... χορός εκατομμυρίων.
Η επισημοποίηση της European Super League ήρθε στις 18 Απριλίου, όταν εκδόθηκε κι η παρακάτω ανακοίνωση...
«Δώδεκα από τους κορυφαίους ποδοσφαιρικούς συλλόγους της Ευρώπης συνήλθαν σήμερα για να ανακοινώσουν ότι συμφώνησαν στην ίδρυση νέας μεσοβδόμαδης διοργάνωσης, της Super League, η οποία θα διοικείται από τα ιδρυτικά μέλη της.
Μίλαν, Άρσεναλ, Ατλέτικο, Τσέλσι Μπαρτσελόνα, Ίντερ, Γιουβέντους, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ρεάλ και Τότεναμ εντάχθηκαν ως ιδρυτικά μέλη. Αναμένονται ακόμη 3 σύλλογοι να ενταχθούν πριν από την εναρκτήρια σεζόν, που αναμένεται να εκκινήσει όσο το δυνατόν γρηγορότερα καταστεί εφικτό.
Προχωρώντας, τα ιδρυτικά μέλη ανυπομονούν να κάνουν συζητήσεις με την UEFA και τη FIFA και να εργαστούν μαζί, σε συνεργασία, για να φέρουν το καλύτερο αποτέλεσμα για τη νέα λίγκα και για το ποδόσφαιρο εν γένει.
Ο σχηματισμός της Super League έρχεται σε έναν καιρό που η πανδημία επιτάχυνε την αστάθεια στο υπάρχουν οικονομικό ποδοσφαιρικό μοντέλο της Ευρώπης. Επιπροσθέτως, για αρκετά χρόνια, τα ιδρυτικά μέλη είχαν ως στόχο να βελτιώσουν την ποιότητα και την ένταση των υπαρχουσών ευρωπαϊκών διοργανώσεων κάθε σεζόν, και της δημιουργίας ενός φορμάτ ώστε οι κορυφαίοι σύλλογοι και ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται σε μόνιμη βάση.
Η πανδημία έδειξε ότι η στρατηγική και η εμπορική προσέγγιση απαιτούνται για να ενισχύσουν την αξία και να υποστηρίξουν για το καλό ολόκληρης της ευρωπαϊκής ποδοσφαιρικής πυραμίδας. Τους πρόσφατους μήνες εκτεταμένοι διάλογοι έλαβαν χώρα στους μετόχους του ποδοσφαίρου, σχετικά με το μελλοντικό φορμάτ των ευρωπαϊκών διοργανώσεων. Τα ιδρυτικά μέλη πιστεύουν ότι οι λύσεις που προτάθηκαν σε αυτές τις συζητήσεις δεν λύνουν τα θεμελιώδη ζητήματα, μεταξύ των οποίων την ανάγκη για περισσότερα ποιοτικά παιχνίδια και επιπρόσθετες οικονομικές πηγές για όλη την ποδοσφαιρική πυραμίδα».
Η UEFA είχε ήδη φροντίσει, λίγες ώρες νωρίτερα, να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα (οι φήμες άλλωστε οργίαζαν για μήνες) προς όλους τους εμπλεκόμενους, έχοντας στο πλευρό της και τις μεγάλες λίγκες (βλ. Premier League, Serie A, LaLiga). Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία μέσω επιστολής της απείλησε ανοικτά με αποβολές των ομάδων σε περίπτωση που αποφάσιζαν να αγωνιστούν στην ευρωπαϊκή Super League.
Αναλυτικά τα όσα υπογράμμιζε...
«Η UEFA μαζί με την Αγγλική Ομοσπονδία και την Premier League, την ισπανική Ομοσπονδία και τη La Liga, την ιταλική Ομοσπονδία και τη Lega Serie A πληροφορήθηκαν ότι ορισμένες ομάδες από Αγγλία Ισπανία και Ιταλία σχεδιάζουν να ανακοινώσουν τη δημιουργία μιας κλειστής λίγκας, ονόματι Super League.
Σε περίπτωση που αυτό συμβεί, θέλουμε να ξεκαθαρίσουμε ότι όλοι οι παραπάνω φορείς, καθώς και η FIFA και όλα τα μέλη της, θα παραμείνουμε ενωμένοι στις προσπάθειές μας να σταματήσουμε αυτό το κυνικό πρότζεκτ, ένα πρότζεκτ που βασίζεται στο ιδιωτικό συμφέρον λίγων συλλόγων, σε μια εποχή που η κοινωνία μας έχει ανάγκη την αλληλεγγύη περισσότερο από ποτέ.
Θα εξετάσουμε όλα τα δυνατά μέτρα, σε όλα τα επίπεδα, τόσο νομικά όσο και αγωνιστικά, με σκοπό να το αποτρέψουμε να συμβεί. Το ποδόσφαιρο βασίζεται στις ανοιχτές διοργανώσεις και τα αγωνιστικά κριτήρια. Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά.
Όπως ανακοίνωσε προηγουμένως η FIFA και οι έξι Ομοσπονδίες, οι σύλλογοι που εμπλέκονται θα αποβληθούν από οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση, σε εθνικό, ευρωπαϊκό ή παγκόσμιο επίπεδο και οι παίκτες τους ενδέχεται να μην έχουν το δικαίωμα να εκπροσωπούν πια τις εθνικές τους ομάδες.
Ευχαριστούμε όλους τους συλλόγους στις υπόλοιπες χώρες, ειδικά τους γαλλικούς και τους γερμανικούς, που αρνήθηκαν να υπογράψουν σε αυτό το πλάνο. Καλούμε όλους όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, φιλάθλους και πολιτικούς, να μας στηρίξουν στη μάχη κόντρα σε αυτό το πρότζεκτ, αν όντως ανακοινωθεί κι επίσημα. Η επιμονή ορισμένων στο δικό τους συμφέρον έχει κρατήσει πολύ. Αρκετά».
Δεν είχαν υπολογίσει τον κόσμο
Το εγχείρημα των «12» άντεξε 48 ώρες, καθώς το βράδυ της Τρίτης (20/4) ξεκίνησε η αρχή του τέλους της νεοσύστατης διοργάνωσης. Για δύο ημέρες, πάντως, οι εξελίξεις ήταν ραγδαίες κι όλα έδειχναν ότι θα οδηγηθούμε σε έναν «πόλεμο» που ενδεχομένως να κατέληγε σε ένα σχίσμα ανάλογο με αυτό του μπάσκετ.
Η UEFA, η FIFA κι οι κυβερνήσεις δημιούργησαν ένα κοινό μέτωπο κατά της European Super League, αλλά την πραγματική διαφορά την έκανε η αντίδραση του κόσμου. Όπως αποδεικνύεται οι σύλλογοι δεν είχαν υπολογίσει την πίεση που θα ασκούσαν οι φίλαθλοι, οι οποίοι ομολογουμένως είχαν ορισμένες σοκαριστικές αντιδράσεις. Ο κόσμος έστησε στον τοίχο τις μεγαλύτερες ομάδες του πλανήτη.
Η στάση του, έδωσε ακόμα μεγαλύτερη... δύναμη στο κοινό μέτωπο, το οποίο κράτησε σκληρή στάση, με τη FIFA και την UEFA να απειλεί με τιμωρίες από φέτος τις ομάδες και τους παίκτες με αποκλεισμό από το Μουντιάλ και το Euro.
Παίκτες, προπονητές, ομοσπονδίες ήταν απέναντι...
Την αντίθεσή τους σε μια ενδεχόμενη «κλειστή» λίγκα εξέφρασαν ανοικτά παίκτες και προπονητές, ακόμα και των ομάδων που σχεδίαζαν τη δημιουργία τους. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Πεπ Γκουαρντιόλα κι ο Γιούργκεν Κλοπ.
«Ο αθλητισμός σταματά να είναι αθλητισμός όταν η επιτυχία είναι εγγυημένη και η σχέση μεταξύ προσπάθειας και επιβράβευσης δεν υπάρχει. Δεν είναι αθλητισμός όταν δεν σε νοιάζει αν θα χάσεις. Δεν είναι δίκαιο ομάδες να παλεύουν για την κορυφή αλλά να μην μπορούν να προκριθούν στη λίγκα», δήλωσε μεταξύ άλλων ο προπονητής της Μάντσεστερ Σίτι.
Ένα ακόμα ισχυρό «χαστούκι» ήρθε από τις 55 ομοσπονδίες-μέλη (ανάμεσά τους φυσικά κι η ΕΠΟ) κι όσους συμμετείχαν στο συνέδριο της UEFA. Μάλιστα, η ανακοίνωση που έβγαλαν ήταν ιδιαίτερα «σκληρή».
Αναλυτικά...
«Το Συνέδριο της UEFA επιμένει ότι η κλειστή «Super League» έρχεται σε αντίθεση με την ίδια την έννοια του τι σημαίνει να είσαι Ευρωπαίος: ενοποιημένος, ανοιχτός, υποστηρικτικός και βασισμένος στις αθλητικές αξίες. Η UEFA και οι ομοσπονδίες-μέλη της πιστεύουν σε ένα αληθινό ευρωπαϊκό μοντέλο που βασίζεται σε ανοιχτές διοργανώσεις, αλληλεγγύη και αναδιανομή των πόρων, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας και της ανάπτυξης του παιχνιδιού προς όφελος όλων και την προώθηση των ευρωπαϊκών και κοινωνικών αξιών.
Οι συνωμότες-σύλλογοι προφανώς απέτυχαν να δουν ότι το καθεστώς που μεμονωμένα επεδίωκαν δεν επετεύχθη και πως και οι ίδιοι αποτελούν μέρος ενός δυναμικού ευρωπαϊκού συστήματος στο οποίο όλοι οι μεγάλοι, μεσαίοι και μικροί σύλλογοι έχουν συνεισφέρει στις επιτυχίες και τις απώλειες όλων. Συνιστά προσβολή των ευρωπαϊκών και των αθλητικών αξιών το να υποθέτουν ότι έχουν το δικαίωμα να διαχωριστούν και να διεκδικήσουν για τους ίδιους, την κληρονομιά που όλοι έχουν χτίσει.
Η UEFA, οι ομοσπονδίες-μέλη της και όλοι όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο αντιστέκονται σθεναρά και θα πολεμήσουν αυτή την κίνηση των ιδιοκτητών των συλλόγων στο μέγιστο δυνατό βαθμό.
Γνωρίζουμε, τι διακυβεύεται ηθικά και θα προστατεύσουμε το ποδόσφαιρο από μια εγωιστική συντεχνία, που δεν ενδιαφέρεται καθόλου για το παιχνίδι. Είμαστε το Ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Δεν είναι αυτοί».
Μια νίκη... σταγόνα στον ωκεανό
Μέσα στον γενικότερο χαμό, δικαστήριο της Μαδρίτης αποφάνθηκε ότι καμία από τις UEFA και FIFA δεν μπορεί να εμποδίσει τους συλλόγους από το να φτιάξουν τη δική τους «κλειστή» λίγκα. Ήταν μια πρώτη νίκη της European Super League, η οποία όμως αποδείχθηκε σταγόνα στον ωκεανό της... οργής!
Είναι χαρακτηριστικό ότι η UEFA επικοινώνησε εξαιρετικά και την πρόθεσή της να αυξήσει τη χρηματοδότηση μέσω αγγλικού επενδυτικού fund, με την επένδυση να ξεκινά από τα 4,5 και να φτάνει ως τα 7 δισεκατομμύρια. Κάπως έτσι «έσβησε» το πλεονέκτημα που είχε αποκτήσει η ESL μετά τη γνωστοποίηση ότι η J.P. Morgan θα αποτελέσει επίσημο χρηματοδότη της.
Το τηλέφωνο που τα «γκρέμισε» όλα
Ο Μπόρις Τζόνσον είχε ξεκαθαρίσει εξ αρχής ότι θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να μην προχωρήσει το σχέδιο των «12» και με τον κόσμο στους δρόμους αυτό ήταν κάτι που έμοιαζε πολύ εύκολο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, μια επικοινωνία του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας με το Big-6 της Premier League αποτέλεσε την αρχή του τέλους για την European Super League.
Αυτό αποκάλυπταν η ισπανική εφημερίδα «As» και η βρετανική «Telegraph», σημειώνοντας το νόημα του μηνύματος του Μπόρις Τζόνσον προς τους «Big-6» (βλ. Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Τότεναμ, Τσέλσι): «Δεν μπορούμε να αποτρέψουμε νόμιμα αυτή τη διοργάνωση, αλλά μπορούμε να εγκρίνουμε έναν πολύ σκληρό φόρο πολυτελείας και, κυρίως, χάρη στο Brexit, να περιπλέξουμε τις διαδικασίες για τις άδειες παραμονής για αλλοδαπούς ποδοσφαιριστές». Οι ομάδες γνώριζαν ότι ο Μπόρις Τζόνσον μπορούσε να το κάνει, ότι η απειλή του ήταν πραγματική.
«Κατάρρευση» και μαζικές αποχωρήσεις!
Το πρώτο... αίμα για τη νεοσύστατη λίγκα ήρθε από το Λονδίνο! Οι φίλοι της Τσέλσι είχαν πάει έξω από το Stanford Bridge για να διαμαρτυρηθούν, αλλά τελικά ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, καθώς ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς πήρε μια προσωπική απόφαση κι αποχώρησε από την European Super League.
Ήταν η στιγμή που ξεκίνησε η «κατάρρευση» και μια μια οι ομάδες αποκτούσαν δεύτερες σκέψεις, κάτι που έφερε αλυσιδωτές αντιδράσεις. Το διαφαινόμενο «ναυάγιο» οδήγησε σε παραίτηση του Αντρέα Ανιέλι από τη Γιουβέντους και του Έντ Γούντγουορντ από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Κάπως έτσι οδηγηθήκαμε στην έκτακτη σύσκεψη των «12», εκεί όπου ο Φλορεντίνο Πέρεθ της Ρεάλ Μαδρίτης προσπάθησε να κρατήσει ενωμένες τις ομάδες. Γνώριζε καλά ότι αυτές που θα καθόριζαν τη μοίρα της ESL ήταν οι αγγλικές και πάλεψε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες τουλάχιστον να κρατήσει τις πέντε από τις έξι καθώς η Μάντσεστερ Σίτι ήταν η πρώτη που γνωστοποίησε επίσημα την αποχώρηση της.
Τα ξημερώματα της Τετάρτης 21 Απριλίου, ακολούθησαν οι ανακοινώσεις των Λίβερπουλ, Άρσεναλ, Τότεναμ και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Σύμφωνα με την Mundo Deportivo, η UEFA προσέφερε χρήματα στις αγγλικές ομάδες προκειμένου να αποχωρήσουν από την European Super League, η οποία δεν θα μείνει για καιρό ακόμα «ζωντανή».
Πήγαν για «αυτογκόλ» 4,3 δισεκατομμυρίων
Οι 12 «αποστάτες» πίστευαν ότι με τη δημιουργία μιας «κλειστής» λίγκας θα μεγάλωναν τα κέρδη τους, ωστόσο σχετική έρευνα δείχνει ότι πήγαιναν για μεγάλο «αυτογκόλ». Από 2,5 έως 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ εκτιμάται ότι θα έχαναν από την εμπορική αξία τους! Η ανάλυσή της Brand Finance δείχνει ότι η κίνηση δημιουργίας της Super League θα προκαλούσε οικονομική ζημιά όχι μόνο στους «12», αλλά και στους άλλους συλλόγους στα πρωταθλήματά τους, οι οποίοι ενδέχεται να έχαναν έως και το 25% της αξίας τους.
Η παραδοχή της ήττας κι η συγγνώμη στον κόσμο
Ο Αντρέα Ανιέλι κατείχε θέση στην Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, αλλά αποφάσισε να της γυρίσει την πλάτη και να πρωτοστατήσει στη δημιουργία της ESL. Τα πράγματα φυσικά δεν εξελίχθηκαν όπως περίμενε ο πρόεδρος της Γιουβέντους και οι υπόλοιποι 11 σύλλογοι κι ένα πρότζεκτ που ξεκίνησε με πολλά όνειρα εξελίχθηκε σε φιάσκο.
Ο Ανιέλι σε δηλώσεις του ουσιαστικά παραδέχθηκε την αποτυχία του εγχειρήματος, υπογραμμίζοντας ότι: «Για να είμαστε ειλικρινείς χωρίς τις αγγλικές ομάδες δεν μπορούμε να προχωρήσουμε» και συμπλήρωσε: «Είμαι πεπεισμένος για την ομορφιά του πρότζεκτ, όμως ομολογουμένως δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να τεθεί σε εφαρμογή».
Σε ερώτηση για το αν υπήρξε επικοινωνία και με άλλες ομάδες για να λάβουν μέρος, ανέφερε: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω το ποιες ομάδες ήρθαν σε επαφή μαζί μας σε 24 ώρες, ρωτώντας μας αν θα μπορούσαν να γίνουν μέλη. Μπορεί να είπαν ψέμματα, αλλά εγώ επικοινώνησα με αρκετά κλαμπ».
Τέλος, αναφέρθηκε στην παρουσία του πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, ο οποίος έπαιξε καθοριστικό ρόλο, ώστε να μην προχωρήσει το πρότζεκτ, λέγοντας ότι: «Έκανα κάποιες εικασίες πως αν αυτές οι έξι αγγλικές ομάδες αποχωρούσαν και απειλούσαν την ESL, θα θεωρούνταν ως μια επίθεση στο Brexit και στο πολιτικό σχέδιο τους».
Την ίδια ώρα, «συγγνώμη» από τους φιλάθλους των ομάδων τους για το εγχείρημα της European Super League, ζητούσαν ο εκ των ιδιοκτητών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Τζόελ Γκλέιζερ κι ο πρόεδρος της Λίβερπουλ, Τζον Χένρι.
Ο «πόλεμος» συνεχίζεται!
Το Newsbomb.gr είχε ζητήσει τη γνώμη του Ισπανού δημοσιογράφου, Κάρλος Μαρτίνεθ, ο οποίος έζησε από... μέσα την όλη κατάσταση μέσω του Radio Marca (σ.σ. το ραδιόφωνο μιας εκ των μεγαλύτερων αθλητικών εφημερίδων στον πλανήτη). Μεταξύ άλλων είχε αναφέρει ότι: «Η μάχη με τις ομάδες που στήριξαν την European Super League τώρα ξεκινάει. Ο οργανισμός της ESL θα συνεχίσει να δουλεύει για να μπορέσει να βρει ένα συγκεκριμένο format».
Τα λόγια του επιβεβαιωθήκαν τους επόμενους μήνες, σε τέτοιο βαθμό που είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η UEFA κέρδισε μια μάχη, όχι τον «πόλεμο» στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Στις 25 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία γνωστοποίησε ότι ξεκίνησε πειθαρχική διαδικασία που αφορούσε στις Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα και Γιουβέντους για παραβιάσεις κανονισμών στην διαδικασία ίδρυσης της European Super League. Την επόμενη ημέρα, οι τρεις σύλλογοι που εξακολουθούν να στηρίζουν το εγχείρημα πέρασαν στην… αντεπίθεση και μέσω κοινής δήλωσης τους έστειλαν μήνυμα προς την UEFA ότι «αναδιοργανώνουμε το ποδόσφαιρο, ή παρακολουθούμε την πτώση του», ενώ υπογράμμιζαν ότι δεν θα δεχθούν οποιαδήποτε μορφή εξαναγκασμού.
Τελικά, στις 9 Ιουνίου, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία γνωστοποίησε ότι ανεστάλησαν οι διαδικασίες αφότου ειδοποιήθηκε από τις ελβετικές αρχές για την απόφαση αστικού δικαστηρίου της Μαδρίτης υπέρ της ESL. Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δικαστήριο, η UEFA δεν μπορεί να λάβει μέτρα, αποκλείοντας τους τρεις συλλόγους από τις διοργανώσεις της, συμπεριλαμβανομένου φυσικά και του Champions League.
Το νέο πλάνο χωρίς «κλειστά» συμβόλαια
Οι τρεις σύλλογοι σε κάθε ευκαιρία φροντίζουν να δείξουν τη στήριξή τους στο πρότζεκτ, ενώ ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Τζουάν Λαπόρτα τόνισε πρόσφατα ότι τα σχέδια για τη European Super League προχωρούν κι ότι η UEFA δεν μπορεί να κάνει κάτι για να σταματήσει το πρότζεκτ. Τα λεγόμενά του ήρθε να επιβεβαίωσει σε ρεπορτάζ του το εβδομαδιαίο γερμανικό επιχειρηματικό περιοδικό Wirtschaftswoche, το οποίο ανέφερε ότι η ESL επανέρχεται με αναθεωρημένο πλάνο. Σύμφωνα με αυτό, η νέα λίγκα θα περιλαμβάνει δύο πρωταθλήματα 20 ομάδων και κυρίως δεν θα υπάρχουν «κλειστά» συμβόλαια.
Το γεγονός ότι το νέο σχέδιο εισάγει το κριτήριο της αθλητικής αξίας, αφού η διοργάνωση θα είναι 100% ανοικτή για όλες τις ομάδες, ενδεχομένως να αλλάξει τα δεδομένα. «Δεσμευόμαστε να διασφαλίσουμε ότι η προτεινόμενη μορφή της European Super League καταργεί την έννοια των “μόνιμων μελών” και είναι ανοιχτή σε ευρωπαϊκούς συλλόγους», αναφέρει το έγγραφο που διέρρευσε και περιλαμβάνεται στο ρεπορτάζ του γερμανικού περιοδικού.
Στην ESL περιμένουν, πλέον, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Λουξεμβούργο να αποφανθεί για το ερώτημα που έθεσε το δικαστήριο της Μαδρίτης, σχετικά με το μονοπώλιο της UEFA στην διοργάνωση των ηπειρωτικών τουρνουά. Σε περίπτωση ευνοϊκής απόφασης, τότε οι τρεις σύλλογοι που δεν εγκατέλειψαν το πρότζεκτ, ήτοι η Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ Μαδρίτης κι η Γιουβέντους, θα είναι σε θέση να το επαναλάβουν τα σχέδια τους χωρίς να φοβούνται ότι θα επιβληθούν κυρώσεις.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.