Οι αριθμοί ηχούν καμπανάκι κινδύνου για την υγεία των ποδοσφαιριστών

Διπλάσιοι αγώνες απ’ αυτούς που αντέχει ανθρώπινος οργανισμός σύμφωνα με τους επιστήμονες, καταπόνηση λόγω της αύξησης ταξιδιών και μη επαρκές διάστημα δουλειάς στην προετοιμασία για να αντέχουν οι αθλητές, έχουν φέρει τεράστια αύξηση τραυματισμών.

Οι αριθμοί ηχούν καμπανάκι κινδύνου για την υγεία των ποδοσφαιριστών
4'

Το ποδόσφαιρο έχει μετατραπεί στην… κότα που γεννά χρυσά αυγά. Τεράστια έσοδα, σπόνσορες, χορηγίες από παντού, άνοιγμα αγορών που έμοιαζαν «κλειστές» (Αραβικές χώρες, ΗΠΑ, Ασία) και αυτόματα ο βασιλιάς των σπορ είναι μία απ’ τις πλέον σημαντικές μπίζνες στον πλανήτη.

Για το λόγο αυτό, διαρκώς παρατηρείται αύξηση αγώνων κάθε χρόνο, τόσο σε συλλογικό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Περισσότεροι αγώνες στο Euro, στο Παγκόσμιο Κύπελλο, στις διοργανώσεις της UEFA, επιπλέον αναμετρήσεις στα εθνικά πρωταθλήματα μέσω πλέι οφ, Nations League, παγκόσμιο συλλόγων κτλ. Μόνο τα τελευταία χρόνια, με μαθηματική ακρίβεια οι αναμετρήσεις που πρέπει να δίνει κάθε ποδοσφαιριστής, αυξάνονται περίπου από 5 έως 10 (κατά μέσο όρο) σχεδόν κάθε χρόνο!

Τα συμβόλαια έχουν… εκτοξευτεί, οι απολαβές των παικτών είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο, αλλά αυτό έχει κι ένα τίμημα. Το οποίο μάλιστα σχετίζεται με την ίδια την υγεία τους. Έτσι τον τελευταίο καιρό έχει ηχήσει για τα καλά το… καμπανάκι του κινδύνου. Οδηγώντας τους αθλητές στην σκέψη ακόμη και να απεργήσουν προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των αγώνων που δίνουν ετησίως.

Έρευνα που έγινε στη La Liga, έδειξε πως μέσα σε έξι αγωνιστικές του ισπανικού πρωταθλήματος έχουν καταμετρηθεί 101 τραυματισμοί που φέρνουν απουσία για τουλάχιστον ένα ματς! Νούμερο τεράστιο, αν αναλογιστεί κανείς πως ακόμη δεν έχουν πιεστεί οι αθλητές με συνεχόμενα ματς και διαφορετικές διοργανώσεις.

Συνολικά η κατάσταση με τους τραυματισμούς χειροτερεύει χρόνο με το χρόνο. Η εξήγηση που δίνουν οι επιστήμονες, σχετίζεται φυσικά με την κατακόρυφη αύξηση των υποχρεώσεων. Το 2023-24 περίπου 70 αναμετρήσεις. Το 2024-25 ο αριθμός αναμένεται να φτάσει τους 83 αγώνες, ενώ το 2025-26 ίσως αγγίξει τα 90 ματς! Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.

Οι παίκτες ολοένα και περισσότερο ταλαιπωρούνται από τραυματισμούς. Την ώρα που FIFA, UEFA, λίγκες, καυχιούνται για την αύξηση του οικονομικού κομματιού που παίρνουν από την πίτα του παγκόσμιου μάρκετινγκ, η υγεία των παικτών είναι σε ρίσκο. Γι’ αυτό και όλα δείχνουν πως θα οδηγηθούμε σε απεργία.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο οργανισμός ενός καλογυμνασμένου ποδοσφαιριστή, μπορεί να αντέξει 40 με 50 παιχνίδια. Αν συνυπολογίσουμε συλλόγους και Εθνικές, στην πράξη ο αριθμός αυτός σχεδόν είναι διπλάσιος απ’ το φυσιολογικό.

Ο Ρόδρι είναι ένα παράδειγμα ποδοσφαιριστή που ενώ θεωρείται εξαιρετικά γυμνασμένος, εξαιρετικός αθλητής, τραυματίστηκε με την Εθνική Ισπανίας στο Euro και πριν λίγες μέρες υπέστη σοβαρή ζημιά με τη Μάντσεστερ Σίτι και μένει εκτός για όλη τη σεζόν! Πριν λίγο καιρό ήταν αυτός που είχε μιλήσει για απεργία προκειμένου να μειωθούν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις.

Ταυτόχρονα, ένα επιπλέον ζήτημα έχει να κάνει με την προετοιμασία σε επίπεδο φυσικής κατάστασης. Το διάστημα της pre-season έχει μειωθεί κι επειδή οι αγώνες είναι όλο και περισσότερο όλο και νωρίτερα, δεν γίνεται η κατάλληλη δουλειά πάνω στον τομέα της σωματικής αντοχής. Οι αθλητές προπονούνται πιο χαλαρά, έχουν περισσότερα ταξίδια, jetlag, επηρεάζονται ακόμη και διατροφικά στα ωράρια και την ποιότητα. Έτσι δεν «χτίζουν» άμυνα για τις αντοχές του οργανισμού τους, προκειμένου να αντέξουν στο βαρύ πρόγραμμα αγώνων όλης της σεζόν.

«Μόλις τελειώσει η σεζόν, οι αθλητές πρέπει να ξεκουράζονται. Οι μύες χρειάζονται ξεκούραση και για αρχή απαιτούν αποθεραπεία με ένα 10ήμερο όπου ο αθλητής δεν πρέπει να κάνει τίποτα», αναφέρουν οι ειδικοί επιστήμονες. Πλέον, με το ζόρι έχουν συνολικά 10 μέρες διακοπών και σε αυτό το διάστημα τους δίνονται ειδικά προγράμματα για να είναι έτοιμοι να μπουν σε προπονήσεις με μπάλα σχεδόν αμέσως!

Οι δείκτες τραυματισμών ετησίως, ολοένα και αυξάνονται. Τα χειρουργεία που απαιτούνται για ποδοσφαιριστές, επίσης. Οι μυϊκοί τραυματισμοί, το ίδιο. Κάπως έτσι το πρόβλημα διογκώνεται και δε φαίνεται να υπάρχει κοινή θέληση για λύση του προβλήματος. Οπότε η σεζόν αυτή ίσως να σημαδευτεί από μια ιστορική απεργία των ποδοσφαιριστών με σύνθημα «δεν αντέχουμε άλλο»!

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή