Ανασκόπηση 2020 - Αθλητισμός: Ο κορονοϊός άλλαξε τα πάντα και ο θάνατος πήρε δύο «Θεούς»
«Τι άλλο θα συμβεί σε αυτό το 2020;», αναρωτιούνται άπαντες που είδαν τις ζωές και την καθημερινότητά τους να αλλάζουν άρδην λόγω κορονοϊού. Ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση, με την πανδημία λίγο μετά τα τέλη Φεβρουαρίου να «χτυπά» κάθε πτυχή του και να οδηγεί σε πρωτόγνωρες καταστάσεις σε όλα τα επίπεδα.
Η χρονιά είχε προλάβει να μπει πολύ άσχημα, με τον αιφνίδιο θάνατο του Κόμπι Μπράιαντ, ενώ έναν μήνα πριν τα Χριστούγεννα το 2020 «πήρε» και το Ντιέγκο Μαραντόνα, αφήνοντας το ποδόσφαιρο χωρίς τον «Θεό» του.
Με όλες τις δυσκολίες που υπήρξαν, πάντως, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, η ζωή – όπως πάντα – συνεχίστηκε και έτσι συνέβησαν και πάλι κάποια ιστορικά γεγονότα για τον κόσμο των σπορ που σε λίγα χρόνια θα μνημονεύονται στα διάφορα αφιερώματα…
Ο κορονοϊός ακύρωσε τους Ολυμπιακούς Αγώνες
Από τα τέλη Φεβρουαρίου κι έπειτα, με την έλευση του κορονοϊού και στην Ευρώπη, άρχισε να επηρεάζεται ο αθλητισμός. Πρωταθλήματα και διοργανώσεις άρχισαν να διακόπτονται η μια μετά την άλλη για λόγους προφύλαξης αθλητών και θεατών, ενώ αυτό άρχισε να συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη. Δεν γλίτωσαν ούτε μεγάλα «brands» του αθλητισμού όπως το Champions League και το NBA, ενώ συνέβη και κάτι... αδιανόητο μέχρι που ανακοινώθηκε επίσημα.
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί πρωτοφανές, αν δεν είχε συμβεί άλλη μια φορά στη σύγχρονη ιστορία. Αναφερόμαστε στο γεγονός ότι αναβλήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Προγραμματισμένοι να διεξαχθούν στο Τόκιο από τις 24 Ιουλίου ως τις 9 Αυγούστου 2020, εν τέλει δεν έγιναν ποτέ και θα διεξαχθούν – όπως όλα δείχνουν καθώς οι ετοιμασίες έχουν προχωρήσει – έναν χρόνο αργότερα. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες δεν είχαν αναβληθεί ποτέ στο παρελθόν, παρά μόνο στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, με τον κορονοϊό να καταφέρνει αυτό που δεν είχε καταφέρει οτιδήποτε άλλο συνέβη πάνω στον πλανήτη τα τελευταία 80 χρόνια…
Εκτός των Ολυμπιακών Αγώνων, βέβαια, αναβλήθηκαν και άλλες σπουδαίες διοργανώσεις όπως το Euro 2020 που είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί από τις 12 Ιουνίου ως τις 12 Ιουλίου. Θα γίνει κι αυτό, καλώς εχόντων των πραγμάτων, το καλοκαίρι του 2021 όπως και το Copa America που επίσης αναβλήθηκε. Μετά το καλοκαίρι, πάντως, πολλές διοργανώσεις και πρωταθλήματα επέστρεψαν στη δράση και με διάφορους τρόπους, κάτω από αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα, ολοκληρώθηκαν οι σεζόν…
«Πάγωσε» ο πλανήτης από τον θάνατο του Κόμπι Μπράιαντ
Ήταν 26 Ιανουαρίου, δεν είχε περάσει καλά-καλά ο πρώτος μήνας του 2020, και η νέα χρονιά έδειξε τις προθέσεις της και στον κόσμο του αθλητισμού. Ο Κόμπι Μπράιαντ πριν καλά-καλά κλείσει τα 42 του χρόνια, σκοτώθηκε σε αεροπορικό δυστύχημα στο Καλαμπάσας της Καλιφόρνια των ΗΠΑ. Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός για όλο τον πλανήτη. Το χειρότερο όλων ήταν πως μαζί με τον Κόμπι Μπράιαντ, στο ιδιωτικό του ελικόπτερο, επέβαινε και η 13χρονη κόρη του, Τζιάνα.
Ο μύθος του ΝΒΑ, που είχε παίξει για δυο δεκαετίες στους Λος Άντζελες Λέικερς και κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα, είχε φύγει τόσο άδοξα από τη ζωή. Τις επόμενες ημέρες από τον θάνατό του, όσα ακολούθησαν ήταν ανατριχιαστικά. Ο κόσμος του μπάσκετ τον αποχαιρέτησε με συγκλονιστικό τρόπο, ενώ το Λος Άντζελες παραχώρησε το εμβληματικό Staples Center για να γίνει η τελετή πριν την κηδεία του.
Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο είδαν έναν άνθρωπο – νικητή, έναν θρύλο του μπάσκετ και του αθλητισμού, να φεύγει τόσο νέος μέσα σε δευτερόλεπτα. Κι αυτό ήταν ένα πρώτο μήνυμα από όσα θα ακολουθούσαν στη συνέχεια μέσα στο 2020, που ήταν ένα από τα πιο δύσκολα χρόνια στην ιστορία του κόσμου, λόγω του κορονοϊού. Κι αυτό, προφανώς, αφορούσε και τον αθλητισμό…
Το 2020 φεύγοντας πήρε μαζί του τον «Θεό» Μαραντόνα στην αιωνιότητα
Αν ο θάνατος του Κόμπι Μπράιαντ ήταν τόσο ξαφνικός, εκείνος του Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα στις 25 Νοεμβρίου 2020 έκανε τους πάντες να πειστούν πως το 2020 ήταν πραγματικά μια από τις χειρότερες χρονιές που έχουν ζήσει. Το να διαβάζει κανείς τη φράση «πέθανε ο Ντιέγκο Μαραντόνα», προκαλεί συναισθήματα που είναι δύσκολο να διαχειριστεί κανείς. Ο 60χρονος «Θεός» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, αν όχι ο κορυφαίος τότε σίγουρα ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών, έφυγε από ανακοπή καρδιάς στο σπίτι του στην περιοχή Τίγκρε του Μπουένος Άιρες με τον πλανήτη να πενθεί για ακόμα μια φορά…
Ο Ντιέγκο Μαραντόνα είχε υποβληθεί στις 11 Νοεμβρίου σε επέμβαση στον εγκέφαλο όμως η κατάσταση υγείας του επιδεινωνόταν καθημερινά. Η οικογένειά του πιθανότατα περίμενε τη δυσάρεστη εξέλιξη, όμως, σίγουρα η απώλεια είναι κάτι που δύσκολα θα μπορέσει να αποδεχθεί. Όπως είναι δύσκολο να αποδεχθεί όλος ο πλανήτης πως μόλις στα 60 του ο «Πίμπε ντ' Όρο», δεν είναι πια στη ζωή.
Οι σκηνές στην κηδεία του «Θεού» του ποδοσφαίρου ήταν ανεπανάληπτες. Ο λαός της Αργεντινής αποχαιρέτησε ένα από τα εθνικά του σύμβολα. Πάνω από 1.000.000 άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες παρά την πανδημία, για να συνοδέψουν τον «Ντιεγκίτο» στην τελευταία του κατοικία. Εικόνες που θεωρείται απίθανο να επαναληφθούν για τον οποιονδήποτε στο μέλλον, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τον κόσμο των σπορ. Γιατί πολύ απλά, ο Μαραντόνα ήταν ένας, μοναδικός κι ανεπανάληπτος. Όπως κι ο Θεός ήταν ένας, έτσι κι ο Ντιέγκο δεν πρόκειται να βρει μιμητή... στον αιώνα τον άπαντα. Πλέον, πήρε τη θέση που τον περίμενε δίπλα στον Ύψιστο.
2020: Η χρονιά των μεγάλων απωλειών…
Πέρα από τα σοκ που προξένησαν στο πλανήτη οι θάνατοι των Κόμπι Μπράιαντ και Ντιέγκο Μαραντόνα, το 2020 ήταν μια χρονιά στην οποία ο κόσμος του αθλητισμού «μέτρησε» μεγάλες απώλειες με σημαντικούς ανθρώπους να φεύγουν από τη ζωή στη διάρκεια της χρονιάς. Τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα.
Την 1η ημέρα του 2020 έφυγε από τη ζωή ο Ντέιβιντ Στερν, εμβληματικός κομισάριος του ΝΒΑ για δεκαετίες. Στις 24 Ιανουαρίου «έφυγε» ο σπουδαίος Ρομπ Ρέσενμπρικ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής του μεγάλου Άγιαξ της εποχής του Γιόχαν Κρόιφ. Στις 31 Ιανουαρίου πέθανε ο παλαίμαχος παίκτης του ΟΦΗ και της ΑΕΚ Δημήτρης Παπαδόπουλος, ενώ την 1η Μαρτίου «έφυγε» ο μεγάλος άσος του παρελθόντος, Ανδρέας Παπαεμμανουήλ που είχε γράψει ιστορία με τον Παναθηναϊκό. Στις 6 του ίδιου μήνα απεβίωσε ο πρώην πρόεδρος της ΑΕΚ, Μιχάλης Τροχανάς.
Την 1η Μαΐου «έφυγε» ο Γιώργος Ζαΐμης, Έλληνας ιστιοπλόος και χρυσός Ολυμπιονίκης. Την 1η Ιουνίου η Ελλάδα έχασε έναν σημαντικό αθλητικογράφο, με τον θάνατο του Χάρη Λυμπερόπουλου, ενώ στις 23 Ιουνίου το ελληνικό ποδόσφαιρο βυθίστηκε στο πένθος από τον θάνατο του Νίκου Αλέφαντου.
Με διαφορά λίγων ημερών ήρθαν οι απώλειες δυο σπουδαίων παλαίμαχων ποδοσφαιριστών, του Θανάση Ιντζόγλου (25 Ιουλίου) και του Σπύρου Πομώνη (28 Ιουλίου), ενώ βαρύ πλήγμα για την οικογένεια του Ολυμπιακού και του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν ο θάνατος του Σάββα Θεοδωρίδη στις 17 Αυγούστου.
Η ελληνική δημοσιογραφία δέχθηκε ένα ακόμα ισχυρότατο πλήγμα, από τον θάνατο του Κώστα Μπατή στις 16 Οκτωβρίου, με τον συνάδελφο να «φεύγει» μόλις στα 61 του βυθίζοντας στο πένθος και τον χώρο του μπάσκετ καθώς υπήρξε αθλητής του Παναθηναϊκού σε νεαρότερη ηλικία.
Στις 15 Νοεμβρίου πέθανε ο εμβληματικός Άγγλος τερματοφύλακας Ρέι Κλέμενς, ενώ μια ημέρα αργότερα ο «δάσκαλος» της προπονητικής στο ελληνικό ποδόσφαιρο, Αντώνης Γεωργιάδης. Τα πλήματα, όμως, δεν σταμάτησαν εκεί. Στις 29 Νοεμβρίου ένα ακόμα σοκ για όλους ήταν ο θάνατς του Πάπα Μπούμπα Ντιόπ, μόλις στα 42 του. Ο άλλοτε αρχηγός της Εθνικής Σενεγάλης και παίκτης της ΑΕΚ «έφυγε» εντελώς αναπάντεχα σκορπίζοντας θλίψη στον χώρο του ποδοσφαίρου.
Στις 2 Δεκεμβρίου, μόλις στα 31 του χρόνια, πέθανε ο πρώην αρχηγός της εθνικής Μαρκου, Μοχάμεντ Αμπαρούν ενώ στις 8 Δεκεμβρίου έφυγε από τη ζωή μόλις στα 66 του ο Αργεντινός προπονητής, Αλεχάντρο Σαμπέγια. Δυο ημέρες αργότερα, το παγκόσμιο ποδόσφαιρο βυθίστηκε ξανά στο πένθος από τον θάνατο του Πάολο Ρόσι, του 64χρονου που είχε οδηγήσει την Ιταλία στην κατάκτη του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1982 με τα γκολ του. Στις 14 Δεκεμβρίου «έφυγε» στα 73 του ο Γάλλος προπονητής, Ζεράρ Ουγιέ, που είχε κατακτήσει τίτλους με τη Λίβερπουλ, ενώ στις 15 Δεκεμβρίου πέθανε ο πρώην πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Στράτος Μολυβάς, που για χρόνια αποτέλεσε την κεφαλή του ελληνικού στίβου.
Γιάννης Αντετοκούνμπο: MVP με ιστορικό συμβόλαιο στη χρονιά του «Βασιλιά»
Το 2020, πάντως, είχε και κάποιες ευχάριστες ειδήσεις. Ευχάριστα γεγονότα στον κόσμο του αθλητισμού, όπως αυτά που είχαμε συνηθίσει όλα τα προηγούμενα χρόνια. Ο κορυφαίος εκπρόσωπος της Ελλάδας στο εξωτερικό δεν είναι άλλος από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ο Έλληνας σούπερ σταρ των Μιλγουόκι Μπακς ήταν για ακόμα μια φορά σαρωτικός στο ΝΒΑ και έκανε τους πάντες να… παραμιλάνε.
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αναδείχθηκε για δεύτερη συνεχόμενη σεζόν MVP της Regular Season στον «μαγικό κόσμο» και έδειξε πως πλέον είναι ένας από τους κορυφαίους του πλανήτη… μπάσκετ. Τα «ελάφια» μπορεί να μην τα κατάφεραν για ακόμα μια χρονιά να φτάσουν ως τους τελικούς, όμως, ο «Greek Freak» έδειξε πως το μέλλον του ανήκει.
Παράλληλα, έδειξε πως αναγνωρίζει αυτούς που τον βοήθησαν να φτάσει σε αυτό το επίπεδο. Για αυτό και συμφώνησε να μείνει για πέντε χρόνια ακόμα στο Μιλγουόκι, υπογράφοντας Supermax συμβόλαιο. Μάλιστα, οι αποδοχές του Γιάννη Αντετοκούνμπο θα είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία του NBA και θα φτάσουν στα 228.200.000 δολάρια τα επόμενα πέντε χρόνια!
Αυτός που «χαμογέλασε», πάντως, όταν η σεζόν στο ΝΒΑ άρχισε ξανά στη «φούσκα» του Ορλάντο και το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε, ήταν ο Λεμπρόν Τζέιμς. Ο «Βασιλιάς» έφτασε στην κατάκτηση του τίτλου με τους Λος Άντζελες Λέικερς, την τρίτη διαφορετική ομάδα στην καριέρα του.
Ο Τζέιμς οδήγησε τους «λιμανθρώπους» στο «δαχτυλίδι» του πρωταθλητή, επικρατώντας 4-2 των τρομερών Μαϊάμι Χιτ στους τελικούς και σπάζοντας μια σειρά από σπουδαία ρεκόρ. Κάπως έτσι, η νέα σεζόν που ξεκίνησε στις 22 Δεκεμβρίου 2020, πιο αργά από ποτέ στην ιστορία λόγω της πανδημίας, έχει αποκτήσει τεράστιο ενδιαφέρον. Θα κρατήσει τα «σκήπτρα» ο «Βασιλιάς» Λεμπρόν ή θα έρθει επιτέλους η δικαίωση του «Giannis»;
Στέφανος Τσιτσιπάς: Σταθερά στην κορυφογραμμή του παγκοσμίου τένις
Ένας ακόμα Έλληνας που εκπροσωπεί τη χώρα επάξια μέσω του αθλητισμού και γεμίζει τους συμπατριώτες μας με υπερηφάνεια χάρη στα κατορθώματά του, είναι και ο Στέφανος Τσιτσιπάς. Το 2019 ήταν χρονιά… breakthrough για τον «Tsitsifast» στα κορτ του παγκόσμιου τένις, αλλά το 2020 ήταν η χρονιά της καθιέρωσης. Με σπουδαίες νίκες, τίτλους και διακρίσεις, ο Τσιτσιπάς θεωρείται πλέον επάξια ένας από τους δέκα κορυφαίους τενίστες στον κόσμο με στόχο… την απόλυτη κορυφή.
Μέσα στο 2020 ο Στέφανος Τσιτσιπάς κατέκτησε το Open 13 της Μασσαλίας ενώ έφτασε ως τους «4» του Roland Garros, επίτευγμα που πέτυχε για πρώτη φορά στην καριέρα του ενώ παράλληλα έγινε και ο πρώτος Έλληνας που κατάφερε κάτι τέτοιο. Ο Έλληνας σούπερ σταρ του τένις ολοκληρώνει το 2020 όντας στο Νο6 της Παγκόσμιας Κατάταξης ενώ βρέθηκε για ένα αρκετά σημαντικό διάστημα και στο Νο5.
Παράλληλα, ο Στέφανος Τσιτσιπάς απασχόλησε τα media και την κοινή γνώμη και με κάποιες τοποθετήσεις του, που κρίθηκαν άστοχες εν μέσω πανδημίας. Όπως αυτή για την κατασκευή καταστήματος τύπου Harrods στην Αθήνα, που σχολιάστηκε έντονα και αρνητικά κυρίως στα social media…
Formula 1: Απόλυτη κυριαρχία Χάμιλτον, έφτασε τον θρυλικό Σουμάχερ
Το πρωτάθλημα της Formula 1 για το 2020 εξελίχθηκε διαφορετικά από ό,τι το περίμενε η FIA. Αντί για τους εορτασμούς για τα 70 χρόνια από το πρώτο πρωτάθλημα που έγινε ποτέ, χρειάστηκαν διαβουλεύσεις επί διαβουλεύσεων για να αποφασιστεί αν θα διεξαχθεί. Αρχικά η έναρξη είχε οριστεί για τον Μάρτιο, όμως, η πανδημία άλλαξε τα σχέδια. Εν τέλει, αντί για 22 Grand Prix έγιναν 17 και με εκκίνηση την Αυστρία τον Ιούλιο, ο Λιούις Χάμιλτον ήταν αυτός που… σάρωσε τα πάντα.
Ο Βρετανός πιλότος κατάφερε να πάρει έναν ακόμα τίτλο και να σπάσει σπουδαία ρεκόρ που κατείχε ο «μύθος» του μηχανοκίνητου αθλητισμού, Μίκαελ Σουμάχερ. Ο Λιούς Χάμιλτον ισοφάρισε το ρεκόρ του Γερμανού φτάνοντας στα επτά πρωταθλήματα στη Formula 1. Παράλληλα, στο Grand Prix της Πορτογαλίας κατάφερε, αντικρίζοντας ξανά την καρό σημαία, να «σπάσει» το ρεκόρ των 91 νικών που είχε ο «Σούμι», ενώ μαζί του διαλύει και τα ρεκόρ της Ferrari η Mercedes φτάνοντας σε σπουδαία επιτεύγματα όπως τα επτά σερί πρωταθλήματα…
Βαυαρική κυριαρχία στο Champions League, η Σεβίλλη πήρε… σπίτι της το Europa League
Στον «βασιλιά των σπορ», το ποδόσφαιρο, οι δυο κορυφαίες διοργανώσεις της UEFA ήταν από τις ελάχιστες που συνεχίστηκαν μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, πέρα από τα εγχώρια πρωταθλήματα, μαζί με το NBA. Για παράδειγμα η Euroleague στο μπάσκετ δεν συνεχίστηκε ποτέ. Στο Champions League, λοιπόν, η επανέναρξη βρήκε τη Μπάγερν Μονάχου να είναι σε… ημιάγρια κατάσταση. Αυτό το κατάλαβε πολύ καλά η Μπαρτσελόνα, που είδε τους Βαυαρούς να τη διαλύουν με το ιστορικό 8-2 στον δρόμο για τον τελικό, στα νοκ-άουτ που έγιναν στην Πορτογαλία.
Στον τελικό, η Μπάγερν νίκησε 1-0 την Παρί Σεν Ζερμέν και κατέκτησε μετά από χρόνια τον τίτλο. Ήταν μια δικαίωση των Βαυαρών αλλά και του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι που αναδείχθηκε κορυφαίος ποδοσφαιριστής στον κόσμο για το 2020, «σπάζοντας» το… δίπολο των Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο.
Την ίδια ώρα, στο Europa League η Σεβίλλη με την επανέναρξη πιστοποίησε πως αυτή η διοργάνωση φτιάχτηκε… για να την κατακτά εκείνη. Με εντυπωσιακό τρόπο έφτασε ως τον τελικό, κι εκεί κατάφερε να επικρατήσει 3-2 της Ίντερ και να σηκώσει το τρόπαιο για έκτη φορά στην ιστορία της!
Αξίζει να σημειωθεί πως ο τελικός του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ, που έγινε ανάμεσα σε Μπάγερν και Σεβίλλη στις 24 Σεπτεμβρίου, ήταν ο πρώτος αγώνας που έγινε με την παρουσία κόσμου στις κερκίδες μετά την πανδημία... Για την ιστορία, οι Βαυαροί πήραν το τρόπαιο επικρατώντας 2-1.
Τέλος στα 30 χρόνια αναμονής της Λίβερπουλ
Το 1990 ήταν η τελευταία φορά που η Λίβερπουλ είχε καταφέρει να κατακτήσει το πρωτάθλημα στην Αγγλία. Τότε δεν υπήρχε καν η Premier League. Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ πριν την έξαρση του κορονοϊού πήγαινε… τρένο και φαινόταν αδιανόητο να χάσει τον τίτλο. Στο πλαίσιο της «καζούρας» που γινόταν ανέκαθεν προς τους «Reds», όταν αναρωτιόταν κάποιος πώς θα χάσει η Λίβερπουλ το φετινό πρωτάθλημα η απάντηση ήταν πως δεν θα τελειώσει λόγω της πανδημίας, ωστόσο, οι προβλέψεις έπεσαν… έξω.
Εν τέλει, οι Άγγλοι γύρισαν στα γήπεδα και η Λίβερπουλ έβαλε τέλος στα 30 χρόνια «ξηρασίας». Το «Άνφιλντ» επιτέλους είδε το τρόπαιο του πρωταθλητή να επιστρέφει για πρώτη φορά μετά το 1990, με τους οπαδούς της ομάδας να μην το γιορτάζουν βέβαια όπως θα ήθελαν λόγω των περιορισμών που υπήρχαν για τον περιορισμό της πανδημίας. Πάντως, η Λίβερπουλ απέκτησε πλέον περισσότερους φαν και στη χώρα μας αφού αγωνίζεται σε αυτή από το 2020 και ένας συμπατριώτης μας, ο Κώστας Τσιμίκας, ολοκληρώντας μια από τις πιο μεγάλες μεταγραφές στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη σε ό,τι αφορά τα πρωταθλήματα της χρονιάς που φεύγει, η Γαλλία είχε σταματήσει πρώτη το πρωτάθλημά της το οποίο τελείωσε με «παύλα» στο όνομα του νικητή για το 2020, ενώ στην Ισπανία με την επιστροφή στη δράση η Ρεάλ Μαδρίτης έκανε μεγάλο ντεμαράζ και σήκωσε το τρόπαιο. Το ίδιο συνέβη και στην Ιταλία με τη Γιουβέντους που δεν έχασε ποτέ τα ηνία, ενώ στη Γερμανία η Μπάγερν Μονάχου δεν είχε αντίπαλο…
Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός μονοπώλησαν τους τίτλους
Στον εγχώριο αθλητισμό, έγινε ό,τι και στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Όλα τα πρωταθλήματα διακόπηκαν λόγω κορονοϊού κι όταν άρχισαν επικράτησε… μπάχαλο μέχρι να βγει άκρη. Η Super League εν τέλει ολοκληρώθηκε με playoffs για την ανάδειξη του πρωταθλητή και με playout για την παραμονή στην κατηγορία, με τον Ολυμπιακό να επιστρέφει στους τίτλους για πρώτη φορά μετά το 2018.
Οι «ερυθρόλευκοι» μάλιστα κατέκτησαν και το Κύπελλο Ελλάδας ενώ έκαναν αξιοσημείωτη πορεία στο Europa League όπου σταμάτησαν πάνω στη Γουλβς από την Αγγλία. Την ίδια ώρα, οι εκλογές της ΕΠΟ, οι αλλαγές στη διαιτησία και η έντονη διαμάχη των Πειραιωτών με τον ΠΑΟΚ είναι το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια και συνεχίστηκε και το 2020.
Ο Ολυμπιακός κατέκτησε το πρωτάθλημα και στην Α1 πόλο των ανδρών όπου δεν έγιναν πλέι οφ και μέτρησε η τελική κατάταξη, ενώ στα χαρτιά δόθηκε στην ίδια ομάδα το πρωτάθλημα της Α1 γυναικών στο βόλεϊ. Στην Α1 γυναικών πόλο, ο Ολυμπιακός πήρε τον τίτλο επικρατώντας 2-0 της Βουλιαγμένης στον τελικό.
Στην Basket League, το πρώτο πρωτάθλημα που «κατέβασε ρολά» βάζοντας πάνω από όλα την ασφάλεια συμμετεχόντων και θεατών, αποφασίστηκε η χρονιά να μην ολοκληρωθεί. Μετά από ψηφοφορία στον ΕΣΑΚΕ αποφασίστηκε ο τίτλος να πάει στον πρώτο της βαθμολογίας Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, ο οποίος αρνήθηκε να δεχθεί το πρωτάθλημα, το οποίο στατιστικά του κατοχυρώθηκε. Το Κύπελλο, η Α2 στην οποία συμμετέχει και φέτος ο Ολυμπιακός και οι υπόλοιπες διοργανώσεις Ανδρών και Γυναικών, δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.
Στο ανδρικό βόλεϊ, ο Παναθηναϊκός επέστρεψε μετά από 10 χρόνια στους τίτλους και κυριάρχησε. Μια ομάδα που «έχτισε» ο Παναθηναϊκός ΑΟ της διοίκησης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, κατάφερε να πάρει και τους δυο τίτλους που παίχτηκαν μέσα στο γήπεδο. Το League Cup «Νίκος Σαμαράς», σε διπλούς τελικούς απέναντι στον Ολυμπιακό, και το πρωτάθλημα της Volleyleague στη σειρά των τελικών απέναντι στον ίδιο αντίπαλο. Το Κύπελλο αναβλήθηκε και δεν ολοκληρώθηκε ποτέ.
Τέλος, στο χάντμπολ ο τίτλος απονεμήθηκε στην πρώτη της βαθμολογίας ΑΕΚ μετά από σχετική ψηφοφορία στη διοργανώτρια αρχή, σε ό,τι αφορά τους άνδρες, ενώ στις γυναίκες με αντίστοιχη διαδικασία τον τίτλο πήρε η ομάδα του ΠΑΟΚ.
Πετρούνιας, Σάκκαρη, Βολικάκης, Κορακάκη και άλλα σπουδαία Ελληνόπουλα του αθλητισμού
Πέρα από τη λάμψη και τις μεγάλες επιτυχίες των Γιάννη Αντετοκούνμπο και Στέφανου Τσιτσιπά, βέβαια, στη διάρκεια του 2020 υπήρξαν σπουδαίες διακρίσεις και επιτεύγματα κι από άλλους Έλληνες αθλητές κι αθλήτριες.
Ο «άρχοντας των κρίκων», Λευτέρης Πετρούνιας, έγραψε ιστορία καθώς κατέτησε ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο αυτή τη φορά στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής στη Μελβούρνη, κι έκανε μεγάλο βήμα για να βρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο. Ο ποδηλάτης Χρήστος Βολικάκης κατάφερε να προκριθεί για τους ίδιους αγώνες, ενώ έγινε Κυπελλούχος κόσμου στο αγώνισμα του όμνιουμ. Στην ποδηλασία, επίσης, ο Σωτήρης Μπρέτας πήρε το χάλκινο μετάλλιο με την εθνική ομάδα στο ομαδικό σπριντ αλλά και μόνος του στο κέιριν.
Ο Κριστιάν Γκολομέεβ στην κολύμβηση διέλυσε τα πανελλήνια ρεκόρ σε πολλά αγωνίσματα, ενώ πήρε ασημένιο μετάλλιο στα 50μ ελεύθερο και χάλκινο στα 4x100 μικτή ατομική στο «Fina Champions Swim Series» στο Πεκίνο. Στις πισίνες διακρίθηκε κι ο Κώστας Εγγλεζακης που προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο σπάζοντας το ρεκόρ του Σπύρου Γιαννιώτη στα 800μ ελεύθερο.
Στην ιστιοπλοΐα ο Βύρωνας Κοκκαλάνης πήρε την 4η θέση στο Ευρωπαϊκό RSX και έχασε το μετάλλιο αφού δεν αγωνίστηκε την τελευταία ημέρα λόγω κορονοϊού! Ο Λεωνίδας Τσορτανίδης από την πλευρά του, πήρε το ασημένιο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα RSX της Πορτογαλίας.
Στις γυναίκες, η Μαρία Σάκκαρη κατάφερε να φτάσει στο Νο20 της παγκόσμιας κατάταξης του τένις για πρώτη φορά στην καριέρα της. Προκρίθηκε ως τον 4ο γύρο του Αυστραλιανού Όπεν αλλά και του Αμερικανικού, ενώ κατάφερε να νικήσει τη Σερένα Ουίλιαμς! Η Άννα Κορακάκη από την πλευρά της, πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα αεροβόλων ενώ πήρε το χρυσό μετάλλι στο Grand Prix στα 10μ. στο Κουβέιτ.
Η Δώρα Γκουντουρά στην ξιφασκία πήρε χάλκινο στο Παγκόσμιο Κύπελλο «Ακρόπολις» που έγινε στην Αθήνα, ενώ στην ιστιοπλοΐα η Βασιλεία Καραχάλιου πήρε ασημένιο σε αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Επίσης ήρθε 4η στο ευρωπαϊκό πρωτάθληα Λέιζερ και περιμένει να βρεθεί στο Τόκιο. Από την πλευρά της η Κατερίνα Διβάρη εξασφάλισε την παρουσία της εκεί, πριν καλά - καλά κλείσει τα 20 χρόνια της, μέσα από το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα RSX ενώ πήρε και το ασημένιο κάτω των 21 ετών στην ίδια διοργάνωση. Στην κωπηλασία η Αννέτα Κυρίδου πήρε το χάλκινο μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην κατηγορία σκιφ.
Στον στίβο, η Ελίνα Τζένγκο έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ νεανίδων στο ακόντιο, με την ομοσπονδία όμως να μην αναγνωρίζει το ρεκόρ γιατί δεν υπήρχε κλιμάκιο ντόπινγκ στο στάδιο των Ιωαννίνων! Στα 20χλμ βάδην, η Αντιγόνη Ντρισμπιώτη κατάφερε να πιάσει το όριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στον τελευταίο αγώνα πριν την καραντίνα του Μαρτίου!
Στην κολύμβηση, η Νόρα Δράκου έκανε τρία πανελλήνια ρεκόρ συμμετέχοντας στο International Swimming League της Βουδαπέστης, ενώ στο πόλο η Αλεξάνδρα Ασημάκη κατέκτησε το νταμπλ με τον Ολυμπιακό κι αποχώρησε από την ενεργό δράση έχοντας ένα χρυσό σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, 2 ασημένια σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, 3 Τσάμπιονς Λιγκ, 3 Σούπερ Καπ, 11 πρωταθλήματα και 2 Κύπελλα...
Οι πραγματικοί πρωταθλητές του 2020
Σπουδαίες διακρίσεις για την Ελλάδα έφεραν μέσα στο 2020 και οι αθλητές που συμμετέχουν σε διοργανώσεις για ΑμΕΑ, δείχνοντας πως αυτοί είναι οι πραγματικοί πρωταθλητές. Και των «στίβων», αλλά κυρίως της ζωής.
Ο Πάνος Τριανταφύλλου στην ξιφασκία πήρε το ασημένιο μετάλλιο στη σπάθη κατηγορίας Β' στο παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ πήρε και το ομαδικό με την εθνική ομάδα μαζί με τους Μαρκαντωνάτο και Ντούνη. Ο Κώστας Δήμου στην άρση βαρών σε πάγκο πήρε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κύπελλο, στην κατηγορία των +107 κιλών. Ο Πασχάλης Κουλουμόγλου πήρε το ασημένιο μετάλλιο στα -59κ., ενώ ο Γκρέμισλαβ Μωυσιάδης πήρε το ασημένιο στα -80κ. και ο Δημήτρης Μπακοχρήστος πήρε το χρυσό μετάλλιο στα -54 κιλά!
Ο Στέλιος Μαλακόπουλος στον στίβο πέτυχε δυο παγκόσμια ρεκόρ στο μήκος και στην κατηγορία Τ62, ενώ στο Αλπικό Σκι η Εύα Νίκου πήρε το χρυσό στο National Cup και το ασημένιο στο Europa Cup του World Para Alpine Skiing EC που έγινε στο Ζάγκρεμπ.
Η εθνική ομάδα ποδηλασίας πήρε το πρώτο της μετάλλιο σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα με τους Ελένη Καλατζή, Ηρώ Μηλάκη (πιλότος), Χρήστο Σανδαλάκη, Σωτήρη Μπρέτα (πιλότος) καθώς τερμάτισε στην τρίτη θέση. Τέλος, στο πινγκ-πονγκ οι Μούχθης και Χατζηκυριάκος πήραν το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό στην κλάση 6 του πολωνικού open Που διοργανώνει η παγκόσμια ομσπονδία, ενώ σε ατομικό επίπεδο πήραν χάλκινα μετάλλια.