Nations League, Αγγλία - Ελλάδα 1-2: Έπος στο Γουέμπλεϊ με την δύναμη της ψυχής του Μπάλντοκ!

Αγγλία - Ελλάδα: Ποδοσφαιρικό… έπος στο «ναό» του Λονδίνου «έγραψε» η εθνική ομάδα, η οποία επικράτησε 2-1 με τεράστια αποθέματα και με τη δύναμη της ψυχής του Τζορτζ Μπάλντοκ, όπως είχαν υποσχεθεί οι διεθνείς.

Αγγλία - Ελλάδα
Με τεράστια ψυχικά αποθέματα και ψυχή η Εθνική Ελλάδας πήρε μεγάλο "διπλό" κόντρα στην Αγγλία
EUROKINISSI
6'

Την πρώτη της νίκη επί αγγλικού εδάφους κόντρα στα «Τρία Λιοντάρια» πέτυχε η Εθνική Ελλάδας, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Βαγγέλη Παυλίδη στον αγωνιστικό χώρο, αλλά και με την δύναμη της ψυχής του Τζορτζ Μπάλντοκ.

Μόλις μερικές ώρες μετά τον αιφνίδιο θάνατο του διεθνή αμυντικού του Παναθηναϊκού και με την επιμονή της UEFA να γίνει το ματς στο Γουέμπλεϊ, ελέω του βεβαρυμμένου προγράμματος, οι διεθνείς έδωσαν μία υπόσχεση στον… Τζορτζ Μπάλντοκ. Να παίξουν με τη δύναμη της δικής του ψυχής. Και το έκαναν με τον καλύτερο τρόπο. Μέσα στον «ναό του ποδοσφαίρου». Απέναντι στην Αγγλία που πριν από μερικά χρόνια είχε φτάσει μέχρι και τον τελικό του Euro στο «σπίτι» της.

Όμως, οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς με τεράστια αποθέματα έδειξαν το μέταλλό τους. Με εξαιρετική τακτική και αυταπάρνηση, οι διεθνείς πέτυχαν μια τεράστια νίκη. Την πρώτη τους στο «Νησί» επί των «Τριών Λιονταριών».

Ο Βαγγέλης Παυλίδης ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης ή για να ακριβολογούμε αυτός που ελάχιστα ξεχώρισε από την τεράστια απόδοση όλης της ομάδας. Ο επιθετικός της Μπενφίκα σκόραρε δύο φορές (49’, 94’) και χάρισε στην Εθνική Ελλάδας την τρίτη της νίκη σε ισάριθμα ματς στον όμιλο της League B του Nations League.

Το βράδυ της Κυριακής (13/10), η εθνική ομάδα υποδέχεται στο «Γ. Καραϊσκάκης» την Ιρλανδία για την πρώτη αγωνιστική του β’ γύρου και καλείται να συνεχίσει με το ίδιο πάθος και πλάνο για την πρωτιά στον όμιλο.

Δυναμικό «μπάσιμο» της εθνικής

Εξαιρετικό ρυθμό είχε η εθνική ομάδα από τα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης στο Γουέμπλεϊ. Οι Άγγλοι ήταν αυτοί που απείλησαν πρώτοι στο 3’ με τον Μπέλιγχαμ αλλά ο Βλαχοδήμος «πέταξε» και έδιωξε σε κόρνερ, ωστόσο, η συνέχεια αποτέλεσε… γαλανόλευκη υπόθεση.

Στο αμέσως επόμενο λεπτό η Εθνική Ελλάδας είχε την πρώτη απειλή, όταν ο Μασούρας είδε εξαιρετικά την κίνηση του Τζόλη στον άξονα, αυτός την «έσπασε» δίπλα του στον Παυλίδη, ο οποίος έπιασε το σουτ από το ύψος της περιοχής, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ, δίπλα από το αριστερό δοκάρι του Πίκφορντ.

Τα «Τρία Λιοντάρια» είχαν μία ακόμα απειλή στα πρώτα λεπτά, αλλά το φάουλ του Πάλμερ στο 8’ πέρασε άουτ, πάνω από το δοκάρι του Βλαχοδήμου, ενώ στο 10’ ο Μπακασέτας έχασε μοναδική ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ.

Ο Πίκφορντ έκανε λάθος έξω από την περιοχή της ομάδας του, ο Παυλίδης τον πίεσε, η μπάλα έφτασε στον αρχηγό της «γαλανόλευκης», ο οποίος έκανε το σουτ σε κενή εστία, αλλά χιλιοστά πριν η μπάλα περάσει την γραμμή, ο Κόλγουιλ έδιωξε με αυτοθυσία σε κόρνερ.

Από την εκτέλεση ο Μαυροπάνος σκόραρε με κεφαλιά, στο δεύτερο δοκάρι, αλλά το τέρμα του ακυρώθηκε σωστά για οφσάιντ, μια και ο διεθνής στόπερ ήταν εκτεθειμένος όταν πήρε την μπάλα.

Η εθνική έφτασε και πάλι με αξιώσεις στα καρέ του Πίκφορντ, όταν στο 21’ ο Τζόλης είδε την κίνηση του Γιαννούλη, που μπήκε στην περιοχή, «έκοψε» προς τον Μπακασέτα που πήρε το σουτ, αλλά η μπάλα κόντραρε σε σώματα αμυντικών και απομακρύνθηκε.

Στο επόμενο λεπτό η Αγγλία έχασε μεγάλη ευκαιρία να ανοίξει το σκορ, όταν ο Μπέλιγχαμ έφτασε μέχρι την τελική γραμμή, την κατάλληλη στιγμή «έσπασε» τη μπάλα στον Πάλμερ, αλλά το σουτ του τελευταίου από το ύψος του πέναλτι πέρασε ψηλά άουτ.

Στην συνέχεια ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να πάνε χωρίς τέρματα στα αποδυτήρια για το πρώτο ημίχρονο, με την Εθνική Ελλάδα να «κλείνει» μία εξαιρετική εμφάνιση.

Το… κάρφωσε ο Παυλίδης

Με την ίδια διάθεση εμφανίστηκε στο δεύτερο μέρος η «γαλανόλευκη». Οι παίκτες του Ιβάν Γιοβάνοβιτς παρέμειναν συγκεντρωμένοι στο στόχο τους και μάλιστα «πλήγωσαν» τα «Τρία Λιοντάρια» στην πρώτη τους επίσκεψη στα αντίπαλα καρέ.

Ήταν το 49ο λεπτό, όταν ο Κουλιεράκης πήρε το «ριμπάουντ» στο ύψος της μεσαίας γραμμής, έκανε την κίνηση προς την αντίπαλη περιοχή, βρήκε τον Παυλίδη, ο οποίος «χόρεψε» πέντε αντιπάλους του και με όμορφο πλασέ άνοιξε το σκορ (1-0).

Μάλιστα, το τέρμα που σημείωσε η «επίσημη αγαπημένη» προκάλεσε μπλακ άουτ στην Αγγλία, η οποία προσπαθούσε να βρει τους διαδρόμους προς την περιοχή του Βλαχοδήμου, αλλά αντίθετα άφησε χώρους στην άμυνά της.

Στο 54’ η Εθνική Ελλάδας έφτασε κοντά στο γκολ, όταν ο Μπακασέτας εκτέλεσε το φάουλ, ο Γιαννούλης πήρε την κεφαλιά στο δεύτερο δοκάρι αλλά ο Μπέλιγχαμ έδιωξε σε κόρνερ, από το οποίο, ο Μπακασέτας απείλησε με δυνατό σουτ, μετά από «ριμπάουντ», αλλά ο Πίκφορντ έδιωξε.

Στο 59’ η «γαλανόλευκη» βρήκε και πάλι δίχτυα με τον Μασούρα, όμως, κι αυτό το τέρμα ακυρώθηκε, μια και στην αρχή της φάσης ο Παυλίδης που έκανε την πάσα στον εξτρέμ του Ολυμπιακού ήταν εκτεθειμένος.

Κάτι ανάλογο έγινε και στο 83’ όταν ο Πίκφορντ έκανε νέο λάθος, έδωσε τη μπάλα στον Γιαννούλη, αυτός έδωσε στον Τζόλη που κινήθηκε από τα αριστερά, έκανε την παράλληλη μπαλιά στον Παυλίδη, ο οποίος σκόραρε μέσα από τη μικρή περιοχή. Ωστόσο και σ’ αυτή την περίπτωση ο επιθετικός της Μπενφίκα υποδείχθηκε για εκατοστά σε θέση οφσάιντ.

Αντίδραση Αγγλίας, τεράστια ψυχικά αποθέματα των Ελλήνων

Από την στιγμή που η Αγγλία γλίτωσε σε τόσες ευκαιρίες, έφτασε στο γκολ στο 87’ όταν ο Γουότκινς μπήκε στην περιοχή της Ελλάδας, έκανε το γύρισμα, η μπάλα πέρασε από πολλά σώματα, έφτασε στον Μπέλιγχαμ, ο οποίος έξω από την περιοχή έπιασε το σουτ και νίκησε τον Βλαχοδήμο (1-1).

Όμως, τα ψυχικά αποθέματα της Εθνικής Ελλάδας δεν είχαν… στερέψει. Στο 94’ ο Παυλίδης πήρε το… αίμα του πίσω, όταν σε φάση διαρκείας στα καρέ των γηπεδούχων, πήρε τη μπάλα και με δυνατό σουτ, διαμόρφωσε το 2-1 για την «γαλανόλευκη».

Αγγλία (Λι Κάρλσεϊ): Πίκφορντ, Αλεξάντερ-Άρνολντ, Στόουνς, Κόλγουιλ, Λιούις, Ράις, Πάλμερ, Φόντεν (72΄ Σολάνκε), Μπέλιγχαμ, Σάκα (52΄ Μαντουέκε), Γκόρντον (60΄ Γουότκινς).

Ελλάδα (Ιβάν Γιοβάνοβιτς): Βλαχοδήμος, Γιαννούλης, Μαυροπάνος, Κουλιεράκης, Ρότα, Σιώπης (66΄ Ζαφείρης), Κουρμπέλης (74΄ Μάνταλος), Μπακασέτας (86΄ Βαγιαννίδης), Τζόλης (86΄ Κωνσταντέλιας), Μασούρας (66΄ Πέλκας), Παυλίδης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή