Μαραντόνα: Οι κληρονόμοι του μπλόκαραν τη δημοπρασία της «Χρυσής Μπάλας» - Λένε ότι είναι κλεμμένη

Μυθικά χρήματα αναμένεται να δοθούν στη δημοπρασία για τη Χρυσή Μπάλα που πήρε ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα το 1986. 
Μαραντόνα: Οι κληρονόμοι του μπλόκαραν τη δημοπρασία της «Χρυσής Μπάλας» - Λένε ότι είναι κλεμμένη
3'

Η «Χρυσή Μπάλα» που κέρδισε ο Ντιέγκο Μαραντόνα για το 1986, ίσως την κορυφαία χρονιά της μυθικής του ποδοσφαιρικής καριέρας, ήταν προγραμματισμένο να δημοπρατηθεί στις αρχές Ιουνίου στη Γαλλία.

Ο οίκος δημοπρασιών Aguttes, στο Παρίσι, ωστόσο, ανακοίνωσε την Κυριακή (02/06) ότι αναστέλλει την πώληση της Χρυσής Μπάλας, που κέρδισε ο θρυλικός Αργεντινός για το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986.

Μια εξέλιξη αναπάντεχη, αφού το γαλλικό δικαστήριο τον εξουσιοδότησε να διεξαχθεί κανονικά, απορρίπτοντας έφεση της οικογένειας του Μαραντόνα.

Σε δήλωσή του, ο Μαξιμιλιέν Αζούτες, ένας από τους επικεφαλής του οίκου δημοπρασιών, εξήγησε ότι η αποστολή του είναι να οργανώνει τις πωλήσεις «με τις καλύτερες συνθήκες για τον πωλητή μας, καθώς και για τους αγοραστές».

Ωστόσο, αναγνώρισε ότι το τρέχον κλίμα και οι «αβεβαιότητες» «δεν επιτρέπουν στους φιλάθλους να προσεγγίσουν ήρεμα αυτήν την απόκτηση και δεν μπορούμε να εγγυηθούμε σωστά τον ρόλο της εμπιστοσύνης μας».

Οι δικηγόροι των κληρονόμων του Αργεντινού «Θεού» της μπάλας, υποστηρίζουν πως το βαρύτιμο τρόπαιο που βρέθηκε στα χέρια ενός εμπόρου παλαιών αντικειμένων, ανήκει στους πελάτες τους. Δίνοντας νέα τροπή στην υπόθεση μάλιστα, οι κληρονόμοι κάνουν λόγο για κλοπή του τροπαίου.

Οι πέντε κληρονόμοι τονίζουν πως το τρόπαιο που πήρε ο Μαραντόνα τον Νοέμβριο του 1986, κλάπηκε στη Νάπολι τρία χρόνια μετά κατά τη διάρκεια ληστείας σε τράπεζα. Επισημαίνεται μάλιστα πως η οικογένεια του Μαραντόνα μόλις πριν λίγες εβδομάδες έμαθε πως θα δημοπρατηθεί η «Χρυσή Μπάλα».

Άμεσα άρχισαν τις νομικές ενέργειες προκειμένου να πάρουν πίσω το τρόπαιο. «Η οικογένεια έχει σκοπό να ανακτήσει αυτή την μπάλα, ο λαός της Αργεντινής έχει σκοπό να ανακτήσει αυτήν την μπάλα», ανέφερε μία εκ των δικηγόρων της οικογένειας.

Να σημειωθεί πως το βραβείο της Χρυσής Μπάλας, που κατέκτησε ο Ντιέγκο Μαραντόνα ως ο καλύτερος παίκτης στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1986, έγινε γνωστό στις αρχές του προηγούμενου μήνα ότι θα δημοπρατηθεί στη Γαλλία τον Ιούνιο. Αυτή είναι η πρώτη Χρυσή Μπάλα, που βγαίνει σε δημοπρασία και, ενώ δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη η αξία της, ο οίκος αναμένει ότι θα «φέρει» εκατομμύρια.

Ο Μαραντόνα, ο οποίος πέθανε το 2020, απέσπασε το βραβείο αφού οδήγησε την εθνική Αργεντινής στην κατάκτηση του τροπαίου στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μεξικού, σημειώνοντας πέντε γκολ στην τελική φάση της διοργάνωσης, όπου ήταν αρχηγός της «αλμπισελέστε» και έπαιξε κάθε λεπτό στο τουρνουά. Το Μουντιάλ του 1986 έχει πιθανότατα «χαραχθεί» στη μνήμη των ποδοσφαιρόφιλων περισσότερο για τα δύο γκολ που σημείωσε ο Μαραντόνα κόντρα στην Αγγλία για την προημιτελική φάση της διοργάνωσης.

Ο ίδιος χαρακτήρισε το πρώτο ως το «Χέρι του Θεού», καθώς χρησιμοποίησε τη γροθιά του για να «νικήσει» στον αέρα τον Πίτερ Σίλτον και να στείλει την μπάλα στα δίχτυα, ενώ το δεύτερο, το απίστευτο σλάλομ με το οποίο πέρασε τη… μισή εθνική Αγγλίας, έχει ψηφιστεί ως το «Γκολ του Αιώνα».

Η φανέλα, που φόρεσε εκείνη την ημέρα το «χρυσό παιδί», μαζί με την μπάλα του αγώνα, έχουν πουληθεί στο παρελθόν σε δημοπρασία. Μετά την εμφάνισή του κόντρα στα «τρία λιοντάρια», ο Μαραντόνα σημείωσε τα δύο γκολ, με τα οποία η Αργεντινή νίκησε το Βέλγιο στον ημιτελικό, πριν η «αλμπισελέστε» επιβληθεί 3-2 της Δυτικής Γερμανίας στον τελικό.

Σχετικές ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή