Σοφία Μπεκατώρου - Η πρώτη ανάρτηση: Ευγνωμοσύνη για τη στήριξη - Δέσμευση «να βγουν όλα στο φως»

Η πρώτη ανάρτηση της Σοφίας Μπεκατώρου μετά τις αποκαλύψεις για σεξουαλική παρενόχληση από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας. Χιονοστιβάδα αποκαλύψεων μετά την εξομολόγησή της. Τη Χρυσή Ολυμπιονίκη θα υποδεχτεί στις 14:00 στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.
13'

Η χρυσή Ολυμπιονίκης στην πρώτη ανάρτησή της στο Facebook αναφέρει, ότι το συνολικό πρόβλημα ήρθε στο προσκήνιο με πρωτοβουλία του Νίκου Κακλαμανάκη, «ο οποίος μίλησε από το βήμα της Βουλής για τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια».

Η Σοφία Μπεκατώρου εκφράζει την ευγνωμοσύνη μου για τα μηνύματα στήριξης προς το πρόσωπό της, αναφέροντας ότι η δική της περίπτωση δεν είναι ένα αυτοτελές μεμονωμένο ζήτημα, αλλά «μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος, που αφορά στην κατάχρηση εξουσίας γενικότερα και ειδικότερα στην παρούσα διοίκηση της ΕΙΟ».

Η ανάρτηση της Σοφίας Μπεκατώρου στο facebook:

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΛΗΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΟΥ

Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου για τα αναρίθμητα μηνύματα υποστήριξης και συμπαράστασης που λαμβάνω σε μια στιγμή δοκιμασίας για μένα και την οικογένειά μου. Με συγκινούν και μου δίνουν δύναμη!

Θέλω όμως να επαναλάβω, ότι η προσωπική μου περιπέτεια δεν είναι ένα αυτοτελές μεμονωμένο ζήτημα που αφορά μόνο εμένα. Είναι μέρος ενός συνολικού και χρόνιου προβλήματος που αφορά στην κατάχρηση εξουσίας γενικότερα, αλλά και ειδικότερα στην παρούσα διοίκηση της ΕΙΟ. Αυτό το συνολικό πρόβλημα ήρθε στο προσκήνιο με πρωτοβουλία του Νίκου Κακλαμανάκη, ο οποίος μίλησε από το βήμα της Βουλής για τα προβλήματα που όλοι αντιμετωπίζουμε εδώ και πολλά χρόνια.

Είμαστε μια ομάδα και είμαστε αποφασισμένοι να δώσουμε τον αγώνα μας ως ομάδα, υπηρετώντας τα πιο υψηλά ιδανικά του αθλητισμού. Είμαστε αποφασισμένοι να μην εστιάσουμε ο καθένας στο προσωπικό του θέμα, την προσωπική του τραυματική εμπειρία, αλλά να υποστηρίξουμε ο ένας τον άλλο, ώστε να βγουν όλα στο φως. Ακόμα και αυτά που μέχρι και σήμερα είναι στο σκοτάδι. Να ενθαρρύνουμε όλες και όλους να μιλήσουν!!

Ενώνω τις δυνάμεις μου με τις συναθλήτριες και τους συναθλητές μου και όλες τις υγιείς δυνάμεις του χώρου μας, ώστε ενωμένοι να πάρουμε πρωτοβουλίες για την επόμενη μέρα.

Με αυτό το σκεπτικό, επιλέγω να προκρίνω την από κοινού νομική εκπροσώπηση της άτυπης ομάδας μας και όχι την προσωπική μου νομική εκπροσώπηση. Οι αποφάσεις μας θα ανακοινωθούν τις επόμενες μέρες.

Στόχος και κίνητρό μας να συμβάλουμε με όλες μας τις δυνάμεις για να έχουν τα νέα παιδιά ένα καλύτερο μέλλον στον ελληνικό αθλητισμό.

Σε πρόσφατη συνέντευξή της, αποκάλυψε πως όταν ήταν 21 ετών, είχε πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας, το όνομα και η ιδιότητα του οποίου έγιναν γνωστά σε δεύτερο χρόνο.

Ο άνδρας τον οποίο υπέδειξε είναι ο Αριστείδης Αδαμόπουλος, αντιπρόεδρος της ΕΙΟ και Υπεύθυνος Γραφείου Αθλητισμού, Έφορος Κεντρικής Ελλάδος και εκπρόσωπος της ιστιοπλοΐας στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Βρίσκεται στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΙΟ από τη δεκαετία του ‘90, όπως και σχεδόν το σύνολο των διοικούντων της Ομοσπονδίας και από τον Ιούνιο του 1997 εκτελεί χρέη αντιπροέδρου υπό την προεδρία του Αντώνη Δημητρακόπουλου.

Ο ίδιος είναι και κομματικό στέλεχος της ΝΔ στη ΔΗΜΤΟ Ραφήνας. Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της εμπλοκής του ονόματός του στην υπόθεση και μέχρι τη διαλεύκανσή της, με απόφαση του κόμματος ανεστάλη κάθε κομματική του ιδιότητα.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ο ίδιος, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρο Καπράλο, ανακοίνωσε την αποχή από τα καθήκοντα του στην ΕΟΕ, ενώ χαρακτήρισε ψευδείς τις κατηγορίες της χρυσής Ολυμπιονίκη. Σε δηλώσεις του σχετικά, ανέφερε ότι προφανώς θα συμβουλευτεί τον δικηγόρο του και ζήτησε, να μην στοχοποιηθεί η οικογένειά του.

Στο «φως» κι άλλες υποθέσεις

Μετά την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου, έρχονται στο «φως» και άλλες υποθέσεις.

Μεταξύ αυτών και της πρωταθλήτριας ιστιοπλοΐας Μαρίνας Ψυχογιού, η οποία κατήγγειλε μιλώντας το πρωί της Δευτέρας 18/01 στον ΣΚΑΪ ότι και η ίδια έχει πέσει θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Το δικό της περιστατικό συνέβη το 1993 και όπως εξήγησε δεν ήθελε τότε να το καταγγείλει γιατί αν το έλεγε στους γονείς της θα την απομάκρυναν από το περιβάλλον και αυτό θα σήμαινε ότι δεν θα έκανε πια ιστιοπλοΐα.

Παράλληλα επισήμανε πως στο περιβάλλον του αθλήματος θα σήμαινε, ότι θα έπεφτε σε μεγαλύτερη δυσμένεια στον χώρο του ομίλου ή της ομοσπονδίας.

Η κα Ψυχογιού τόνισε πως «μετά από 40 χρόνια στην ιστιοπλοΐα οι αδικίες εκ μέρους του συστήματος τόσο σε μένα όσο και σε συναθλητές μου είναι αναρίθμητες και αυτό είναι πολύ λιγότερο τραυματικό από άλλα που έχουν συμβεί» και δήλωσε πως το δικός της περιστατικό το μοιράστηκε με κάποιους μετά από πολλά χρόνια όταν είχε σταματήσει να αγωνίζεται.

«Η καθεμία και ο καθένας γιατί μπορεί να συμβεί και σε αγόρι κάτι αντίστοιχο, όπως είπα στην ανάρτηση μου όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο το διαχειρίζεται με τον πιο ανώδυνο τρόπο για το ίδιο και τους αγαπημένους του» πρόσθεσε η ίδια.

Η κα Ψυχογιού ερωτηθείς σχετικά εξήγησε πως αυτό που συμβαίνει μπορεί να σπαστεί δημιουργώντας ένα περιβάλλουν στο οποίο δεν θα μπορεί να γίνεται κατάχρηση εξουσίας

Η ίδια αναφέρθηκε σε ένα σύστημα διαφορετικό που δεν θα επιτρέπεται η κατάχρηση εξουσίας, αξιοκρατικό, διάφανες, αδιάβλητο που δεν θα υπάρχει χώρο για τέτοιες συμπεριφορές τονίζοντας πως μέχρι τώρα δεν υπάρχει κάτι τέτοιο.

Ακόμη, όπως είπε, το γεγονός ότι οι ίδιοι άνθρωποι είναι στις ίδιες θέσεις τόσα χρόνια δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αδιαφάνεια.

Η ανάρτηση με την οποία αποκάλυψε τη δική της κακοποίηση

Αναλυτικά η ανάρτηση της Μαρίνας Ψυχογιού στον λογαριασμό της στο Facebook όπου κατήγγειλε δημόσια ότι είχε πέσει και η ίδια θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από παράγοντα της ΕΙΟ.

«Διαβάζω τη μαρτυρία της Σοφίας και όχι, δεν πέφτω από τα σύννεφα. Δεν μένω έκπληκτη από αυτά που περιγράφει, ακούγονται τόσο γνώριμα. Πολλά τα μηνύματα συμπαράστασης, αλλά πολλά και τα απαξιωτικά σχόλια, με κορυφαίο αυτό της εθνικής αρχής του αθλήματός μας, η οποία φαίνεται πως δυσκολεύεται να το πιστέψει.

Τέτοια περιστατικά γίνονται συνέχεια. Κάθε μία το αντιμετωπίζει όπως μπορεί. Ποτέ όμως, καμία, δεν το καταγγέλλει. Γιατί ακόμη κι αν δεν τη βγάλουν τρελή, ή ότι τα θέλει κι αυτή, το λιγότερο που θα συμβεί είναι ότι θα βρεθεί στη δυσμένεια του προπονητή, του εφόρου ή του ομοσπονδιάρχοντα. Και θα αισθανθεί ντροπή μπροστά στην οικογένεια, τους φίλους, το κοινωνικό περιβάλλον. Οπότε, για το καλό κυρίως το δικό της αλλά και των αγαπημένων της, προσπαθεί να το διαχειριστεί όσο καλύτερα και ανώδυνα γίνεται. Οι θύτες συνεχίζουν ακάθεκτοι, κι αν δεν τους κάτσει, ή σταματήσει να τους κάθεται μία, πάνε στην επόμενη.

Την άνοιξη του 1993 ήμουν 20 ετών. Είχα μόλις κερδίσει το πανελλήνιο/πρόκριση και παρακαλούσα τους ομοσπονδιάρχοντες να με συμπεριλάβουν στην εθνική ομάδα. Είχα μόλις τελειώσει μια συνάντηση για το θέμα στο ΝΟΤΚ, στο Δέλτα Φαλήρου, και έφευγα να για να επιστρέψω στο σπίτι μου με το λεωφορείο. Μέλος του ΔΣ της ΕΙΟ με πλησιάζει και προσφέρεται να με πάει. Ηλιακή τάξη του παππού μου ο κύριος, σε αυτήν την ηλικία έτσι τους μετράς τους μεγαλύτερους ανθρώπους. Έκανε κρύο και σκέφτηκα γιατί όχι, ευχαριστώ πολύ. Βγαίνοντας από το ΝΟΤΚ είχε τότε μια αφετηρία λεωφορείων, τις γραμμές 450 και 550.

Ο κύριος λοιπόν σταματά το αυτοκίνητο και αρχίζει μια συζήτηση ότι για να με στηρίξει η ΕΙΟ πρέπει να υπάρχει κάποιος που να παλεύει για μένα και αυτός μπορεί να αναλάβει να με βοηθήσει αν είμαι κι εγώ καλό κορίτσι. Με ευγένεια και ωραία λόγια και κολακεία απλωνόταν. Έπιασε το πόδι μου, ερχόταν πολύ κοντά μου, μου έλεγε να μη φοβάμαι, ότι γίνεται είναι για το καλό μου. Ήταν πολύ άβολη κατάσταση, προσπαθούσα να καταλάβω πως είναι δυνατόν αυτός ο μεγάλος άνθρωπος να με πλησιάζει έτσι, προσπαθούσα να αποφασίσω τι πρέπει να κάνω.

Δεν ήταν εύκολο να αντιδράσω, θα ήταν αγένεια να του πω ότι δε θέλω να με πάει στο σπίτι ή να του μιλήσω άσχημα. Κάποια στιγμή πήγε να με φιλήσει και του είπα ότι εγώ θα κερδίζω στη θάλασσα και δε χρειάζομαι τέτοια υποστήριξη γιατί είναι άδικο για όλους τους άλλους που δε θα έχουν κάποιον να τους υποστηρίζει. Άνοιξα την πόρτα, βγήκα από το αυτοκίνητο και έτρεξα και μπήκα στο λεωφορείο που περίμενε στην αφετηρία. Στο δρόμο για το σπίτι αποφάσισα ότι δε θα πω τίποτε σε κανέναν γιατί αν το μάθουν οι γονείς μου θα με σταματήσουν από την ιστιοπλοΐα.

Και βέβαια δεν υπήρχε περίπτωση να πω τίποτε σε κανέναν στο περιβάλλον του αθλήματος γιατί αυτό θα σήμαινε ακόμη περισσότερη δυσμένεια. Απλά, φρόντισα να μην του δώσω ποτέ ξανά την ευκαιρία να βρεθεί μόνος του μαζί μου. Ούτε στον συγκεκριμένο ούτε σε οποιονδήποτε άλλον.Δεν το θυμήθηκα τώρα. Τώρα όμως είναι ώρα να κάνουμε κάτι για το θέμα. Όχι τόσο για να τιμωρηθούν οι θύτες των διάφορων περιστατικών στο παρελθόν, αλλά πολύ πιο σημαντικό, για να δημιουργήσουμε ένα ασφαλέστερο περιβάλλον για όλους στην κοινωνία που ζούμε. Να μην υπάρχουν οι συνθήκες ώστε να δημιουργούνται τέτοιες καταστάσεις.

Μαρίνα Ψυχογιού
μέλος της Εθνικής ομάδας ιστιοπλοΐας 1988-98, Ολυμπιακό στέλεχος αγώνων της World Sailing».

Κακλαμανάκης: «Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να πάμε μέχρι το τέλος»

Σε νέες δηλώσεις του, στο Mega, ο Χρυσός Ολυμπιονίκης Νίκος Κακλαμανάκης δήλωσε πως «είμαστε όλοι αποφασισμένοι να πάμε μέχρι το τέλος».

«Δυστυχώς για εμάς, τα όσα είπα στη Βουλή περί γενικότερες διαφθοράς στην Ομοσπονδία και κατάχρηση εξουσίας, αποδεικνύονται καθημερινά. Όταν οι άνθρωποι αυτοί έχουν επί 30 χρόνια το ακαταλόγιστο, θεωρούν ότι μπορούν να κάνουν τα πάντα. Ήλπιζα τα όσα είπα στη Βουλή να ήταν η αρχή για όλους τους αθλητές. Ήταν τελικά και για τη Σοφία, και δυστυχώς δικαιώνομαι», είπε ο Νίκος Κακλαμανάκης.

«Η ίδια κλίκα ανθρώπων έχει φτάσει στο σημείο όχι απλά προκλητικά να δημιουργούν προβλήματα στους αθλητές, αλλά μέσα από τη συμπεριφορά τους που φτάνει μέχρι τις ύβρεις, φτάνουν να περιφρονούν και τον ίδιο τον εισαγγελέα. Ισχυρίζονται ότι το βίντεο που κινητοποίησε τον εισαγγελέα ήταν ταξιδιωτικού περιεχομένου. Που μίλησαν οχτώ αθλητές που έχουν καταθέσει τον αγώνα και τον πόνο τους», συνέχισε ο ίδιος.

Ο Νίκος Κακλαμανάκης αναφέρθηκε στις απειλές για τη ζωή του.

«Έχω δεχτεί απειλές για τη ζωή μου το 1999 και το 2018. Το πρώτο αφορούσε σε καταγγελία που είχα κάνει για διασπάθιση δημόσιου χρήματος που γινόταν ενόψει Ολυμπιάδας 2004, και το 2018 γιατί είδα κάτι που δεν έπρεπε και αφορά σε περίπτωση παραδοπιστίας. Δεν θα πω παραπάνω για τη δεύτερη περίπτωση, εμπλέκονται ένοπλες δυνάμεις, όταν θα έχω έτοιμο το βίντεο θα μπούμε σε λεπτομέρειες», είπε χαρακτηριστικά ο Ολυμπιονίκης της ιστιοπλοΐας.

«Δεν μπορώ να γνωρίζω αν υπήρχαν άνθρωποι που γνώριζαν για τη Σοφία Μπεκατώρου. Πρόσφατα έχουν εφεύρει την κωλοτούμπα. Όλα αυτά έχουν ξεπεράσει και την ηθική. Είναι ένας στενός κύκλος άνθρωπος που έχουν την εκτελεστική εξουσία. Οι άλλοι αδυνατώ να πιστέψω ότι δε γνωρίζουν. Δεν μπορεί να με πείσει κανείς ότι δεν άκουσε, δεν είδε, δεν κατάλαβε», συνέχισε ο Νίκος Κακλαμανάκης αναφορικά με την υπόθεση της Σοφίας Μπεκατώρου.

Στοιχεία για νέα υπόθεση

«Εμείς πρέπει να έχουμε ψυχική ηρεμία ώστε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Δυστυχώς δεν είχαμε να αντιμετωπίσουμε μόνο τους αθλητές όλου του κόσμου. Είχαμε πόλεμο εσωτερικό. Οι αθλητές που μίλησαν για όλο αυτά στο βίντεο που κυκλοφόρησε ήταν η ελίτ. Τον κύριο που καταγγέλει η κ. Μπεκατώρου τον γνώριζα. Ήξερα ότι είναι ένας άνθρωπος που επιβάλει», πρόσθεσε στο ίδιο θέμα.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης της Ατλάντα, ανέφερε ότι έχει στη διάθεσή του στοιχεία για νέα υπόθεση που θα βγεί στη δημοσιότητα και μίλησε για όσα θα ακολουθήσουν:

«Αυτά που έχουμε αναγγείλει είναι λίγο – πολύ γνωστά. Υπάρχει εισαγγελική έρευνα για την οποία έχουμε δώσει ό,τι στοιχεία έχουμε, υπάρχουν στοιχεία που καταθέτουμε σε ένα φιλμ 20 λεπτών. Η ομοσπονδία επιδιώκει συσκότιση αλλά αυτό δε θα περάσει. Είμαστε όλοι αποφασισμένοι να πάμε μέχρι το τέλος».

Την Κυριακή μιλώντας στο Open, είπε μεταξύ άλλων, ότι απειλούσαν παιδιά να μην μιλήσουν και κάλεσε «να μπει τέλος στην ομερτά».

Κεντέρης: «Υποκλίνομαι στο μεγαλείο της ψυχής σου»

Ανάμεσα στους αθλητές που εξέφρασαν τη στήριξή τους στη Σοφία Μπεκατώρου είναι και ο Κώστας Κεντέρης.

Με ανάρτησή του στα social media, έστειλε το δικό του μήνυμα συμπαράστασης.

«Υποκλίνομαι στο μεγαλείο και στη δύναμη της ψυχής σου, στη δύναμη που μετουσίωσε το σκοτάδι σε φως, και τον πόνο σου σε βάλσαμο, υποκλίνομαι λοιπόν σε αυτό το μεγαλείο σου και πορεύομαι μαζί σου», έγραψε ο χρυσός Ολυμπιονίκης στα 200 μέτρα στο Σίδνεϊ ανεβάζοντας παράλληλα μια φωτογραφία της.

Αλέξης Κούγιας: Δεν κατηγορείται για βιασμό, αλλά για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας

Η νομική προσέγγιση της υπόθεσης από τον Αλέξη Κούγια.

Σε δηλώσεις του στο Open TV, ο γνωστός ποινικολόγος διευκρίνισε, πως ο παράγοντας δεν κατηγορείται για βιασμό, αλλά για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας, έγκλημα που αποτελεί πλημέλλημα και τιμωρείται διαφορετικά από τον Ποινικό Κώδικα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Επίθεση Μετρό: Οι διάλογοι της δικογραφίας που «καίνε» - «Προσοχή στους ασφαλίτες»