Το Copa America έφερε τεράστια ανησυχία για την ασφάλεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026
Η Αργεντινή κατέκτησε το Κόπα Αμέρικα. Ο Λιονέλ Μέσι έβαλε τα κλάματα, στην ίσως τελευταία του μεγάλη διοργάνωση με τα χρώματα της «αλμπισελέστε». Το σημαντικό τουρνουά που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ, είχε και τον χαρακτήρα της βασικής δοκιμασίας των διοργανωτών, ενόψει του μεγάλου ραντεβού του 2026. Τότε που θα διεξαχθεί στην Αμερική το Παγκόσμιο Κύπελλο, με τη μορφή συνδιοργάνωσης μαζί με Καναδά και Μεξικό. Κυρίως, όμως, στα γήπεδα των ΗΠΑ.
Υπάρχουν ακόμη δύο χρόνια μέχρι τότε, όμως τα δεδομένα που προέκυψαν μόνο ανησυχία έχουν προκαλέσει στην παγκόσμια ποδοσφαιρική κοινότητα. Οι Αμερικάνοι πήραν κάτω απ’ τη βάση σε όλους τους τομείς, γεγονός που προκάλεσε προβληματισμό. Μέχρι τις 11 Ιουνίου 2026, πρέπει να έχουν αλλάξει πολλά για να μην οδηγηθούμε σε απόλυτο φιάσκο, ειδικά σε μια διοργάνωση που η FIFA έχει προαναγγείλει πως θα είναι η κορυφαία που είδαμε ποτέ στον αθλητισμό!
Το Κόπα Αμέρικα ήταν γεμάτο από οργανωτικές αστοχίες και πλήρη έλλειψη επίγνωσης βασικών αρχών ασφαλείας στο ποδόσφαιρο. Στις ΗΠΑ με λίγα λόγια, ήταν σα να περίμεναν πως θα αντιμετωπίσουν έναν αγώνα ΝΒΑ, τη στιγμή που στις εξέδρες βρίσκονταν λατινοαμερικάνοι οπαδοί. Κι αυτό δεν άργησαν να το καταλάβουν με σκληρό τρόπο.
Στο παιχνίδι της Κολομβίας με την Ουρουγουάη, οι παίκτες της «σελέστε» κυριολεκτικά έπαιξαν ξύλο με Κολομβιανούς φιλάθλους, επειδή δεν υπήρχε καμία ασφάλεια στη θύρα όπου βρίσκονταν οι οικογένειές τους. Αποκορύφωμα ο τελικός (Αργεντινή-Κολομβία) ο οποίος άρχισε με 1,5 ώρα καθυστέρηση γιατί υπήρξε εισβολή φιλάθλων χωρίς εισιτήριο.
Αστυνομία δεν υπήρχε στο χώρο με εταιρίες σεκιούριτι να αναλαμβάνουν το βάρος της τήρησης της τάξης, κάτι που φυσικά δεν κατέστη δυνατό. Έτσι εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες φίλαθλοι, μπήκαν χωρίς εισιτήριο. Μέχρι και από τον εξαερισμό του γηπέδου, με τους υπεύθυνους ασφαλείας να μην μπορούν να κάνουν το παραμικρό.
Οι παίκτες της Αργεντινής πριν τον αγώνα, χρειάστηκε να βγουν εκτός για να πάρουν τις οικογένειές τους, τις οποίες είχαν μπλοκάρει τα γεγονότα και δεν επιτρεπόταν να πάρουν τις θέσεις τους. Ακόμη και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας της Κολομβίας, συνελήφθη για ξυλοδαρμό σεκιουριτά. Καταστάσεις που δε συναντά κανείς ούτε στα εντελώς μη οργανωμένα κράτη.
Το θέμα της ασφάλειας δεν ήταν το μόνο. Τα γήπεδα αγώνων και προπόνησης ήταν σε κακή κατάσταση. Οι προπονητές παραπονέθηκαν επειδή το χορτάρι είχε αλλάξει λίγο καιρό πριν τη διοργάνωση και δεν είχε προλάβει να «δέσει». Αποτέλεσμα να φεύγουν… κομμάτια απ’ τον αγωνιστικό χώρο και να θυμίζουν γήπεδα δεκαετίας του ’80. Ειδικά ο Μαρσέλο Μπιέλσα και ο Λιονέλ Σκαλόνι (προπονητές Ουρουγουάης και Αργεντινής αντίστοιχα) έκαναν δημόσια παράπονα για το γεγονός αυτό.
Τέλος, κάτι που δεν άρεσε στους ποδοσφαιρόφιλους ήταν η προσπάθεια αλλαγής του ποδοσφαίρου για να προσαρμοστεί στις ανάγκες του σόου. Όπως στο ημίχρονο του τελικού ο οποίος έτσι κι αλλιώς είχε καθυστερήσει σημαντικά να αρχίσει, όταν και λόγω της εμφάνισης της Σακίρα το ημίχρονο αντί για 15 λεπτά διήρκησε πάνω από 20’!
Οι ΗΠΑ δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στο παραμικρό και σαφώς πρέπει να γίνουν σημαντικές αλλαγές για να μην υπάρξουν προβλήματα στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Τόσο για την ασφάλεια των θεατών και των αγώνων, όσο και για τις λεπτομέρειες που θα κάνουν καλύτερη τη διοργάνωση για ομάδες και θεατές.
Να θυμίσουμε πως συνολικά 11 πόλεις των ΗΠΑ θα φιλοξενήσουν αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2026 (μεταξύ αυτών και ο τελικός). Αυτές είναι: Σιάτλ, Σαν Φραντσίσκο, Λος Άντζελες, Κάνσας Σίτι, Ντάλας, Χιούστον, Ατλάντα, Βοστώνη, Νέα Υόρκη, Φιλαδέλφεια, Μαϊάμι.