Φραντς Μπεκενμπάουερ: Η θέση δίπλα στον Πελέ, η μάχη με τον Μαραντόνα και η ατάκα στον Θωμά Μαύρο
Παγκόσμια θλίψη προκάλεσε στον κόσμο του ποδοσφαίρου η είδηση του θανάτου του Φραντς Μπεκενμπάουερ.
Ο θρύλος της Γερμανίας και της Μπάγερν Μονάχου, γνωστός ως «Κάιζερ» απεβίωσε σε ηλικία 78 ετών, αντιμετωπίζοντας τους προηγούμενους μήνες σοβαρά προβλήματα υγείας.
Τα κατορθώματα του Φραντς Μπεκενμπάουερ και η ιστορία με τον Θωμά Μαύρο
Γεννημένος στις 11 Σεπτεμβρίου 1945, στο Μόναχο, τη χρονιά που τελείωσε ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, o «Κάιζερ» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας του φορώντας τη φανέλα της Μπάγερν.
Ξεκίνησε το 1959 και έπαιξε στους Βαυαρούς μέχρι το 1977, όταν αποφάσισε να μετακομίσει στις ΗΠΑ για να υπογράψει με την Cosmos της Νέας Υόρκης. Στις ΗΠΑ παρέμεινε τρία χρόνια πριν επιστρέψει στη Γερμανία για μερικές σεζόν (1980-1982) με το Αμβούργο. Στη συνέχεια, για να τελειώσει την καριέρα του, γύρισε στις ΗΠΑ μία τελευταία χρονιά, για την Cosmos.
Μάλιστα, στην αμερικανική ομάδα παραλίγο να γίνει συμπαίκτης με τον Θωμά Μαύρο. Ο παλαίμαχος άσος της ΑΕΚ είχε κληθεί τον Ιούλιο του 1984 να αγωνιστεί μαζί με τον Βασίλη Χατζηπαναγή στη Μικτή Κόσμου, σε φιλικό παιχνίδι κόντρα στην Cosmos, λίγους μήνες μετά την αποχώρηση του «Κάιζερ» από την ενεργό δράση.
Μάλιστα, ο Μαύρος είχε αποκαλύψει πως είχε συνομιλήσει με τον Μπεκενμπάουερ. «Μου είπε "α, ήρθες επιτέλους στη Νέα Υόρκη;". Γιατί το είχε πει αυτό; Γιατί με είχε ζητήσει η Cosmos, είχε συμφωνήσει και ο πρόεδρος, ένα εκατομμύριο δολάρια και ένα φιλικό στη Φιλαδέλφεια κι ενώ είχα συμφωνήσει προφορικά κι εγώ, μετά άλλαξα γνώμη και δεν πήγα.
Είχε ενημερωθεί και ο Μπεκενμπάουερ ως αρχηγός ότι θα πήγαινα στην Cosmos, ενώ και μία φορά ένα καλοκαίρι που με είχαν καλέσει για κάτι φιλικά και μου έδιναν και κάποια λεφτά πάλι δεν είχα πάει. Έτσι με είδε την τρίτη φορά ο Μπεκενμπάουερ, γι’ αυτό μου είπε "ήρθες επιτέλους"» είχε αναφέρει ο Μαύρος για τη συνάντησή του με τον «Κάιζερ».
Ο Φραντς Μπεκενμπάουερ άρχισε να αγωνίζεται ως μέσος, αλλά ήταν εκείνος που καθιέρωσε κι ανέδειξε τη θέση του λίμπερο. Μάλιστα σε πρωτοποριακό για την εποχή ρόλο, με ελευθερία κινήσεων, δημιουργώντας παιχνίδι από την άμυνα, κατέβαζε την μπάλα και γινόταν ο οργανωτής. Χάρη στην κίνηση, τους ελιγμούς, το στιλ και την προσωπικότητά του κέρδισε το προσωνύμιο «Κάιζερ» (σ.σ. Αυτοκράτορας).
Με την Μπάγερν κέρδισε τα πάντα, ενώ κατάφερε να πάρει δύο φορές την «Χρυσή Μπάλα». Στην καριέρα του ως παίκτης, έχει κατακτήσει πέντε πρωταθλήματα και τέσσερα Κύπελλα Γερμανίας, τρία πρωταθλήματα NASL (ΗΠΑ), τρία Κύπελλα Πρωταθλητριών, ένα Κύπελλο Κυπελλούχων, ένα διηπειρωτικό, ένα Ευρωπαϊκό και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο.
Η θέση δίπλα στον Πελέ και η νίκη κόντρα στον Μαραντόνα
Ως προπονητής κατέκτησε ένα γερμανικό πρωτάθλημα κι ένα Κύπελλο UEFA με την Μπάγερν Μονάχου και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο με την Δυτική Γερμανία το 1990 στο Μουντιάλ της Ιταλίας, νικώντας την Αργεντινή του Μαραντόνα στον τελικό. Μετά τη διοργάνωση παραιτήθηκε και δεν έκατσε ξανά στους πάγκους.
Στις 25 Νοεμβρίου 1991 ο Μπεκενμπάουερ εξελέγη αντιπρόεδρος της Μπάγερν. Από το 1994 έως το 2009 διετέλεσε πρόεδρος του συλλόγου και στη συνέχεια επίτιμος πρόεδρος. Ήταν επίσης ένας από τους αντιπροέδρους της DFB (Γερμανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία) από το 1998 έως το 2010. Ως πρόεδρος της επιτροπής αιτήσεων, ηγήθηκε με επιτυχία την υποψηφιότητα της Γερμανίας για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 (η γερμανική υποψηφιότητα υπερίσχυσε αυτής της Νότιας Αφρικής με μία ψήφο) και στη συνέχεια έγινε επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής για τη διοργάνωση. Η επιτυχημένη προσφορά και διοργάνωση του τουρνουά του 2006 οδήγησε τα ΜΜΕ να τον αποκαλέσουν Die Lichtgestalt (σ.σ. «φιγούρα φωτός»).
Το 1998 η FIFA τον εξέλεξε στην καλύτερη ενδεκάδα του 20ού αιώνα. Το 2004 στην 100ετή επέτειο της FIFA τιμήθηκε για δεύτερη φορά με το Τάγμα Αξίας της Ομοσπονδίας, ένας από τους δύο μόνο ποδοσφαιριστές που τους έχει γίνει η ανάλογη διάκριση (ο άλλος ήταν ο Πελέ). Το 2007 ονομάστηκε από την IFFHS ως Universal Genius of World Soccer («Ιδιοφυΐα του Παγκοσμίου Ποδοσφαίρου») για την εξαιρετική του απόδοση ως παίκτης, προπονητής και μάνατζερ. Από τον Ιανουάριο του 2007 έως τον Ιούνιο του 2011, ο Μπεκενμπάουερ ήταν μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA.
Το 2011 ήταν ένα από τα 15 πρώτα μέλη που εισήχθησαν στην Αίθουσα Φήμης του Ποδοσφαίρου (Salón de la Fama del Fútbol) στην Πατσούκα, της πολιτείας Ιδάλγο του Μεξικού. Το 2012 οι The Times του Λονδίνου τον χαρακτήρισαν ως τρίτο καλύτερο ποδοσφαιριστή στην ιστορία των Παγκοσμίων Κύπελλων μετά τους Ντιέγκο Μαραντόνα και Πελέ.
Δημιούργησε το «Ίδρυμα Φραντς Μπεκενμπάουερ» για να υποστηρίξει άτομα με αναπηρίες. Συμμετείχε επίσης στη δημιουργία της φιλανθρωπικής ομάδας ποδοσφαίρου του Άουγκσμπουργκ Datschiburger Kickers, η οποία στόχο είχε να συγκεντρώσει χρήματα για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Το 2014 οι αναγνώστες του ESPN τον ψήφισαν ως τον σημαντικότερο αρχηγό στην παγκόσμια ποδοσφαιρική ιστορία.
Η προσωπική ζωή του Φραντς Μπεκενμπάουερ
Στην προσωπική του ζωή είχε παντρευτεί τρεις φορές και είχε πέντε παιδιά.
Ο θάνατος του γιου του Στέφαν (46 ετών) το 2015 και οι φήμες για διαφθορά στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2006 τον επηρέασαν και αποσύρθηκε σταδιακά από τις δημόσιες εμφανίσεις, μετά και τα σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετώπισε.