Αθλητές – σύμβολα: Η κληρονομιά των Ελλήνων Ολυμπιονικών

Έχουν περάσει κιόλας τρία χρόνια από τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2021 και σε λίγες μέρες το Παρίσι είναι έτοιμο να υποδεχτεί το σπουδαιότερο αθλητικό γεγονός παγκοσμίως.

Αθλητές – σύμβολα: Η κληρονομιά των Ελλήνων Ολυμπιονικών
Associated Press
4'

Η τελετή παράδοσης έγινε, η φλόγα άναψε και χιλιάδες αθλητές από όλες τις χώρες του κόσμου ετοιμάζονται να δώσουν τον καλύτερο τους εαυτό σε αυτήν την Ολυμπιάδα του Παρισιού που όλοι αναμένουν να ξεκινήσει. Άλλωστε, οι αθλητές είναι αυτοί που πάντα δίνουν τον παλμό στις Ολυμπιάδες και δημιουργούν στον κόσμο συγκίνηση και συναισθήματα υπερηφάνειας.

Πρωταθλητές που μάχονται χρόνια για αυτήν τη μοναδική στιγμή, που θυσιάζουν πολλά για να πάρουν το χρυσό, που δίνονται ολοκληρωτικά στο άθλημα που αγαπούν και προσπαθούν όλη τους τη ζωή βγάλουν τη χώρα τους «μπροστά» και να δικαιωθούν για τις ώρες δουλειάς που έχουν «ρίξει». Άνθρωποι, λοιπόν, που γίνονται σύμβολα και περνούν στην ιστορία, ανάμεσά τους, φυσικά, και πολλοί Έλληνες Ολυμπιονίκες.

Σε κάθε Ολυμπιακή τελετή μάλιστα, και ειδικά σε αυτήν του 2004 στην Αθήνα, οι Έλληνες πρωταθλητές κατάφερναν το ακατόρθωτο, ξεπερνούσαν τα ρεκόρ και ανέβαιναν στο πιο ψηλό σκαλί του βάθρου, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο, με το κοινό των γηπέδων ή της τηλεόρασης, να έχει κι αυτό μαζί τους δάκρυα χαράς και ανακούφισης που επιτέλους τα κατάφεραν. Έβγαλαν τον εαυτό τους «ασπροπρόσωπο» και έκαναν μια ολόκληρη χώρα να πανηγυρίζει και να ζητωκραυγάζει λόγω του αθλητισμού.

Κι έτσι, η κληρονομιά που έχουν αφήσει αυτοί οι «θρύλοι» έγινε μεγάλη και ακόμα στο άκουσμα των ονομάτων τους, αισθανόμαστε όλοι υπερήφανοι.

Εκείνοι που άφησαν το σημάδι τους

Αθανασία Τσουμελέκα

Η Αθανασία Τσουμελέκα ήταν ένα από τα πιο απρόσμενα χρυσά μετάλλια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 2004, ίσως γιατί η Ελλάδα δεν είχε μάθει να έχει επιτυχίες στο βάδην και ίσως γιατί μια μέρα πριν της απαγόρευσαν να συμμετάσχει στους αγώνες για λόγους υγείας. Εκείνη, όμως, υπέγραψε να φύγει από το νοσοκομείο, διαγωνίστηκε την επόμενη μέρα στους Ολυμπιακούς και νίκησε. Ήταν μόλις 22 χρονών όταν πήρε το χρυσό και έγινε η πρώτη αθλήτρια στης οποίας τη νίκη ακούστηκε ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας για πρώτη φορά μέσα στο ΟΑΚΑ, ενώ πριν από αυτό δεν ήταν λίγες οι διακρίσεις που είχε λάβει.

Λευτέρης Πετρούνιας

Σε μια νέα γενιά αθλητών, ο Λευτέρης Πετρούνιας ξεχωρίζει και κάνει το αγώνισμα των κρίκων να φαίνεται σαν μια απλή υπόθεση. Ξεκίνησε την ενόργανη γυμναστική σε ηλικία πέντε ετών στον Πανιώνιο, την εγκατέλειψε για ένα μικρό διάστημα και το 2008 επέστρεψε σε αυτή, αποφασισμένος να γράψει τη δική του ιστορία, η οποία είναι πια γνωστή. Τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, εφτά φορές πρωταθλητής Ευρώπης και φυσικά χρυσός ολυμπιονίκης το 2016 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Ρίο ντε Τζανέιρο και χάλκινος στο Τόκιο το 2021. Μια λαμπρή πορεία που όπως φαίνεται θα συνεχιστεί και στους επικείμενους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Ιωάννης Μελισσανίδης

Σκληρή δουλειά, αφοσίωση και πίστη στον εαυτό του, αυτά είναι τα χαρακτηριστικά που έκαναν τον Ιωάννη Μελισσανίδη έναν αθλητή σύμβολο που κατάφερε να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1996 στην Ατλάντα. Η νίκη αυτή, όχι μόνο τον έκανε τον πρώτο Έλληνα που κέρδισε χρυσό μετάλλιο στην ενόργανη γυμναστική, αλλά έγραψε ιστορία για την Ελλάδα στην τελετή των Ολυμπιακών Αγώνων. Γεννημένος το 1977 στο Μόναχο της Γερμανίας, από Έλληνες υπηκόους, σε ηλικία δύο ετών, μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη, στην πόλη όπου άρχισαν όλα. Ξεκινά κλασικό μπαλέτο και ενόργανη και η υπόλοιπη πορεία είναι γνωστή. Δεκάδες διακρίσεις, Ολυμπιάδες και η απόδειξη ότι με ταλέντο και πάθος μπορούν επιτευχθούν ακόμα και τα πιο δύσκολα όνειρα.

Αθλητές, πρωταθλητές συγκεκριμένα που σε μία μέρα έγιναν Ολυμπιονίκες και ανέβασαν την Ελλάδα στο πιο υψηλό βάθρο του κόσμου. Αυτοί είναι η κληρονομιά μας και το πάθος τους, ο πολύχρονος αγώνας τους για το μετάλλιο που τελικά το κέρδισαν και μαζί με αυτό έμειναν και εκείνοι στην ιστορία.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή