Κορονοϊός: Αλλάζει τις αγορές και στον αθλητισμό! (vids+pics)
Στο απόλυτο… limit down ο αθλητισμός, σαρωτικές οι οικονομικές διαφοροποιήσεις μετά το πέρασμα της πανδημίας.
Αν το καλοσκεφτεί κανείς, ο αθλητισμός έχει εξελιχθεί σε ένα είδος χρηματιστηρίου. Με τα limit up και τα limit down, με… μετοχές blue chips (παίκτες αξίας) αλλά και φούσκες (αθλητές που τους αγοράζουν οι σύλλογοι και αποδεικνύονται… σαπάκια). Τα πάντα και οι πάντες, κρίνονται και ορίζονται από τις αγορές. Από τις διαθέσεις χορηγών, από τα μπάτζετ που υπολογίζονται σύμφωνα με τα έσοδα και τα διαθέσιμα χρήματα στο ταμείο κάθε ομάδας και πάει λέγοντας. Ένα κανονικό χρηματιστήριο που έχει διαφορές από χώρα σε χώρα, όμως σε γενικές γραμμές είναι ένα παγκόσμιο πάρε-δώσε δισεκατομμυρίων ευρώ!
Το μεγάλο ερώτημα λοιπόν, είναι τι θα αφήσει πίσω του το πέρασμα του κορονοϊού σε αυτό το χρηματιστήριο (αθλητικό). Τι καταστάσεις θα προκύψουν που σαφώς θα επηρεάσουν άμεσα τον τρόπο με τον οποίο θα μεταβληθούν τα σπορ σε σχέση με αυτά που γνωρίζαμε. Άλλωστε όσο ρομαντικά κι αν το δει ο καθένας, το οικονομικό σκέλος καθορίζει τα πάντα!
Ας πάμε λοιπόν να κάνουμε μια εκτίμηση σύμφωνα με τα δεδομένα που διαρρέουν μέχρι τώρα, για το πώς θα διαμορφωθούν οι σημαντικότερες αγορές σε αθλητικό επίπεδο. Μιλάμε κυρίως για ποδόσφαιρο και μπάσκετ όπου τα ποσά είναι σαφώς μεγαλύτερα απ’ τα άλλα αθλήματα. Όμως σε γενικές γραμμές ο παρονομαστής ανά αγορά παραμένει κοινός ανεξάρτητα απ’ το ποια μπάλα χρησιμοποιείται…
Μαζεύει τα… κομμάτια της
Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα το αντιμετωπίσει (βασικά το αντιμετωπίζει ήδη) η Ευρώπη. Διότι έχουν «χτυπηθεί» οι σημαντικότερες και βασικότερες αγορές της από κάθε άποψη. Στην Αγγλία λόγω διακοπής της Πρέμιερ Λιγκ, η συνολική χασούρα αναφέρεται πως φτάνει και ξεπερνά το 1 δις λίρες (1,14 δις ευρώ)! Χωρίς να προσμετρά κανείς τα ποσά που χάνουν οι ομάδες της κατηγορίας. Μόνο λόγω των χαμένων χορηγιών, τηλεοπτικών και εσόδων από τις μέρες αγώνα, η χασούρα για τις μεγάλες ομάδες υπολογίζεται κάπως έτσι: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 116.400.000 λίρες, Μάντσεστερ Σίτι 109.300.000, Λίβερπουλ 102.600.000, Τσέλσι 91.000.000, Τότεναμ 83.000.000 και Άρσεναλ 74.800.000!
Στην Ιταλία τα πράγματα είναι τραγικά όπως καταλαβαίνει ο καθένας και αναζητούν τρόπους για να προχωρήσουν σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες μειώσεις. Μία απ’ τα ίδια στην Ισπανία φυσικά, όπου επίσης η αγορά είναι τεράστια έχοντας δύο απ’ τα «ακριβότερα» προϊόντα, την Ρεάλ και την Μπαρτσελόνα. Στην Γαλλία τώρα, η παύση πληρωμών απ’ το Canal+ (τηλεοπτικός πάροχος και βασικός χορηγός) έχει γίνει… θηλιά στο λαιμό των ομάδων. Την ίδια ώρα στις υπόλοιπες χώρες που είναι μικρότερες αγορές μεν, αλλά σημαντικές δε, τα προβλήματα είναι ολοένα και περισσότερα. Στο Βέλγιο πολλές ομάδες δεν πέρασαν τη διαδικασία εξασφάλισης άδειας και ετοιμάζονται να υποβιβαστούν στα Ερασιτεχνικά. Κοινώς να πτωχεύσουν. Μεταξύ αυτών η Σταντάρ Λιέγης, απ’ τις σταθερότερες δυνάμεις της χώρας! Στη Γερμανία προσπαθούν άρον άρον να ξεκινήσουν ξανά το Πρωτάθλημα για να μετριάσουν κάπως τη χασούρα. Στην Τουρκία τώρα, τα ρεπορτάζ αναφέρουν πως οι μειώσεις θα είναι μεγάλες σε όλες τις ομάδες. Η μπασκετική Φενερμπαχτσέ για παράδειγμα, ετοιμάζεται για μείωση 50% του μπάτζετ της (απ’ τα 30 εκατ. ευρώ να το ρίξει στα 15 εκατ. και βλέπουμε). Όλα αυτά τη στιγμή που τα χρέη έτσι κι αλλιώς είναι τεράστια!
ΚΟΡΟΝΟΪΟΣ: ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
Κορονοϊός: Οι ανόητοι στα χρόνια της πανδημίας - Δείτε τις φωτογραφίες και θα πειστείτε!
Κορονοϊός: Αυτός είναι ο χάρτης του φονικού ιού στην Ελλάδα - Ποιες περιοχές παραμένουν «αλώβητες»
Κορονοϊός - Έλληνας καθηγητής του Johns Hopkins προειδοποιεί: Oι συνέπειες του ιού στους πνεύμονες
Ειδικά σε ποδοσφαιρικό επίπεδο πάντως, ακόμη κι αν η UEFA έχει «παγώσει» το Financial Fair Play, υπάρχουν οι παλιές χρήσεις που κάνουν τους συλλόγους να κινδυνεύουν. Οι μόνοι σύλλογοι που θα μπορούν να… ρίξουν χρήμα στην αγορά, είναι αυτοί που ανήκουν σε Άραβες (π.χ. Παρί Σεν Ζερμέν και Μάντσεστερ Σίτι). Η Παρί, όμως, έχει τεράστιο φόβο για το FFP και κινδυνεύει άμεσα με κυρώσεις σημαντικές. Γι’ αυτό και ήδη έχει προχωρήσει σε αποφάσεις για μειώσεις στα συμβόλαια, ανάλογα με τις απολαβές του κάθε παίκτη. Κλιμακωτά οι μειώσεις θα ξεκινούν από 15% (για τους… χαμηλόμισθους, δηλαδή αυτούς που παίρνουν από 10.000 έως 50.000 ευρώ την εβδομάδα) και θα φτάνουν στο 50% για όσους παίρνουν πάνω από 100.000 ευρώ την εβδομάδα (π.χ. Νεϊμάρ, Εμπαπέ). Η Μάντσεστερ Σίτι απ’ την άλλη, έχει ήδη τιμωρηθεί απ’ την UEFA και πέρα απ’ την οικονομική ύφεση, έχει να αντιμετωπίσει και την απουσία Ευρωπαϊκής συμμετοχής!
Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα δύσκολα. Ο… άγνωστος Χ της Ευρώπης, δεν είναι άλλος απ’ τη Ρωσία πάντως. Δεν αποκλείεται λόγω της χαμηλότατης φορολογίας και των τεράστιων κρατικών χορηγιών προς τις ομάδες (μόνιμο φαινόμενο στη χώρα) να αντέξουν και να διατηρηθούν στα ίδια επίπεδα ή να υπάρχει μικρότερη μείωση από άλλες χώρες. Σε κάθε περίπτωση πάντως, η Ευρώπη ως αγορά θα υποχωρήσει σημαντικότατα, σε σημείο που ίσως και να μην μπορούμε να το αποτυπώσουμε ακριβώς αυτή τη στιγμή!
Η χασούρα των διοργανώσεων!
Η Ευρωπαϊκή αγορά έχει να φοβάται και κάτι ακόμη: Τη χασούρα των… εκτός συνόρων διοργανώσεων. Κοινώς UEFA, Euroleague σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ. Είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν σημαντικές πιέσεις από τους βασικούς χορηγούς. Είτε πρόκειται για τηλεοπτικά δικαιώματα, είτε για εταιρείες-κολοσσούς που θα ζητήσουν (ακούγεται πως το έχουν κάνει ήδη) μειώσεις στις συμφωνίες και στα ποσά που θα δώσουν. Όλα αυτά (ειδικά στο ποδόσφαιρο που τα ποσά είναι τεράστια και οι σύλλογοι βγάζουν τη σεζόν πολλές φορές με αυτά τα χρήματα) θα… καθρεφτιστούν στις παροχές προς τις ομάδες σε οικονομικό επίπεδο. Αναμένεται σχετική ενημέρωση όταν… κάτσει η σκόνη. Αλλά μια πρώτη εικόνα μας τη δίνει η σοβαρή σκέψη που υπήρξε στην UEFA να ζητήσει 5.000.000 ευρώ από κάθε Ομοσπονδία μέλος της, για την μετάθεση του EURO για το επόμενο καλοκαίρι!
Στην καλύτερη μία απ’ τα ίδια…
Η Ασία είναι έτσι κι αλλιώς μια αγορά που έχει αξία μόνο σε οικονομικό επίπεδο. Δεν εκπληρώνει φιλοδοξίες, δεν έχει σοβαρές διοργανώσεις, δεν έχει ισχυρές ομάδες και αποτελεί… ταφόπλακα για τις καριέρες αθλητών σε πολλές περιπτώσεις. Όμως το οικονομικό πάντα έχει τη σημασία του. Η Ασία λοιπόν δεν αποκλείεται να βγει κερδισμένη. Επειδή φαίνεται αυτή τη στιγμή πως θα κρατήσει τα επίπεδα που είχε στην επένδυση στον αθλητισμό, σε προ κορονοϊού εποχή. Άρα αφού θα μειωθεί σημαντικά η οικονομική δύναμη σε Ευρώπη και όχι μόνο, θα αποτελέσουν οι χώρες της Ασίας πόλο έλξης. Γι’ αυτό και ίσως βγει κερδισμένη η συγκεκριμένη αγορά. Αναφερόμαστε φυσικά στις χώρας του πετρελαίου όπως η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κυρίως. Η Κίνα που ήταν φυσικά το επίκεντρο του κορονοϊού, δεν αποκλείεται για λόγους πολιτικής σκοπιμότητας να συνεχίσει να επενδύει στο ίδιο επίπεδο πάνω στον αθλητισμό. Μεγάλα ποσά για προσέλκυση αθλητών δηλαδή. Άλλωστε εκεί τα έσοδα είναι κρατικά, άρα μόνο και μόνο για το φαίνεσθε θα… ρίξουν χρήμα στην αγορά οι Κινέζοι. Διατηρώντας τουλάχιστον το επίπεδο που είχαν.
Ανυπολόγιστη ζημιά!
Πάμε στην Αμερική. Στις ΗΠΑ ουσιαστικά, καθώς στις χώρες της λατινικής Αμερικής τα δεδομένα έτσι κι αλλιώς ήταν φτωχά σε οικονομικό επίπεδο. Ήταν κυρίως αγορές παραγωγής αθλητών και όχι επενδύσεων με λίγα λόγια. Θα επηρεαστούν φυσικά, καθώς οι πωλήσεις θα γίνονται πλέον με λιγότερα χρήματα. Στις Ηνωμένες Πολιτείες τώρα, το ποδόσφαιρο έτσι κι αλλιώς δεν ήταν τόσο διαδεδομένο και τόσο δυνατό ως οικονομική αγορά για δεδομένα της χώρας. Στο ΝΒΑ όμως, η κατάσταση δείχνει καταστροφική. Δεν μπορεί καλά-καλά να υπολογιστεί το μέγεθος της χασούρας των ομάδων. Στοιχείο που κάνει ακόμη χειρότερα τα πράγματα, είναι πως εκεί δεν υπήρχε η λογική της επένδυσης από τις ομάδες. Ουσιαστικά όσα έσοδα είχαν, τόσα ξόδευαν. Άλλωστε υπάρχει το salary cap που εξισορροπεί την κατάσταση. Όμως τα ποσά που χάνονται λόγω της διακοπής της σεζόν, είναι τεράστια! Να σκεφτεί κανείς πως μόνο μέσω χορηγιών, τηλεοπτικών κτλ, θα χαθεί ένα ποσό πάνω από μισό δις δολάρια! Και δεν είναι μόνο αυτά, μια και κάθε ομάδα είχε έσοδα σε κάθε αγώνα της περίπου 2.000.000 δολάρια. Νούμερο που μεγάλωνε σημαντικά στα πλέι οφ. Ακριβής εκτίμηση της χασούρας είναι δύσκολο να γίνει, αλλά μιλάμε δεδομένα για δεκαψήφια νούμερα! Πάντως στο ΝΒΑ είναι απίστευτη η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν την κατάσταση, καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή… πρεμούρα για να συνεχιστεί η σεζόν όσο βρίσκεται σε εξέλιξη η πανδημία. Με τη διοργάνωση να πηγαίνει κόντρα και στον Ντόναλντ Τραμπ μάλιστα, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ είχε ζητήσει δημόσια να συνεχιστούν κανονικά οι αθλητικές δραστηριότητες! Την ίδια ώρα οι ομάδες συζητούσαν την μετάθεση του Draft για τον Αύγουστο (αντί για Ιούνιο) προκειμένου να έχουν χρόνο να κάνουν τις απαραίτητες συνεντεύξεις, να περάσουν αθλητές ιατρικά τεστ κτλ. Πάντως όλα θα κριθούν και στην Αμερική απ’ το αν θα γίνουν αγώνες έστω μέσα στο καλοκαίρι. Η ζημιά πάντως είναι ανυπολόγιστη σε κάθε περίπτωση και αποτελεί ερωτηματικό το πώς θα αντιδράσει η λίγκα ενόψει της επόμενης σεζόν σε οικονομικό επίπεδο. Εκεί, άλλωστε, το κέρδος είναι πάντα το νούμερο ένα ζητούμενο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.