Η επιστροφή φιλάθλων στα γήπεδα είναι δικαίωμα και όχι «προνόμιο» - Η λάθος τακτική του «διχασμού»
Πρωτοφανής, και ήδη υπό τεράστια αμφισβήτηση από την πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών, είναι η στρατηγική που υιοθέτησε η ελληνική κυβέρνηση για την επαναφορά του δικαιώματος των φιλάθλων να βρεθούν ξανά στα γήπεδα. Πρόκειται για δικαίωμα και όχι για «προνόμιο», όπως λανθασμένα έχει «πλασαριστεί» το άνοιγμα των γηπέδων, κλειστών και ανοικτών, στις 15 Ιουλίου για τους πολίτες, καθώς είναι κάτι κεκτημένο και αποτελεί προσωπική επιλογή και ελευθερία του κάθε πολίτη το αν θα παραβρεθεί σε κάποιο αθλητικό γεγονός. Δεν είναι κάτι που του παρέχει κατ’ εξαίρεση η κυβέρνηση, επειδή επέλεξε να προχωρήσει στον εμβολιασμό του ή μπορεί να του το στερήσει αν δεν επιλέξει να εμβολιαστεί για τον οποιονδήποτε λόγο.
Από τη λάθος προσέγγιση, ότι η παρουσία ενός ανθρώπου στο γήπεδο αποτελεί προνόμιο, μπορεί κανείς εύκολα να καταλάβει και πόσο μακριά από την πραγματικότητα είναι η επιλογή να δοθεί το δικαίωμα πρόσβασης σε αθλητικό γεγονός μόνο σε πλήρως εμβολιασμένους πολίτες. Αναμφίβολα πρόκειται για μια διχαστική τακτική που ήδη έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων, οι οποίες όσο πλησιάζει η 15η Ιουλίου θα γίνονται ακόμα μεγαλύτερες.
Ειδικότερα, όσο οι Έλληνες πολίτες παρακολουθούν όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα σε κάθε γωνιά του πλανήτη να διεξάγονται με φιλάθλους, είτε αυτοί έχουν εμβολιαστεί, είτε όχι, τόσο οι απορίες, τα ερωτηματικά αλλά και η δυσφορία για τη λανθάνουσα τακτική της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα «κόσμος στα γήπεδα» θα γίνονται εντονότερα.
Η λάθος τακτική της κυβέρνησης θα διχάσει και τους φιλάθλους
Τη στιγμή που διεξάγεται το Euro 2020 με παρουσία φιλάθλων, άσχετα να είναι εμβολιασμένοι, τηρώντας πάντα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα και με μεγάλη προσοχή και σεβασμό στο υπέρτατο αγαθό της υγείας, τη στιγμή που στο ΝΒΑ διεξάγονται αγώνες παρουσία φιλάθλων είτε έχουν, είτε δεν έχουν εμβολιαστεί, ενώ την ίδια στιγμή προγραμματίζονται και οι Ολυμπιακοί Αγώνες παρουσία ενός αρκετά σημαντικού ποσοστού φιλάθλων, χωρίς να γίνεται καμία αναφορά για υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, είναι απορίας άξιο το γιατί η ελληνική κυβέρνηση επιμένει σε αυτή την ίδια διχαστική πολιτική της δημιουργίας πολιτών δυο ταχυτήτων, προκαλώντας κοινωνική αναταραχή και σύγχυση σε τομείς όπως η εστίαση, η ψυχαγωγία και κυρίως ο αθλητισμός.
Σε μια περίοδο του χρόνου όπου όλες οι επαγγελματικές ομάδες ξεκινούν τον προγραμματισμό τους για τη νέα αγωνιστική περίοδο, καλούνται να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους φιλάθλους τους καθώς θα είναι υποχρεωμένες να αποκλείσουν από τα γήπεδά τους μια μερίδα εξ αυτών που για διαφορετικούς λόγους δεν έχει εμβολιαστεί. Είτε γιατί δεν τους επιτρέπεται για λόγους υγείας, είτε γιατί δεν έχει έρθει ακόμα η ώρα του ραντεβού τους και ούτω καθ’ εξής. Η εξέλιξη αυτή θα πρέπει να προβληματίσει την ελληνική κυβέρνηση και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς οι αντιδράσεις καθημερινά αυξάνονται και στον τομέα του αθλητισμού.
Σε αντιδιαστολή με τις μεγάλες διοργανώσεις η Ελλάδα
Βλέποντας διοργανώσεις – πρότυπα, στις οποίες διακυβεύονται εκατομμύρια και το κοινό που είναι πρόθυμο να βρεθεί στο γήπεδο είναι τεράστιο σε σύγκριση με την ελληνική αγορά, καταλαβαίνει αυτόματα πόσο λάθος είναι η προσέγγιση της Ελλάδας στο θέμα της επιστροφής των φιλάθλων στα γήπεδα. Η κατεύθυνση στην οποία κινείται η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτή που έχουν υιοθετήσει κυβερνήσεις και διοργανώτριες αρχές άλλων χωρών.
Μοιάζει αδιανόητο, πλην όμως συμβαίνει, την ώρα που στο Euro 2020, στο Wimbledon, στα play offs του NBA και προσεχώς στους Ολυμπιακούς Αγώνες, όπως θα δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες, να μην υπάρχει καμία κοινωνική διάκριση για την είσοδο των φιλάθλων, να ισχύει αυτό στην κοιτίδα της Δημοκρατίας, την Ελλάδα.
Τι ισχύει στις μεγάλες διοργάνωσεις
- Ολυμπιακοί Αγώνες
- NBA
- Euro 2020
- Wimbledon
Απαιτείται άμεση αλλαγή πλεύσης
Στην Ελλάδα, για έναν αδιευκρίνιστο και τελείως παράλογο λόγο, θεωρείται, λοιπόν, «προνόμιο» η είσοδος στο γήπεδο. Κόντρα σε κάθε λογική, η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να διχάσει και τους πολίτες που θέλουν να βρεθούν κοντά στον αθλητισμό και με αυτόν τον εντελώς ακατανόητο τρόπο να θέσει στο περιθώριο πολίτες που είτε αδυνατούν για λόγους υγείας, είτε δεν έχουν προλάβει, είτε σε τελική ανάλυση δεν επιθυμούν, να κάνουν το εμβόλιο κατά του κορονοϊού.
Όπως αναφέραμε, στις μεγαλύτερες αθλητικές δραστηριότητες που διεξάγονται αυτή την περίοδο, είτε σε ανοικτούς, είτε σε κλειστούς χώρους, δικαίωμα εισόδου έχουν ΟΛΟΙ οι φίλαθλοι, τηρώντας προφανώς όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα με ευλάβεια και με μεγάλη προσοχή, έτσι ώστε να διασφαλιστεί το υπέρτατο αγαθό της υγείας και να μην μπει κανένας σε κίνδυνο.
Λαμβάνοντας όλα τα παραπάνω υπόψη, καταλήγει κανείς εύλογα στο συμπέρασμα πως θα έπρεπε να έχει τεθεί ήδη προς συζήτηση η αλλαγή πλεύσης και η εφαρμογή ενός σχεδίου στα πρότυπα που κινείται όλος ο υπόλοιπος πλανήτης στο κομμάτι αθλητισμός. Μια πρώτης τάξεως λύση είναι το να υπάρξει ένα μικτό σύστημα εισόδου φιλάθλων στα γήπεδα της Ελλάδας, με ελεύθερη πρόσβαση για όλους, αλλά με υποχρεωτικό rapid test, πληρότητα που να φτάνει στο 50% της χωρητικότητας των γηπέδων, χρήση μάσκας όπου αυτό είναι αναγκαίο και διαχωρισμό των κερκίδων για όσους έχουν εμβολιαστεί και όσους δεν έχουν εμβολιαστεί.
Μοιάζει τόσο προφανές, που εύλογα δημιουργείται η τεράστια απορία όλων γιατί η ελληνική κυβέρνηση έκανε μόνη της δύσκολα τα πράγματα με αυτή την τακτική, αλλά και γιατί δεν αναθεωρεί μια απόφση που μόνο προβλήματα θα προκαλέσει σε συλλόγους της Super League και της Basket League, αλλά κυρίως στους φιλάθλους, πριν καλά-καλά αρχίσει η νέα αγωνιστική περίοδος...
Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.
Διαβάστε επίσης:
Εμβολιασμοί και ανοσία πληθυσμού: Μύθοι και πραγματικότητα - Πόσο έτοιμοι είμαστε για το 4ο κύμα;