Europa League – Conference League: Γκρουπ δυναμικότητας και πιθανοί αντίπαλοι Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ, ΠΑΟ

Europa League – Conference League: Οι 36 ομάδες που χωρίζονται σε γκρουπ δυναμικότητας των δύο διοργανώσεων, με την Ελλάδα να έχει τρεις εκπροσώπους.

Με την άνετη πρόκριση του ΠΑΟΚ στο League Phase του Europa League και τον θρίαμβο του Παναθηναϊκού επί της Λανς για να μπει στην ίδια φάση του Conference League, συμπληρώθηκε η τριάδα των ελληνικών ομάδων που συνεχίζουν στην Ευρώπη. Στο Europa League βρισκόταν ήδη ο Ολυμπιακός ως κάτοχος του Conference League.

Οι τρεις ομάδες μας θα μάθουν το μεσημέρι της Παρασκευής (30/8) τις αντιπάλους τους, στο νέο format των δύο διοργανώσεων. Ήδη, όμως, έχουν χωριστεί τα γκρουπ δυναμικότητας απ’ τα οποία θα «ψαρέψουν» ομάδες με τις οποίες θα κοντραριστούν.

Στο Europa League και τη League Phase, θα λάβουν μέρος 36 ομάδες, δύο εκ των οποίων Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ. Αυτές χωρίζονται σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας των 9 ομάδων. Κάθε ομάδα θα κληρωθεί με δύο αντιπάλους από κάθε γκρουπ. Έχοντας τον έναν εντός έδρας και τον έναν εκτός. Έτσι θα βγουν οι 8 αγωνιστικές κάθε ομάδας. Όπως ακριβώς και στο Champions League.

Η σέντρα της διοργάνωσης θα γίνει στις 25 και 26 Σεπτεμβρίου, με τελευταία αγωνιστική 30 Ιανουαρίου 2025. Η βαθμολογία είναι μία και για τις 36 ομάδες. Οι 8 πρώτες παίρνουν πρόκριση για τους «16». Οι υπόλοιπες από τις θέσεις 9 έως 24, θα δώσουν διπλούς αγώνες πλέι οφ. Οι τελευταίες ομάδες (από 25 έως 36) δε θα συνεχίζουν στην πιο κάτω διοργάνωση.

Ολυμπιακός και ΠΑΟΚ δεν μπορούν να κληρωθούν μαζί, καθώς απαγορεύεται να κληρωθούν ομάδες απ’ τις ίδιες χώρες.

Τα τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας των 36 ομάδων του Europa League:

1ο γκρουπ

Ρόμα
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ
Πόρτο
Άγιαξ
Ρέιντζερς
Άιντραχτ Φρανκφούρτης
Λάτσιο
Τότεναμ
Σλάβια Πράγας

2ο γκρουπ

Σοσιεδάδ
Άλκμααρ
Μπράγκα
Ολυμπιακός
Λιόν
ΠΑΟΚ
Φενέρμπαχτσε
Μακάμπι Τελ Αβίβ
Φερεντσβάρος

3ο γκρουπ

Καραμπάγκ
Γαλατασαράι
Μπόντο Γκλιμτ
Βικτόρια Πλζεν
Ουνιόν Σεν Ζιλουάζ
Ντινάμο Κιέβου
Λουντογκόρετς
Μίτζιλαντ
Μάλμε

4ο γκρουπ

Αθλέτικ Μπιλμπάο
Χόφενχαϊμ
Νις
Άντερλεχτ
Τβέντε
Μπεσίκτας
Στεάουα
Ρίγα
Έλφσμποργκ

Στο Conference League, η Ελλάδα έχει τη συμμετοχή του Παναθηναϊκού. Εκεί τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς κάθε ομάδα θα δώσει 6 αγώνες. Και πάλι συνολικά 36 κλαμπ θα μετάσχουν στο League Phase.

Στην προκειμένη περίπτωση οι ομάδες χωρίζονται σε 6 γκρουπ δυναμικότητας των 6 ομάδων. Κάθε μία θα πάρει από μία αντίπαλο από κάθε γκρουπ και θα δώσει τρία εντός και τρία εκτός παιχνίδια.

Πάλι η βαθμολογία είναι ενιαία και όσες ομάδες τερματίσουν απ’ την 1η έως την 8η θέση, προκρίνονται στους «16». Από την 9η έως την 24η θέση θα δώσουν διπλούς αγώνες πλέι οφ για την πρόκριση και οι πιο κάτω ομάδες μένουν εκτός συνέχειας.

Τα έξι γκρουπ δυναμικότητας των 36 ομάδων του Conference League:

1ο γκρουπ

Τσέλσι
Κοπεγχάγη
Γάνδη
Φιορεντίνα
ΛΑΣΚ
Μπέτις

2ο γκρουπ

Μπασακσεχίρ
Μόλντε
Λέγκια
Χάιντενχαϊμ
Τζουργκάρντεν
ΑΠΟΕΛ

3ο γκρουπ

Ραπίντ
Ομόνοια
Ελσίνκι
Γκιμαράες
Αστάνα
Ολίμπια Λιουμπλιάνας

4ο γκρουπ

Σερκλ Μπριζ
Σάμροκ Ρόβερς
Δε Νιου Σεντς
Λουγκάνο
Μλάντα
Χαρτς

5ο γκρουπ

Πετροκούμπ
Σεν Γκάλεν
Παναθηναϊκός
Μπάτσκα Τόπολα
Μπόρατς Μπάνια Λούκα
Γιαγκελόνια

6ο γκρουπ

Τσέλιε
Λάρνε
Διναμό Μινσκ
Πάφος
Βίκινγκουρ
Νόα