Μίλτος Τεντόγλου: Από το παρκούρ στους Ολυμπιακούς του Τόκιο και στο χρυσό μετάλλιο
Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του μήκους, Μίλτος Τεντόγλου, ο οποίος είναι μέλος της Stoiximan Tokyo Team, είχε αρχίσει τον αγώνα του από το παρκούρ, πριν περάσει στον στίβο.
O δεύτερος χρυσός Ολυμπιονίκης της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, Μίλτος Τεντόγλου, δόξασε τη χώρα μας στον τελικό του μήκους ανδρών- ωστόσο η πορεία που τον οδήγησε στο μετάλλιο δεν άρχισε από τον στίβο, μα από το παρκούρ.
Ο προπονητής Βαγγέλης Παπανίκος από τα Γρεβενά, την πατρίδα του Έλληνα πρωταθλητή, ο οποίος τον γνωρίζει από μικρή ηλικία, ήταν αυτός που τον έπεισε να αφήσει το παρκούρ και να περάσει στον στίβο. «Μίλτο δεν είσαι τυχερός, είσαι ικανός, αυτό μόνο. Μας συγκίνησες, ευχαριστούμε για όλα» είπε, μιλώντας στην ΕΡΤ- ζητώντας του, χαριτολογώντας, στις επόμενες διοργανώσεις να κάνει τη μεγάλη επίδοση από το πρώτο άλμα και να μην μας αφήνει με καρδιακά και εγκεφαλικά».
Ο Έλληνας πρωταθλητής από τα Γρεβενά γεννήθηκε στις 18 Μαρτίου 1998 και προπονητής του είναι ο Γιώργος Πομάσκι. Ως έφηβος έκανε παρκούρ ως χόμπι, μέχρι που ο Β. Παπανίκος τον είδε να εξασκείται στο στάδιο των Γρεβενών, διακρίνοντας το ταλέντο και τις φυσικές του δυνατότητες. Σε αυτό το πλαίσιο, τον παρότρυνε να στραφεί στον στίβο και έγινε ο πρώτος του προπονητής.
Το 2016 εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο και από εκεί και πέρα σημείωσε σταθερή, κατακόρυφη άνοδο: Είναι Πρωταθλητής Ευρώπης Ανοιχτού Στίβου το 2018 στο Βερολίνο, Πρωταθλητής Κλειστού Στίβου το 2019 στη Γλασκώβη, Πρωταθλητής Ευρώπης U23 το 2019 στο Γκέβλε και Πρωταθλητής Ευρώπης Κλειστού Στίβου το 2021 στο Τόρουν.
O θρίαμβος στο Τόκιο
Ο πρωταθλητής από τα Γρεβενά αναδείχθηκε χρυσός Ολυμπιονίκης στον τελικό του μήκους ανδρών, με άλμα στα 8.41 μ., επίδοση που έπιασε στο 6ο και τελευταίο άλμα του ανατρέποντας όλα τα δεδομένα, καθώς μέχρι εκείνο το σημείο ήταν 5ος στην κατάταξη.
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης μπήκε με το πρώτο του άλμα στα 8,11μ. σε τροχιά μεταλλίων, ωστόσο τον πέρασε ο Κουβανός Μάσο, που έφτασε τα 8,21μ.. Με δύο άκυρα στη συνέχεια έμεινε τρίτος, καθώς τον ξεπέρασε και ο δεύτερος Κουβανός Ετσεβαρία, που πήδηξε επίσης στα 8,41.
Με 8,10 στο τέταρτο και 8,15 στο πέμπτο ο Τεντόγλου βρέθηκε στην πέμπτη θέση, καθώς τον ξεπέρασαν τόσο ο Αμερικανός Χάρισον, όσο και ο Ισπανός Κάσερες. Παράλληλα, ο Σουηδός Μόλντερ πέτυχε μεγάλη επίδοση στην έκτη του προσπάθεια, ωστόσο για λίγο πάτησε την βαλβίδα και έτσι ακυρώθηκε.
Την ίδια στιγμή οι δύο Κουβανοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των προσπαθειών τους με αποτέλεσμα ο Μάσο να κάνει μόλις δύο προσπάθειες και ο Ετσεβαρία τέσσερις (σ.σ. πέντε με την τελευταία που δεν ολοκλήρωσε).
Ο Τεντόγλου είχε μια τελευταία προσπάθεια. Σε αυτή κατάφερε να… πετάξει στα 8,41 και να πάρει το χρυσό μετάλλιο! Να σημειωθεί ότι 8,41 έκανε και ο Ετσεβαρία, ωστόσο βάσει την κανονισμών ο Έλληνας πήρε το χρυσό μετάλλιο και ο Κουβανός το ασημένιο, καθώς η δεύτερη καλύτερη επίδοση ήταν στα 8,15 για τον Τεντόγλου και στα 8.09 για τον Ετσεβαρία.
Το τελευταίο -χρυσό- άλμα του Έλληνα χρυσού Ολυμπιονίκη, Μίλτου Τεντόγλου.
Ο Μίλτος Τεντόγλου όπως ήταν φυσικό έβαλε φωτιά στην ελληνική κερκίδα στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο.
Ο Γιώργος Πομάσκι (προπονητής), ο Σπύρος Καπράλος (πρόεδρος της ΕΟΕ), ο Εμμανουήλ Καραλής (επί κοντώ) και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, με τον Τεντόγλου να πηγαίνει προς το μέρος τους και να τους φωνάζει: “Αλητεία;”
Η τελική κατάταξη
1.ΜΙΛΤΟΣ ΤΕΝΤΟΓΛΟΥ (ΕΛΛΑΔΑ) 8.41 --ΧΡΥΣΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ--
2.Χουάν Μιγκέλ Ετσεβαρία (Κούβα) 8.41 --ΑΡΓΥΡΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ--
3.Μέικελ Μάσο (Κούβα) 8.21 --ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ--
4.Εουσέμπιο Κάσερες (Ισπανία) 8.18
5.Τζούβεν Χάρισον (ΗΠΑ) 8.15
6.Γιούκι Χασιόκα (Ιαπωνία) 8.10
7.Τομπίας Μόντλερ (Σουηδία) 8.08
8.Φιλίπο Ραντάτσο (Ιταλία) 7.99
Τεντόγλου: «Νιώθω τυχερός, γιατί οι 5 πρώτες προσπάθειες ήταν... χάλια»
Ο 23χρονος πρωταθλητής από τα Γρεβενά τόνισε πως τα πρώτα πέντε άλματά του «ήταν χάλια», όμως στο τέλος έκανε αυτό που έπρεπε για να τερματίσει στην πρώτη θέση, συμπληρώνοντας πως ήταν «τυχερός».
«Δεν το περίμενα να κερδίσω, ειδικά έτσι όπως εξελίχθηκε ο αγώνας. Ημουν τυχερός σήμερα, αλλά και άτυχος μαζί, γιατί δεν έκανα καθόλου καλά άλματα στην αρχή. Δεν ξέρω γιατί ήταν έτσι οι πρώτες πέντε προσπάθειές μου. Ήταν... χάλια. Δεν ξέρω τι έπαθα. Σαν να είχαν αγχωθεί, δεν ξέρω.... Στο τέλος έκανα ακριβώς την ίδια επίδοση με τον πρώτο. Σήμερα ο Χουάν Μιγκέλ Ετσεβερία ήταν καλύτερα από μένα, νιώθω λίγο κάπως που κέρδισα. Νιώθω τυχερός.
Απλά προσπάθησα να κάνω ένα απλό αλματάκι. Στις προηγούμενες προσπάθειες προσπαθούσα μάλλον πολύ, σκεφτόμουν περίεργα, δεν μπορούσα να το βρω. Έτρεξα νορμάλ, έκανα ένα αλματάκι κι έγινε» τόνισε αρχικά ο Έλληνας πρωταθλητής και χρυσός Ολυμπιονίκης στην κάμερα της ΕΡΤ και πρόσθεσε για τη συζήτηση που είχε με τον Γκρεγκ Ράδερφορντ: «Μου είπε πολλά μπράβο, ότι ήταν καταπληκτικό άλμα και χειροκροτούσε για μένα».
Στο τέλος, ο Τεντόγλου δήλωσε... άγνοια για την ώρα της απονομής των μεταλλίων. «Το απόγευμα είναι; Τι ώρα; Δεν νιώθω τίποτα αυτή την στιγμή» είπε χαμογελώντας, μετά τον σπουδαίο αγώνα του.
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.