Euro 2024: Ντέρμπι Γαλλία-Βέλγιο και η Πορτογαλία κόντρα στη Σλοβενία

Euro 2024: Το σημαντικότερο ματς των «16» σύμφωνα με τα ονόματα των ομάδων ανάμεσα στην Γαλλία και το Βέλγιο, ενώ η Πορτογαλία του Κριστιάνο είναι το ξεκάθαρο φαβορί απέναντι στους Σλοβένους.
epa11437330 Kylian Mbappe of France reacts after the UEFA EURO 2024 group D soccer match between France and Poland, in Dortmund, Germany, 25 June 2024. EPA/FRIEDEMANN VOGEL

Ημέρα τρίτη για τους «16» του Euro 2024 με δύο φαβορί να δίνουν «μάχες» για να συνεχίσουν στη διοργάνωση. Την παράσταση «κλέβει» η αναμέτρηση της Γαλλίας με το Βέλγιο, όπου οι «τρικολόρ» ήταν οι πιο άτυχοι λόγω του επιπέδου αντιπάλου που βρέθηκε στο δρόμο τους. Αγώνας όπου σύμφωνα με τα ονόματα των δύο ομάδων, είναι ο σημαντικότερος στο ξεκίνημα των νοκ άουτ. Το άλλο ματς της ημέρας, βρίσκει τους Πορτογάλους του Κριστιάνο Ρονάλντο να θεωρούνται ξεκάθαρο φαβορί απέναντι στους Σλοβένους.

Στις 19:00 στο Ντίσελντορφ η Γαλλία θα αντιμετωπίσει το Βέλγιο. Η ιστορία των αναμετρήσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τεράστια. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα πως οι «κόκκινοι» διάβολοι έχουν 30 νίκες, οι «τρικολόρ» 26 και 19 ματς έληξαν ισόπαλα. Οι Γάλλοι σε νοκ άουτ αναμετρήσεις πάντως έχουν «χτίσει» καλό σερί, καθώς το 2018 στον ημιτελικό του Μουντιάλ επικράτησαν 1-0 και τρία χρόνια μετά στον ημιτελικό του Nations League με 3-2.

Ο Ντιντιέ Ντεσάν είναι πολύ πιθανό να δώσει ξανά φανέλα βασικού στον Γκριεζμάν αντί του Μπαρκολά. Ο Ντομένικο Τεντέσκο απ’ την άλλη, έχει ξανά στη διάθεσή του τον Λουκεμπάκιο που εξέτισε την ποινή του. Βίτσελ και Μενιέ παραμένουν εκτός, ενώ στο όριο των καρτών είναι οι Εμπαπέ, Ντεμπελέ, Ραμπιό, ενώ από πλευράς Βελγίου οι Φαές, Τίλεμανς και Μανγκαλά.

Οι πιθανές ενδεκάδες:

ΓΑΛΛΙΑ: Μενιάν, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Ερναντέζ, Καντέ, Τσουαμενί, Ραμπιό, Γκριεζμάν, Τουράμ, Εμπαπέ.

ΒΕΛΓΙΟ: Καστέλς, Καστάνιε, Φαές, Βερτόνχεν, Τεάτε, Μανγκαλά, Ονάνα, Ντε Μπρόινε, Ντοκού, Λουκεμπάκιο, Λουκάκου.

Διαιτητής: Γκλεν Νίμπεργκ (Σουηδία).

Στις 22:00 στην Φρανκφούρτη η Πορτογαλία που είναι εκ των φαβορί της διοργάνωσης, θα αντιμετωπίσει την Σλοβενία. Ομάδα έκπληξη μέχρι τώρα έχοντας ως πρωταγωνιστές τον Τσέριν και τον Σπόραρ του Παναθηναϊκού (στο ρόστερ υπάρχει και ο Βέρμπιτς). Οι Σλοβένοι για πρώτη φορά είναι σε φάση νοκ άουτ, όντας αήττητοι με τρεις ισοπαλίες στη διοργάνωση.

Οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί σε φιλικό στη Λιουμπλιάνα πριν τέσσερις μήνες περίπου, όταν και οι Σλοβένοι επικράτησαν των Πορτογάλων 2-0. Προφανώς και τώρα θα είναι διαφορετικά τα πράγματα, καθώς οι Ίβηρες είναι το ξεκάθαρο φαβορί λόγω και της διαφοράς ποιότητας που υπάρχει.

Οι Πορτογάλοι είναι ξεκούραστοι κιόλας, καθώς στο τελευταίο ματς με τη Γεωργία έγινε εκτεταμένο rotation. Ο Ράφαελ Λεάο είναι διαθέσιμος έχοντας εκτίσει την ποινή του και θα υπάρξουν πολλές αλλαγές με επιστροφές των βασικών παικτών. Οι Σλοβένοι δε θα έχουν τον τιμωρημένο Γιάνζα, με τον Μπάλκοβετς να παίρνει τη θέση του όπως όλα δείχνουν. Στο όριο καρτών για τους Πορτογάλους είναι οι Ρονάλντο, Φρανσίσκο Κονσεϊσάο, Ζοάο Παλίνια, Πέδρο Νέτο και Ρουμπέν Νέβες, ενώ για τους Σλοβένους οι Μπιγιόλ, Τσέλαρ, Στογιάνοβιτς και Βιπότνικ.

Οι πιθανές ενδεκάδες:

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ: Ντιόγο Κόστα, Κανσέλο, Ρουμπέν Ντίας, Πέπε, Νούνο Μέντες, Παλίνια, Βιτίνια, Μπρούνο Φερνάντες, Λεάο, Μπερνάρντο Σίλβα, Ρονάλντο.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Όμπλακ, Κάρνιτσνικ, Ντρκούσιτς, Μπιγιόλ, Μπάλκοβετς, Στογιάνοβιτς, Έλσνικ, Τσέριν, Μλάκαρ, Σπόραρ, Σέσκο.

Διαιτητής: Ντανιέλε Ορσάτο (Ιταλία).