Ξεχάστε το Champions League που ξέρατε - Όλες οι αλλαγές που θα ισχύσουν από τη νέα σεζόν
Η φετινή σεζόν του Champions League θα είναι η τελευταία που διεξάγεται με τον παραδοσιακό τρόπο των ομίλων που ξέραμε τα προηγούμενα 20 χρόνια.
Αρχής γενομένης από την επόμενη σεζόν, 2024-25, αλλάζει το format της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και η UEFA οριστικοποίησε πλέον όλες τις διαφοροποιήσεις που θα υπάρξουν για τα επόμενα τρία -τουλάχιστον- χρόνια. Και ως τον τρόπο διαξαγωγής της διοργάνωσης, αλλά και με αυτόν που θα πραγματοποιούνται οι κληρώσεις.
Ο νέος τρόπος διεξαγωγής του Champions League
Η μεγαλύτερη διαφορά σε σχέση με όσα ξέραμε είναι πως από τη νέα σεζον θα συμμετέχουν 36 ομάδες και όχι 32, σε έναν ενιαίο όμιλο και όχι σε ξεχωριστούς. Κάτι που σημαίνει και περισσότερους αγώνες (189 από 125).
Αυτές θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας με βάση τον συλλογικό συντελεστή τους. Το πρώτο γκρουπ θα περιλαμβάνει την κάτοχο του τίτλου και τις οκτώ πρώτες ομάδες στην κατάταξη της UEFA, ενώ τα γκρουπ 2, 3 και 4 όλες τις υπόλοιπες ομάδες, επίσης σύμφωνα με την κατάταξη της ευρωπαϊκής ομοσπονδίας.
Κάθε σύλλογος θα κληρωθεί με δύο αντιπάλους από κάθε ένα από τα τέσσερα γκρουπ. Κάτι που σημαίνει πως θα αντιμετωπίσει οχτώ διαφορετικές ομάδες. Αυτά τα ματς θα μοιραστούν σε τέσσερα εντός έδρας και τέσσερα εκτός. Κάθε ομάδα θα αντιμετωπίσει δύο ομάδες από κάθε γκρουπ δυναμικότητας, δηλαδή το ένα ματς θα είναι εντός και το άλλο εκτός έδρας. Έτσι προκύπτουν οι οκτώ αγώνες (τέσσερις εντός και τέσσερις εκτός).
Οι σύλλογοι από την ίδια χώρα δεν θα μπορούν να κληρωθούν μεταξύ τους στη φάση του ομίλου.
Ποιοι προκρίνονται στα νοκ άουτ παιχνίδια
Η βαθμολογία του ομίλου θα είναι ενιαία για τις 36 ομάδες, παρότι δεν παίζουν όλες μεταξύ τους. Από αυτές, οι οκτώ πρώτες στην τελική κατάταξη θα πάρουν την απευθείας πρόκριση για τη φάση των «16».
Οι ομάδες που θα τερματίσουν από την 9η ως τη 16η θέση θα τεθούν επικεφαλής ως «ισχυρές» και θα αναμετρηθούν με εκείνες που κατετάγησαν στις θέσεις 17-24 ως «αδύναμες», με τις ρεβάνς να διεξάγονται στην έδρα των πρώτων. Οι οχτώ που θα προκριθούν από τη φάση των playoffs θα προκριθούν κι αυτές στη φάση των «16».
Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 25-36, θα αποκλειστούν από όλες τις διοργανώσεις της UEFA (δεν θα συνεχίσουν δηλαδή στο Europa ή το Conference League).
Αλλαγές και στις κληρώσεις του ομίλου και των νοκ άουτ
Σε αντίθεση με την τρέχουσα ανοιχτή κλήρωση για τους «16», οι σύλλογοι θα πάνε σε «κλήρωση τύπου τένις» ανάλογα με την απόδοσή τους στη φάση του ομίλου.
Αυτό θα σημαίνει ότι η πρώτη και η δεύτερη ομάδα δεν μπορούν να συναντηθούν μέχρι τον τελικό και δεν μπορούν να παίξουν με τις ομάδες που είναι τρίτη και τέταρτη μέχρι τους ημιτελικούς το νωρίτερο.
Είναι η πρώτη αλλαγή στο Champions League από τότε που ένας γύρος νοκ-άουτ «16» ομάδων αντικατέστησε τη δεύτερη φάση των ομίλων το 2003-04.
Ο Τζόρτζιο Μαρκέτι, αναπληρωτής γενικός γραμματέας και διευθυντής ποδοσφαίρου της UEFA δήλωσε ότι η νέα μορφή θα κάνει τον αγώνα πιο απρόβλεπτο, θα εξασφαλίσει περισσότερους αγώνες μεταξύ των μεγάλων συλλόγων.
Οι 36 σύλλογοι θα χωριστούν και θα τοποθετηθούν σε τέσσερα δοχεία των εννέα ομάδων. Ο τελευταίος γύρος των αγώνων των ομίλων θα έχει «16» αγώνες που ξεκινούν ταυτόχρονα.
Μια άλλη αλλαγή θα είναι η τελετή κλήρωσης του Champions League, μια επίπονη διαδικασία που παραδοσιακά περιλαμβάνει μπάλες που μαζεύονται από διαφορετικά δοχεία από πρώην παίκτες.
Ο Μαρκέτι είπε ότι η μοντελοποίηση της UEFA διαπίστωσε ότι η εκτέλεση της κλήρωσης για τη νέα μορφή με τον ίδιο τρόπο θα διαρκούσε «τρεις ή τέσσερις ώρες» και θα περιλάμβανε περίπου 900 μπάλες.
Η κλήρωση της επόμενης σεζόν στη φάση των ομίλων θα είναι ένα νέο υβριδικό σύστημα με λίγες μπάλες αλλά κυρίως ψηφιακά.