Το σκεπτικό της UEFA για Ντεμιράλ και οι αντιδράσεις των Τούρκων

Έφεση κατά της απόφασης για την τιμωρία δύο αγωνιστικών του Μερίχ Ντεμιράλ, ασκεί η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Τουρκίας – Η ατάκα του Ερντογάν για… αετούς της Γερμανίας και κόκορες της Γαλλίας.
epa11454374 Merih Demiral of Turkey celebrates after scoring his 0-2 second goal during the UEFA EURO 2024 Round of 16 soccer match between Austria and Turkey, in Leipzig, Germany, 02 July 2024 (issued 03 July 2024). The UEFA on 03 July 2024 opened an investigation into "alleged inappropriate behaviour" for the so-called 'wolf salute' Demiral gestured, a gesture associated with the far-right nationalist group Grey Wolves. EPA/ABEDIN TAHERKENAREH

Η επισημοποίηση της τιμωρίας του Μερίχ Ντεμιράλ για τον πανηγυρισμό του με τον χαιρετισμό των «γκρίζων λύκων» στο ματς με την Αυστρία, έχει προκαλέσει οργή στους Τούρκους. Τα ΜΜΕ της χώρας θεωρούν πως η απόφαση που κρατά τον έμπειρο αμυντικό εκτός προημιτελικού με την Ολλανδία, ήταν προδιαγεγραμμένη.

Αυτή την άποψη την βασίζουν στο γεγονός πως η Γερμανική «Bild» είχε αποκαλύψει την απόφαση της UEFA αρκετά πριν ανακοινωθεί επίσημα. Μάλιστα απ’ την κυβέρνηση της Τουρκίας ουσιαστικά πιέζουν για να αρθεί η ποινή. Την ίδια ώρα το σκεπτικό της UEFA για την τιμωρία αναφέρει:

«Έλλειψη συμμόρφωσης με τις γενικές αρχές συμπεριφοράς, παραβίαση των βασικών κανόνων αξιοπρεπούς συμπεριφοράς, χρήση αθλητικών εκδηλώσεων για εκδηλώσεις μη αθλητικού χαρακτήρα και δυσφήμιση του αθλήματος του ποδοσφαίρου».

Άμεσα η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Τουρκίας προχώρησε σε έφεση για την ανατροπή της απόφασης. Ο αντιπρόεδρος της χώρας, Τζεβντέτ Γιλμάζ, έκανε το εξής σχόλιο στα social media:

«Η ομορφιά και ο ενθουσιασμός του ποδοσφαίρου δεν πρέπει να επισκιάζονται με πολιτικές αποφάσεις».

Όσο για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να δώσει το παρών στο παιχνίδι της χώρας του με την Ολλανδία. Στα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, φιλοξενείται ένα σχόλιο που φέρεται να έκανε μόλις έμαθε για την ποινή. Μιλώντας για τον… κόκορα που έχει ως σήμα η Γαλλία και τον αετό της Γερμανίας. Χαρακτηριστικά είπε σύμφωνα με τα ΜΜΕ της Τουρκίας:

«Ρωτάει κανείς γιατί η φανέλα της Εθνικής Γερμανίας έχει έναν αετό ή η φανέλα της Γαλλίας έναν κόκορα; Ο Μερίχ (Ντεμιράλ) έδειξε τον ενθουσιασμό του με αυτή τη χειρονομία».