Παραολυμπιακοί Αγώνες 2024: 500 ημέρες για την έναρξη

Παραολυμπιακοί Αγώνες: Η αλλαγή στις αντιλήψεις για τα άτομα με αναπηρίες είναι «χωρίς αμφιβολία» η πιο σημαντική κληρονομιά δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC) Άντριου Πάρσονς σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων 
Ο Άντριου Πάρσονς, πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σίγουρος για την επιτυχία των Παραολυμπιακών Αγώνων του 2024 που θα διεξαχθούν στο Παρίσι δήλωσε ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC) Άντριου Πάρσονς, σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), 500 ημέρες πριν την έναρξή τους, σημειώνοντας, ότι η αλλαγή στις αντιλήψεις για τα άτομα με αναπηρίες είναι «χωρίς αμφιβολία» η πιο σημαντική κληρονομιά.

«Όλα πάνε καλά. Φυσικά, έχουμε κάποιες προκλήσεις, η πιο σημαντική είναι αυτή του κόστους και του πληθωρισμού με τον πόλεμο στην Ουκρανία ειδικότερα. Όλα αυτά τα στοιχεία επηρεάζουν αναπόφευκτα την οικονομία των Αγώνων. Είμαι πολύ σίγουρος, αυτοί οι Αγώνες θα είναι απολύτως εκπληκτικοί, γιατί έχουμε πολλά στοιχεία, ένα από αυτά είναι προφανώς το Παρίσι, μια από τις πιο όμορφες πόλεις στον κόσμο, με εξαιρετικές εγκαταστάσεις», τόνισε.

«Έχουν περάσει δώδεκα χρόνια από τότε που δεν έχουν γίνει Παραολυμπιακοί Αγώνες στην Ευρώπη, από το Λονδίνο το 2012, οπότε υπάρχει μια τεράστια προσδοκία, την οποία μπόρεσα να μετρήσω κατά τη διάρκεια των επισκέψεών μου στην Ευρώπη για την παρουσία των φιλάθλων. Όλοι θέλουν να αγοράσουν εισιτήρια, όχι μόνο για να υποστηρίξουν τους Παρααθλητές τους αλλά και επειδή είναι στο Παρίσι», πρόσθεσε.

Σχεδόν 350.000 άτομα με αναπηρία αναμένονται για αυτούς τους Αγώνες και ένα από τα μελανά σημεία στο Παρίσι παραμένει η πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς, ιδιαίτερα στο μετρό.

«Τα άτομα με αναπηρία θα ήθελαν να δουν βελτιωμένη πρόσβαση στο μετρό. Γνωρίζουμε ήδη ότι αυτό δεν θα συμβεί από τώρα μέχρι τους Αγώνες, αλλά θα θέλαμε να βοηθήσουμε τουλάχιστον στην αλλαγή της νομοθεσίας. Υπάρχουν νόμοι στη Γαλλία που συμβάλλουν για να γίνει προσβάσιμη μια ολόκληρη γραμμή του μετρό, όχι μόνο ένας ή δύο σταθμοί. Η πόλη του Παρισιού έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα διαθέσει 125 εκατομμύρια ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια για να κάνει την πόλη πιο προσβάσιμη. Το Πεκίνο το 2008 ξόδεψε στους Αγώνες ισοδύναμο επτά ετών για να βελτιώσει την προσβασιμότητα. Αυτό είναι τεράστιο», συμπλήρωσε ο Άντριου Πάρσονς και κατέληξε:
«Αναδεικνύονται τα άτομα με αναπηρίες και είναι μια στιγμή που οι αντιλήψεις μπορούν να αλλάξουν. Αυτή είναι αναμφίβολα η πιο σημαντική κληρονομιά.».