Μουντιάλ '74: O Κρόιφ, η ήττα-σοκ και τα... γυμνά κορίτσια στην πισίνα
Η Ολλανδία,η εθνική ομάδα που έπαιζε το καλύτερο ποδόσφαιρο τη δεκαετία του '70 και ο θρύλος Γιόχαν Κρόιφ έχασαν χρυσή ευκαιρία να κατακτήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο. Ο λόγος; Οι Γερμανοί που «πάντα κερδίζουν στο τέλος» αλλά και ένα δημοσίευμα που προκάλεσε τεράστιο σάλο
Μόλις μερικές εβδομάδες πριν «φύγει» το 2022, τα πάντα κινούνται σε ρυθμούς εορταστικούς αλλά ταυτόχρονα και... μουντιαλικούς. Τα μάτια του ποδοσφαιρικού πλανήτη βρίσκονται στραμμένα στα γήπεδα του Κατάρ και οι φίλαθλοι από κάθε άκρη της γης με αγωνία περιμένουν να μάθουν την επόμενη πρωταθλήτρια κόσμου. Οι αστέρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου θέλουν όσο τίποτα να απλώσουν τα χέρια τους στο βαρύτιμο τρόπαιο.
Για μερικούς ζωντανούς θρύλους του αθλήματος όπως ο Κριστιάνο Ρονάλντο και ο Λιονέλ Μέσι αυτή θα είναι μια τελευταία ευκαιρία. Ακόμα κι αν ο «τελευταίος χορός» τους σε διοργάνωση Μουντιάλ δεν συνδυαστεί με αυτή την τεράστια επιτυχία, είναι προφανές ότι τα κατορθώματα τους θα μνημονεύονται για πολλές δεκαετίες ακόμα. Όπως ακριβώς έγινε και με άλλους κορυφαίους παίκτες του παρελθόντος που άφησαν το στίγμα τους, χωρίς να φέρουν την κούπα του παγκόσμιου πρωταθλητή «σπίτι» τους. Όπως ο Φέρεντς Πούσκας, ο Eουσέμπιο, ο Μισέλ Πλατινί, ο Αλφρέντο Ντιστέφανο και φυσικά όπως ο Γιόχαν Κρόιφ.
Ειδικά για τον «ιπτάμενο Ολλανδό», παραμένει απορίας άξιο πώς ο ίδιος σε συνδυασμό με το εκπληκτικό ποδόσφαιρο που έπαιζε η Ολλανδία τη δεκαετία του '70, δεν κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα του στην κορυφή του κόσμου. Ωστόσο, ίσως να υπάρχει μια «εξήγηση» για τον χαμένο τελικό του ‘74 η οποία έχει να κάνει με έξω-αγωνιστικούς... παράγοντες που επηρέασαν την απόδοση των παικτών της Ολλανδίας.
Το ολλανδικό «Τοtal Football» έτοιμο να κατακτήσει τον κόσμο
Ιούνιος 1974. 16 εθνικές ομάδες ετοιμάζονται να λάβουν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου που διεξάγεται στα γήπεδα της Δυτικής Γερμανίας, όμως μία είναι αυτή που ξεχωρίζει. Με τον Άγιαξ να έχει κατακτήσει τρία σερί κύπελλα πρωταθλητριών το διάστημα 1971-73 παίζοντας το περίφημο «Total Football» που σκορπούσε τρόμο σε κάθε αντίπαλο, το αδιαφιλονίκητο φαβορί της διοργάνωσης τότε ήταν η Ολλανδία.
Τα αστέρια εκείνου του συνόλου «Αίαντα», που θεωρείται μια από τις καλύτερες ομάδες που έχει δει ποτέ το ποδόσφαιρο, αποτελούν τον βασικό κορμό των «Οράνιε» στην προσπάθεια τους να κατακτήσουν το τρόπαιο για πρώτη φορά. Σε ρόλο ηγέτη και αρχηγού ο Γιόχαν Κρόιφ που είχε αποχαιρετήσει την προηγούμενη χρονιά το Άμστερνταμ και αγωνιζόταν πλέον στην Μπαρτσελόνα, μετά τα τρομερά επιτεύγματά του για μια δεκαετία σχεδόν στην Ολλανδία. Στο τιμόνι της ομάδας, βρίσκεται ο θεμελιωτής του «ολοκληρωτικού ποδοσφαίρου» που άλλαξε ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το άθλημα και οι ιδέες του εφαρμόζονται μέχρι και σήμερα, ο σπουδαίος Ρίνους Μίχελς.
Δεδομένου λοιπόν ότι η Ολλανδία ξεχειλίζει από ποιότητα, η Βραζιλία που είχε κατακτήσει τα 3 από τα 4 τελευταία τουρνουά δεν είχε πλέον τον Πελέ ο οποίος είχε αποσυρθεί και η Αγγλία δεν είχε προκριθεί καν στα τελικά, όλοι πίστευαν ότι ο Κρόιφ και η παρέα του, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα ολοκλήρωναν το έργο.
Νίκες, θέαμα, γκολ και στο βάθος... η κούπα
Όσο εξελισσόταν η διοργάνωση, η Ολλανδία έμοιαζε σαν να μην έχει αντίπαλο. Μόνο η Σουηδία κατάφερε να την κρατήσει στο «μηδέν», τη δεύτερη αγωνιστική της πρώτης φάσης των ομίλων. Κατά τα άλλα στον αγώνα της πρεμιέρας της στη διοργάνωση, κέρδισε με 2-0 την Ουρουγουάη ενώ την τελευταία αγωνιστική επικράτησε εύκολα της Βουλγαρίας με 4-1 και προκρίθηκε ως πρώτη από τον 3ο όμιλο.
Ακολούθησε η 2η φάση των ομίλων όπου και εκεί έκανε... περίπατο. Φιλοδώρησε με 4 γκολ την Αργεντινή, και από δύο την Βραζιλία αλλά και την Ανατολική Γερμανία που είχε καταφέρει να κερδίσει τους διοργανωτές Δυτικογερμανούς κατά την πρώτη φάση των ομίλων. Έτσι έφτασε πολύ εύκολα στον τελικό, με απολογισμό 14 γκολ υπέρ και μόλις ένα κατά ενώ ο Γιόχαν Κρόιφ με 3 γκολ και 3 ασσίστ αναδείχθηκε σε απόλυτο πρωταγωνιστή.
Το τελευταίο εμπόδιο που καλούταν να ξεπεράσει η Ολλανδία για να κατακτήσει το πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο ήταν αυτό της Δυτικής Γερμανίας των Γκερντ Μίλερ, Ούλι Χένες και του αρχηγού, Φραντς Μπεκενμπάουερ. Ωστόσο ενδιάμεσα προέκυψε ακόμη ένα ζήτημα που έπρεπε να διαχειριστούν οι Ολλανδοί.
«Ο Κρόιφ και τα γυμνά κορίτσια» - Το δημοσίευμα που άναψε «φωτιές»
Λίγες ημέρες πριν το μεγάλο τελικό της 7ης Ιουλίου, η γερμανική Bild φιλοξένησε ένα δημοσίευμα που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στους Ολλανδούς παίκτες και κυρίως... στις συζύγους τους. «Ο Κρόιφ με σαμπάνια, γυμνά κορίτσια και βουτιές» έγραφε η εφημερίδα στο πρωτοσέλιδό της και πολύ γρήγορα εμφανίστηκαν σύννεφα πάνω από το ολλανδικό στρατόπεδο.
Για όλα αυτά φαίνεται πως ευθύνεται ένας Γερμανός δημοσιογράφος ονόματι Γκουίντο Φρικ και... οι ήχοι της ντίσκο. Αναφέρεται λοιπόν πως ο Φρικ έμενε στο ίδιο ξενοδοχείο με την ολλανδική αποστολή και προσποιούταν τον έμπορο ζυμαρικών. Τρεις ημέρες πριν τον αγώνα της Ολλανδίας με τη Βραζιλία, κατέβηκε στη ρεσεψιόν για να παραπονεθεί καθώς ξύπνησε τα χαράματα από δυνατή μουσική. Ο Κρόιφ και μερικοί συμπαίκτες του φαίνεται πως διασκέδαζαν με τη μουσική στο «τέρμα» και πίνοντας λίγη σαμπάνια. Μη γνωρίζοντας τον Φρικ τον προσκάλεσαν στο πάρτι που είχαν στήσει και αργότερα πήγαν όλοι μαζί στην πισίνα. Εκεί οι Ολλανδοί διεθνείς συνέχισαν να διασκεδάζουν και η παρέα... μεγάλωσε καθώς στα νερά της πισίνας βρέθηκαν μερικές Γερμανές καλλονές οι οποίες είχαν βγάλει το πάνω μέρος του μαγιό τους. Όλα αυτά μπροστά στα μάτια του Γερμανού δημοσιογράφου ο οποίος δεν χρειάστηκε πολύ για να βγάλει «λαβράκι». Όσο κι αν ο κόουτς Ρίνους Μίχελς αρνούνταν ότι ισχύει οτιδήποτε από όλα αυτά που γράφτηκαν, η ζημιά είχε ήδη γίνει για την Ολλανδία.
«Αλλάξαμε λίγο εκείνο το βράδυ. Πριν δεν σκεφτόμασταν, αλλά μετά αρχίσαμε να καταλαβαίνουμε πώς είναι να είσαι διάσημος, να είσαι ο καλύτερος. Όλοι σε κοιτούσαν και όλοι σε ακολουθούσαν. Αυτό ξεκίνησε με τα άρθρα. Μετά ήρθε η πίεση και το άγχος – οι γυναίκες ήταν στο τηλέφωνο», παραδέχτηκε αργότερα ο Ολλανδός μέσος Άρι Χάαν.
Πράγματι τα νέα διέσχισαν τα σύνορα και έφτασαν στα αυτιά των γυναικών των Ολλανδών ποδοσφαιριστών. Άλλοι έσπευσαν να τις επισκεφτούν στην Ολλανδία ώστε να τις καθησυχάσουν μετά από άδεια που τους έδωσε ο Μίχελς. Άλλοι πέρασαν πολλές ώρες στο τηλέφωνο, όπως ο Κρόιφ με την αγαπημένη του Ντάνι. Μάλιστα λέγεται πως την παραμονή του μεγάλου με την Δυτική Γερμανία ο Ολλανδός θρύλος ξενύχτησε προκειμένου να πείσει την Ντάνι πως όσα έγραψε η Bild ήταν ψέματα. Αυτό το τηλεφώνημα ίσως η χώρα του να το «πλήρωσε» πολύ ακριβά...
Το ολλανδικό δράμα και ο «εξαφανισμένος» Κρόιφ
Η μέρα του τελικού έφτασε και η οικοδέσποινα Δυτική Γερμανία υποδέχθηκε μπροστά στο κατάμεστο από 75.000 θεατές στάδιο του Μονάχου, την αήττητη μέχρι στιγμής στη διοργάνωση Ολλανδία. Οι «Οράνιε» μπήκαν με το πόδι στο... γκάζι. Έχοντας τη σέντρα, πρόλαβαν να αλλάξουν 16 πάσες χωρίς να αγγίξουν την μπάλα οι Γερμανοί, πριν φτάσει στα πόδια του Κρόιφ και τον ανατρέχει μέσα στην περιοχή ο Ούλι Χένες. Ο Γιόχαν Νέσκενς ανέλαβε την εκτέλεση και έβαλε την Ολλανδία μπροστά στο σκορ, δείχνοντας προς στιγμήν ότι ένα δημοσίευμα δεν ήταν δυνατό να επηρεάσει την άψογη εικόνα που παρουσίασαν στους αγωνιστικούς χώρους το καλοκαίρι του ‘74 ο ίδιος και οι συμπαίκτες του.
Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη. Η Δυτική Γερμανία χάρη σε πέναλτι του Μπράϊτνερ και χαμηλό σουτ του Γκερντ Μίλερ μέσα από την περιοχή, κατάφερε να φέρει «τούμπα» το σκορ πριν καν λήξει το πρώτο ημίχρονο. Οι Ολλανδοί σαστισμένοι έβλεπαν τη Γερμανία να επιτίθεται κατά κύματα αλλά δεν βρήκαν απάντηση. Όσο για τον Κρόιφ έμεινε αρκετά μακριά από τον καλό του εαυτό. Εξουδετερώθηκε από την άμυνα των Δυτικογερμανών, με το μυαλό του ενδεχομένως να «ταξίδευε» σε όσα σε όσα συνέβησαν τις προηγούμενες ημέρες.
Συνεπώς το 2-1 παρέμεινε μέχρι την λήξη του αγώνα και η Δυτική Γερμανία κατέκτησε το τρόπαιο για 2η φορά στην ιστορία της. Ο τελικός του 1974 άφησε ένα τραύμα στους Ολλανδούς όπως έχει ευρέως χαρακτηριστεί, το οποίο τοποθετούν όπως λένε στην ίδια κατηγορία με τον Β Παγκοσμίου Πολέμου και των φονικών πλημμυρών του 1953.
Αυτή έμελλε να είναι και η τελευταία εμφάνιση του «Ιπτάμενου Ολλανδού» σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στο Μουντιάλ του 1978 ο Γιόχαν Κρόιφ δεν ταξίδεψε στα γήπεδα της Αργεντινής καθώς αποσύρθηκε από την εθνική Ολλανδίας την προηγούμενη μόλις χρονιά. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αποφάσισε να μην ενισχύσει την ομάδα του για χάρη της Ντάνι. Ακόμα και χωρίς τον Κρόιφ, η Ολλανδία κατάφερε πάλι να φτάσει στον τελικό, αλλά έχασε και πάλι από την οικοδέσποινα, την «Αλμπισελέστε» του Μάριο Κέμπες. Πού βρισκόταν ο Κρόιφ την ημέρα του τελικού; Στο Λονδίνο για ψώνια με την αγαπημένη του Ντάνι.
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει τι ακριβώς συνέβη εκείνη τη νύχτα στο ξενοδοχείο που έμενε η αποστολή της Ολλανδίας. Αρκετοί θεώρησαν ότι πρόκειται για ένα «στημένο» δημοσίευμα ώστε να ρίξουν το ηθικό των Ολλανδών. Πάντως σε ντοκιμαντέρ του ΒΒC ο Ολλανδός μέσος Ρενέ φαν ντερ Κέρκοφ επιβεβαίωσε ότι έγινε ένα πάρτι σε πισίνα με γυναίκες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δημιουργήθηκε ένα σκάνδαλο το οποίο πολύ πιθανό να στοίχισε το πολυπόθητο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου από τους Οράνιε και τον καλύτερο Ευρωπαίο παίκτη όλων των εποχών. Ενδεχομένως να στάθηκε αφορμή για να μην ταξιδέψει ο Κρόιφ στην Αργεντινή, όπου και εκεί ο τελικός θα ήταν τελείως διαφορετική υπόθεση με την παρουσία του.
Διαβάστε επίσης
Το βράδυ του Ρονάλντο και το μυστήριο του τελικού του '98
Παγκόσμιο Κύπελλο - Κατάρ: Τα Μουντιάλ που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ
Παγκόσμιο Κύπελλο: Γιατί το αποκαλούμε «Μουντιάλ» στην Ελλάδα;
Ακολουθήστε το Newsbomb και στο κανάλι μας στο YouTube.