European Super League: Αυτό είναι το πλάνο της νέας λίγκας - 64 ομάδες σε τρεις κατηγορίες
Η European Super League έκανε γνωστό το νέο πλάνο της με το φορμάτ των τριών ξεχωριστών διοργανώσεων που θα περιλαμβάνουν συνολικά 64 ομάδες.
Αλυσιδωτές αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση-σταθμός του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία οι κανόνες της UEFA σχετικά με την έγκριση ποδοσφαιρικών διοργανώσεων, όπως η European Super League είναι αντίθετοι με την νομοθεσία περί ανταγωνισμού.
Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρεία αθλητικής ανάπτυξης A22, που ιδρύθηκε για να βοηθήσει στην δημιουργία της European Super League (ESL), έκανε λόγο για δωρεάν μετάδοση των αγώνων και εγγυημένα έσοδα των ομάδων.
Πλέον, βγήκε στη δημοσιότητα και το νέο πλάνο της European Super League, η οποία θέλει να αντικαταστήσει το Champions League και τις υπόλοιπες διοργανώσεις της UEFA, ώστε να κυριαρχήσει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Σε αντίθεση με το αρχικό σχέδιο που προέβλεπε κλειστή λίγκα 20 ομάδων, το νέο φορμάτ προβλέπει τρεις κατηγορίες με τη συμμετοχή 64 ομάδων.
Αναλυτικά το πλάνο της European Super League:
- Οι πρώτες δύο κατηγορίες θα λέγονται Star League και Gold League, ενώ η 3η θα λέγεται Blue League.
- Star League και Gold League θα έχουν από 16 ομάδες, ενώ η Blue League θα έχει 32. Η συμμετοχή θα εξαρτάται από την απόδοση των ομάδων, χωρίς εγγυημένη συμμετοχή για καμία ομάδα.
- Κάθε χρόνο θα υπάρχουν άνοδοι και υποβιβασμοί ανάμεσα στις τρεις κατηγορίες.
- Η άνοδος στην Blue League των 32 ομάδων θα προκύπτει από την απόδοση των ομάδων στα εγχώρια πρωταθλήματα.
- Οι ομάδες κάθε κατηγορίας θα χωρίζονται σε ομίλους των οκτώ ομάδων και θα παίζουν αγώνες εντός κι εκτός έδρας.
- Οι δύο πρώτες κατηγορίες θα έχουν δύο ομίλους, ενώ η Blue League θα έχει τέσσερις.
- Κάθε ομάδα θα δίνει μίνιμουμ 14 αγώνες τον χρόνο.
- Μετά τους ομίλους, θα ακολουθεί φάση με νοκ-άουτ αγώνες, που θα καθορίζει τους πρωταθλητές κάθε κατηγορίας, καθώς και τις ομάδες που θα κερδίζουν την άνοδο και εκείνες που θα υποβιβάζονται.
- Θα τεθεί σε εφαρμογή ισχυρή οικονομική βιωσιμότητα και διαφανείς διαδικασίες επιβολής, ώστε να διασφαλιστούν ισότιμοι όροι ανταγωνισμού ανάμεσα στις συμμετέχουσες ομάδες.