Διπλωματικό επεισόδιο Τουρκίας-Γερμανίας με αφορμή τον πανηγυρισμό του Ντεμιράλ!

Ο πανηγυρισμός του Μερίχ Ντεμιράλ με τον χαιρετισμό των «γκρίζων λύκων», έφερε την έρευνα απ’ την UEFA και το σχολιασμό της υπουργού εσωτερικών της Γερμανίας, κάτι που δεν άρεσε καθόλου στους Τούρκους.
epa11440469 Merih Demiral of Turkey celebrates during the UEFA EURO 2024 group F soccer match between Czech Republic and Turkey, in Hamburg, Germany, 26 June 2024. EPA/FILIP SINGER

Σημαντικό θέμα έχει προκύψει στο Euro 2024, με αφορμή τον πανηγυρισμό του Μερίχ Ντεμιράλ στο παιχνίδι με την Αυστρία. Ο Τούρκος που πέτυχε τα δύο γκολ στην πρόκριση της ομάδας του, μιμήθηκε τον χαιρετισμό των «γκρίζων λύκων». Των ακροδεξιών της γειτονικής χώρας, κάτι που έφερε αντιδράσεις. Μάλιστα η UEFA ενημέρωσε πως ξεκινά άμεσα έρευνα με πιθανές ποινές για τον παίκτη.

Πέρα απ’ τον πανηγυρισμό με αυτό τον τρόπο, ήρθαν και οι δηλώσεις του 26χρονου να ρίξουν… λάδι στη φωτιά: «Είχα στο μυαλό μου μια συγκεκριμένη γιορτή, κάτι που συνδέεται με την τουρκική μου ταυτότητα. Είμαι απίστευτα περήφανος που είμαι Τούρκος και ένιωσα αυτή την περηφάνια βαθιά μετά το γκολ. Ήθελα να το εκφράσω αυτό και είμαι πολύ χαρούμενος που το έκανα. Οι οπαδοί μας είναι περήφανοι για εμάς. Τους είδα να κάνουν τη χειρονομία στην κερκίδα και με έκανε να θέλω να το κάνω ακόμα περισσότερο. Είμαι πολύ χαρούμενος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Λίγο αργότερα με ανάρτησή του στα social media σχολίασε: «Πόσο χαρούμενος είναι αυτός που λέει ότι είναι Τούρκος!».

Όλα αυτά προκάλεσαν την UEFA να αρχίσει έρευνα για το περιστατικό, με όλα τα γεγονότα να είναι σε βάρος του Ντεμιράλ.

Η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, πάντως, δεν άρεσε καθόλου στους Τούρκους. Μάλιστα το θέμα πήρε και διαστάσεις διπλωματικού επεισοδίου, καθώς κλήθηκε ο Γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα για επίσημη διαμαρτυρία από την Τουρκική κυβέρνηση.

Αιτία στάθηκε ο σχολιασμός του θέματος από την Γερμανίδα υπουργό εσωτερικών: «Το σύμβολο των Τούρκων δεξιών εξτρεμιστών δεν έχει θέση στα γήπεδά μας», σχολίασε σε ανάρτησή της στα social media η Νάνσι Φέζερ και συνέχισε: «Η χρήση του Euro ως πλατφόρμας ρατσισμού είναι εντελώς απαράδεκτη. Περιμένουμε από την UEFA να ερευνήσει την υπόθεση και να εξετάσει τις κυρώσεις».