Αθλητισμός: «Καζάνι» που βράζει η… γειτονιά μας με αφορμή το Κόσοβο
Το ποδόσφαιρο και ο αθλητισμός συνολικά, είναι τρόπος και χώρος έκφρασης των πολιτών για πολλά ζητήματα που ξεφεύγουν απ’ τα στενά αθλητικά πλαίσια. Μεγαλύτερο παράδειγμα απ’ τον ίδιο τον εμφύλιο της πρώην Γιουγκοσλαβίας που βρήκε αφορμή για να ξεκινήσει σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα, δεν μπορεί να υπάρξει.
Τα Βαλκάνια εδώ και πολλά χρόνια, είναι… καζάνι που βράζει. Ειδικά λόγω του Κοσόβου, το οποίο αποτελεί τις τελευταίες δεκαετίες το σοβαρότερο ζήτημα σε μια ομολογουμένως ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή με έχθρες και κόντρες. Τις τελευταίες μέρες, κυρίως σε ποδοσφαιρικούς αγώνες αλλά όχι μόνο, φανερώθηκε ξανά πως πρόκειται για ένα ηφαίστειο που δεν έχει εκραγεί μεν, αλλά παραμένει ενεργό. Προκαλώντας ανησυχία, έστω και σε λογικά πλαίσια.
Σέρβοι και Αλβανοί ολοένα και περισσότερο δείχνουν προθέσεις και διαθέσεις. Με την ιστορία να ξεφεύγει απ’ τις δύο χώρες, πηγαίνοντας και σε κοντινές περιοχές. Αφορμή για όλα αυτά, ο αθλητισμός. Αιτία, η διαμάχη για το Κόσοβο.
Η διακοπή που υπήρξε για τις Εθνικές ομάδες, έφερε αρκετά νέα επεισόδια στο σίριαλ. Υπενθυμίζοντας σε όλους πως τα Βαλκάνια ήταν και παραμένουν σε τεταμένη κατάσταση. Στις 10 Σεπτεμβρίου διεξήχθη το παιχνίδι Αλβανία-Πολωνία στο νέο γήπεδο των Τιράνων. Εκεί, μόλις ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση, οι Αλβανοί πανηγύρισαν τη νίκη τους τραγουδώντας το «Mora fjalë». Πατριωτικό τραγούδι, το οποίο κάνει αναφορές στην ελευθερία του Κοσόβου και στον Αντέμ Γιασάρι. Τον διοικητή του UCK που θεωρείται εθνικός ήρωας στην γειτονική χώρα.
Η «απάντηση» των Σέρβων, ήρθε δύο μέρες αργότερα. Στην υποδοχή της Εθνικής μπάσκετ που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο της Ασίας και του Νόβακ Τζόκοβιτς που πήρε το 24ο grand slam της καριέρας του στο US Open. Στη μεγαλειώδη υποδοχή με χιλιάδες κόσμου να μαζεύεται για να αποθεώσει τα αθλητικά του ινδάλματα, το τραγούδι που προκάλεσε… σεισμό στο Βελιγράδι, ήταν το «Veseli se srpski rode». Με τους μπασκετμπολίστες και το «Νόλε» να τραγουδούν όσο πιο δυνατά μπορούσαν.
Πρόκειται για τραγούδι επίσης πατριωτικό, που μιλά για την αναγέννηση των Σέρβων και έχει αναφορές στο Κόσοβο. Απ’ την αρχή του όταν και μιλά για τον ήλιο του Κοσόβου που ζεσταίνει τους αγρούς, μέχρι το τέλος που γίνεται αναφορά στη Σέρβικη σημαία που πρέπει να κυματίζει απ’ τα νότια του Κοσόβου μέχρι τα σύνορα με το Μαυροβούνιο.
Πέρα από τις αντιδράσεις Αλβανών και Σέρβων, θέμα υπήρξε και στο Ρουμανία-Κόσοβο. Οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν για τα προκριματικά του Euro 2024. Εκεί υπήρξε διακοπή για αρκετή ώρα, λόγω των πανό και των συνθημάτων που ακούστηκαν. Οι Ρουμάνοι τάχθηκαν με την πλευρά των Σέρβων, γεγονός που εξόργισε κι έφερε αντιδράσεις στους Κοσοβάρους. Συγκεκριμένα αποχώρησαν μόλις ανέβηκε πανό που έγραφε πως το Κόσοβο είναι Σερβία. Παράλληλα αυτό ακουγόταν και ως σύνθημα στην εξέδρα. Παράλληλα, οι Ρουμάνοι ύψωσαν πανό και για την Βεσσαραβία, τονίζοντας πως είναι Ρουμάνικη. Πρόκειται για περιοχή το μεγαλύτερο μέρος της οποίας υπάγεται αυτή τη στιγμή στη Μολδαβία κι ένα κομμάτι της στην Ουκρανία.
Οι παίκτες του Κοσόβου δεν έμειναν… άπραγοι, με τον Βοϊβόντα να σχηματίζει τον Αλβανικό αετό με τα χέρια του και τον Μούριτς να δείχνει τα γεννητικά του όργανα στην εξέδρα.