Ίνγκασον: «Ο ΠΑΟ είναι σε καλό δρόμο – Ξέρουμε τι σημαίνει ένα πρωτάθλημα για την ομάδα»

Ο στόπερ του Παναθηναϊκού μίλησε για τους λόγους που τον έφεραν πίσω στην Ελλάδα, ενώ δήλωσε την πίστη του στις δυνατότητες της ομάδας για να πετύχει αυτή τη σεζόν.
INTIME SPORTS

Ο Ίνγκι Ίνγκασον με δηλώσεις του στο Match Day Mag του Παναθηναϊκού, εξέφρασε τις σκέψεις του για τη νέα σελίδα που ανοίγεται στην καριέρα του με το «τριφύλλι».

Αναλυτικά:

Έφτασε η ώρα για την πρεμιέρα της Stoiximan Super League. Πάντοτε το πρώτο παιχνίδι κρύβει παγίδες δεδομένου και του άγχους που υπάρχει για ένα θετικό ξεκίνημα. Έχοντας πλέον ξεκάθαρη εικόνα για την ποιότητα του εφετινού Παναθηναϊκού, είσαι αισιόδοξος ενόψει της εκκίνησης;

«Είναι σίγουρα σημαντικό που ήδη έχουμε επίσημα παιχνίδια στα πόδια μας. Άρα θα έχουμε αγωνιστικό ρυθμό ως ομάδα. Αυτό πρέπει να μας δώσει ένα μικρό πλεονέκτημα έναντι του Αστέρα που μέχρι τώρα έχει δώσει μόνο φιλικούς αγώνες. Σε ό,τι αφορά εμάς λοιπόν είναι θετικό που έχουμε αγωνιστεί σε επίσημα παιχνίδια. Πιστεύω ότι η ομάδα προοδεύει, εξελίσσεται και βελτιώνεται εβδομάδα με την εβδομάδα, παιχνίδι με το παιχνίδι. Είμαστε έτοιμοι για την έναρξη του πρωταθλήματος. Είναι πάντοτε σημαντικό να αρχίζεις καλά και να αποκτάς αυτοπεποίθηση στο ξεκίνημα της σεζόν. Είναι θετικό που αρχίζουμε με εντός έδρας παιχνίδι και μάλιστα με δύο συνεχόμενα ματς στην έδρα μας. Έχουμε τη δυνατότητα με δύο νίκες να δημιουργήσουμε ένα καλό μομέντουμ και να πάρουμε ώθηση ενόψει των πρώτων εβδομάδων του πρωταθλήματος».

Σίγουρα είναι πλεονέκτημα για τον Παναθηναϊκό ο ρυθμός των αγώνων που έχει αποκτήσει λόγω των ευρωπαϊκών ματς με την Μπότεφ και τον Άγιαξ. Ωστόσο, μήπως αποτελεί μειονέκτημα το γεγονός πως η ομάδα προέρχεται από την πολύ απαιτητική αναμέτρηση της περασμένης Πέμπτης με τον Άγιαξ;

«Όχι, δεν νομίζω ότι αποτελεί μειονέκτημα. Θεωρώ ότι έχουμε μεγάλο βάθος στο ρόστερ. Υπάρχει πολύ καλό υλικό στην ομάδα. Έχουμε μπροστά μας την πρόκληση τριών διοργανώσεων στη διάρκεια της σεζόν και θέλουμε να φτάσουμε όσο πιο ψηλά γίνεται. Χρειαζόμαστε λοιπόν το απαιτούμενο βάθος και είναι σημαντικό όλοι να είναι σε ετοιμότητα και να πάρουν χρόνο συμμετοχής. Είναι ο μόνος δρόμος γιατί ξέρουμε ότι η σεζόν θα είναι μεγάλη. Θα υπάρξουν τραυματισμοί, τιμωρίες, απουσίες κι είναι σημαντικό το γκρουπ να είναι ενωμένο. Όλοι χρειάζονται σ’ αυτή την προσπάθεια. Υπάρχουν στιγμές που μπορεί κάποιος να μην παίζει ή να μην βρίσκεται στην αποστολή, όμως θα υπάρξουν στιγμές που η ομάδα θα τον χρειαστεί. Άρα, είτε είσαι παλιός, είτε νέος, κάποια στιγμή η ομάδα θα σε χρειαστεί και πρέπει να είσαι σε ετοιμότητα για να συνεισφέρεις. Γι’ αυτό επιμένω πως σημασία έχει το γκρουπ…».

Το παιχνίδι με τον Άγιαξ στο Άμστερνταμ άφησε μία πικρή γεύση για τον αποκλεισμό απ’ το Europa League αλλά παράλληλα έδειξε και τις τεράστιες δυνατότητες που έχει ο εφετινός Παναθηναϊκός. Ποια είναι τα συναισθήματα που έχεις μετά απ’ το συγκλονιστικό ματς στη Γιόχαν Κρόιφ Αρένα και ποιο είναι το δίδαγμα για την ομάδα;

«Κάναμε ένα πολύ καλό παιχνίδι στην Ολλανδία απέναντι σε μια πολύ ισχυρή ομάδα όπως είναι ο Άγιαξ. Το παιχνίδι αυτό μας έδειξε ότι μπορούμε να ανταγωνιστούμε οποιαδήποτε ομάδα στην Ευρώπη. Δυστυχώς, δεν προκριθήκαμε στην επόμενη φάση του Europa League αλλά μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι για την προσπάθεια που κάναμε. Αυτό το παιχνίδι πρέπει να μας δώσει αυτοπεποίθηση για να προχωρήσουμε μπροστά. Η προσοχή μας πλέον είναι στην αναμέτρηση με τον Αστέρα. Ξέρουμε ότι δεν θα είναι εύκολο γιατί προερχόμαστε από ένα δύσκολο εκτός έδρας παιχνίδι 120 λεπτών. Θα είναι ένα απαιτητικό τεστ για την ομάδα αλλά όλοι μας θέλουμε να αρχίσουμε με νίκη για να συνεχίσουμε το καλό μομέντουμ που δείχνουμε πως έχουμε ως ομάδα τις τελευταίες εβδομάδες».

Είσαι νέος στον Παναθηναϊκό αλλά ουσιαστικά γνωρίζεις το πρωτάθλημα και τους αντιπάλους. Ο Αστέρας Τρίπολης έχει… παράδοση να δυσκολεύει το Τριφύλλι, ενώ πάντοτε στις πρεμιέρες, ιδίως απέναντι σε ομάδες που δεν έχουν δώσει επίσημα ματς, υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για τον αντίπαλο, αφού η εικόνα που υπάρχει είναι μόνο από τα καλοκαιρινά φιλικά. Τι πρέπει να κάνει η ομάδα για να ξεπεράσει αυτή την παγίδα;

«Σ’ αυτή την περίπτωση το σημαντικότερο είναι να επικεντρωθούμε στους εαυτούς μας και στην ομάδα μας. Αν εμείς παίξουμε στο επίπεδο που μπορούμε, τότε θα έχουμε τη δυνατότητα να μπαίνουμε σε κάθε παιχνίδι και να το κερδίζουμε. Αυτό ισχύει και για το ματς με τον Αστέρα. Πρέπει να πιστεύουμε στον εαυτό μας, στις δυνατότητές μας, στο γκρουπ και σ’ αυτό που προσπαθούμε να χτίσουμε. Βρισκόμαστε στην αρχή και είναι σημαντικό να αρχίσουμε καλά».

Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι μάλλον υποτιμημένο στον ποδοσφαιρικό κόσμο. Άλλωστε είναι πολλοί εκείνοι που έχουν παραδεχθεί πως άλλαξαν γνώμη παίζοντας στη Super League. Ποια είναι η άποψή σου για την ελληνική λίγκα και τι πιστεύεις ότι πρέπει να κάνει ο Παναθηναϊκός για να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο;

«Το ελληνικό πρωτάθλημα βελτιώνεται κάθε χρόνο. Την τελευταία διετία-τριετία τέσσερις ομάδες μάχονται για τον τίτλο μέχρι το τέλος της κούρσας. Χρειάζεται λοιπόν πολύ μεγάλη προσπάθεια και αυτοθυσία για να φτάσεις στην κορυφή και να κατακτήσεις τον τίτλο. Ωστόσο, έχουμε πίστη στις δυνατότητές μας. Ξέρουμε ότι θα είναι μία δύσκολη σεζόν, ξέρουμε ότι οι αντίπαλοί μας διαθέτουν ισχυρές ομάδες, όμως ξέρουμε και την ομάδα μας. Εμείς πρέπει να επικεντρωθούμε στους εαυτούς μας. Βήμα-βήμα και εβδομάδα-εβδομάδα θα προσπαθούμε να γινόμαστε καλύτεροι. Βρισκόμαστε στο ξεκίνημα μιας νέας προσπάθειας. Είμαστε νέα ομάδα, με νέο κόουτς και βρισκόμαστε στη διαδικασία του χτισίματος. Παιχνίδι με το παιχνίδι θα γινόμαστε καλύτεροι. Το σημαντικό είναι να βρούμε τον ρυθμό μας, να αρχίσουμε καλά και να αποκτήσουμε αυτοπεποίθηση. Γνωρίζουμε ότι έχουμε δυνατούς αντιπάλους και δεν θέλουμε να χάνουμε βαθμούς. Η Super League είναι μια πολύ ανταγωνιστική λίγκα και δεν επιτρέπεται να κάνεις πολλά λάθη…».

Πώς βιώνεις το πρώτο διάστημα της παρουσίας σου στον Παναθηναϊκό;

«Είμαι πολύ χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ. Το γκρουπ είναι πολύ καλό και πραγματικά με υποδέχθηκε πολύ θερμά και με ανοιχτές αγκάλες. Με βοήθησαν όλοι για να προσαρμοστώ το συντομότερο δυνατό. Φυσικά είμαι συνηθισμένος στον ελληνικό τρόπο ζωής, κάτι που με βοήθησε για να μπω στο κλίμα της ομάδας γρηγορότερα. Επίσης, γνώριζα ήδη πολλά απ’ τα παιδιά απ’ την προηγούμενη παρουσία μου στο ελληνικό πρωτάθλημα. Είμαι πολύ χαρούμενος που επέστρεψα και ανυπομονώ γι’ αυτή τη σεζόν. Είμαι πραγματικά ευχαριστημένος γιατί η Ελλάδα είναι σαν δεύτερο σπίτι μου. Τόσο εγώ όσο και η οικογένειά μου είμαστε γεμάτοι ωραία συναισθήματα».

Πώς κρίνεις το επίπεδο της ομάδας; Είσαι αισιόδοξος για την επίτευξη των στόχων του Παναθηναϊκού;

«Δεν υπάρχει αμφιβολία. Έχουμε μια πολύ καλή ομάδα. Υπάρχουν πολλοί έμπειροι παίκτες με καλή καριέρα που έχουν παίξει σε υψηλό επίπεδο. Υπάρχουν παίκτες που έχουν εμπειρία απ’ το ελληνικό πρωτάθλημα και παίκτες που έχουν κερδίσει τίτλους. Επίσης, έχουμε καλούς νεαρούς και ταλαντούχους παίκτες, που βρίσκονται σε καλή ηλικία και διαθέτουν ποιότητα. Νομίζω ότι έχουμε καλή χημεία ως γκρουπ, υπάρχει ποιότητα και ένας καλός συνδυασμός έμπειρων και νέων παικτών. Νιώθω πραγματικά αισιόδοξος για την πορεία της ομάδας. Κι αυτό διότι βλέπω την καλή επικοινωνία που υπάρχει μεταξύ των παικτών και τη διάθεση που υπάρχει για να δώσουμε όλοι μαζί μια κοινή μάχη. Βρισκόμαστε όλοι στο ίδιο μονοπάτι: παίκτες, τεχνικό επιτελείο και γενικώς όλοι όσοι εργάζονται στον σύλλογο. Είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι. Μόνο έτσι, και με την βοήθεια των οπαδών μας, μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας».

Συγκριτικά με την πρώτη μέρα που βρέθηκες στον Παναθηναϊκό, διαπιστώνεις ότι υπάρχει βελτίωση στην ομάδα;

«Και βέβαια. Είμαστε ένα νέο γκρουπ με έναν νέο προπονητή που φέρνει νέες ιδέες. Καθημερινά δουλεύουμε σκληρά για να γίνουμε καλύτεροι. Είναι βέβαιο πως παιχνίδι με το παιχνίδι και μέσα απ’ τις προπονήσεις θα βελτιωνόμαστε».

Ποιοι ήταν οι λόγοι που σε έφεραν στον Παναθηναϊκό;

«Πέρασα τον τελευταίο χρόνο στη Δανία και ήθελα μια νέα περιπέτεια στην καριέρα μου. Όταν έμαθα για το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού ένιωσα κολακευμένος. Από τη στιγμή που μίλησα με το κλαμπ και οι άνθρωποι της ομάδας μού έδειξαν το ρόλο που θέλουν να έχω στο πρότζεκτ, αισθάνθηκα ότι η θέση μου ήταν εδώ. Νιώθω ευγνώμων στον πρόεδρο, στη διοίκηση και σε όσους με έφεραν στον Παναθηναϊκό. Τώρα εξαρτάται από εμένα να τους το ανταποδώσω, να τα δώσω όλα για την ομάδα για να πετύχουμε τους στόχους μας. Πάντοτε ήμουν ειλικρινής και το ξέρουν οι άνθρωποι που με γνωρίζουν στην Ελλάδα: είμαι μαχητής και θα δώσω τα πάντα -ό,τι έχω και δεν έχω- για την ομάδα και για να πετύχουμε τους στόχους μας. Θέλουμε να φέρουμε επιτυχίες στον Παναθηναϊκό. Ξέρουμε τι σημαίνει ένα πρωτάθλημα για τον Παναθηναϊκό αυτή τη στιγμή. Έχουν περάσει πολλά χρόνια απ’ την τελευταία φορά που η ομάδα αναδείχθηκε πρωταθλήτρια και ένας τίτλος θα προσφέρει μεγάλη χαρά στους οπαδούς. Ο σύλλογος κάνει τα πάντα για να βρίσκεται στο επίπεδο που χρειάζεται ώστε να διεκδικήσει τον τίτλο. Ο Παναθηναϊκός βρίσκεται σε καλό δρόμο και όλοι μέσα στον σύλλογο μάχονται γι’ αυτόν τον μεγάλο στόχο».

Πέρασες μια πενταετία στην Ελλάδα, βρέθηκες για ένα χρόνο στη Δανία και τώρα πάλι πίσω στην Ελλάδα. Τι σου έλειψε απ’ τη χώρα μας;

«Διάφορα πράγματα! Ήμουν πέντε χρόνια στην Ελλάδα. Εδώ γεννήθηκαν και τα δύο παιδιά μου. Η κόρη μου είναι πέντε ετών και ο γιος μου δεκαπέντε μηνών. Ουσιαστικά είναι το σπίτι τους απ’ τη στιγμή που γεννήθηκαν. Η Ελλάδα είναι σαν δεύτερο σπίτι μας. Νιώθουμε άνετα εδώ, νιώθουμε ωραία και είμαστε ενθουσιασμένοι για όσα θα έρθουν στο μέλλον».

Πώς είναι η ζωή στην Αθήνα έχοντας περάσει μια πενταετία στη Θεσσαλονίκη;

«Τώρα προσπαθώ να προσαρμοστώ τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες. Προσπαθούμε να συνηθίσουμε τη νέα μας γειτονιά. Μας αρέσει και είμαστε χαρούμενοι…».

Πώς είναι ο Ίνγκι έξω απ’ το γήπεδο; Πώς περνάς τον χρόνο σου;

«Συνήθως όταν είμαι έξω απ’ το γήπεδο προσπαθώ να περνάω χρόνο με την οικογένειά μου. Υπάρχουν πολλά παιχνίδια, πολλά ταξίδια και όταν βρίσκω χρόνο θέλω να τον περνάω με τη σύζυγό μου και τα παιδιά μας. Δεν έχω πολύ χρόνο για να κάνω άλλα πράγματα. Συνήθως προσπαθώ να ξεκουράζομαι μεταξύ των αγώνων και να αφοσιώνομαι στην οικογένεια».

Παρακολουθείς φανατικά ποδόσφαιρο ή προσπαθείς να αποτοξινωθείς από την μπάλα όταν είσαι μακριά απ’ το γήπεδο;

«Ήμουν φανατικός με το ποδόσφαιρο! Αλλά με την οικογένεια και τις υποχρεώσεις που υπάρχουν, δεν μπορείς να τα βλέπεις όλα. Επίσης, όταν εμπλέκεσαι και ο ίδιος επαγγελματικά στο παιχνίδι για τόσα χρόνια, είναι καλό κάποιες φορές να ξεφεύγεις απ’ το ποδόσφαιρο…».

Σου αρέσει να παρακολουθείς άλλα σπορ; Ή μόνο ποδόσφαιρο;

«Μου αρέσει να βλέπω κι άλλα σπορ πέρα απ’ το ποδόσφαιρο. Μου αρέσει το μπάσκετ, το χάντμπολ. Γενικώς μου αρέσει να βλέπω σπορ. Και την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων, όποτε είχα ευκαιρία, παρακολουθούσα. Αλλά ο χρόνος είναι περιορισμένος…».

Ποιοι είναι οι στόχοι και τα όνειρά σου με τον Παναθηναϊκό;

«Όταν βρίσκεσαι σε έναν μεγάλο σύλλογο όπως είναι ο Παναθηναϊκός ο στόχος είναι οι τίτλοι, οι νίκες και οι επιτυχίες. Αυτός είναι ο στόχος του κλαμπ, των παικτών, του κόουτς, του σταφ και όλων όσοι ασχολούνται με την ομάδα. Δουλεύουμε σκληρά σε καθημερινή βάση γιατί όλοι μας θέλουμε στο τέλος της σεζόν να σηκώσουμε τον τίτλο. Θυσιάζουμε ό,τι θυσιάζουμε για να ζήσουμε τέτοιες στιγμές. Έχω υπάρξει πρωταθλητής και είναι κάτι που κουβαλάς μαζί σου για όλη σου τη ζωή...».