Ολυμπιακός: Οι πιθανές ποινές μετά την κλήση σε απολογία για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό

Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: Τον κίνδυνο μηδενισμού, αφαίρεσης βαθμού και τέλεση αγώνων κεκλεισμένων των θυρών αντιμετωπίζει η ομάδα του Πειραιά, μετά τα όσα έγιναν στο ντέρμπι. 

Ολυμπιακός: Οι πιθανές ποινές μετά την κλήση σε απολογία για το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό
6'

Σε απολογία από το Πρωτοβάθμιο Μονομελές Πειθαρχικό όργανο της Super League κλήθηκε ο Ολυμπιακός για τη διακοπή στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Η ομάδα του Πειραιά έχει κληθεί με βάση τα άρθρα 1, 5 επ, 14 παρ. 1, 2, 3 και 4 περ. α΄, 15 παρ. 1 περ. α’, 2 περ. α’, β’ ιι, 3 περ. Ι α’, ε’, ΙΙ περ.β, ΙΙΙ, 4 περ. α’ , παρ.6 περ. β, δ, στ, του Π.Κ. της ΕΠΟ και 21 παρ.3 περ. ΙΙ του ΚΑΠ.

Αναλυτικά οι ποινές που προβλέπονται σύμφωνα με τα παραπάνω άρθρα και με τις οποίες κινδυνεύει ο Ολυμπιακός ανάλογα με την απόφαση του Αθλητικού Δικαστή:

Για Απρεπή Συνθήματα – Δείκτες Λέιζερ – Πανό

Το άρθρο 15 παρ, 1, περ. α' αναφέρει:

Σε περίπτωση που από τους φιλάθλους του αγώνα, α) χρησιμοποιούνται δείκτες λέιζερ με στόχευση ποδοσφαιριστές ή διαιτητές ή αξιωματούχους του αγώνα, ή β) αναρτώνται πανό με υβριστικό, προσβλητικό ή πολιτικό περιεχόμενο ή γ) εκφωνούνται συνθήματα και φράσεις που προσβάλλουν αξιωματούχους ομάδας ή αγώνα ή φιλάθλους, τη μνήμη τεθνεώτων ή έχουν απρεπή και υβριστικό περιεχόμενο για οποιοδήποτε πρόσωπο, τότε επιβάλλεται χρηματική ποινή από χίλια (1.000,00€) ευρώ έως τριάντα χιλιάδες (30.000,00) ευρώ.

Εφόσον συντρέξει η ανωτέρω περίπτωση είτε πριν την έναρξη είτε κατά τη διάρκεια του αγώνα, ο παρατηρητής του αγώνα απευθύνει προειδοποίηση, μέσω των μεγαφώνων να σταματήσουν τα συνθήματα ή η χρήση λέιζερ ή να κατέβουν τα πανό. Σε περίπτωση που δεν το πράξει τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Παρατηρητών. Εάν παρά τις προειδοποιήσεις, συνεχιστούν κατά τη διάρκεια του αγώνα, κατά οποιοδήποτε τρόπο οι ανωτέρω παραβάσεις, τότε το δικαστικό όργανο αφού λάβει υπόψη την συχνότητα και των βαρύτητα των παραβάσεων, επιβάλλει χρηματική ποινή από είκοσι χιλιάδες (20.000) έως σαράντα χιλιάδες (40.000,00) ευρώ. Ο διαιτητής είναι υποχρεωμένος να σημειώσει στο Φύλλο Αγώνα τις παραβάσεις αυτές και τον χρόνο που διαπράχθηκαν".

Για Πυρσούς φωτοβολίδες, κροτίδες, καπνογόνα:

Το άρθρο 15 παρ. 2 περ. α’, β’ ιι:

α) Η εισαγωγή στο γήπεδο και το άναμμα πυρσών και καπνογόνων τιμωρείται την πρώτη φορά με πρόστιμο 1.000,00 Ευρώ και στην περίπτωση κάθε επόμενης υποτροπής με [22] πρόστιμο από 3.000,00 Ευρώ έως 30.000,00 Ευρώ.

β) Η εισαγωγή στο γήπεδο ή/και το άναμμα πάσης φύσεως λοιπών αντικειμένων, ιδιαίτερα φωτοβολίδων, κροτίδων, βεγγαλικών, πυροτεχνημάτων, και οποιουδήποτε εν γένει εύφλεκτου υλικού στις κερκίδες πριν την έναρξη, κατά την διάρκεια ή μετά την λήξη του αγώνα, αν δεν επακολούθησε ρίψη αυτών, επιφέρει τις ακόλουθες πειθαρχικές ποινές:

i) Χρηματική ποινή ύψους χιλίων (1.000) ευρώ έως πενήντα χιλιάδων (50.000) ευρώ.

ii) Σε περίπτωση υποτροπής και επανάληψης σε επόμενο αγώνα, τα όρια της ως άνω χρηματικής ποινής διπλασιάζονται".

Για ρίψεις αντικειμένων και τραυματισμό

Το άρθρο 15 παρ. 3 περ. Ι α’, ε’, ΙΙ περ.β, ΙΙΙ:

ΙΙ. Εάν υπήρξε ρίψη αντικειμένων τα οποία κατά την κοινή πείρα ήταν πρόσφορα, κατά κανόνα, να προκαλέσουν σωματική βλάβη προσώπου, νόμιμα ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο:

α) Εφόσον δεν προκλήθηκε βλάβη και η ρίψη δεν είχε ως αποτέλεσμα τηνπροσωρινή διακοπή ή την προσωρινή αναστολή έναρξης του αγώνα εκ μέρους του διαιτητή τιμωρείται με χρηματική ποινή από πέντε (5.000,00) έως εβδομήντα χιλιάδες (70.000) ευρώ.

β) Εάν από την ρίψη αντικειμένων, υπάρξει τέτοια σωματική βλάβη προσώπου νόμιμα ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο, τιμωρείται με χρηματική ποινή από τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ έως εκατόν πενήντα χιλιάδες (150.000) ευρώ. Στην περίπτωση που υπάρξει οριστική διακοπή ή οριστική ματαίωση της τέλεσης του αγώνα, επιπρόσθετα επιβάλλεται κατακύρωση του αγώνα υπέρ της αντίπαλης ομάδας με τέρματα 0-3 (εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα, οπότε παραμένει) και ποινή διεξαγωγής αγώνα χωρίς θεατές δύο (2) έως τέσσερις (4) αγωνιστικές.

ΙΙΙ. Στην περίπτωση που συντρέξουν τα δύο αδικήματα, το αδίκημα της παραγράφου 2 (εισαγωγή αντικειμένων στο γήπεδο) απορροφάται από το αδίκημα της παραγράφου 3 (ρίψη αντικειμένων) και επιβάλλονται μόνο οι ποινές της παραγράφου 3.

Ενώ οι κλήσεις αναφέρουν και την παράγραφο 6 (β): "Η σωματική βλάβη προσώπου νομίμως ευρισκομένου στον αγωνιστικό χώρο (όπως και η εκτίμηση της σοβαρότητας αυτής και της δυνατότητας ή της αδυναμίας του προσώπου να συνεχίσει την άσκηση των καθηκόντων του) διαπιστώνεται μόνο από τον γιατρό του αγώνα, που έχει την εξουσία να διατάξει οτιδήποτε απαιτείται σε σχέση με την αντιμετώπιση της σωματικής βλάβης του προσώπου (εισαγωγή σε νοσοκομείο, κ.λπ.).

Εάν επέλθει τραυματισμός ποδοσφαιριστή, προπονητή ή διαιτητή (που έχει κριθεί από τον γιατρό του αγώνα ότι δεν μπορεί να συνεχίσει τα καθήκοντά του) από ρίψη επικίνδυνων αντικειμένων, η διακοπή του αγώνα είναι υποχρεωτική για τον διαιτητή".

Για μη τέλεση ή διακοπή αγώνα

Επίσης, όσον αφορά τις πιθανές ποινές, οι κλήσεις αναφέρουν το άρθρο 21 παρ.3 περ. ΙΙ, το οποίο είναι το εξής:

"Η υπαίτια ομάδα τιμωρείται σωρευτικά με τις κατωτέρω ποινές:

α) Με απώλεια του αγώνα με τέρματα 0-3, εκτός αν το αποτέλεσμα ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα, στην περίπτωση της διακοπής αγώνα ή αποχώρησης ομάδος, οπότε υπολογίζεται το ελάχιστο αποτέλεσμα που ευνοεί την ανυπαίτια ομάδα.

β) Με χρηματική ποινή από οκτώ χιλιάδες (8.000,00) ευρώ έως σαράντα χιλιάδες (40.000,00) ευρώ για τις ομάδες των επαγγελματικών κατηγοριών και με χρηματική ποινή έως δύο χιλιάδες (2.000,00) Ευρώ για τα ερασιτεχνικά σωματεία αν ο αγώνας δεν αρχίσει.

γ) Αν ο αγώνας δεν αρχίσει ή διακοπεί πριν από την κανονική λήξη του, λόγω παραβάσεων του άρθρου 15 του ΠΚ, εκτός των ανωτέρω ποινών, η υπαίτια ομάδα τιμωρείται με αφαίρεση ενός (-1) βαθμού από τον πίνακα της βαθμολογίας του πρωταθλήματος που συμμετέχει και τις λοιπές ποινές που προβλέπονται στο αυτό άρθρο (15) του Πειθαρχικού Κώδικα.

δ) Εάν μία ομάδα αποχωρήσει από έναν αγώνα μετά την έναρξή του, με αφαίρεση πέντε (5) βαθμών από την τρέχουσα και πέντε (5) βαθμών από την επόμενη αγωνιστική περίοδο και χρηματική ποινή από είκοσι (20.000) έως διακόσιες χιλιάδες (200.000) Ευρώ για τις ΠΑΕ και έως δύο χιλιάδες (2.000) ευρώ για τα σωματεία. Σε αυτή την περίπτωση η υπαίτια ομάδα δεν δικαιούται μερίδιο από τις εισπράξεις του αγώνα, το οποίο περιέρχεται στη διοργανώτρια".

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή