«Φαινόμενο» Ιωαννίδης: Από την απόρριψη του Ολυμπιακού, απόλυτος σταρ με Παναθηναϊκό κι Εθνική ομάδα

Η εκπληκτική ιστορία του Φώτη Ιωαννίδη και οι συγκυρίες που οδήγησαν μεγάλα ευρωπαϊκά club να στήνουν «χορό εκατομμυρίων» για να τον κάνουν δικό τους.
ARGYRO.ANASTASIOY/EUROKINISSI

Ο Φώτης Ιωαννίδης αποτελεί με διαφορά το πιο hot όνομα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Μετά από ένα μεταγραφικό καλοκαίρι κατά το οποίο οι... θερμοκρασίες ανέβηκαν στα ύψη, μαζί και τα εκατομμύρια ευρώ που πρόσφεραν στον Παναθηναϊκό γνωστοί ευρωπαϊκοί σύλλογοι, ο 24χρονος Έλληνας επιθετικός έχει ξεκινήσει με τον πλέον εντυπωσιακό τρόπο τη νέα σεζόν.

Και δικαιολογεί τα σχόλια προπονητών, συναθλητών και ποδοσφαιρόφιλων που τον περιγράφουν ως έναν παίκτη με δυνατότητες να γίνει σέντερ φορ παγκόσμιας κλάσης.

Ξεκίνησε τη χρονιά με το εντυπωσιακό σλάλομ στη Γαλλία κόντρα στην Λανς, περνώντας όποιον βρήκε στο διάβα του, συνέχισε με δύο γκολ με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας κόντρα στην Φινλανδία, για να φτάσει στο προχθεσινό (10/9) γκολ-ποίημα απέναντι στην Ιρλανδία.

Έχοντας ως ίνδαλμα το «Φαινόμενο», τον Ρονάλντο Ναζάριο, από τον οποίο πήρε και τον πανηγυρισμό όπου κουνάει το δάχτυλο, ο Φώτης Ιωαννίδης έχει μετατραπεί σε «Φαινόμενο» του ελληνικού ποδοσφαίρου, κάνοντας ένα εντυπωσιακό ξεπέταγμα την τελευταία διετία.

Ποδοσφαιρικές ρίζες, διαφορετικό μονοπάτι

Ξεπέταγμα που αρκετοί περίμεναν, αλλά όχι οι πολλοί, όπως έχει συμβεί στο παρελθόν με wonderkids που «κάηκαν» πριν καν αποδείξουν τους χαρακτηρισμούς.

Έχοντας πατέρα τον Βασίλη Ιωαννίδη, με μεγάλη καριέρα στην Α' Εθνική και κορυφαία στιγμή του το πέρασμα από τον Ολυμπιακό (1993-97), ήταν βέβαιο πως ο γεννημένος τον Ιανουάριο του 2000 Φώτης, θα ακολουθήσει τα χνάρια του.

Αφού ξεκίνησε να παίζει μπάλα στις ακαδημίες του Ολυμπιακού Χαλκίδας, όπου ήταν προπονητής ο πατέρας στην ανδρική ομάδα, βρέθηκε σε ηλικία 10 ετών στα τμήματα υποδομής των Πειραιωτών.

Εκεί παρέμεινε για τέσσερα χρόνια, αλλά στα 14 ήρθε η πρώτη απόρριψη. Ο τότε προπονητής και ο τεχνικός διευθυντής έκριναν πως ο Φώτης Ιωαννίδης δεν χωρούσε στην Κ15 του Ολυμπιακού και ο πιτσιρικάς επέστρεψε στη Χαλκίδα, αγωνιζόμενος στα Πρωταθλήματα της Ε.Π.Σ. Ευβοίας.

Το καλοκαίρι του 2016 αποκτήθηκε από τον Λεβαδειακό και εντάχθηκε στα τμήματα υποδομής και συγκεκριμένα στην ομάδα Κ17 του συλλόγου. Το καλοκαίρι του 2017 ο Ζοζέ Ανιγκό διέκρινε τις δυνατότητες του νεαρού και τον προώθησε στην ανδρική ομάδα, δίνοντάς του και ρόλο φορ, μιας και είχε ξεκινήσει από αμυντικό χαφ.

Υπέγραψε το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο κι έκανε ντεμπούτο με τη φανέλα του Λεβαδειακού στις 25 Οκτωβρίου 2017 στο Κύπελλο Ελλάδας και στις 27 Νοεμβρίου 2017 στο Πρωτάθλημα της Super League.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2018, σημείωσε το πρώτο του γκολ στο πρωτάθλημα σε μία εκτός έδρας ισοπαλία 1-1 με τον Πανιώνιο και αποτέλεσε τον δεύτερο κατά σειρά νεότερο σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου στην κορυφαία κατηγορία.

Μπορεί τα νούμερά του με τον Λεβαδειακό να μην ήταν εντυπωσιακά (41 συμμετοχές, 7 γκολ), αλλά οι κινήσεις και ο τρόπος παιχνιδιού του μαρτυρούσαν αυτό που μπορούσε να ακολουθήσει. Εξ ου και ο Ολυμπιακός επανήλθε μέσω του Ζοζέ Ανιγκό, θέλοντας να στείλει τον Ιωαννίδη στη Νότιγχαμ. Ο Παναθηναϊκός, όμως, ήταν αυτός που τον έπεισε, με τις... ευλογίες του πατέρα του.

Στις 10 Αυγούστου 2020, ανακοινώθηκε η απόκτησή του από το Τριφύλλι με τετραετές συμβόλαιο. Στις 21 Μαΐου 2022 κατέκτησε με τους πράσινους το πρώτο τρόπαιο της καριέρας του, επικρατώντας 1-0 του ΠΑΟΚ στον τελικό του κυπέλλου για την σεζόν 2021-2022.

Η σεζόν 2023-2024 ήταν αυτή της καθιέρωσης, με τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς στον πάγκο. Έλαμψε σε Ευρώπη και Ελλάδα, με την Σπόρτινγκ Λισσαβώνας, την Μπολόνια, τη Λέστερ και τη Σαουθάμπτον να στήνουν χορό (30) εκατομμυρίων γύρω του, αλλά τον Παναθηναϊκό να αντιστέκεται και να θέλει να χτίσει γύρω του την ομάδα που θα επιστρέψει στις ευρωπαϊκές επιτυχίες και τον τίτλο του πρωταθλητή.

Το τι θα φέρει το μέλλον κανείς δεν το ξέρει, αλλά ο Φώτης Ιωαννίδης, με τις εμφανίσεις που πραγματοποιεί, βρίσκεται ήδη σε τροχιά εκτόξευσης εκτός ελληνικών συνόρων...

Σχετικές ειδήσεις