Euro 2024 Ισπανία - Γαλλία 2-1: Το 17χρονο παιδί-θαύμα ξεπέρασε τον Πελέ και την έστειλε στον τελικό

Η Ισπανία επικράτησε 2-1 της Γαλλίας, με την γκολάρα του έφηβου Γιαμάλ και το τέρμα του Όλμο να ανατρέπουν το 0-1 από τον Κόλο Μουανί και να τη στέλνουν στον τελικό του Euro 2024

Euro 2024 Ισπανία - Γαλλία 2-1: Το 17χρονο παιδί-θαύμα ξεπέρασε τον Πελέ και την έστειλε στον τελικό
EPA/CLEMENS BILAN
2'

Τέσσερις μέρες πριν κλείσει τα 17 του χρόνια, ο Λαμίν Γιαμάλ έγραψε ιστορία!

Με το καλύτερο γκολ του φετινού Euro 2024 έγινε ο νεότερος παίκτης που σκοράρει σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και έθεσε τις βάσεις για να ανατρέψει η Ισπανία το εις βάρος της 0-1 και με γκολ του Ντάνι Όλμο να επικρατήσει 2-1 της Γαλλίας, παίρνοντας το πρώτο εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό της 14ης Ιουλίου.

Εκεί όπου θα αντιμετωπίσει τον νικητή της αυριανής μάχης ανάμεσα σε Ολλανδία και Αγγλία.

Η εξέλιξη του αγώνα

Το πρώτο ημίχρονο ήταν συναρπαστικό, με τον Φαμπιάν Ρουίθ να χάνει την πρώτη μεγάλη φάση του ημιτελικού στο 5' και τον Κολό Μουανί να βρίσκει τον δρόμο προς τα δίχτυα 4 λεπτά αργότερα. Ο Εμπαπέ έβγαλε τη σέντρα ακριβείας από αριστερά και ο 25χρονος επιθετικός με κεφαλιά είχε πολύ εύκολο έργο, βάζοντας μπροστά στο σκορ τους «μπλε» (0-1).

Αυτό που ακολούθησε ήταν μυθικό! Αρχικά στο 21' με το ωραιότερο γκολ του Euro 2024 από το φοβερό σουτ του Λαμίν Γιαμάλ η Ισπανία ισοφάρισε σε 1-1. Το νέο μεγάλο αστέρι της Μπαρτσελόνα, τέσσερις μέρες πριν κλείσει τα 17 έγινε ο νεότερος παίκτης που σκοράρει σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα και παράλληλα ο μικρότερος που ξεκίνησε σε ημιτελικό Euro και Μουντιάλ προσπερνώντας τον Πελέ, ο οποίος ήταν στο αρχικό σχήμα της Βραζιλίας στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος του 1958 με τη Γαλλία, σε ηλικία 17 ετών και 244 ημερών.

Η ολική ανατροπή ήρθε μέσα σε 5 λεπτά, καθώς στο 25' ο Ντάνι Όλμο αφού «άδειασε» τον Τσουαμενί, με δυνατό σουτ νίκησε τον Μενιάν, με την μπάλα να κοντράρει και στον Κουντέ.

Η Ισπανία ήταν άριστη τακτικά στην επανάληψη, έκλεισε σωστά όλους τους διαδρόμους με τους παίκτες της να πηγαίνουν πρώτοι στη μπάλα, δεν επέτρεψε στου Γάλλους να βρουν χώρους, ούτε να τροφοδοτηθεί ο Εμπαπέ και δεν κινδύνεψε ούτε μία φορά.

Διαιτητής: Σλάβκο Βίντσιτς (Σλοβενία)

Κίτρινες: Νάβας, Γιαμάλ - Τσουαμενί, Καμαβινγκά

ΙΣΠΑΝΙΑ (Λουίς ντε λα Φουέντε): Σιμόν, Νάβας (58' Βιβιάν), Νάτσο, Λαπόρτ, Κουκουρέγια, Ρόδρι, Ρουίθ, Γιαμάλ (90΄+4 Τόρες), Όλμο (76' Μερίνο), Ουίλιαμς (90'+4 Θουμπιμέντι), Μοράτα (76' Ογιαρθάμπαλ)

ΓΑΛΛΙΑ (Ντιντιέ Ντεσάμπ): Μενιάν, Κουντέ, Ουπαμεκανό, Σαλιμπά, Ερναντέζ, Καντέ (62' Γκριεζμάν), Τσουαμενί, Ραμπιό (62' Καμαβινγκά), Ντεμπελέ (79' Ζιρού), Κολό Μουανί (62' Μπαρκολά), Εμπαπέ.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή