Super League: Γιατί η Ελλάδα είναι… δυσμενής μετάθεση για τους κορυφαίους ξένους διαιτητές

Το πρωτάθλημά μας θέλει να έχει elite διαιτητές και ρέφερις από τις πιο προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, όμως εκείνοι το αποφεύγουν κι έχουν τους λόγους τους.

Super League: Γιατί η Ελλάδα είναι… δυσμενής μετάθεση για τους κορυφαίους ξένους διαιτητές
3'

Ολόκληρος «πόλεμος» στο ελληνικό ποδόσφαιρο με βασική αφορμή το επίπεδο των διαιτητών που ορίζονται. Η κρισιμότητα των αναμετρήσεων ολοένα και μεγαλώνει, το διακύβευμα είναι τεράστιο και έτσι η ένταση γιγαντώνεται. Η ΚΕΔ κάνει διαρκώς λάθη αναφορικά με τους ορισμούς διαιτητών, καθώς δείχνει να μην μπορεί να βρει αυτό που επιθυμούν οι ομάδες: Διαιτητές απ’ την κορυφαία κατηγορία της UEFA (Elite), κατά κύριο λόγο απ’ τα κορυφαία Πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται ο μικρότερος δυνατός επηρεασμός των διαιτητών απ’ την γενική ατμόσφαιρα που δημιουργείται στις αναμετρήσεις, αλλά και η ηρεμία των φιλάθλων που αισθάνονται μεγαλύτερη εμπιστοσύνη, αντιλαμβανόμενοι πως οι τοπ διαιτητές της Ευρώπης και λάθη να κάνουν δεν υπάρχει περίπτωση να είναι σκόπιμο.

Στο τελευταίο ντέρμπι αιωνίων, χρειάστηκε η παρέμβαση του υπεύθυνου διαιτητών της UEFA για να πειστεί η Ισπανική Ομοσπονδία και να στείλει τον Ντελ Θέρο Γκράντε. Όταν η ΚΕΔ είχε… χτυπήσει την πόρτα του, οι Ίβηρες ενημέρωσαν πως δεν γίνεται να έρθει επειδή έχει οριστεί ως VAR σε ματς που ήταν προγραμματισμένο δύο μέρες μετά.

Το τι συμβαίνει είναι ξεκάθαρο: Καμία ξένη Ομοσπονδία και κανείς ξένος διαιτητής τοπ επιπέδου, δεν θέλει να έρχεται στην Ελλάδα για να διευθύνει τις κρίσιμες αναμετρήσεις της Super League. Πρωτίστως επειδή μέσω της έντασης, των ανακοινώσεων και των αντιδράσεων των ομάδων που εκφράζουν παράπονα για τις διαιτησίες, θεωρούν πως δυσφημίζονται οι ρέφερις. Δεν είναι λίγες φορές που οι ελληνικές ΠΑΕ ή και η ίδια η ΕΠΟ, έστειλαν διαμαρτυρίες κατηγορώντας τους ξένους διαιτητές, στην UEFA αλλά και στις εγχώριες Ομοσπονδίες τους.

Πρόσφατη η υπόθεση με τους Πολωνούς διαιτητές, χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει ακόμη το τι ακριβώς συνέβη στο επεισόδιο που είχαν στο «Ελ. Βενιζέλος», αλλά και το αν είχαν καταναλώσει μεγάλες ποσότητες αλκοόλ. Θέμα που έχει προκαλέσει ντόρο στην Ευρώπη, έφερε την παρέμβαση της UEFA και την αντίδραση της Ομοσπονδίας της χώρας. Η οποία είναι απ’ τις πλέον ισχυρές διαιτητικά και το τελευταίο που θα ήθελε είναι τέτοιου είδους μπελάδες.

Είναι κοινό μυστικό πως οι πιο προηγμένες ποδοσφαιρικά χώρες, έχουν γνωστοποιήσει πως δεν επιθυμούν να στέλνουν τοπ διαιτητές τους στην Ελλάδα. Για να γλιτώνουν τον ντόρο που δημιουργείται ακόμη και χωρίς λόγο. Ενώ και οι ίδιοι διαιτητές δεν το επιθυμούν, για τον ίδιο λόγο αλλά και επειδή πιστεύουν πως είναι υποβάθμιση για την καριέρα τους.

Το μοναδικό που μπορεί να μπει στη ζυγαριά αναφορικά με τα υπέρ της Ελλάδας, είναι τα λεφτά. Ακόμη κι εκεί, πάντως, υπάρχουν αρκετοί ψίθυροι πως παρατηρούνται καθυστερήσεις στις πληρωμές. Συγχρόνως, οι Elite διαιτητές από τα κορυφαία Πρωταθλήματα, εισπράττουν μεγάλα ποσά. Στο top-5 της γηραιάς ηπείρου (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία) οι ετήσιες απολαβές μόνο για τις εγχώριες διοργανώσεις κυμαίνονται από 150.000 έως 300.000 ευρώ. Συνυπολογίζοντας τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, τα κορυφαία τουρνουά σε Εθνικό επίπεδο (Παγκόσμιο Κύπελλο, Euro, Nations League, προκριματικά Εθνικών ομάδων), τα ποσά εκτοξεύονται. Οπότε τα ποσά από 1-2 ματς στην Super League δεν αλλάζουν τα οικονομικά δεδομένα ενός διαιτητή.

Καθόλου τυχαίο πως απαιτήθηκε μέχρι και επικοινωνία του ίδιου του Πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της UEFA, για να πιέσει η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία προκειμένου να έρθει τοπ διαιτητής στη χώρα μας. Η Ελλάδα μοιάζει με… δυσμενή μετάθεση για τους καριερίστες διαιτητές top level.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή