Στάικος Βεργέτης: Ο Έλληνας προπονητής που σκοράρει στην... Ινδία
Ο Στάικος Βεργέτης έχει γράψει ιστορία ως προπονητής καθώς πριν λίγα χρόνια είχε οδηγήσει τον Αστέρα Τρίπολης στην φάση των Ομίλων του Europa League. Ο ίδιος είναι άνθρωπος χαμηλών τόνων που αντεπεξέρχεται στις προκλήσεις.
Αυτή τη στιγμή προπονεί την ομάδα Chandigarh (Τσαντίγκαρ) στην Ινδία. Ο προπονητής μιλάει στο Newsbomb.gr και εξηγεί το λόγο που επέλεξε τη μακρινή ασιατική χώρα, αλλά και πώς τον αντιμετωπίζουν οι παίκτες, η ομάδα αλλά και η κοινωνία ως Έλληνα.
Επίσης αναφέρει τις διαφορές και τις ομοιότητες του ελληνικού και του ινδικού ποδοσφαίρου και φυσικά μιλά για τους αγωνιστικούς στόχους της ομάδας του. Υπενθυμίζεται πως ο Στάικος Βεργέτης εκτός από τον Αστέρα Τρίπολης έχει διατελέσει ως προπονητής στη Νέα Σαλαμίνα της Κύπρου, στη Δόξα Δράμας, στη Νίκη Βόλου, στον ΟΦ Ιεράπετρας και συνεχίζει να γράφει λαμπρές προπονητικές σελίδες.
- Γιατί επιλέξατε την Ινδία για τον επόμενο σταθμό σας; Πώς σας προσέγγισε η ομάδα και για ποιο λόγο; Ποια είναι η ομάδα και ποια η θέση της στη λίγκα;
«Το περασμένο καλοκαίρι δέχτηκα μία πρόταση από τον Έλληνα τεχνικό διευθυντή, Νίκο Τοπολιάτη, να αναλάβω την τεχνική ηγεσία του συλλόγου στον οποίο εργάζεται τα τελευταία τρία χρόνια, την ομάδα Round Glass Punjab F.C.
Για να είμαι ειλικρινής με εξέπληξε αυτή η πρόταση, μιας και δεν ήξερα κάτι σχετικά με το ινδικό ποδόσφαιρο. Όταν όμως σού γίνεται μία πρόταση, το πρώτο που κοιτάζεις είναι η προοπτική που διαφαίνεται μέσα από την προσφορά αυτής της εργασίας. Αυτό είναι ακριβώς που μου έκανε θετική εντύπωση και με έκανε να δεχθώ να αναλάβω την τεχνική καθοδήγηση του συλλόγου.
Η Round Glass Punjab F.C. Είναι μία ομάδα λίγων ετών, μία ανερχόμενη δύναμη στο ινδικό ποδόσφαιρο που έρχεται με σωστά βήματα στο προσκήνιο. Θέτει τις σωστές βάσεις (Ακαδημία, εγκαταστάσεις, επάνδρωση με καταρτισμένο προσωπικό, προπονητικό κέντρο, εξοπλισμός) ώστε η ομάδα να έχει οργανωτική και αγωνιστική ανέλιξη. Αποτέλεσε δέλεαρ για μένα λοιπόν να γίνω συντελεστής σε αυτή την ανάπτυξη του συλλόγου.
Το πρωτάθλημα στο οποίο συμμετέχει η ομάδα είναι η I – League, η δεύτερη επαγγελματική κατηγορία της χώρας, το πρωτάθλημα ξεκινάει σε δύο εβδομάδες και φιλοδοξούμε να παρουσιαστούμε ανταγωνιστικοί και να υλοποιήσουμε το στόχο μας που είναι η άνοδος στην ΙSL (Indian Super League).
- Τι γνωρίζουν για το ελληνικό ποδόσφαιρο και την ελληνική κουλτούρα μας;
«Για το ελληνικό ποδόσφαιρο γνωρίζουν λίγα πράγματα, όπως τα ονόματα των μεγάλων συλλόγων της χώρας και το γεγονός ότι κάποιοι διάσημοι ποδοσφαιριστές έχουν έρθει και έχουν αγωνιστεί στη χώρα μας.
- Ποιες είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διάφορες ελληνικού και ινδικού ποδοσφαίρου;
«Στην Ινδία χρησιμοποιούνται οι ίδιοι σχηματισμοί, το στιλ του παιχνιδιού είναι παρόμοιο. Το ελληνικό ποδόσφαιρο υπερτερεί σε ταχύτητα, αλλά υστερεί σε υποδομές και εγκαταστάσεις. Στην Ινδία και ιδίως στην ISL οι ομάδες έχουν καλύτερα γήπεδα, διαθέτουν προπονητικά κέντρα πλήρως εξοπλισμένα, στοιχεία απαραίτητα και αυτονόητα, που δυστυχώς στη χώρα μας πολλές επαγγελματικές ομάδες δεν διαθέτουν. Επιχειρείται γενικότερα μία αναβάθμιση του ποδοσφαίρου, μιας και δεν είναι το νούμερο ένα άθλημα της χώρας και επιχειρείται έχοντας προτεραιότητα στις εγκαταστάσεις και στις Ακαδημίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι εδώ έχουν δικαίωμα να παίξουν στην ενδεκάδα τρεις ξένοι και ένας Ασιάτης, ενώ όλοι οι άλλοι είναι Ινδοί».
- Πώς είναι η ζωή στην Ινδία;
«Η Ινδία, όπως και οι περισσότερες χώρες της Ασίας είναι μία χώρα των μεγάλων κοινωνικών αντιφάσεων. Υπάρχει μεγάλη φτώχεια και πολύς πλούτος τα οποία μπορεί να διακρίνει κανείς μέσα στον ίδιο χώρο πολλές φορές, στην ίδια περιοχή. Υπάρχουν έντονες καταβολές από τον αγγλικό τρόπο διακυβέρνησης, πολλές επιρροές -ιδιαίτερα στην παιδείαι και μία κουλτούρα και φιλοσοφία κόντρα στις σκηνές φτώχειας που αντικρίζει κανείς. Παρ' όλα αυτά είναι ευχαριστημένοι με ό,τι έχουν, είναι πολύ θρησκόληπτοι και συνυπάρχουν διαφορετικές θρησκείες αρμονικά και με σεβασμό».
- Οι παίκτες σας έχουν την επιθυμία να έρθουν και να παίξουν μπάλα στην Ευρώπη;
«Δε συνηθίζεται μέχρι τώρα να παίζουν Ινδοί παίκτες σε χώρες εκτός Ινδίας και κυρίως στην Ευρώπη. Τα νέα σε ηλικία παιδιά κάνουν ευρωπαϊκά όνειρα, ειδικά τώρα τελευταία που έχουν παραστάσεις από ευρωπαϊκές διοργανώσεις, πιο πριν δεν συνέβαινε αυτό».
- Παρακολουθείτε τις εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο και στις άλλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις;
«Αν και η διαφορά ώρας δεν βοηθάει (τώρα που άλλαξε η ώρα είμαστε 3,5 ώρες μπροστά) προσπαθώ να παρακολουθώ όσους περισσότερους αγώνες μπορώ και στην Ελλάδα, όπου φέτος το πρωτάθλημα στη SL φαίνεται εξαιρετικά ενδιαφέρον, όσο και στα ευρωπαϊκά παιχνίδια (Premier League, La Liga). Δύσκολα μπορώ να δω αγώνες των 22:00 για το Champions League, οι οποίοι ξεκινούν στη 01:30 εδώ».
- Τι σας λείπει εκεί;
«Πάνω από όλα η οικογένειά μου. Είναι επιλογή μας, δική μου και της συζύγου να μην μετακινούμε τα παιδιά σε όποια πόλη πάω να εργαστώ, ώστε να έχουν τη βάση τους και να μεγαλώνουν φυσιολογικά στον τόπο μας, στην Τρίπολη. Αυτό ως κόστος έχει να περνάμε χωριστά μεγάλα διαστήματα αλλά με τις κάμερες και την τεχνολογία το υποκαθιστούμε σε ένα βαθμό. Κατά τα άλλα η κουζίνα και η θάλασσα, αφού στην περιοχή που μένω η θάλασσα είναι πολύ μακριά.
- Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι;
«Δεν υπάρχουν στόχοι συγκεκριμένοι και προκαθορισμένοι. Αν είσαι επαγγελματίας και όχι ονειροπόλος συγκεντρώνεσαι στην ομάδα που δουλεύεις και στους στόχους που έχεις θέσει. Καταβάλεις τη μέγιστη προσπάθεια για να επιτευχθούν οι στόχοι αυτοί και ό,τι είναι να έρθει ας έρθει».
Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.
Διαβάστε επίσης
Ο Χουβαρδάς έγραψε ιστορία:7 μαραθώνιοι σε 7 εβδομάδες κάτω από 3 ώρες
Μουντιάλ 2022: Μια ιστορική διοργάνωση από χρήμα κι αίμα (infographic)
Στέλιος Πρασσάς: Μαραθωνοδρόμος ετών 91 - «Ο αθλητισμός είναι υγεία»