Ο δρόμος προς το 7ο αστέρι έχει τη δική του ιστορία

Ο Παναθηναϊκός AKTOR το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής «ανέβασε» στην οροφή του ΟΑΚΑ το banner του 7ου κορυφαίου ευρωπαϊκού τίτλου της ιστορίας του και το Newsbomb.gr καταγράφει αυτή τη μοναδική διαδρομή από τη 17η θέση της περσινής σεζόν, μέχρι την επιστροφή στην κορυφή.
Ο δρόμος προς το 7ο αστέρι έχει τη δική του ιστορία
11'

Από το ξεκίνημα της περσινής μεταγραφική περιόδου ήταν φανερό ότι ο Παναθηναϊκός «έχτιζε» κάτι πολύ δυνατό και διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό γιατί είχε ήδη γίνει η προεργασία, οι πληροφορίες είχαν… διαρρεύσει, οι φήμες έδιναν και έπαιρναν και ο κόσμος της ομάδας ήταν στα… κάγκελα με όσα άκουγε.

Ήταν ξεκάθαρο πως η παρένθεση είχε κλείσει. Πως η προηγούμενη τριετία είχε μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας και ο Παναθηναϊκός δεν ξεκινούσε απλά από το μηδέν. Αλλά από το -17…

Στο μυαλό του Δημήτρη Γιαννακόπουλου όλα είχαν ξεκινήσει πολύ καιρό πριν, σχεδόν από τότε που έκανε ό,τι χρειαζόταν για να κάνει το ΟΑΚΑ και επίσημα «σπίτι» του Παναθηναϊκού για 49 χρόνια και έγραψε ιστορία. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ήταν αποφασισμένος και αυτή τη φορά να κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του και την… τσέπη του, προκειμένου να γιγαντώσει και πάλι τον Παναθηναϊκό.

Η πρώτη ουσιαστική κίνηση έγινε στις 8 Μαρτίου του 2023. Την ημέρα που χτύπησε το κινητό του και το μήνυμα που έλαβε από τον Μίσκο Ραζνάτοβιτς έγραφε «ΑΤΑΜΑΝ».

Ουσιαστικά αυτή ήταν η αρχή. Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR ήξερε καλύτερα από τον καθένα πως για να δώσει σάρκα και οστά στο όραμά του, θα έπρεπε να δώσει τα «κλειδιά» της ομάδας σε έναν προπονητή-νικητή. Τον κορυφαίο της σύγχρονης ιστορίας. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Εργκίν Αταμάν. Τον Τούρκο τεχνικό που έγραψε ιστορία με την Εφές και μέσα σε 10 μήνες ξεκίνησε να κάνει το ίδιο και με τον Παναθηναϊκό.

Το μεσημέρι της 20ής Ιουνίου ο Παναθηναϊκός ανακοίνωνε με κάθε επισημότητα την έναρξη της συνεργασίας του με τον Εργκίν Αταμάν και ολόκληρη η μπασκετική Ευρώπης είχε καταλάβει ότι τα δεδομένα είχαν πλέον αλλάξει…

Η μεταγραφή που τάραξε τα… νερά

Ο Αταμάν έπιασε αμέσως δουλειά, με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και τους συνεργάτες του να «τρέχουν» τον μεταγραφικό σχεδιασμό με πολύ γοργούς ρυθμούς, αποφασισμένους να φέρουν στο ΟΑΚΑ ό,τι καλύτερο υπάρχει στην ευρωπαϊκή αγορά. Δεν πέρασαν ούτε 20 ημέρες από το «χτύπημα» Αταμάν και ο Παναθηναϊκός έκανε το κόλπο γκρόσο.

Ο Ολυμπιακός δεν τα βρήκε με τον Κώστα Σλούκα και ο Έλληνας παίκτης βγήκε στην… αγορά. Ο Παναθηναϊκός AKTOR περίμενε στη γωνία και με μαεστρικές κινήσεις (σε όλα τα επίπεδα) του προσέφερε ένα μυθικό συμβόλαιο για να τον ντύσει στα «πράσινα» και να οδηγήσει την ομάδα στην κορυφή. Το μεσημέρι του Σαββάτου της 8ης Ιουλίου έγινε το… μπαμ. Ο Παναθηναϊκός ανακοίνωσε τη μεταγραφή του κορυφαίου Έλληνα παίκτη και πλέον όλη η Ευρώπη παραμιλούσε γιατί έβλεπε αυτό που… ερχόταν.

Η κίνηση «Ναν» που άλλαξε τις ισορροπίες

Ο Παναθηναϊκός, όπως ήταν φυσιολογικό, δεν μπήκε με τα… χίλια στη σεζόν. Όταν έχεις να διαχειριστείς μια νέα ομάδα, με πάνω από 10 νέους παίκτες και έναν καινούριο προπονητή θες χρόνο. Και αυτό ήταν φανερό. Παράλληλα όμως οι «πράσινοι» δούλευαν με εξαιρετικά διακριτικό τρόπο μία ακόμα μεγάλη υπόθεση. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος ήταν αποφασισμένος να κάνει την ομάδα ακόμα πιο δυνατή και έψαχνε μια κίνηση από το ΝΒΑ.

Αυτή δεν ήταν άλλη από τον Κέντρικ Ναν. Τον παίκτη που ο Γιώργος Μπαρτζώκας επιθυμούσε διακαώς στον Ολυμπιακό, αλλά τα αισθήματα δεν ήταν… αμοιβαία. Στις 31 Οκτωβρίου ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος πρόλαβε και την ΚΑΕ και ανακοίνωσε από μόνος του την τεράστια μεταγραφική επιτυχία του «τριφυλλιού». Ο «killer» από την Αμερική ντύθηκε στα πράσινα και ήρθε στην Ελλάδα για να… απογειώσει τον Παναθηναϊκό AKTOR.

Ο τρελός του… χωριού που ήξερε τι έλεγε

Το νερό στο… αυλάκι είχε αρχίσει να μπαίνει, αλλά ούτε και ο πιο αισιόδοξος φίλαθλος της ομάδας δεν μπορούσε να φανταστεί την κατάληξη της ευρωπαϊκής πορείας του «τριφυλλιού». Φίλαθλος όχι, προπονητής όμως ναι. Γιατί ο Εργκίν Αταμάν, στο πλαίσιο χορηγικής εκδήλωσης της ομάδας, στις 21 Νοεμβρίου του 2023, είχε πει ορθά κοφτά στον κόσμο της ομάδας.

«Να φροντίσετε να κλείσετε τα εισιτήριά σας για τα playoffs, αλλά και για το Final-4». Τότε, ο Τούρκος τεχνικός χλευάστηκε, θεωρήθηκε αλαζόνας και άκουσε τα… μύρια όσα. Όμως η δουλειά του, η αποφασιστικότητά του, οι παίκτες και φυσικά όλος ο οργανισμός τον δικαίωσαν στο απόλυτο, εκθέτοντας παράλληλα όλους εκείνους που τον έστησαν στη γωνία. Όχι πως τον ενδιαφέρει…

Το σουτ που άλλαξε τη χρονιά

Η 20ή Δεκεμβρίου 2023 είναι μια ημερομηνία εξίσου σημαντική με όλες όσες έχουν προαναφερθεί. Σε περίπτωση που κάποιος δεν θυμάται το βράδυ εκείνη στο… ταπεινό γήπεδο του Μόντε Κάρλο, ο Ντίνος Μήτογλου έβγαζε την ασίστ της… σεζόν στον Μάριους Γκριγκόνις και εκείνος με τρίποντο σε νεκρό χρόνο έδινε τη νίκη στην ομάδα του με σκορ 91-90 και άλλαζε τον ρου της ιστορίας.

Μετά από τη μεγάλη εκτός έδρας νίκη που έψαχναν επιτακτικά οι «πράσινοι», πάτησαν πιο γερά από ποτέ στα πόδια τους και ξεκίνησαν την αντεπίθεσή τους, κάνοντας μάλιστα ένα ακόμα συνεχόμενο διπλό, 48 ώρες αργότερα στο Μιλάνο κόντρα στην Αρμάνι του Ετόρε Μεσίνα. Το τσιπάκι είχε αλλάξει και πλέον ο Παναθηναϊκός ήταν έτοιμος για την απόλυτη υπέρβαση.

Η νίκη που έκανε και τους άπιστους να… πιστέψουν

Δεν ήταν μόνο το σουτ του Γκριγκόνις που άλλαξε το τσιπάκι στο μυαλό των «πράσινων». Ήταν και η μεγάλη νίκη στη Μαδρίτη, μέσω της οποίας οι «πράσινοι» βροντοφώναξαν πως δεν φοβούνται τίποτα και κανέναν, επικρατώντας με 97-86. Σε εκείνο το παιχνίδι ο Κέντρικ Ναν (17 πόντοι, 7 ασίστ) και ο Κώστας Σλούκας (16π., 6ασ.) είχαν αποδείξει -όπως έκαναν ξανά και ξανά και ξανά- πως μπορούν να... σμπαραλιάσουν οποιαδήποτε ευρωπαϊκή άμυνα, ενώ ο Ματίας Λεσόρ έμοιαζε μες στο γήπεδο σαν να είναι πιο ψηλός ακόμα και από τον Έντι Ταβάρες. Όχι μόνο τα είχε βάλει με τα «θηρία» (Ταβάρες - Πουαριέ), αλλά είχε ολοκληρώσει τον αγώνα με 26 πόντους και 7 ριμπάουντ σε 29’24''.

Η δεύτερη θέση που τον έστειλε στη Μακάμπι

Ο Παναθηναϊκός ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο της Euroleague με ένα εντυπωσιακό ρεκόρ που άγγιξε το 23-11. Από το 11-23 που είχε την περσινή σεζόν. Με τον τρόπο αυτό και με ένα τελευταίο παιχνίδι στο ΟΑΚΑ κόντρα στη Μπαρτσελόνα που δεν προσφερόταν για… καρδιακούς, οι «πράσινοι» τερμάτισαν στη 2η θέση της κατάταξης και είχαν να αντιμετωπίσουν τη Μακάμπι του Όντεντ Κάτας λίγο πριν την επιστροφή τους στο Final-4.

Μια αποστολή που κάποιοι θεωρούσαν εύκολη, αλλά μόνο εύκολη δεν ήταν. Η Μακάμπι, παρά τα εντός και εκτός αγωνιστικού χώρου προβλήματα, είχε διαγράψει μια εξαιρετική σεζόν, διέθετε μια πάρα πολύ καλή και αθλητική ομάδα και απειλούσε στα… ίσια τον Παναθηναϊκό που έφερε πάνω του την πίεση του φαβορί, αλλά και της επιστροφής στη μεγαλύτερη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ, 12 χρόνια μετά την τελευταία του φορά.

Η μεγάλη επιστροφή και η μεγάλη πρόκριση

Τα πράγματα δεν ξεκίνησαν καθόλου καλά για τον Παναθηναϊκό μιας και στον πρώτο αγώνα της σειράς με τη Μακάμπι οι «πράσινοι» απώλεσαν το πλεονέκτημα της έδρας. Η ομάδα όχι μόνο δεν πανικοβλήθηκε, όχι μόνο δεν έχασε το… παρκέ κάτω από τα πόδια της, αλλά ο Εργκίν Αταμάν φρόντισε να φτιάξει για τα καλά τη ψυχολογία των παικτών του. «Αν δεν πάμε στο Final-4, του χρόνου δεν θα είμαι στην ομάδα» είπε ορθά… κοφτά και όλοι κατάλαβαν. Όμως αυτό δεν ήταν το πιο σημαντικό…

Λίγο πριν από το τζάμπολ του Game 2, έκανε την επανεμφάνισή του στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος. Ο ισχυρός άντρας της «πράσινης» ΚΑΕ, μετά από 678 μέρες, πάτησε και πάλι παρκέ και συνοδευόμενος από την οικογένειά του ήρθε για να αλλάξει τα δεδομένα.

Οι «πράσινοι», παρουσία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ισοφάρισαν τη σειρά σε 1-1, πήγαν μαζί του στο Βελιγράδι και έκαναν το 2-2 στο Game 4 και πίσω στο ΟΑΚΑ πανηγύρισαν τη μεγάλη τους επιστροφή στο Final-4. Στον… τόπο του εγκλήματος. Εκεί όπου, πριν από 15 χρόνια, είχαν πετάξει στο… καναβάτσο τον Ολυμπιακό και στον τελικό την ΤΣΣΚΑ και… έραβαν ένα ακόμα αστέρι στη φανέλα τους.

Το 7ο ευρωπαϊκό ο ΠΑΟ θα το πάρει

Η μεγάλη στιγμή έφτασε. Ο Παναθηναϊκός είχε επιστρέψει στην… αφρόκρεμα του ευρωπαϊκού μπάσκετ και διεκδικούσε επί ίσοις όροις την κατάκτηση της κούπας. Του 7ου αστεριού. Στην UBER Arena, την οποία οι φίλοι της ομάδας είχαν κάνει… καταπράσινη.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έδωσε δύο καταπληκτικά παιχνίδια, ένα με τη Φενέρμπαχτσε στον ημιτελικό και ένα με τη Ρεάλ στον τελικό, αποδεικνύοντας στην πράξη πως είναι η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Πως είναι δικαίως ο πρωταθλητής Ευρώπης. Το 7ο ευρωπαϊκό ήταν γεγονός με τον Εργκίν Αταμάν να έχει υψώσει στον.. ουρανό του Βερολίνου τις γροθιές του, με τον Κώστα Σλούκα να γράφει ιστορία, τον Ματίας Λεσόρ και τον Ιωάννη Παπαπέτρου να κλαίνε σαν μικρά παιδιά και τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο κάπου πιο δίπλα, για να μην κλέψει την παράσταση, να έχει ένα βλέμμα χαράς και μελαγχολίας.

Από τη μία η δικαίωση. Η απόλυτη δικαίωση. Και από την άλλη ο Παναθηναϊκός και πάλι στην κορυφή, με τον νου, την καρδιά και τη σκέψη, του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να βρίσκονται μαζί με τον πατέρα του, Παύλο Γιαννακόπουλο, που έβαλε τις βάσεις για όλο αυτό το μοναδικό δημιούργημα.

Ο Κώστας Σλούκας με την κούπα στα χέρια φωνάζει δίπλα του τον Εργκίν Αταμάν, φωνάζει δίπλα του τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο, αλλά εκείνος δεν πάει. Αφήνει σε πρώτοι πλάνο τους πρωταγωνιστές και κάθεται στην άκρη και τους καμαρώνει.

Σλούκας και Αταμάν σαν μια… γροθιά, όπως όλη τη σεζόν, σήκωσαν ψηλά στον ουρανό το 7ο ευρωπαϊκό το οποίο έγινε ένα με εκείνα του Παρισιού του 1996, της Θεσσαλονίκης το 2000, της Μπολόνια το 2022, της Αθήνας το 2007, του Βερολίνου το 2009 και της Βαρκελώνης το 2011.

Το banner του Βερολίνου στα αστέρια του ΟΑΚΑ

Το βράδυ της 31ης Μαΐου γράφτηκε ιστορία, αλλά και ο επίλογος αυτού του μοναδικού και ανεπανάληπτου ταξιδιού. Μέσα σε ένα κατάμεστο -από 20.000 φίλους του Παναθηναϊκού AKTOR- ΟΑΚΑ, οι «πράσινοι» σε μια υπέροχη και άκρως παναθηναϊκή γιορτή…. έραψαν το 7ο αστέρι τους. Με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να δίνει το «παρών» με έναν απίστευτα διακριτικό τρόπο (όπως και στο Βερολίνο), να αφήνει τη σκηνή στους απόλυτους πρωταγωνιστές και να τους αποθεώνει τον έναν μετά τον άλλον.

Οι παίκτες αποθεώθηκαν, το ευρωπαϊκό έκανε την εμφάνισή του, ο Νίνο τραγούδησε με όλο το ΟΑΚΑ το «Μέχρι Τέλους» και το banner με τον Εργκίν Αταμάν και τον Κώστα Σλούκα να σηκώνουν το Ευρωπαϊκό μέσα στην UBER Arena πήρε τον δρόμο του για την κορυφή. Εκεί ψηλά… Δίπλα σε εκείνο του 1996, του 2000, του 2002, του 2007, του 2009 και του 2011. Δίπλα στα banner του Παύλου, του Θανάση και των αμέτρητων αστεριών και τροπαίων της πράσινης «Δυναστείας».

Το be continued…

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή