Euro 2024: Στην Γερμανία για το Τουρκία-Ολλανδία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Euro 2024: Μετά την ένταση που έχει δημιουργηθεί στις σχέσεις Τουρκίας-Γερμανίας με αφορμή τον πανηγυρισμό του Ντεμιράλ, ο πρόεδρος της γειτονικής χώρας θα δώσει το παρόν στον αγώνα της προημιτελικής φάσης.
Euro 2024: Στην Γερμανία για το Τουρκία-Ολλανδία ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
INTIME NEWS
2'

Το Σάββατο 6 Ιουλίου η Τουρκία αντιμετωπίζει την Ολλανδία για τα προημιτελικά του Euro 2024. Την αναμέτρηση θα παρακολουθήσει απ’ την εξέδρα των επισήμων και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπως έγινε γνωστό. Όλα αυτά τη στιγμή που έχει ξεσπάσει διπλωματικό επεισόδιο ανάμεσα σε Τουρκία και Γερμανία, με αφορμή τις αντιδράσεις για τον πανηγυρισμό του Ντεμιράλ με τον χαιρετισμό των «γκρίζων λύκων».

Μάλιστα ο πρόεδρος της Τουρκίας για να είναι παρών στο μεγάλο ματς, ακύρωσε τη συμμετοχή του στη Σύνοδο Κορυφής του Οργανισμού Τουρκογενών Κρατών, που θα γίνει στο Αζερμπαϊτζάν.

Μένει να φανεί αν με τον τρόπο αυτό θέλει ο Ερντογάν να εξομαλύνει τις σχέσεις των δύο χωρών, ή αν θα προσπαθήσει να κερδίσει… ρίχνοντας λάδι στη φωτιά, κάτι που θα φανεί ως «νίκη» στα μάτια των Τούρκων. Ειδικά των εκατομμυρίων που ζουν και εργάζονται μόνιμα στη Γερμανία.

Θυμίζουμε πως ο πανηγυρισμός του Ντεμιράλ με τον χαιρετισμό των «γκρίζων λύκων» έφερε την πειθαρχική έρευνα της UEFA. Η άκρα δεξιά στην Τουρκία εκφράζεται πολιτικά με το κόμμα Εθνικιστικής Δράσης (MHP), το οποίο είναι κυβερνητικός εταίρος του AKP, κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Έτσι η αντίδραση του τουρκικού κράτους ήταν έντονη, ειδικά μετά και τις δηλώσεις της υπουργού εσωτερικών της Γερμανίας, Νάνσι Φέιζερ, η οποία είπε: «τα σύμβολα των Τούρκων ακροδεξιών εξτρεμιστών δεν έχουν θέση στα γήπεδά μας. Είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιείται το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου ως πλατφόρμα έκφρασης ρατσισμού. Περιμένουμε από την UEFA να διερευνήσει το περιστατικό και να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων».

Το υπουργείο εξωτερικών της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Είναι απαράδεκτο ότι η UEFA ξεκίνησε πειθαρχική έρευνα κατά του Τούρκου ποδοσφαιριστή Μερίχ Ντεμιράλ μετά τον αγώνα της φάσης των 16 του EURO 2024 μεταξύ των εθνικών ομάδων ποδοσφαίρου της Τουρκίας και της Αυστρίας. Επιπλέον, η έκθεση που δημοσίευσε η Γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Προστασία του Συντάγματος τον Σεπτέμβριο του 2023 τόνισε ότι το σήμα “γκρίζος λύκος” δεν μπορεί απαραίτητα να συνδεθεί με τον ακροδεξιό εξτρεμισμό. Το σήμα δεν αποτελεί επίσης απαγορευμένο σύμβολο στη Γερμανία. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αντιδράσεις που επέδειξαν οι γερμανικές αρχές στον κ. Ντεμιράλ μπορούν από μόνες τους να θεωρηθούν ξενοφοβικές. Καταδικάζουμε τις πολιτικά υποκινούμενες αντιδράσεις στη χρήση ενός ιστορικού και πολιτιστικού συμβόλου στο πλαίσιο ενός εορτασμού του στόχου με τρόπο που δεν στοχεύει κανέναν».

Από την Άγκυρα κλήθηκε ο Γερμανός πρέσβης, Γιούρκεν Σουλτς, προκειμένου να του εκφράσουν επίσημα τη διαμαρτυρία τους οι Τούρκοι για τις δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή