Η FIFA θα εξετάσει το ενδεχόμενο να αποκλείσει το Ισραήλ, λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας

FIFA: Η Παγκόσμια Ομοσπονδία θα εξετάσει το ενδεχόμενο να επιβάλει αποκλεισμό από τις διοργανώσεις της στο Ισραήλ, λόγω του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.
EPA/Robert Ghement

Η FIFA καλείται να ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα, έπειτα από σχετικό αίτημα που κατέθεσε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Παλαιστίνης.

Οι άνθρωποι της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας θα πάρουν την απόφαση τους στην ερχόμενη συνεδρίαση, η οποία είναι προγραμματισμένη για τον Οκτώβριο.

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε, η FIFA ανέφερε ότι: «Έχει διενεργηθεί μια ανεξάρτητη νομική αξιολόγηση, σχετικά με το αίτημα των Παλαιστινίων, που τέθηκε τον Μάιο κατά την διάρκεια του 74ου Συνεδρίου του ποδοσφαιρικού σώματος στην Μπανγκόκ. Η έκθεση αξιολόγησης, θα διαβιβαστεί στο Συμβούλιο της FIFA, ώστε να εξετασθεί δεόντως στην επόμενη συνεδρίαση, που έχει προγραμματισθεί για τον Οκτώβριο».

Οι ανεξάρτητοι νομικοί εμπειρογνώμονες που εξουσιοδοτήθηκαν από τη FIFA θα συντάξουν το προσεχές διάστημα μια έκθεση, με όσα συγκέντρωσαν στην έρευνα που έκαναν τους προηγούμενους μήνες.

Πώς φτάσαμε ως εδώ

Τον περασμένο Μάιο, ο πρόεδρος της παλαιστινιακής ομοσπονδίας (PFA), Τζιμπρίλ Ραγιούμπ, προέτρεψε την FIFA να «σταθεί στην σωστή πλευρά της Ιστορίας» ψηφίζοντας για τον άμεσο αποκλεισμό της ομοσπονδίας του Ισραήλ (IFA) και την παραπομπή πολλών από τα μέλη της στην πειθαρχική επιτροπή.

Η PFA, μέσω μιας επτασέλιδης επιστολής, απαρίθμησε τις άμεσες συνέπειες των ισραηλινών βομβαρδισμών στη Γάζα (σ.σ. τουλάχιστον 92 ποδοσφαιριστές σκοτώθηκαν και όλες οι αθλητικές υποδομές καταστράφηκαν), υπογραμμίζοντας παράλληλα την απουσία σοβαρού αγώνα κατά των αντιπαλαιστινιακών «διακρίσεων και ρατσισμού», όπως από μερίδα οπαδών της Μπεϊτάρ στην Ιερουσαλήμ, καθώς και αναρτήσεις από Ισραηλινούς αξιωματούχους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι υποστηρίζουν «τη γενοκτονία στη Γάζα».

Ο πρόεδρος της IFA, Σίνο Μοσέ Ζουάρες, από την πλευρά του, «απάντησε» καταγελώντας μια «κυνική απόπειρα να βλάψει το ισραηλινό ποδόσφαιρο», βασιζόμενος σύμφωνα με τον ίδιο «σε λόγους που δεν έχουν καμία σχέση με τον αθλητισμό».

Επίσης, ο Ζουάρες ανέφερε ότι «πρόκειται για μια εξαιρετικά περίπλοκη πολιτική κατάσταση, δεν εύχομαι σε κανέναν να βιώσει αυτό το είδος τραγωδίας», διαβεβαιώνοντας ότι ήθελε να «απλώσει ένα χέρι» και «να εξετάσει το ενδεχόμενο φιλικών αγώνων» όταν «η ατμόσφαιρα θα έχει γίνει πιο ήρεμη».

Σχετικές ειδήσεις