ΑΦΙΕΡΩΜΑ
Παναθηναϊκός - Άγιαξ: 48 χρόνια από το έπος του Γουέμπλεϊ
Ο Παναθηναϊκός πριν από 48 χρόνια έφτανε στη μεγαλύτερη στιγμή της ιστορίας του, συμμετέχοντας στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών απέναντι στον Άγιαξ, έναν ιστορικό αγώνα που έγινε στο «Γουέμπλεϊ».
Έχουμε φτάσει πια στο 2019 και όσα έχει χαρίσει στα 111 χρόνια της ιστορίας της η ομάδα του Παναθηναϊκού, τόσο στον ελληνικό αθλητισμό όσο και στους φιλάθλους της, είναι αμέτρητα. Μέρες σαν και τη σημερινή, όλοι θυμούνται τα επιτεύγματα που έχουν χαρίσει λάμψη και δόξα στους «πράσινους» και βλέπουν το όραμα της επιστροφής του Παναθηναϊκού στη θέση που αρμόζει στην ιστορία του και που δικαιωματικά, βάσει και των επιτευγμάτων του, πρέπει να κατέχει το «τριφύλλι».
Πριν από 48 χρόνια ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωνε μια μεγαλειώδη πορεία στο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης, φτάνοντας στην ύψιστη διάκριση της συμμετοχής στον τελικό της διοργάνωσης. Με τον Φέρεντς Πούσκας στο «τιμόνι», οι «πράσινοι» αποκλείουν κατά σειρά τη Ζενές Ες από το Λουξεμβούργο, την Σλόβαν Μπρατισλάβας από την Τσεχοσλοβακία, την Έβερτον από την Αγγλία και τον Ερυθρό Αστέρα από την Γιουγκοσλαβία. Όλες τους, ομάδες με τεράστια ισχύ και υπόσταση στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο εκείνης της εποχής. Με εξαίρεση ίσως τον πρώτο του αντίπαλο, ο Παναθηναϊκός βρήκε στο δρόμο του μεγαθήρια, αλλά το «έντεκα αυτοί, έντεκα κι εμείς», του Πούσκας δίνει «φτερά» στα παιδιά του «τριφυλλιού», όλα τους Ελληνόπουλα, που γράφουν τις πιο χρυσές σελίδες της «πράσινης» ιστορίας.
Στον τελικό του Γουέμπλεϊ, στις 2 Ιουνίου 1971, ο Παναθηναϊκός βρίσκει απέναντι του τον Άγιαξ και τον καλύτερο παίκτη του πλανήτη εκείνη την εποχή, τον Γιόχαν Κρόιφ. Η ήττα (2-0) από τους Ολλανδούς μπορεί πρόσκαιρα να στενοχώρησε τους φίλους του Παναθηναϊκού, αλλά και των άλλων ομάδων – ως και οπαδοί του Ολυμπιακού πήγαν στην Αγγλία και ζητωκραύγαζαν για το «τριφύλλι – που ήθελαν τη νίκη, όμως γρήγορα η λύπη έδωσε τη θέση της στην αποθέωση. Αυτό που είχε καταφέρει άλλωστε ο Παναθηναϊκός, θεωρείται απίθανο να επαναληφθεί. Ο ίδιος το άγγιξε άλλες δυο φορές, το 1985 και το 1996, αλλά και πάλι δεν μπόρεσε να επαναλάβει το θαύμα.
***
Το ρόστερ του Παναθηναϊκού τη σεζόν 1970-1971
1. Οικονομόπουλος – Αθήνα (Καλλιθέα)
2. Τομαράς – Αθήνα (Κάτω Πατήσια)
3. Καψής – Αθήνα (Κερατσίνι)*
4. Σούρπης – Αθήνα (Κηφισιά)
5. Βλάχος – Κέρκυρα
6. Καμάρας – Αθήνα (Κάτω Πατήσια)
7. Ελευθεράκης -Αθήνα (Καλλιθέα)
8. Γραμμός – Μυτιλήνη
9. Αντωνιάδης – Ξάνθη
10. Δομάζος – Αθήνα (Αμπελόκηποι)
11. Φυλακούρης – Αθήνα (Γλυφάδα)
Στην πορεία για τον τελικό έπαιξαν και οι:
12. Κωνσταντίνου – Αθήνα (Μαρούσι)
13. Γονιός – Αθήνα (Άνω Ιλίσια)
14. Αθανασόπουλος – Αθήνα (Πλατεία Βάθης)
15. Μητρόπουλος – Αθήνα (Αιγάλεω)
16. Δεληγιάννης – Αθήνα (Γλυφάδα)
17. Χατζηανδρέου – Αθήνα
18. Καλλιγέρης – Αθήνα
Στο ρόστερ ήταν ακόμα και οι (δεν αγωνίστηκαν):
19. Πανόπουλος – (Λαμία)
20. Ροκίδης – Αθήνα (Αιγάλεω)
21. Δημητρίου – Αθήνα (Σπάτα)
22. Παπαδημητρίου – Αθήνα (Ζωγράφου)
Το Onsports σας θυμίζει το μεγαλείο εκείνης της απίστευτης πορείας του Παναθηναϊκού μέσα από μια μεγάλη αναδρομή στα οκτώ παιχνίδια που έδωσαν οι «πράσινοι» για να φτάσουν στο «Γουέμπλεϊ», σας δίνει τη δυνατότητα να θυμηθείτε πως κύλησε ο τελικός στην αγγλική πρωτεύουσα αλλά και να διαβάσετε για το… θούριο του Γουέμπλεϊ που δημιουργήθηκε λίγο καιρό μετά την πρόκριση σε βάρος του Ερυθρού Αστέρα.
Όλα τα παραπάνω για θυμηθούν οι παλιοί και να μάθουν οι νεότεροι, τον άθλο μιας ομάδας αποτελούμενης αποκλειστικά από Έλληνες παίκτες που άφησε εκτός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών την κραταιά Σλόβαν Μπρατισλάβας – κάτοχο του Κυπέλλου Κυπελλούχων του 1969, την πρωταθλήτρια Αγγλίας Έβερτον και τον πρωταθλητή Γιουγκοσλαβίας Ερυθρό Αστέρα, για να αναμετρηθεί με τον Άγιαξ του Γιόχαν Κρόιφ και του Ρίνους Μίχελς, μια ομάδα που άλλαξε το status quo του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου τις επόμενες δεκαετίες.
Δείτε βίντεο για το Γουέμπλεϊ
Δείτε τι έχει πει για τον άθλο του Παναθηναϊκού ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον
Δείτε στην παρακάτω gallery εικόνες από την πορεία του Παναθηναικού για το Γουέμπλεϊ
Πηγή: Onsports.gr