Νέα γενιά, νέες ελπίδες: Αθλητές για το Παρίσι 2024

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 πλησιάζουν και μαζί τους έρχεται μια νέα γενιά αθλητών που υπόσχεται να φέρει φρέσκο αέρα και καινοτομία στη διοργάνωση.
Associated Press

Η ετοιμότητα αυτών των νέων αθλητών να διακριθούν και να γράψουν τη δική τους ιστορία είναι εντυπωσιακή, ενώ οι ελπίδες για τις επιδόσεις τους στην πιο εμβληματική αθλητική σκηνή του κόσμου είναι υψηλές.

Πρόκειται, αν μη τι άλλο, για μία νέα γενιά αθλητών που ετοιμάζεται για το Παρίσι 2024 και ενσωματώνει μια συνδυασμένη δύναμη νεότητας, ταλέντου και αφοσίωσης. Από νέους αθλητές που ξεκινούν την καριέρα τους, έως καθιερωμένα ταλέντα που επιθυμούν να κατακτήσουν την κορυφή, η ποικιλία και η ποιότητα των συμμετοχών είναι εντυπωσιακή.

Ας εξετάσουμε μερικούς από τους ανερχόμενους αστέρες που αναμένεται να κάνουν τη διαφορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 και να εκπροσωπήσουν την Ελλάδα με αξιοπρέπεια και πάθος.

Ονόματα που πρόκειται να γράψουν τη δική τους ιστορία

Παναγιώτα Δόση

Η Παναγιώτα Δόση γεννήθηκε στην Αθήνα το 2001 αλλά τρεις μήνες αργότερα μετακόμισε με την οικογένειά της στην Κέρκυρα όπου ζει μέχρι και σήμερα. Δεν είναι η κλασική περίπτωση αθλήτριας που ξεκίνησε να ασχολείται με τον αθλητισμό από πολύ μικρή. Η αρχή έγινε στα 13 της χρόνια, μετά από παρότρυνση του πατέρα της, πρώην αθλητή άλματος εις ύψος και στη συνέχεια γυμναστή και προπονητή στίβου, και παθιάστηκε αμέσως. Διακρίθηκε από την αρχή σε τοπικό και εθνικό επίπεδο, όπου στην κατηγορία U16 πέτυχε την καλύτερη επίδοση όλων των εποχών στην Ελλάδα με 1,77μ.. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε πολλές διεθνείς οργανώσεις, με μεγαλύτερη διάκριση το χρυσό μετάλλιο στην Παγκόσμια Γυμνασιάδα στο Μαρόκο το 2018. Παράλληλα με τον πρωταθλητισμό, ολοκλήρωσε τις σπουδές της στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στη Θεσσαλονίκη.

Πολυνίκη Εμμανουηλίδου

Η Πολυνίκη Εμμανουηλίδου, γεννημένη τον Ιούνιο του 2003, είναι αθλήτρια στίβου και μέλος της Εθνικής Ομάδας. Κατάγεται από τα Κουφάλια Θεσσαλονίκης και αγωνίζεται με τον σύλλογο Α.Σ.Σ. Αλέξανδρος Μακεδονίας. Μέχρι τα 14 της δεν ήξερε τι είναι ο στίβος, αφού έως τότε έπαιζε ποδόσφαιρο και επτά μόλις χρόνια μετά ετοιμάζεται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο Παρίσι ως η κορυφαία δρομέας της χώρας στα 200μ. και τα 100μ., ανταγωνιζόμενη τα ινδάλματά της. Ξεκίνησε δοκιμάζοντας όλα τα αγωνίσματα αλλά εκεί που ξεχώρισε απευθείας ήταν στο μήκος και στο σπριντ. Στο μήκος ένα χρόνο μετά -στα 15 της- βγήκε δεύτερη στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα. Αγωνίζεται στα 60 μέτρα, 100 μέτρα, 200 μέτρα και στα 4×100. Έχει σημαντικές διακρίσεις σε πανελλήνιο αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ είναι κάτοχος πανελλήνιων ρεκόρ. Στο εξωτερικό έχει κερδίσει, επίσης, πολύ σημαντικά μετάλλια και τίτλους αφού κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στα 200 μέτρα στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Κ23, στο Έσπο της Φιλανδίας. Παράλληλα με τον αθλητισμό, είναι φοιτήτρια του ΣΕΦΑΑ Θεσσαλονίκης.

Στέργιος Μπίλας

Ο Στέργιος Μπίλας, γεννημένος τον Νοέμβριο του 2001, είναι αθλητής της Κολύμβησης και μέλος της Εθνικής Ομάδας. Αγωνίζεται στα 50 μέτρα Ελεύθερο, στα 50 μέτρα Πεταλούδα και στη σκυταλοδρομία Ελεύθερο mix (άνδρες – γυναίκες) στα 4×100 μέτρα. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, έχει λάβει ήδη πολλές και σημαντικές διακρίσεις, δημιουργώντας ελπίδες για το μέλλον της ελληνικής κολύμβησης, αφού έχει λάβει 16 χρυσά, 11 αργυρά και 9 χάλκινα μετάλλια σε πανελλήνια πρωταθλήματα. Η σημαντικότερη από όλες όμως και αυτή που του εξασφάλισε για πρώτη φορά την πρόκριση του για στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι είναι τα δύο χρυσά μετάλλια που κατέκτησε τον Αύγουστο του 2023 στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα K23, στα 50μ. ελεύθερο και στα 50μ. πεταλούδα, κάνοντας ρεκόρ στο Πανελλήνιο ανδρών. Ο Στέργιος Μπίλας είναι, επίσης, φοιτητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς στο Τμήμα Χρηματοοικονομικών και Τραπεζικής Διοικητικής.

Εμμανουέλα Κατζουράκη

Η Εμμανουέλα Κατζουράκη γεννήθηκε στα Χανιά το 2001. Δεν είχε κάποια σχέση με τη σκοποβολή ούτε επιρροή από τον περίγυρό της, απλώς μια περιέργεια όταν ήταν περίπου 14 χρόνων, να καταλάβει τι είναι το όπλο. Έτσι, τότε ξεκίνησε τη σκοποβολή στο αγώνισμα του σκιπ και μάλιστα την ίδια χρονιά, το 2015, κατέκτησε και το Χρυσό μετάλλιο στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, κάτι που επανέλαβε το 2016, το 2018 αλλά και το 2020. Και φυσικά από τότε σημειώθηκαν πολλές διακρίσεις και τίτλοι. Το 2021 βγήκε τέταρτη στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Κροατίας, ενώ κατέκτησε και το Χάλκινο μετάλλιο στο ομαδικό μεικτό του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Νέων στο Περού. Το 2023 ανέβηκε στο δεύτερο σκαλί του βάθρου στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μαρόκου στο ατομικό, ενώ με το Χάλκινο μετάλλιο που κατάκτησε στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Μπακού εξασφάλισε την πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού το 2024. Η Εμμανουέλα Κατζουράκη παράλληλα με τη σκοποβολή σπουδάζει στη Φαρμακευτική σχολή της Θεσσαλονίκης.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού 2024 θα αποτελέσουν μια εξαιρετική ευκαιρία για τη νέα γενιά αθλητών να λάμψει στη διεθνή σκηνή και να δείξει τη δική της αξία. Και αυτό, διότι η νέα γενιά υπόσχεται να φέρει φρεσκάδα, καινοτομία και ενθουσιασμό στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024 στο Παρίσι.