Μόνο στην Ελλάδα θεωρείται «προνόμιο» το να πάει κάποιος στο γήπεδο
Η κυβέρνηση ανακοίνωσε την επιστροφή των φιλάθλων στις 15 Ιουλίου, αλλά με δικαίωμα εισόδου σε αυτά μόνο για τους εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο, παρουσιάζοντας το άνοιγμα των γηπέδων σαν «προνόμιο» τη στιγμή που σε όλο τον υπόλοιπο πλανήτη εξακολουθεί να είναι δικαίωμα και επιλογή των πολιτών.
Μετά την «κάρτα ελευθερίας», που ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό στην αρχή της εβδομάδας και κάλλιστα μπορεί να θεωρηθεί όντως προνόμιο, αφού τα 150 ευρώ δίνονται έξτρα σε κάθε πολίτη 18 ως 25 ετών που θα εμβολιαστεί και δεν ήταν κάτι κεκτημένο, ακολούθησαν οι ανακοινώσεις από τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Άκη Σκέρτσο για τα υπόλοιπα «προνόμια» των πολιτών που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Ανάμεσα σε αυτά, και η επιστροφή των φιλάθλων στα γήπεδα από τις 15 Ιουλίου. Καταρχάς, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως το να βρεθεί κανείς στο γήπεδο για να παρακολουθήσει ένα αθλητικό γεγονός δεν συνιστά προνόμιο αλλά δικαίωμα και προσωπική επιλογή. Προφανώς εν μέσω πανδημίας και με τον κορονοϊό να «θερίζει» όλο τον πλανήτη, ήταν λογικό αυτό το δικαίωμα να «παραμεριστεί» για το κοινό καλό και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας. Με την πρόοδο του εμβολιαστικού προγράμματος και τη βελτίωση των επιδημιολογικών δεδομένων, ωστόσο, επιστρέφει ξανά η δυνατότητα να βρεθεί κανείς σε ανοικτά ή κλειστά γήπεδα, όπως συμβαίνει στα περισσότερα μέρη του πλανήτη και στις μεγαλύτερες αθλητικές δραστηριότητες.
Στην Ελλάδα, βέβαια, θεωρείται «προνόμιο» για λόγο που κανένας δεν έχει καταλάβει ενώ παράλληλα υπάρχει η… παγκόσμια πρωτοτυπία της εισόδου αποκλειστικά για εμβολιασμένους πολίτες. Κόντρα σε κάθε λογική, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να διχάσει και τους πολίτες που θέλουν να βρεθούν κοντά στον αθλητισμό και να προκαλέσει ένα νέο κύμα αντιδράσεων, μαζί με τις ήδη υπάρχουσες, ενώ παράλληλα με εξόφθαλμο τρόπο περιθωριοποιεί πολίτες που είτε αδυνατούν για λόγους υγείας, είτε δεν έχουν προλάβει, είτε σε τελική ανάλυση δεν επιθυμούν, να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Την ίδια στιγμή, στις μεγαλύτερες αθλητικές δραστηριότητες που διεξάγονται αυτή την περίοδο, είτε σε ανοικτούς, είτε σε κλειστούς χώρους, δικαίωμα εισόδου έχουν ΟΛΟΙ οι φίλαθλοι, τηρώντας προφανώς όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα με ευλάβεια και με μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το υπέρτατο αγαθό της υγείας και να μην μπει κανένας σε κίνδυνο.
Μοιάζει αδιανόητο, πλην όμως συμβαίνει, την ώρα που στο Euro 2020, στο Wimbledon, στα play offs του NBA και προσεχώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες, να μην υπάρχει καμία κοινωνική διάκριση για την είσοδο των φιλάθλων, να ισχύει αυτό στην κοιτίδα της Δημοκρατίας, την Ελλάδα.
Τι ισχύει στις μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις
- Ολυμπιακοί Αγώνες: Πληρότητα 50% της χωρητικότητας των γηπέδων, αρνητικό τεστ, θερμομέτρηση, υποχρεωτική μάσκα, αποστάσεις, μέχρι 10.000 φίλαθλοι αν «κλειδώσει» η παρουσία τους
- Euro 2020: Πληρότητα από 100% ως 25%, ανάλογα την πόλη όπου βρίσκεται το γήπεδο. Θερμομέτρηση, υποχρεωτική μάσκα, rapid tests, αποστάσεις
- NBA: Πληρότητα κυμαινόμενη ανάλογα με τον δείκτη θετικότητας. Διαφορετικές θέσεις για εμβολιασμένους και μη. Για τους μη εμβολιασμένους χρήση μάσκας, θερμομέτρηση, αποστάσεις
- Wimbledon: Πληρότητα 50%, 100% στους τελικούς. Ελεύθερη είσοδος στους εμβολιασμένους, αρνητικό PCR για τους μη εμβολιασμένους, αποδεικτικό ανοσίας για όσους έχουν νοσήσει, χρήση μάσκας και αποστάσεις
Στη λάθος κατεύθυνση η Ελλάδα
Βλέποντας διοργανώσεις – πρότυπα, στις οποίες διακυβεύονται εκατομμύρια και το κοινό που είναι πρόθυμο να βρεθεί στο γήπεδο είναι τεράστιο σε σύγκριση με την ελληνική αγορά, καταλαβαίνει αυτόματα πόσο λάθος είναι η προσέγγιση της Ελλάδας στο θέμα της επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα. Η κατεύθυνση στην οποία κινείται η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή που έχουν υιοθετήσει κυβερνήσεις και διοργανώτριες αρχές άλλων χωρών.
Αν μη τι άλλο, αυτό θα πρέπει να προβληματίσει ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς οι ελληνικές επαγγελματικές ομάδες, σε Super League και Basket League, έχουν ήδη αρχίσει τον προγραμματισμό της νέας σεζόν και ήδη καλούνται να έρθουν σε «σύγκρουση» με τις αντιδράσεις των φιλάθλων τους, οι οποίες θα αυξάνονται όσο πλησιάζει η ώρα που θα θελήσουν να βρεθούν στο γήπεδο.
Είναι απορίας άξιο το γιατί δεν έχει τεθεί ήδη προς συζήτηση η αλλαγή πλεύσης και η εφαρμογή ενός σχεδίου στα πρότυπα που κινείται όλος ο υπόλοιπος πλανήτης στο κομμάτι αθλητισμός. Θα αποτελούσε μια πρώτης τάξεως λύση το να υπάρξει ένα μικτό σύστημα εισόδου φιλάθλων στα γήπεδα της χώρας, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, αλλά με υποχρεωτικό rapid test, πληρότητα που να φτάνει στο 50% της χωρητικότητας των γηπέδων, χρήση μάσκας όπου αυτό είναι αναγκαίο και διαχωρισμό των κερκίδων για όσους έχουν εμβολιαστεί και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί…
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Αλλαγές από Σεπτέμβρη στα σχολεία όλων των βαθμίδων - Πώς θα γίνει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών